Люмакс® та Елюміс® — головні елементи технології захисту кукурудзи від бур’янів

Люмакс® та Елюміс® — головні елементи технології захисту кукурудзи від бур’янів

/ Актуальні статті / Середа, 25 березня 2020 10:48

Гербіциди Люмакс та Елюміс не є новими в портфелі препаратів для захисту кукурудзи компанії «Сингента», але щороку ми чуємо багато запитань від сільгоспвиробників про те, як правильно їх застосовувати, для чого вони їм потрібні, та яке їхнє місце у системі захисту кукурудзи? Мета статті — надати роз’яснення господарникам, як вносити ці препарати, як правильно обрати їх для себе, а також розповісти про особливості та нюанси їх використання.

Що ж таке Люмакс 537,5 SE, с. е.? З одного боку, здається, що це трохи покращений Примекстра TZ Голд, однак за рахунок третьої діючої речовини, а саме мезотріону, та синергетичній дії трьох потужних компонентів це зовсім інший гербіцид зі своїми, часто унікальними властивостями.

Давайте ж з’ясуємо, чим саме Люмакс відрізняється насамперед від групи Примекстра (Голд та TZ Голд). Передусім спектром дії, адже Примекстра TZ Голд недостатньо контролює падалицю соняшнику і взагалі складноцвіті бур’яни, натомість Люмакс завдяки наявності в своєму складі мезотріону та синергетичній дії S-метолахлору і тербутилазину здатний контролювати будь-яку падалицю соняшнику, а також нетребу звичайну, амброзію полинолисту, паслін чорний та інші важкоконтрольовані бур’яни. Препарати групи Примекстра, як і будь-який ґрунтовий гербіцид, неспроможні діяти на багаторічні дводольні бур’яни, а от Люмакс має унікальну, порівняно з іншими гербіцидами, особливість — це контроль багаторічних дводольних бур’янів, але за умови застосування по їхніх сходах. Тобто, якщо ми використовуємо Люмакс після сходів кукурудзи та бур’янів, то він за рахунок мезотріону дозволяє знищувати такі бур’яни, як осоти та берізка навіть по добре розвиненій вегетативній частині (фото 1).

 

Фото 1. Найкращий час застосування Люмакс ранньопіслясходово

05 420 44 1

 

Внаслідок синергізму трьох компонентів у препараті Люмакс здатний контролювати не одну чи дві, а навіть декілька хвиль бур’янів, що можуть з’являтися на полі, особливо після опадів. Отже, характерна властивість дії Люмакс — чорне поле з рівними рядами лише культури на ньому. Ще одна відмінність його від групи Примекстра (Голд і TZ Голд) — це період захисної дії, який становить 80 днів, тим часом як у Примекстра він 35-40. Як бачимо, Люмакс з-поміж відомих на ринку гербіцидів вирізняється іншими, а часто й унікальними властивостями.

А зараз давайте розглянемо, як і коли необхідно вносити Люмакс та які є особливості його використання. Компанія «Сингента» рекомендує застосовувати Люмакс насамперед на тих полях, які не містять багаторічних злакових бур’янів, зокрема пирію повзучого, гумаю і свинорию пальчастого. Ми радимо використовувати Люмакс у тому разі, коли господарства мають великі площі вирощування кукурудзи, але недостатньо техніки для їх вчасної обробки. Тобто внесення Люмакс дозволяє оптимізувати строки проведення польових робіт, що є дуже важливим чинником для агрохолдингів. Також, якщо після внесення прогнозується тривала волога погода, то це знову привід для застосування Люмакс, адже він здатний до реактивації у ґрунті й дозволяє не думати про появу нових хвиль бур’янів на полі. До того ж Люмакс, так само як і Елюміс можна вносити на ділянках гібридизації кукурудзи, на відміну від будь-яких інших гербіцидів, які зараз відомі, і це ще одна унікальна властивість цього продукту.

Тепер давайте більш уважно подивимося, як правильно застосовувати Люмакс. Передусім його краще вносити ранньопіслясходово. Цей термін означає, що ми дивимось на стадію розвитку саме бур’яну, а не культури. По кукурудзі Люмакс можна використовувати аж до 8-го листка культури, головне, щоб бур’яни при цьому знаходилися у визначеній стадії, а саме: однорічні злакові мали 1-2 листки, а однорічні дводольні — 2-6. Таким чином, основним обмежувальним фактором у застосуванні Люмакс ранньопіслясходово є стадія розвитку саме однорічних злакових бур’янів (фото 2). Можна вносити його і до сходів культури та бур’янів, але найбільше свій потенціал цей препарат розкриває саме ранньопіслясходово. Ще однією особливістю є контроль бур’янів за no-till технологією, адже гербіцид чудово проникає крізь рослинні рештки та контролює бур’яни, що сходять.

 

Фото 2. Контроль берізки гербіцидом Люмакс

05 420 44 2

 

Люмакс з’явився у портфелі компанії «Сингента» у 2007 році, однак конкуренти теж не зволікають і вивели свій варіант гербіциду на основі ізоксафлютолу та тієнкарбазон-метилу. Для того щоб зрозуміти, чим Люмакс кращий від продуктів-конкурентів, будь-ласка, уважно подивіться таблицю 1 і переконайтеся, що Люмакс є більш універсальним гербіцидом.

