agro business 160 160

«Не обдури землю, не обдури людей — і все у тебе вийде!»

«Не обдури землю, не обдури людей — і все у тебе вийде!»

/ Актуальні статті / П'ятниця, 27 березня 2020 10:51

ФГ «Врожайне», розташоване у Шаргородському районі Вінницької області, цілковито виправдовує свою назву. Навіть цього чергового нетипового сезону з його весняними потопами та сухим літом тут зібрали по 78 ц/га озимої пшениці, близько 10 т/га кукурудзи, 34 ц/га озимого ріпаку та понад 40 ц/га соняшнику. В сприятливі ж роки ці показники є відчутно вищими.

Як стверджує керівник господарства Анатолій Дідик, для того щоб стабільно отримувати гарні врожаї навіть за складних умов, довелося багато років поспіль попрацювати над технологіями вирощування.

 

05 420 50 1

Анатолій Дідик, керівник ФГ «Врожайне»

 

«Ми починали з площі в 3,5 га. Зараз маємо приблизно 2500 га. Вочевидь, рухаємося у правильному напрямку, бо головний принцип нашої роботи звучить так: «Не обдури землю, не обдури людей — і все у тебе вийде!». Ми хочемо, щоб кожен гектар приносив максимальний прибуток і розуміємо, що для цього потрібні найсучасніші найкращі технології. Це стосується і обробітку ґрунту, і мінерального живлення, і захисту рослин. Природу не обдуриш», — переконаний Анатолій Павлович.

ФГ «Врожайне» розташоване на околиці райцентру Шаргород, у селі Слобода-Шаргородська. Господарство є ключовим підприємством для декількох навколишніх сіл, опікуючись їхніми інфраструктурними та соціальними питаннями. У його власності перебуває цукровий завод.

«Ми відгукнулися на прохання мешканців і придбали цукровий завод у селі поблизу. Поки що виробництво законсервували, доки не складуться сприятливі умови для його запуску. Наразі оптова ціна на цукор обвалилася, однак ми прагнемо зберегти підприємство», — пояснює Анатолій Дідик.

Розвинена інфраструктура господарства, яка включає потужний комплекс для післязбиральної доробки та зберігання зерна, опирається на сучасний рослинницький комплекс.

05 420 50 2

«Найбільші площі в структурі нашої сівозміни займає озима пшениця — 1000 га землі. Ще 500 га — під озимим ріпаком. Так само значні масиви засіюємо соняшником та кукурудзою. Певну частку площ займають цукрові буряки, сіяти які фактично немає особливого економічного сенсу, та гірчиця. Тому ми маємо змогу дотримуватися нормальної сівозміни», — розповідає Анатолій Дідик.

За його словами в регіоні останніми роками складається справдешній різко континентальний клімат.

«Навесні цілий місяць дощі валять — все змивають із полів, а потім — два-три місяці посухи. Агрономам працювати непросто, бо не знають, чи буде дощ взагалі… Відповідно, для того щоб отримати міцні дружні сходи рослин і ефективно працювати з ними далі, необхідно потурбуватися про накопичення та збереження вологи. Тому вологозберігальна технологія обробітку ґрунту для нас — це головне. Раз на три роки ми застосовуємо оранку, а в інші роки провадимо мінімальний обробіток ґрунту та глибоке рихлення», — пояснює керівник ФГ «Врожайне».

Якісні зміни торкнулися усіх елементів технології.

05 420 51 1

«Ми перейшли на дещо іншу систему живлення. Більшість добрив вносимо з осені під основний обробіток ґрунту. Прагнемо заробити міндобрива якомога глибше в землю, щоб рослини розвивали кореневу систему вглиб і були більш посухостійкими. Втім, цей рік перехідний у плані переходу від застосування твердих гранульованих добрив до рідких. Збираємося цілковито перейти на КАС і з цією метою придбали 11 залізничних цистерн для його зберігання. Цього вимагає час», — розповідає аграрій.

Нестабільна ситуація з опадами змушує навіть всерйоз замислитися про зрошення, однак пріоритетним напрямом для Анатолія Дідика завжди є удосконалення традиційних елементів формування урожайності.

«Ми перебуваємо у постійному пошуку: нових препаратів, сортів і гібридів, добрив, технологій обробітку ґрунту… І при цьому ніколи не довіряємо на слово, щоб не розповідали продавці про нові препарати чи гібриди. Ми спочатку посіємо його на невеликій площі чи обробимо новинкою, а тоді вже оцінюємо результат. Як-то кажуть, краще один раз побачити, аніж сто разів почути. У нас в господарстві дружня команда, і ми все вирішуємо разом. Постійно відвідуємо виставки, дні поля, семінари і вивчаємо нові агрономічні прийоми, зокрема, разом із менеджерами «Байєр».

