Якісне насіння ТМ Pioneer — складова успіху

Якісне насіння ТМ Pioneer — складова успіху

/ Актуальні статті / Четвер, 19 березня 2020 17:37

Продукти компанії Corteva Agriscience є надійним та ефективним інструментом господарювання, вони відповідають викликам сьогодення та потребам агровиробників. Зокрема, особливістю гібридів соняшнику та кукурудзи ТМ Pioneer є їхня виняткова адаптивність до екстремальних погодних умов, передусім ґрунтової і повітряної посух, що все частіше спостерігаються в Україні.

Як селекційні рішення від компанії Corteva Agriscience допомагають за складних погодно-кліматичних умов досягати високих показників? Про це розповів керівник ТОВ «Фермер» (Дніпропетровщина) Валентин Дудко.

 

Урожайність щороку зростає

Я на підприємстві працюю з 2000 року. Довгий час займав посаду агронома, тож добре знаюся на всіх виробничих процесах і потребах сільськогосподарських культур. Останніми роками ми обробляємо угіддя в межах 2100-2300 га. Серед культур у нас лідирують кукурудза і соняшник, менші площі займають пшениця та ячмінь озимі, ріпак. Цьогоріч площа посівів кукурудзи та соняшнику становитиме 601 та 514 га відповідно.

Із задоволенням відзначу: щосезону врожайність цих культур зростає. Досягати максимальної ефективності вдається внаслідок комплексного підходу до вирощування культур, насамперед це стосується високоякісного насіннєвого матеріалу. Крім звичних сортів, використовуємо новинки відповідно до особливостей земельних ділянок, кліматичних умов, зволоження та технічного оснащення.

Глобальне потепління усе більше дається взнаки, тож, щоб отримувати щедрі врожаї, необхідно пристосовуватися до природних змін. За сім років використання кукурудзи і соняшнику ТМ Pioneer ми визначилися із гібридами, які забезпечують найвищі показники врожайності в нашій кліматичній зоні. Маємо досвід вирощування соняшнику за класичною, інтенсивною та експрес-технологями.

 

05 420 77 1

Валентин Дудко, керівник ТОВ «Фермер»

 

З гібридами кукурудзи ТМ Pioneer і сушарка не потрібна

Для нас важливим фактором у виборі гібридів є індивідуальні генетичні (тип зерна, щільність і кількість обгорток та їх розкривання у період дозрівання), агрономічні характеристики, що визначають темпи віддачі вологи після настання фізіологічної стиглості та вологість зерна на момент збирання.

Серед гібридів кукурудзи, представлених у продуктовому портфелі ТМ Pioneer, ми обрали P9903 із ФАО 390, що характеризується високим потенціалом урожайності, гарною стійкістю до хвороб і вилягання, швидкою вологовіддачею та низькою вологістю під час збирання.

Показники урожайності попереднього сезону подекуди сягали 95,1 ц/га за вологості зерна близько 15%, що дало змогу зменшити виробничі витрати і пришвидшити збирання урожаю. Рівень вологовіддачі залежить від конкретного гібрида та погодних умов, однак за роки використання цього насіння нам жодного разу не довелося користуватися сушаркою.

Окрім P9903, на посівну-2020 ми придбали також гібриди P9911, P9175, P9234, P9074, які добре зарекомендували себе під час численних досліджень. Що важливо: про них добре відгукуються аграрії, які мали нагоду побачити їх у себе на полях.

kukuruza 23

 

Комплекс агрономічних робіт для гарного врожаю

Вода — основний чинник урожайності кукурудзи. Нестача вологи у ґрунті в період вегетації значно знижує продуктивність рослини. Щоб уникнути втрати врожаю, необхідно провести комплекс робіт, що забезпечить накопичення, зберігання та ефективний розподіл вологи до початку критичного періоду. Велику роль в отриманні високих урожаїв відіграють належний обробіток ґрунту, усунення засміченості та дотримання сівозміни.

В нашому господарстві майже на всій площі висіву кукурудзи попередником є соняшник, і лише на окремих полях — ячмінь та пшениця озимі. Під кукурудзу робимо глибоке розпушування ґрунту — на 40-42 см. Найліпше кукурудзу сіяти тоді, коли ґрунт на глибині загортання насіння прогрітий до 10-12ºС. Як і належить, висіваємо в добре оброблений стиглий ґрунт із шириною міжрядь 70 см. Зазначу, що важливо дотримуватися рівномірності загортання насіння на однакову глибину, що забезпечить рівні сходи і сприятиме рівномірному розвитку рослин у період вегетації.

