agro business 160 160

Ріпак: обирайте правильно

Ріпак: обирайте правильно

/ Актуальні статті / П'ятниця, 10 липня 2020 10:35

Перед початком нового ріпакового сезону аграрії, аналізуючи попередній досвід, постають перед вибором: що краще сіяти — гібриди озимого ріпаку чи сорти?

Сорт vs гібрид: у чому різниця?

Під час вибору сортів чи гібридів агровиробник найперше шукає переваги та відмінності. «Існує загальновідома думка про те, що сорти та гібриди ріпаку мають однакову врожайність. Це слушна думка, але вона була об’єктивною 10 років тому, — пояснює Мирослав Парій, селекціонер, співзасновник ВНІС. — На сьогодні урожайність гібридів озимого ріпаку суттєво переважає над сортами, особливо, якщо його вирощувати не в екстремальних умовах».

13 428 28 2

Сорти отримують завдяки класичному підходу до селекції через схрещування та розмноження. «У чому полягає відмінність між сортом і гібридом? — пояснює співзасновник ВНІС. — Сорт (в англомовних країнах позначається OP — open pollinated variety) — це однотипна популяція рослин, яка, по суті, являє собою гомозиготну лінію. Насінництво сортів відбувається шляхом відкритого самозапилення на ізольованих ділянках, тому, якщо забезпечити достатню просторову ізоляцію посіву ріпаку, сорт можна підтримувати декілька років у господарстві і не купувати насіння».

 

Ріпак — перехресно­запильна польова культура. Для рослин ріпаку притаманний «внутрішній» гетерозис, оскільки біологічний вид ріпаку (Brassica napus) виник у результаті міжвидової гібридизації ріпи та капусти. Саме тому тривалий час ріпак залишався основною олійною культурою в Європі та Північній Америці. За різними даними, людина культивує ріпак уже протягом 2–6 тис. років як у Європі, так і в Азії. До переходу на викопне паливо ріпакову олію використовували для вуличного освітлення у масляних ліхтарях, оскільки під час горіння дає приємне біле світло і горить майже бездимно. Сьогодні напрями використання ріпаку трохи змінилися: харчова промисловість, виробництво кормів для тварин, виробництво змащувальних матеріалів та біодизелю. Не слід забувати і те, що ріпак є чудовим медоносом.

 

За словами Мирослава Парія, через такі особливості сортів аграрії повинні сплачувати оригінатору роялті, розмір якого залежить від отриманого урожаю, або інших чинників, обговорених під час придбання такого насіння. Однак треба бути відвертим, на сьогодні регулювання сплати роялті селекціонеру залишається на особистій відповідальності агровиробника, і часто селекціонер не отримує нічого. Тому українська селекція сортів є слабо розвиненою.

«На відміну від сортів, гетерозисні гібриди отримують внаслідок схрещування двох гомозиготних ліній. Під час купівлі гібридів сплачують лише ціну насіння, хоча вона на порядок вища, ніж у сортів. Якщо порівняти урожайність гібридів і сортів, то безперечно гібриди забезпечують кращий результат і з кожним наступним циклом селекції їхня продуктивність зростає, з’являються нові господарсько-цінні ознаки, і тут не обходиться без використання трансгенних технологій. Тому майбутнє за гібридами», — наголошує селекціонер.

 

Гетерозис — це явище підвищеної життєвої сили, продуктивності, урожайності гібридів першого покоління, як порівняти з вихідними батьківськими компонентами. Це явище успішно використовують для виробництва продукції перехреснозапильних культур, таких як: кукурудза, соняшник, ріпак, буряки цукрові, сорго, перехреснозапильні овочеві культури та ін. Застосування гетерозису в промислових масштабах потребує контрольованого схрещування батьківських компонентів на значних площах, що унеможливлює проведення схрещувань вручну.

 

До речі, гібридний ріпак — це доволі молода культура. Тому порівняння сортів і гібридів за урожайністю в період 15–20 років неможливе. Мирослав Парій зазначає, що сучасні гібриди переважають сорти не тільки завдяки гетерозису, а й тому, що вони як мінімум на 20 селекційних років молодші.

