«Сингента»: перевірений ключ до успіху

«Сингента»: перевірений ключ до успіху

/ Актуальні статті / П'ятниця, 03 квітня 2020 15:50

Старт аграрного сезону-2020 у восьми регіонах країни ознаменувався потужними професійними агрозаходами, організованими компанією «Сингента». Широкий спектр тем, які дійсно важливі для аграріїв, предметний аналіз технологій вирощування та сучасних продуктів роблять «Майстерню аграрія» непересічною подією аграрного року. Показовою у цьому сенсі стала конференція у м. Харків, яка пройшла 13 лютого.

Величезний інтерес до професійних заходів компанії «Сингента» вже є традиційним. Так, на VII конференцію «Майстерня аграрія» зібралися півтисячі майстрів агарної справи. А дружня гостинна атмосфера, широка програма форуму нікого не залишила байдужим. Слід відзначити, що всі презентації спікерів побудовані не лише на розкритті характеристик гібридів чи препаратів. У фокусі також ключові моменти технологій вирощування тієї чи іншої культури, те, як найкращим чином реалізувати потенціал продуктів. Такий підхід допомагає обґрунтовано підібрати найбільш оптимальні для господарства рішення. Все це в комплексі сприятиме підвищенню урожайності на ланах та прибутковості роботи аграріїв.

 

Прогнози та гарні новини для зернових

Щодо прогнозу розвитку хвороб на зернових культурах, то слід врахувати той, факт, що зима в цьому сезоні була лише на календарі. Середньодобова температура за грудень не падала нижче +5 С, а мінімальний поріг розвитку хвороб становить +2 С. Себто погодні умови склалися таким чином, що вони максимально ефективно сприяли розвитку широкого спектра хвороб. Зокрема, це стосується прикореневих гнилей, латентної форми гельмінтоспоріозів на озимій пшениці, починає розвиватися бура листкова іржа і листкові плямистості тощо. Окремо варто звернути увагу на поширення твердої, карликової та летючої сажок.

«Досить складним є питання із вибором першої фунгіцидної обробки, — говорить технічний менеджер із підтримки й розвитку протруйників компанії «Сингента» Світлана Чоні. — Якщо цього року господарства будуть використовувати фунгіциди не для того, щоби збільшити врожайність, а просто втриматися на якомусь мінімальному рівні, то я рекомендую використати поточний сезон для власного навчання. Тому що всі хвороби будуть, наші агроценози покажуть, накопичення яких інфекцій зараз спостерігається».

Фахівці компанії «Сингента» поділилися гарними новинами з полів і досвідом використання інноваційного фунгіциду Елатус® Ріа на зернових культурах, яким уже минулого року було надійно захищено 150 тис. га в Україні. На конференції ознайомилися із даними двох різних за умовами сезонів. Так, у 2018 році мало місце пізнє відновлення вегетації та менший тиск хвороб. А торік було навпаки: всі фунгіциди пройшли екстремальне випробування, адже тепла зима та рання весна сприяли посиленому розвитку хвороб.

Чому, на думку спеціалістів, ключове місце в сучасних системах захисту займає Елатус® Ріа? Він дійсно підтвердив свою високу ефективність проти широкого спектра хвороб листя ячменю та пшениці, пролонговану дію впродовж 40-50 діб. Також продукт довів свою безпечність у використанні в бакових сумішах із гербіцидами Дербі™ та Пріма™ Форте.

Менеджер із технічної підтримки напряму фунгіцидів компанії «Сингента» Валерій Дубровін наголошує: «Така інновація є гарним практичним рішенням для систем захисту з різною кількістю обробок залежно від регіону, попередників, стану посівів, запланованої урожайності. Наприклад, для умов Степу достатньо однієї або двох обробок, для Лісостепу — до трьох».

