Сінтак — зброя нового покоління проти кліщів на сої

Сінтак — зброя нового покоління проти кліщів на сої

/ Актуальні статті / Вівторок, 28 квітня 2020 10:42

Імаго звичайного павутинного кліща завдовжки всього 0,5 мм, але тисячна армія цих шкідників здатна за лічені дні знищити до 80% потенціалу врожайності сої та позбавити рентабельності ваш бізнес. Розкажемо, як цього не допустити.

Якби кліщ був у 10 разів більшим, то він би наводив жах своїм зовнішнім виглядом: чотири пари ніг, колюче-сисний ротовий апарат, напівпрозоре тіло (фото 1). Та разом із тим це б дуже полегшило роботу агрономів, бо економічним порогом шкідливості (ЕПШ) кліщів на сої є 3–5 особин на трійчастий листок у фазу бутонізації та 2–3 екземпляри — у фазу формування бобів. Помітити дрібних шкідників у такій кількості неозброєним оком неможливо.

 

08 423 40 1

Фото 1. Павутинний кліщ (яйця та імаго)

 

Про заселення сої кліщами зазвичай дізнаємося, коли стає помітною шкода, яку вони завдають культурі. Кліщі проколюють епідерміс листка й живляться соком рослин. У результаті на листку з’являються світло-зелені та жовті плями, що згодом зливаються в знебарвлені ділянки (так звана мармуровість). Також збільшується випаровування води, відбувається втрата хлорофілу й порушуються функції листкового апарату (фото 2). Пошкоджені рослини відстають у рості, їх листки передчасно засихають й обпадають. І що найважливіше — зменшується маса насіння, отже, агровиробник недоотримає врожай і прибуток.

 

08 423 40 2

Фото 2. Пошкодження листка сої павутинним кліщем

 

Особливості й умови розвитку кліщів

Щоб ефективно побороти шкідника, треба знати його особливості. Розвиток і поширення кліщів починається у квітні-травні за температури +12…+15 °С.
А в травні-червні з бур’янів вони мігрують на сою, де можуть розвиватися до серпня, якщо не захистити культуру.

Оптимальними умовами для розвитку павутинного кліща є температура +28…+33 °С й відносна вологість повітря 35–40%. Таким чином, пік розвитку кліщів часто припадає на середину липня, коли соя перебуває у критичній фазі розвитку — формування бобів. Метаболічні процеси, що відбуваються в рослинах у цю фазу (активний синтез амінокислот, відтік поживних речовин із листків до бобів) також сприяють розвитку й розмноженню шкідників.

Є ще кілька чинників, що ускладнюють контроль кліщів на посівах сої. Найперше це тривала й аномальна спека, що спостерігається в літні місяці. Висока температура повітря сприяє розмноженню кліщів, а тому в останні роки масове заселення ними посівів сої почали фіксувати навіть у тих регіонах, де раніше його чисельність не досягала ЕПШ. Разом із тим відомо, що за температури повіт­ря понад +25 °С не всі акарициди можна застосовувати. Адже важливо не лише прибрати кліща, а й не пошкодити культуру.

Ще один чинник — висока плодючість шкідника. Самка павутинного кліща за активний період відкладає до 100–150 яєць, з яких за 3–5 діб виходять личинки. За спекотної та посушливої погоди вже за 7–8 днів личинки проходять усі стадії розвитку й перетворюються на дорослих особин. За сезон кліщ може розвинути до 10 і більше поколінь. Кількість їх імаго зростає у геометричній прогресії, а листя сої, яке ще вчора було зеленим, в’яне на очах. Тому для контролю кліщів потрібен потужний препарат зі швидкою дією.

Важливо й те, що кліщі живуть переважно на нижньому боці листків сої, яка до цього часу вже формує значну біомасу. А отже, акарициди контактної дії (а саме такі переважають на ринку) не можуть забезпечити ефективний контроль шкідника.

 

Сінтак — нещадний до кліщів, турботливий до сої

Розуміючи потребу агровиробників, спеціалісти ALFA Smart Agro створили інноваційний препарат, що здатен за одне внесення розв’язати проблему кліщів на сої та забезпечити культурі захист від шкідників аж до збирання врожаю. Двокомпонентний акарицид Сінтак (гекситіазокс, 204 г/л + абамектин, 36 г/л) — це препарат нового покоління, який має низку переваг проти традиційних препаратів, що застосовують для контролю цього шкідника (табл.1).