 

Таблиця 1. Порівняння Люмакс із конкурентом

05 420 45 1

 

А тепер хотілося б також нагадати про інший наш флагмансь­кий гербіцид Елюміс 105 OD, о. д. Це комплексний двокомпонентний препарат, який захищає кукурудзу від широкого спектра однорічних та багаторічних, злакових і дводольних бур’янів. До складу продукту входять дві добре відомі діючі речовини — нікосульфурон та мезотріон. Начебто нічого нового, але препарат — це не просто суміш діючих речовин, це своєрідна і спеціально створена формуляція, яка включає у себе діючі речовини, наповнювачі, антистресанти, антиспінювачі, сурфактанти тощо. За їх поєднання вони разом з іншими активними компонентами мають сильну синергетичну дію проти широкого спектра бур’янів.

Дуже часто сільгоспвиробники не звертають уваги на такий важливий момент, як механізм дії препарату. Проте саме у цьому і проявляються основні властивості та переваги гербіциду. Зокрема, нікосульфурон поглинається листками та стеблами бур’янів, є типовим ALS-інгібітором (блокує синтез білка в клітинах рослин бур’янів), а мезотріон є інгібітором специфічного рослинного ферменту пі-гідроксифенілпіруватдегідрогенази (HPPD), який бере участь у синтезі каротиноїдів. Ці сполуки, своєю чергою, розширюють спектр поглинання хлорофілу, таким чином, мезотріон є інгібітором фотосинтезу.

Прочитавши ці складні хімічні назви, ми одразу розуміємо, що Елюміс здатний контролювати майже всю шкодочинну рослинність на полі, в тому числі такий важкоконтрольований останнім часом бур’ян, як ваточник сирійський. До речі, мова тут може бути лише про контроль вегетуючої (зеленої) частини бур’яну. Тобто Елюміс немає викорінювальної дії проти ваточника, але він не дозволяє бур’яну рости та викидати насіння.

Ще раз звертаємо вашу увагу на таблицю 2, де надано спектр бур’янів, які контролює Елюміс, для того щоб у сільгоспвиробника не складалося враження, що наш гербіцид треба застосовувати тільки в місцях поширення цього злісного бур’яну. Серед інших особливостей та переваг Елюмісу є найширше серед післясходових гербіцидів, які використовуються на кукурудзі, вікно застосування — 2-8 (10) листків та потужна ґрунтова дія за рахунок мезотріону, тобто здатність контролювати декілька можливих наступних хвиль дводольних бур’янів, які можуть виникнути на полі, особливо після опадів. Ця перевага дозволяє ефективно боротися із бур’янами, навіть за умови більш пізнього обробітку культури, коли внесення будь-яких інших гербіцидів може викликати фітотоксичність. Звісно, це не означає, що потрібно чекати, поки культура досягне фази 8-10 листків, однак це ще одна особливість і можливість препарату захистити кукурудзу від бур’янів навіть за умов більш пізнього внесення.

 

Таблиця 2. Спектр ефективності Елюмісу

05 420 45 2

 

Гербіцид Елюміс рекомендується до застосування із нормою 1,5-2,0 л/га. Оптимальною є 1,5 л/га, з якою препарат необхідно використовувати від 2 до 5 листків культури за умови, що бур’яни мають не більше ніж 4 справжні листки. У разі наявності перерослих бур’янів, або коли на полі сходить багато багаторічників (злакових чи дводольних) чи під час застосування після 5-го листка культури, коли більшість бур’янів вже є перерослими, норму внесення потрібно збільшувати, починаючи від 1,75 і до 2,0 л/га.

Ще однією особливістю гербіциду є те, що до складу його формуляції включено сурфактант. Останній покращує утримання робочого розчину на поверхні рослин бур’янів та сприяє кращому проникненню препарату крізь їхню поверхню. Таким чином, гербіцид Елюміс не потребує додавання сурфактантів та партнерів, тобто є готовим комплексним рішенням проти бур’янів у посівах кукурудзи.

Хоча в сівозміні, зазвичай після кукурудзи, не розміщують цукровий буряк, горох та овочі, проте після застосування препаратів Люмакс та Елюміс, а також Каллісто — продуктів, до складу яких входить діюча речовина мезотріон, наступного року не рекомендується висівати вказані культури. Після внесення цих гербіцидів такі культури, як соняшник, соя та ріпак у сівозміні краще сіяти після оранки.

Отже, у цій статті ми з вами з’ясували, коли саме і як правильно застосовувати наші гербіциди Люмакс та Елюміс, і які між ними, в тому числі й порівняно з конкурентами, відмінності. Будемо сподіватися, що тепер Ви зможете без вагань обрати для себе той чи інший препарат.

 

В. О. МАКСИМОВИЧ, менеджер із технічної підтримки,
напрям «Гербіциди для польових культур», компанія «Сингента»

 25 квітня 2024
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 44 українських виробників.
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 44 українських виробників.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
25 квітня 2024
 24 квітня 2024
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
24 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.