Фахівці компанії завжди готові надати кваліфіковані поради та рекомендації щодо систем захисту, вибору препаратів та фаз внесення для конкретних умов вирощування. Наприклад, інсектицид Енжіо® стане надійним рішенням для контролю широкого спектра шкідників на зернових культурах. А для гербіцидного захисту оптимально мати в своєму арсеналі два продукти — Дербі™ та Пріма™ Форте, що надає можливість для маневру по фазі розвитку й типу бур’янів, сівозміні тощо. До речі, Пріма™ Форте, який достатньо недавно з’явився на ринку, в Україні вже захищають понад 1 млн га зернових щороку.

07 422 22 2

 

Сонячне поповнення

Соняшникове портфоліо компанії «Сингента» традиційно вважається кращим на ринку. Але селекціонери не спочивають на лаврах, пропонуючи українським агровиробникам нові гібриди цієї прибуткової культури.

Так, поточного року компанія «Сингента» виводить на ринок низку нових гібридів. Серед новинок, зокрема, слід відзначити ранньостиглий СИ Честер, який досить пластичний до умов вирощування, має максимальну стійкість до вовчка та характеризується найбільшим виходом олії у своєму сегменті. Він насамперед буде цікавим для господарств, які працюють за класичною технологією, адже має чудову стійкість до вовчка на генетичному рівні.

У HTS сегменті з’явилося два гібриди. Сузука розрахована на сільгоспвиробників, які працюють в умовах Степу, максимум Південного Лісостепу. Відповідно, його ключовими ознаками є посухо-, жаро та стійкість до вовчка. Що варто відзначити, цей гібрид має гомозиготний тип стійкості до трибенурон-метилу, що дозволяє за потреби застосовувати максимальну норму гербіциду. А Суматра з терміном вегетації 100-105 днів буде в нагоді господарствам, які практикують ранні строки висіву та збирання. Рекомендована зона його вирощувана — Лісостеп та Полісся.

СИ Катана КЛП інтенсивного типу для системи Clearfield Plus — гарне рішення для умов помірного та достатнього вологозабезпечення. Він характеризується пластичністю, високим виходом олії, стійкістю до вовчка на генетичному рівні.

Серед новинок високо­олеїнового сегменту — гібрид СИ Арко для класичної технології вирощування у зоні Степу. Він характеризується стійкістю до нових рас вовчка, високим виходом олії та олеїнової кислоти.

«Цей рік характерний тим, що новинки більше розраховані для вирощування у посушливих умовах, — зазначив Генадій Малина, керівник групи з технічної підтримки олійних культур компанії «Сингента». — А нові гібриди інтенсивного типу для вирощування у зонах із вищим рівнем вологозабезпечення не за горами».

Щодо технології захисту, то особливу увагу на конференції приділили фунгіцидній складовій агротехнологій. Справа в тім, що умови поточної зими унікально м’які. І в будь-якому куточку нашої країни, де культивується соняшник, склалися вельми сприятливі умови для перезимівлі збудників хвороб. І тим господарствам, які взагалі не працювали фунгіцидами, варто замислитися хоча би про одну обробку. А тим, хто використовує цей агроприйом, є сенс подумати про двократне застосування. Тут ефективним перевіреним рішенням є препарати Амістар® Екстра та Амістар® Голд.

07 422 22 1

 

Кукурудзяна генетика вищого ґатунку

Минулого року книга Гіннеса зафіксувала національний рекорд України з урожайності кукурудзи — 191 ц/га в сухому зерні. Рекордсменом став гібрид «Сингенти» СИ Фотон. І в цілому, кукурудза компанії підкорює ринок: за даними Kleffmann Group Ukraine, торік частка площ під її гібридами в Україні зросла на
3 %. Цього непросто було досягти, адже конкуренція на ринку дуже висока, дефіциту посівного матеріалу від світових виробників немає. Хоча попит саме на насіння кукурудзи «Сингенти» вже перевищує надходження — у січні були продані усі заплановані обсяги.