«Варто розуміти, що чоловічостерильні рослини не здатні утворювати нормальний пилок через відсутність або недорозвиненість пиляків. Якщо посіяти на одному полі чоловічостерильну форму та відновник фертильності у паралельних рядках, то внаслідок перезапилення на стерильних рослинах усе насіння буде гібридним. Батьківський компонент — відновник фертильності видаляють із поля відразу після завершення цвітіння», — пояснюють у ВНІС.

 

13 428 29 1

Рис. Ліворуч чоловічостерильна рослина (у квітках відсутні пиляки), праворуч фертильна рослина

 

Починаючи з 1989 року, ринок насіння ріпаку наповнювався гетерозисними гібридами, створеними на основі чоловічої стерильності. У ВНІС пояснюють, що з відкриттям явища цитоплазматичної чоловічої стерильності з’явилась можливість вирощувати гетерозисні гібриди у промислових масштабах. Створені до цього сорти стали батьківськими компонентами перших гібридів, а після цього селекціонери переключили основну увагу на підсилення явища гетерозису. Тому сорти поступово почали відходити у минуле.

 

Гідна конкуренція: українські гібриди озимого ріпаку

Український ринок ріпакового насіння наповнюють гібриди іноземної та української селекції. Останні, до речі, гідно конкурують з іноземними, часто навіть перевершуючи — за такими показниками, як пластичність та врожайність. Крім того, ціна, яка на українські гібриди нижча, додає їм додаткової привабливості, особливо у регіонах із нестабільними погодними умовами.

Два роки тому Україна ввійшла до п’ятірки світових лідерів із виробництва ріпаку. Як правило, більшість площ у світі засівають гібридами першого покоління озимого ріпаку, не виняток і Україна.

«Впровадження та розвиток гетерозисної селекції цієї важливої культури припало на “чорний” період нашої науки, тому частка українських гібридів у “Державному реєстрі сортів рослин, придатних до поширення в Україні” становить не більше 3%», — зазначає Мирослав Парій.

Попри усі труднощі і те, що створення та реєстрація кожного гібриду потребує значного часу та ресурсів, наявність в реєстрі гібридів української селекції свідчить, що ситуація не безнадійна: в Україні є установи, які проводять селекційні роботи на сучасному рівні та є доволі ефективними.

«Для створення сортів сучасного типу у ВНІС ми застосовуємо усі сучасні доступні для нас методи, зокрема технологічні та методи генетичного аналізу. Проте у нашому випадку головним елементом під час створення нових гібридів є широкомасштабне випробування в тих умовах, в яких цей гібрид будуть вирощувати», — пояснює Мирослав Парій.

13 428 29 2

Усі гібриди ВНІС проходять випробовування у різних ґрунтово-кліматичних зонах — загалом у восьми локаціях. Таким чином селекціонери ВНІС мають змогу виводити на ринок ті гібриди ріпаку, які мають технологічну пластичність та максимальну урожайність в умовах України.

«Пластичність та урожайність — це два головних критерії, за якими ми рекомендуємо обирати гібриди ріпаку, — наголошує селекціонер. — Водночас важливо всі гібриди сіяти в оптимальні строки. Якщо з цим виникають труднощі, ми рекомендуємо обирати зі стійких до гербіцидів групи імідазолінонів гібрид Паркер для ранніх строків посіву, гібрид Блекстоун — для пізніх, класичний гібрид Халк можна висівати в пізні строки, а Редстоун у ранні».

Крім строків посіву в останні роки все більшої актуальності набуває такий показник, як жаро- та посухостійкість гібридів. У ВНІС, створюючи гібриди ріпаку Халк і Блекстоун, використали спеціальний генетичний матеріал зі степової зони. Тому ці два гібриди особливо придатні для вирощування на Півдні України — в екстремальних умовах та за високих температур.

«Ми як наукова установа закладаємо високий потенціал у наші гібриди, однак його реалізація залежить від вас, аграрії. Від того, наскільки правильно ви використовуєте технологію. Слід пам’ятати, що ріпак — це хрестоцвіта культура, в якої в нашій зоні дуже багато родичів, відповідно, дуже багато шкідників. Тому тільки за умови оптимального хімічного захисту ви зможете реалізувати потенціал гібридів ВНІС», — наголошує Мирослав Парій.

 

Тамара ТИМОХІНА, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

logo vnis

 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.