Технологія вирощування цілої низки сільгоспкультур у ФГ «Врожайне» передбачає стабільне застосування широкого спектра препаратів німецького виробника.

«Я не можу навіть відразу пригадати, коли я вперше ознайомився із продукцією «Байєр». Я ці препарати використовував ще у колгоспні часи, і вже тоді продавці намагалися не просто реалізувати їх нам, а вибудувати якийсь агрономічний зразок, надати рекомендації тощо. Сьогодні компанія «Байєр» — це вже не просто наш партнер, це частина нашої команди», — стверджує Анатолій Дідик.

Анатолій Павлович наголошує на тому, що сучасні аграрні технології розвиваються настільки стрімко, що для їх ефективного освоєння та адаптації обов’язково потрібно співпрацювати з консультантами провідних компаній-виробників.

05 420 51 2

«Ми не встигаємо за усіма новинками. Такі компанії, як «Байєр» доносять усе передове в світі. Це наочно помітно за динамікою валової урожайності в Україні. Ми щороку збираємо все більше і більше, і маємо суттєвий потенціал для нарощення показників урожайності. У нас настільки тісна плідна спів­праця з фахівцями «Байєр», що ми не просто знаємо один одного в обличчя — вони знають мої поля, і тримають на пульсі, все що відбувається із посівами. Вони разом із нами вболівають за опади і те, як складаються ціни на продукцію. Агрономи «Байєр» супроводжують усі процеси на полях нашого господарства: від обробітку ґрунту до збирання врожаю», — розповідає Анатолій Дідик.

Звісно, що на початку в ФГ «Врожайне» використовували бюджетні рішення, в тому числі генеричні препарати.

«Зараз ми купуємо лише перевірені оригінальні продукти, які не мають післядії. Скажу так, що вносячи генерики, люди ризикують не отримати врожай взагалі або позбутися його істотної частини. Це принцип відомої «бочки Лібіха»: якщо ми на якомусь етапі щось не так зробимо з одним-єдиним елементом технології, то не отримаємо запланованого врожаю. І насіння, і добрива, і засоби захисту рослин повинні бути найкращими.

У цьому плані якісним покращенням показників рентабельності вирощування сільгоспкультур Анатолій Павлович пов’язує безпосередньо із застосуванням препаратів «Байєр».

«Хочу виділити передусім фунгіциди цього німецького виробника. Зокрема, коли років 10 ми здійснили перше внесення на пшениці Фалькон®, то відразу ж переступили традиційну межу врожайності — 60 ц/га. Після того багато років поспіль отримуємо на коло в середньому 85-86 ц/га. При цьому в лінійці «Байєр» з’явилися ще сучасніші препарати. Мені, скажімо, подобається такий фунгіцид, як Солігор®. Хоча й заведено вважати, що фунгіциди не лікують, а лише справляють профілактичну дію на рослини, ми побачили, що Солігор® реально поправляє здоров’я рослин! Також широко застосовуємо Дерозал®, Тілмор® на ріпаку та пшениці — як фунгіцид і морфорегулятор. Чудово себе показує інсектицид Протеус®. Багато років поспіль стабільний результат демонструє гербіцид на кукурудзі Майстер® Пауер — ми з нього починали», — перераховує керівник ФГ «Врожайне».

05 420 51 3

При цьому досвідчений аграрій переконаний, що ці препарати в багато разів окуповують свою вартість.

«Це мої улюблені препарати! Так, якісні ЗЗР недешеві. Однак дають реальну прибавку до врожайності. Якби ми не бачили тої прибавки, то і не купували б, бо не мали б за що. Ця прибавка настільки велика, що ми можемо дозволити розвивати підприємство і більше інвестувати у розвиток громад», — констатує Анатолій Павлович.

Дійсно, соціальні ініціативи керівництва ФГ «Врожайне», яке, до речі, сплатило цього року до 20 мн грн податків, вражають. Анатолій Дідик тісно співпрацює із кожним сільським головою, розбудовуючи в міру можливостей різноманітні об’єкти інфраструктури. Це автобусні зупинки, дитячі майданчики, спільно із братом — величезний Палац культури, а також дороги. Саме так — в господарстві не покладаються на «Укравтодор» чи ще на когось і будують нові та реконструюють старі автошляхи. Зокрема, цього року збудували новеньку асфальтну дорогу поміж двома сусідніми селами.

«Ми намагаємося допомогти усім, хто цього реально потребує — і дітям, і людям похилого віку, і дати добру високооплачувану роботу працездатним особам. До нас їздять на роботу люди із 15 сіл. Я дуже хочу, щоб село жило і розвивалось не на словах, а у реальному житті. І в цьому плані для нас надзвичайно важливо працювати з кожним роком дедалі більш ефективно!», — наголошує керівник ФГ «Врожайне» Анатолій Дідик.

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.