«Агровиробники потребують усе більше цих гібридів, тому що нова генетика встигла показати себе з найкращої сторони в плані врожайності, — констатує керівник групи з технічної підтримки насіння кукурудзи компанії «Сингента» Ігор Ковальчук. — Якщо поглянути на співвідношення ціни та якості, то кукурудза від «Сингенти» є кращим вибором для все більшої кількості господарств. І ці конференції показують велику зацікавленість агровиробників, можна навіть говорити про ажіотажний інтерес до кукурудзяного портфелю «Сингента»».

Але компанія на цьому не зупиняється, і 2020 року зареєстровані ще чотири гібриди. Вони належать до різних груп адаптивної здатності, що також дуже важливо. З інтенсивних гібридів — це ранньостиглий СИ Марімба з ФАО 240 для помірної зони вирощування кукурудзи та середньостиглий СИ Торіно з ФАО 310. Сегмент високоадаптивних гібридів поповнився СИ Октеон з ФАО 380, він буде рішенням для регіонів зі складними умовами вирощування та вологозабезпечення.

Гібриди групи Артезіан™ поєднують у собі ознаки високої адаптивності та інтенсивності. Це досягається за рахунок потужної кореневої системи, схильності до двокачанності, еректоїдного типу розміщення листків, дружності квітування волоті та качана, що дозволяє у перші дні отримувати продуктивне запилення, специфічні обмінні процеси, спрямовані насамперед на налив качана. Цього року цей преміальний сегмент поповнився гібридом СИ Премео із ФАО 360.

На конференції предметно розглянули агротехнологію вирощування кукурудзи, всі визначальні фактори для реалізації потенціалу культури. Зокрема, як ефективне комплексне рішення для захисту від бур’янів у багатьох господарствах обирають Елюміс® чи Люмакс®.

 

Бобові та ріпак у фокусі інновацій

Гарні новини чекали і тих, хто вирощує бобові культури. Протруйник для сої Максим® Адванс зараз уже зареєстрований також для гороху та нуту. «Новий продукт дозволяє збільшити системний захист за рахунок бензомідазолу. Він не спричиняє ретардантної дії на сою, проте захищає від таких інфекцій, як аскохітоз, біла гниль тощо», — говорить Світлана Чоні.

Також велика увага приді­ляється новому інокулянту Атува. Він має такі переваги, як максимально сучасні штами, рідка формуляція, можливість одночасного внесення із протруйником Максим® Адванс. Оброблене насіння можна зберігати 6 місяців без втрати ефективності інокулянту. На конференції привели дані польових та лабораторних дослідів, які свідчать, що Атува + протектор Премакс — це ефективне рішення для сої, яке забезпечує прибавку врожаю у порівнянні з традиційними схемами.

А тих, хто вирощує ріпак, зацікавить безкомпромісне рішення для контролю ріпакового квіткоїда — інсектицид Пленум™. Продукт із нового хімічного класу ефективно працює по популяціях шкідників, стійких до піретроїдів і неонікотиноїдів, запобігає виникненню резистентності до цих сполук.

 

Даруючи впевненість

«Сингента» — це не лише якісне насіння та ЗЗР, а й найбільш широка мережа сервісів та програм для свої клієнтів. І вона постійно зростає. Зокрема, запускається пілотний проект з апробації посівів для попередження сажкових хвороб, розвивається унікальний сервіс «Агропрогноз», який дозволяє прогнозувати ризики поширення хвороб та шкідників на ваших полях. Також усе більшої популярності набуває інтегрована цифрова платформа Cropio, яка забезпечує моніторинг, планування агрозаходів, контроль техніки тощо. Інноваційне цифрове рішення об’єднує астрономічні сервіси «Сингента» та відкриває їх для клієнтів.

Вже традиційно низка конференцій «Майстерня аграрія» проходила під гаслом «Загартовані природою». А повернути впевненість перед природніми викликами, зокрема, допомагає програма індексного агрострахування «МетеоЗахист». За своїми можливостями, перевагами та, зрештою, заслуженою популярністю вона не має рівних на ринку.

