Техніка Väderstad — досвід на краю степу

Техніка Väderstad — досвід на краю степу

/ Актуальні статті / П'ятниця, 05 червня 2020 10:54

ТОВ «Новотроїцьк Агро» розташоване практично на межі Причорноморського степу — далі на південь лише кілька невеликих сіл і окупований Крим. Високі температури повітря, брак вологи, зрошувальні системи, каштанові ґрунти — звично непрості умови роботи, які витримає не будь-яка техніка. «Новотроїцьк Агро» 2015 року зробило ставку на машини компанії Väderstad: посівний комплекс Rapid A 600С, а згодом ще й дисковий культиватор Carrier 650, комбінований культиватор Top Down 400 та знаряддя для передпосівної підготовки NZ Aggressive 1000. Чим обумовлений вибір на користь одного виробника й чи був він виправданим? Про це докладно далі.

«Коли ми тільки починали 2007 року, всі поля були сильно забур’янені, — згадує керівник ТОВ «Новотроїцьк Агро» Андрій Гогунський. — Бур’яни були такої висоти, що насінням і пухом забивався радіатор К-700. Люди тут не ходили — боялися вовків. Два роки на цих площах ми чергували зернові та пари, й лише після цього почали потрошку окультурювати землю».

 

10 425 86 2

Андрій Гогунський, керівник ТОВ «Новотроїцьк Агро»

 

Сьогодні земельний банк господарства становить 1400 га, із яких близько 1000 га на поливі: в основному працюють радянські зрошувальні установки, але починають з’являтись і сучасні австрійські машини. «Новотроїцьк Агро» вирощує пшеницю, сою, ріпак, який два роки тому замінив соняшник, а також кукурудзу.

 

Посівна на каштанових ґрунтах

Через схильність до швидкого ущільнення засівати важкосуглинкові та глинисті каштанові ґрунти не легше, ніж обробляти. Додайте до цього маленьке вікно висіву та високі температури — і пропозиція техніки суттєво звузиться.

«Раніше звичайний рядковий висів робили сівалками СЗ, — зауважує Андрій Гогунський. — Прості машини, але, щоб працювати такими, треба спочатку обробити ґрунт, а це втрата вологи. Тому 2015 року придбали посівний комплекс Rapid А 600C. Тут все в одному: готує ґрунт, вносить добриво, сіє культуру, прикочує й загалом вирівнює поле».

Ключова перевага пневматичної зернової сівалки Rapid А 600C під час роботи на суглинках — його концепція, за якої прикочування відбувається після виконання всіх операцій.

В умовах важких ґрунтів і браку вологи посилюється роль диско-анкерних сошників, які в Rapid А 600C використовуються для висіву й добрив (міжряддя 25 см), і культури (12,5 см). Вирізний диск сошника під дією в цьому випадку 125–150 кг притискного зусилля проникає в ґрунт, перерізаючи рослинні рештки та роблячи вузький розріз трохи глибше обробленого шару. Водночас анкер, посилений карбідвольфрамовою пластинкою, відсуває рослинні рештки та формує борозну з ущільненим дном, куди, відповідно, притягується капілярна волога. Таким чином, і в умовах короткої південної весни шанси на повноцінне розчинення добрив та рівномірне проростання насіння доволі високі.

Сучасні зернові пневматичні сівалки Rapid А 600-800C/J оснащують інтерактивною системою контролю глибини висіву IDC, яка дає змогу оператору з кабіни трактора, не зупиняючи роботу, регулювати глибину висіву з точністю до 1 мм.

Сошники кріпляться до рами через гумові амортизатори та спеціальні з’єднання для контролю глибини, що сприяє стабільному витримуванню глибини висіву на швидкості 10–15 км/год.

 

10 425 87 1

Перевірка рівномірності та глибини висіву насінин

 

«Рівномірність сходів після Rapid А 600C однозначно хороша», — оцінює пан Андрій.