 

Табл. 1. Характеристики акарициду Сінтак

08 423 40 3

 

Головна перевага акарициду Сінтак — це контроль кліщів на всіх фазах розвитку (яйце-личинка-німфа-імаго). Сьогодні не існує однієї діючої речовини, яка була б однаково ефективною проти всіх стадій кліщів. Як видно з інфографіки (рис. 1), гекситіазокс не знищує яйця, а абамектин не впливає на імаго. Проте разом вони здатні знищити кліщів на всіх фазах розвитку та забезпечити швидкий захист культури. Дорослі кліщі гинуть протягом перших 24–48 год після застосування препарату.

 

08 423 41 2

Рис. 1. Життєвий цикл кліщів і дія акарициду Сінтак

 

Гекситіазокс й абамектин мають контактні та трансламінарні властивості. Це забезпечує контроль кліщів як на поверхні, так і на нижньому боці листка, де вони переважно живуть. Крім цього, абамектин здатен накопичуватися в мезофілі листка у вигляді своєрідних депо (резервуарів), з яких він поступово вивільняється впродовж тривалого часу (рис. 2). Це забезпечує високу активність препарату навіть за температури +30…+35°С та активних опадів і гарантує тривалий захист культури.

 

08 423 41 1

Рис. 2. Поширення та накопичення акарициду Сінтак

 

Застосування Сінтак — вигоди для агровиробників

Всі переваги препарату Сінтак несуть додаткові вигоди для агровиробників. Адже ALFA Smart Agro дбає не лише про захист культур та якість врожаю, але й про рентабельність агровиробництва.

Поєднання двох діючих речовин з різних хімічних класів запобігає розвитку резистентності у кліщів, а також забезпечує Сінтаку широкий спектр дії. Досліди, проведені в агрономічній лабораторії ALFA Smart Agro, довели ефективність препарату на 10 найпоширеніших в Україні видів кліщів. Крім цього, він контролює сисних та мінуючих шкідників: попелиці, медяниці, трипси. Це дозволяє знизити витрати на інсектицидний обробіток та зменшити ризики ураження культури, адже попелиці і трипси є переносниками вірусних хвороб.

 До переваг продукту слід віднести його препаративну форму — суспензія на водній основі. Завдяки цьому він м’яко діє на культуру, не утворює «підпалів» листової поверхні. Сінтак не має фітотоксичності для сільськогосподарських культур, а для захисту сої препарат можна застосовувати на всіх фазах її розвитку.

 Вдосконалена формуляція препарату забезпечує відмінне покриття рослин та швидке проникнення активних речовин у тканини, що мінімізує вплив опадів на ефективність. Стійкість до високих температур сприяє пролонгованій дії. Захист культури триває до 50-ти днів. Тож, обираючи Сінтак, агровиробник вирішує проблему із заселенням сої кліщами за одне внесення.

 Сінтак проявляє нокаут- ефект та знищує кліщів за 1-2 доби після застосування. Враховуючи швидкість розмноження шкідника, це допомагає зберегти рослини від надмірного пошкодження.

 Препарат можна змішувати з іншими загальновживаними пестицидами на відповідних культурах (попередньо препарати слід перевірити на сумісність). В рекомендованих нормах застосування Сінтак безпечний для ссавців, птахів та корисних комах.

 

Сінтак з’явився на ринку України в 2020 році та повністю відповідає потребам аграріїв, які вирощують рентабельну для бізнесу сою. Саме для того, щоб не ризикувати майбутнім прибутком, потрібно ретельно продумати захист сої від кліщів. Обираючи Сінтак, агровиробник гарантує надійний та різносторонній захист посівам сої, отримуючи максимальний прибуток.

 

logo alfa smart agro

ALFA Smart Agro — провідний український виробник засобів захисту рослин та мікродобрив. Препарати компанії відзначаються високою ефективністю, зручністю та широким вікном застосування. Велика кількість препаратів, створених науковцями ALFA Smart Agro, не мають аналогів в Україні. Розробка, виробництво і контроль якості продукції компанії відбувається у відповідності до світових стандартів ISO 9001, ISO 14001 та OHSAS 18001. У 2019 році продуктами ALFA Smart Agro було захищено кожен третій гектар українських полів.

Теги
 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.