«Програма «МетеоЗахист» працює уже п’ятий сезон. Минулого року було близько 2 тисяч заявок від більш 500 фермерів. Програма охопила
586 тис. га, а аграрії отримали 44 млн грн виплат — найбільше в Україні. В середньому кожен другий учасник отримує відшкодування, — підкреслює керівник напряму захисту від агрономічних ризиків, Східна Європа, компанія Syngenta, Роман Хрипко. — І програма «МетеоЗахист» із кожним сезоном набирає обертів, надає агровиробнику ще більше можливостей».

Коли раніше здебільшого до уваги брався фактор посухи, то минулого року добавили такий індикатор, як надмірні опади в період збирання. А цього сезону додали контроль надмірного зволоження під час цвітіння-наливу зерна. Також до низки основних культур, які беруть участь у програмі, долучено ріпак. Користування «МетеоЗахист» стало ще більш зручним: забезпечена автоматизація процесів, інтеграція із цифровою платформою Cropio, із відкритим реєстром підприємств. Також запроваджується електрон­ний підпис, що дуже спростило процес реєстрації — варто лише натиснути кнопку чи ввести код.

«Майстерня аграрія» традиційно збирає провідних виробників України, всіх, хто прагне працювати на вістрі нових технологій. І не лише на таких заходах, а й на своїх полях кожен у змозі впевнитися: синергія комплексних рішень від компанії «Сингента» — це шлях до розкриття потенціалу рослин і господарства. «Сингента» — це ключ до успіху!

 

Коментарі

07 422 21 1Іван ШЕВЧЕНКОагроном ТОВ «АгроЛатІнвест», Харківська обл., Нововодолазький р-н

— Такі заходи важливі, адже це чудова нагода дізнатися про щось нове, цікаве та потрібне господарству. А з компанією «Сингента» працюємо давно, вже більше десяти років. Скажу із власного досвіду, що, наприклад, їх соняшник кращий в Україні. І кукурудза від «Сингента» дуже гарна. А методи та продукти для боротьби з бур’янами, хворобами і шкідниками — на найвищому світовому рівні. Ми постійно їх використовуємо, зокрема, відмінно показує себе Елюміс® на кукурудзі, Дуал® Голд — на соняшнику тощо. Взагалі, «Сингента» є «Сингента»! З нею вигідно та зручно працювати, фахівці компанії, за потреби, готові прийти на допомогу у будь-який час доби.

 

07 422 21 2Юрій БЄЛІНСЬКИЙ, заступник голови ФГ «Альфа», Харківська обл., Золочівський р-н

— Я завжди закладаю дослідні ділянки і сюди приїхав, аби щось нове дізнатися про гібриди та засоби захисту. Із «Сингентою» ми працюємо дуже давно і дуже багато. Продукти компанії становлять близько 35% наших закупок ЗЗР і відсотків 70 із насіння. Так, ми вирощуємо соняшник лише «Сингенти». З цього року розширимо лінійку гібридів кукурудзи на 30%, а взагалі з такими тенденціями наступного сезону насіння компанії займе, мабуть, половину площ цієї культури.

Для мене цікаві й засоби захисту рослин — одним із найбільш улюблених фунгіцидів є Амістар® Екстра, великі обсяги інсектициду Енжіо® беремо… Чимало гарних препаратів ми використовуємо в господарстві.

І цифрова платформа Cropio викликає практичний інтерес своїми можливостями. Також ми давно та успішно користуємося фінансовими рішеннями «Сингента». Останню угоду з програми «Підтримка XXL» ми закрили два тижні тому. До речі, я перший в Україні уклав форвардний контракт із компанією. Це дуже вдалі фінансові інструменти. Також минулого сезону ми отримали компенсацію із програми «МетеоЗахист», і це приємно. Дуже зручно все зроблено для агровиробника — потрібно було лише надати мінімум основної інформації, що необхідна за умовами участі, а далі програма діє в автоматичному режимі. Про те, що я отримав компенсацію, дізнався лише, коли прийшли гроші на рахунок. Я, фактично, не прикладав жодних зусиль — програма працювала сама.

 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.