Об’єм 6-кубового бункера сівалки можна розділяти між добривом і насінням пересувною перегородкою у пропорції 60 : 40/50 : 50, або використовувати весь об’єм для насіння. Висівний матеріал дозує два висівних пристрої Fenix у нормі від 1,5 до 500 кг/га. Вони мають гідравлічний привід, що дає змогу працювати з великими нормами висіву на високих швидкостях. До речі, норму висіву можна регулювати і кабіни трактора під час роботи або вимикати пів сівалки.

«Ми сіємо Rapid А 600C сою та пшеницю — норму висіву тримає відмінно: скільки задав, стільки сіятиме, — наголошує Андрій Гогунський. — З урахуванням завантажень за світловий день можна ним легко засіяти 70 га — територію однієї зрошувальної установки. З тим, що було раніше, і порівнювати нічого: 5 операцій за раз — все швидко та якісно».

 

Особливості глибокого обробітку

«Раз на 3–5 років ми працюємо глибокорозпушувачами завглибшки до 48 см, пускаємо вологу в нижні шари, а щороку на 30 см обробляємо всі площі культиватором Top Down 400, — розповідає керівник ТОВ «Новотроїцьк Агро». — Ми цю машину вперше помітили на виставці ще 2007 року. Мені сподобалася конструкція, а потім менеджер Väderstad розповів про цей агрегат, ще й колеги з Одещини поділились досвідом роботи з ним. Тоді в нас техніка була така, що подешевше, але, коли стало конкретне питання: «що купити?», я зрозумів: брати треба тільки Väderstad».

Господарство придбало культиватор Top Down 400 під 320-сильний гусеничний трактор.

«У нас ґрунт дуже важкий, представники Väderstad, коли вперше приїхали з культиватором Top Down на демонстрацію (обробляли поле після соняшнику), були вражені й не вірили, що таке можливо», — згадує пан Андрій.

Top Down — диско-лаповий агрегат, але, на відміну від аналогів, заточених під роботу по кукурудзяних рештках, тут диски (конічні Ø450/470 мм) не є ключовим інструментом.

Все обертається довкола трьох рядів лап, які скомпоновані на рамі так, що відстань між проходами становить
27 см. Це суттєво сприяє рівномірному обробітку всією шириною захвату. Завдання культиватора — утворити в оброблюваному шарі дрібногрудкувату, добре перемішану з рослинними рештками ґрунтову масу. Такий результат Top Down забезпечує багато в чому завдяки верхнім відвалам доліт MixIn. Вони підіймають суміш ґрунту й рослинних решток вгору, спрямовують у простір перед лапою, а потім вдаряють об поверхню і ще раз, після чого масу вдруге обробляють лапи. Це значно підвищує якість перемішування, подрібнення та розподілу рослинних решток в оброблювальному шарі.

Асортимент робочих органів для культиваторів Väderstad 2018 року доповнився BreakMix — долотами з поперечно розташованим наконечником завдовжки 10 см.

«Коли ви працюєте в умовах посухи звичайними долотами завглибшки, наприклад, 25 см, вони вивертатимуть грудку. За BreakMix інтенсивний обробіток відбуватиметься завглибшки
15 см, а наконечник працюватиме на 25 см: руйнуватиме переущільнений шар, роблячи щілину, і при цьому не вивертатиме суху грудку», — пояснює інженер із впровадження нової техніки і технології Väderstad Валерій Кремсал.

Також доступні 10-сантиметрові ґрунтопоглиблювальні долота DeepLoosening, які встановлюють на лапи заднього ряду Top Down, вони роблять щілини завглибшки до 40 см.

Земляну хвилю після лап вирівнюють зіркоподібні диски. Інтенсивність їхньої роботи оператор регулює гідравлікою з кабіни трактора. Так досягають оптимальної якості по всій робочій ширині захвату.