Що ж до системи живлення, то ми вносимо добрива під передпосівну культивацію. Після сівби працюємо ґрунтовим гербіцидом, а далі використовуємо страхові продукти у фазі 6-7 листків. Такі заходи допомагають убезпечити посіви від бур›янів до збирання. За необхідності застосовуємо комплекс заходів щодо боротьби зі шкідниками, а під час збирання інколи вдаємося до такого агрозаходу, як десикація.

 

Гібриди соняшнику працюють на результат

Ми висіваємо лінійку високоврожайних спеціалізованих гібридів соняшнику. Так, з огляду на отримані результати зупинили свій вибір на ранньостиглому гібриді з високим вмістом олії P63LE10 із революційною технологією ExpressSun®. Він характеризується високою стійкістю до 5 рас (А–Е) вовчка, до вилягання, толерантністю до хвороб кореня, стебла і листя, високим та стабільним потенціалом урожайності, витримує загущення. Також нам припав до вподоби ранній урожайний гібрид P63ЛЕ113.

Загалом останніми роками спостерігається найвища врожайність соняшнику. Минулого року зібрали в межах 3,1-3,4 т/га, а на деяких полях — 3,7 т/га. Це гарний показник ефективності роботи, якого вдалося досягнути завдяки сприятливим кліматичним умовам та використанню сучасної сівалки з одночасним внесенням мінеральних добрив та коткуванням. Такі заходи створюють гарні передумови для росту і розвитку рослин.

sonyashnik 19

 

У вирощуванні немає другорядних речей

Cільськогосподарська діяльність залежить від погодних умов, та попри це не менш важливим фактором зростання урожаю і, відповідно, прибутку, є сучасний комплексний підхід до вирощування культури.

Скажімо, наш обробіток ґрунту під соняшник включає традиційну оранку на глибині 27-30 см. Потім проводимо ранньовесняне боронування чи культивацію залежно від погодних умов. Такі агрозаходи перед висівом допомагають досягти потрібного рівня вологості й структури ґрунту, яка найліпше підходить для загортання насіння.

Соняшник сіємо із шириною міжрядь 70 см. Насіння розміщується рівномірно, що дає змогу одержати дружні, вирівняні сходи і рівновеликий розвиток рослин в агрофітоценозі впродовж вегетації. Температура 10-12 °C на глибині загортання насіння є оптимальною для сівби. Сходи з’являються на 9-12 день за умови загортання насіння у вологий шар ґрунту на глибину 6-8 см, а за недостатньої вологості — на 8-10 см.

Важливо дотримуватися рекомендованої густоти стояння рослин перед збиранням та тримати поля у чистоті протягом усього циклу розвитку рослини.

Загалом головною передумовою сталих урожаїв є дотримання всіх агротехнічних заходів у процесі вирощування, які допоможуть розкрити закладений потенціал обраних гібридів і, як наслідок, досягнути бажаного результату.

 

05 420 77 2Олександр ІВАНИЦЯторговий агент з продажів насіння ТМ Pioneer

— Ми з ТОВ «Фермер» працюємо давно та успішно. А з цього року у нас відкриваються нові можливості для співпраці. Адже компанія Corteva Agriscience із сезону-2020 забезпечує пряме постачання продукції ТМ Pioneer безпосередньо сільгоспвиробникам.

Схема стала ще більш простою та зручною: прямі постачання насіння від виробника до людини, яка безпосередньо його використовує на своїх полях. Таким чином, відсутні проміжкові, посередницькі елементи. Прямі продажі гарантують повну впевненість для агровиробника в походженні отриманого насіння, його належній якості тощо. Фермер знає — це саме те насіння, яке йому треба. Компанія також здійснює прямий агрономічний супровід та консультаційну підтримку своїм клієнтам.

Загалом забезпечується краща комунікація між виробником насіння та господарством. Компанія має змогу більш оперативно та всебічно реагувати на запити й потреби агровиробників. Це зручно та вигідно. З початку сезону ми спостерігаємо великий інтерес з боку господарств, який втілюється в контракти. Для прикладу, в ТОВ «Фермер» вже і пряму угоду уклали, і насіння ТМ Pioneer отримали.

 

Більше на www.corteva.com.ua
™ ® Торгові марки Dow AgroSciences, DuPont, Pioneer чи їх
афілійованих структур або відповідних власників. © 2020 Corteva.

 

Аня ГОРОБЧУК, Олекса СТЕРНІЙ
спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.