«Того року побився об заклад із нашим агроном: половину поля після ячменю обробили бороною з великими дисками, як він хотів, а половину — одним проходом культиватора Top Down, на чому я наполягав, — розповідає Андрій Гогунський. — Після його «дисків» ми додатково ще три рази використали дисковий лущильник Carrier, який ходив рівняв, а коли посіяли озимі, після Top Down були сходи рівномірні, а після «великих дисків» — щось страшне. І це при тому, що витрата палива була значно вища. Top Down подрібнює рослинні рештки, розпушує ґрунт, вирівнює поле та прикочує — супермашина!».

 

10 425 88 3

Väderstad Carrier 650

 

Для якісної мульчі

«Дискатор Carrier 650 придбали на місяць раніше культиватора Top Down для швидкого закриття вологи, — зауважує пан Андрій. — При цьому нас цікавили знаряддя з невеликим діаметром дисків, які можуть створити якісну мульчу та добре подрібнити грудку».

 

10 425 88 1

Стан дисків дискатора Carrier 650 з напрацюванням 5000 га

 

Ознака, за якою одразу впізнається Carrier 650, — два ряди конічних дисків Ø450 мм. Їхня геометрія забезпечує легке проникнення в ґрунт, а також зберігає кут атаки по мірі зношення. Невеликий діаметр — це висока радіальна швидкість, яка сприяє високій якості подрібнення та перемішування рослинних решток із ґрунтом та водночас забезпечує інтенсивне подрібнення й кришіння грудки. Індивідуальні кріплення дисків через гумові амортизатори, три гідроциліндри, що з’єднані за принципом «ведучий — ведений», суттєва вага лущильника (125 кг на диск у Carrier 650) — все це сприяє сталому дотриманню глибини, розташування стійок дисків із проміжком 25 см у ряду — високій пропускній здатності, а відстань 12,5 см між проходами – інтенсивному обробітку. Крім того, компанія Väderstad одна з перших на європейському ринку почала встановлювати диски в рядах Х-подібно, завдяки чому Carrier чітко слідує за трактором.

«Carrier 650 підготував ґрунт — і волога збережена, а я можу сіяти наступну культуру», — зазначає Андрій Гогунський.

 

10 425 88 2

Передпосівний культиватор NZ Aggressive 1000 під час роботи

 

Передпосівний культиватор NZ Aggressive 1000 — і поле, як рівний стіл

«Навесні цього року придбали NZ Aggressive 1000, — звертає увагу керівник «Новотроїцьк Агро». — Унікальна машина, коштує, як два звичайних культиватори, але того вартує. Долота якісно обробляють ґрунт, із ними навесні можна вийти в поле майже в будь-який час. Замінили долота на «гусячі» підрізальні лапки — і він так підрізав бур’ян, що непотрібно повторного проходу, а раніше ми 2–3 таких обробітки робили. І при цьому всьому поля ідеально рівні стають. Продуктивність — 70 га за 9 год роботи, раніше з цим 3–4 культиватори порались. Добра машина, що підготовлює ґрунт перед сівбою. Після проходу поле, як рівний стіл».

 

10 425 87 2

Результат роботи культиватора NZ Aggressive 1000 за умов надмірного зволоження ґрунту.
Декілька днів у цьому місці стояла вода, злита зі зрошувальної системи

 

Підсумки

Очікування господарства виправдались, але чому під час вибору техніки зробили ставку на одного виробника?

«Якість і сервіс, — резюмує Андрій Гогунський. — За весь цей час, якщо не враховувати помилки операторів, серйозних питань із технікою Väderstad не було. І сервіс у них на рівні — швидко реагують і присилають потрібну деталь, бо для Väderstad в пріоритеті задоволений клієнт. Зараз хочемо придбати сівалку точного висіву Tempo. Наша сівалка непогана, але нею 70 га за два дні сіємо, а Tempo за один день два таких поля засіємо».

 

Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для Агробізнесу Сьогодні 

 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.