Озимі SAATBAU: сильна генетика для нових викликів

Озимі SAATBAU: сильна генетика для нових викликів

/ Актуальні статті / Понеділок, 27 липня 2020 10:05

Цьогоріч 22 липня австрійська компанія SAATBAU святкує 7-річчя роботи на українському ринку насіння. Головна конкурентна перевага австрійської селекції озимини — генетика, яка заточена на стійкість до комплексу основних хвороб, а також холоду, й до того ж має конкурентний потенціал по врожайності — актуальні риси на фоні погодних змін: 24 червня волинські аграрії оцінили можливості генетики озимих SAATBAU.

 

 

Проливний дощ іде вже давно: то вщухає, то наростає знов. За словами регіональних представників SAATBAU, посуха навесні, а потім проливні дощі в травні-червні вже 3-й рік як стали нормою для Волині. Втім, вони не зупинили сільгоспвиробників, які завітали на поле ФГ «Перлина Турії» (Турійський р-н, Волинська обл.) з демонстраційними ділянками сортів і гібридів озимих культур SAATBAU.

«Нині ми вивчаємо компанію SAATBAU, — каже головний агроном ФГ «Перлина Турії» Петро Якимович. — У пропозиції озимих культур вона має низку переваг над іншими європейськими виробниками: це стійкість до хвороб і перезимівля — над останньою їхня селекція дуже серйозно працює».

 

14 429 20 1

Петро Якимович, головний агроном ФГ «Перлина Турії»

 

Озима пшениця

Репутацію генетики SAATBAU на демопосівах підтвердив стан чотирьох сортів озимої пшениці: чистий прапорцевий листок і вільний від грибкових хвороб колос, хоч умови їхнього розвитку не можна назвати сприятливими.

«Осінньо-весняний період був досить складний, — каже регіональний представник «ЗААТБАУ УКРАЇНА» в Рівненській і Волинській областях Оксана Табачук. — Зима була м’якою, але сухою: за весь період випало 50 мм опадів. Через це посівна стартувала пізно, тож пшениця заходила в зиму у фазу 2–3 листки чи на початку кущення. Навесні опадів не було до травня: тоді випало 120 мм. І в цей же місяць пішли приморозки, що негативно позначилося на розвитку самих культур. Усе це сприяло поширенню хвороб. Так, буквально тиждень тому в регіоні можна було спостерігати велике навантаження по борошнистій росі, але тепер ситуація краща. В умовах таких років, як цей, виграють ті, хто обрав сорти з хорошою зимо- та морозостійкістю, а також сіяв меншу норму. Рослини, висіяні з густотою 3,5 млн/га, мають більшу життєву площу й завдяки цьому — інтенсивніше кущаться, мають кращу озерненість і формують вищу масу тисячі. Тому цьогоріч такі посіви мають кращий вигляд, ніж ті, що з густотою 4,5–5 млн/га».

На демопосівах у ФГ «Перлина Турії» представлено чотири сорти, які мають підвищену зимо- та морозостійкість: Балітус, Фабіус, Фаунус і Домінікус.

Балітус — це ранньостиглий інтенсивний сорт, що здатний сформувати 10–12 т/га зерна зазвичай 2–3 класу. Він має дуже високу стійкість до основних хвороб, добре витримує барк вологи й мороз, а також несхильний до вилягання та осипання. «З його особливостей: невелика продуктивність кущення (густота 4,5–5 млн/га схожих насінин), важке бочкоподібне насіння. Також на Балітус спостергіається цікавий ефект: насіння починає переходити до воскової стиглості, а прапорцевий листок ще зелений, — це свідчить про високий потенціал урожайності», — звертає увагу керівник відділу з розвитку продукту «ЗААТБАУ УКРАЇНА» Антон Косяк.

 

14 429 19 1

Антон Косяк, керівник відділу з розвитку продукту ТОВ «Заатбау Україна»

 

Середньостиглий сорт Фабіус, який формує стабільну врожайність у різних умовах, забезпечує зерно 2–3 класу, а також придатний як для оптимальних, так і пізніх строків посіву. Фабіусу притаманний швидкий стартовий розвиток, а от відновлює вегетацію дещо повільніше, що допомагає легше пережити несприятливі періоди навесні. Сорт добре витримує посуху й морози, схильний до інтенсивного кущення, тому затишно почувається в посівах густотою 3,3–3,7 млн/га.

Фаунус є середньораннім високоврожайним сортом, який формує зерно з високим умістом білка зазвичай 2–3 класу. Цей сорт упізнається за невеликим, але видовженим колосом, міцним стеблом, що забезпечує належну стійкість до вилягання. Фаунус має особливо сильний імунітет до борошнистої роси та бурої іржі, а також інтенсивного кущення, тому непогано себе показує в зріджених посівах. Оптимальна густота висіву — 3,5–3,7 млн/га.

Замикає морозостійку четвірку Домінікус — середньостиглий сорт із потенціалом 11–12 т/га. Його генетичний код дає одну із найсильніших толерантнойстей проти основних хвороб у всьому портфелі озимої пшениці SAATBAU (14 сортів). Ця властивість дозволяє йому стабільно формувати зерно 2-го класу й бути придатним для вирощування за органічної технології. Також він має суттєву стійкість до вилягання. Найкраще сорт почувається в посівах густотою 3,5–4 млн/га.

Варто зазначити, що всі сорти озимої пшениці SAATBAU мають суттєву генетичну стійкість до борошнистої роси, фузаріозів і септоріозів колоса.

14 429 18 2

 

Озимий ячмінь

Поруч із пшеницею колосяться й демопосіви трьох сортів озимого ячменю. Біля ранньостиглої Карміни зустрічаємо пана Олексія Меденцева, голову ФГ «Меденцев Агро» (Старовижівський р-н, Волинська обл.): «З продуктами SAATBAU познайомився цього року: приблизно на 160 га посіяв їхній соняшник Просан і КС 108. Насіння мені сподобалося: проблем із висівом не було. Нині соняшник має висоту десь близько 40 см і загалом добрий вигляд. Очікую від нього непоганий результат. З озимими культурами SAATBAU я ще не стикався, але цього року хочу спробувати. На Дні поля мені сподобався сорт Карміна: зважаючи на те, що він майже дозрів, колос не звисає — наповнений стоїть догори, отже, добре вимолочуватиметься. Я думаю, він добре себе покаже в товарних посівах».

 

14 429 20 2

Олексій Меденцев, голова ФГ «Меденцев Агро»

 

У портфелі SAATBAU нині є 5 сортів озимого ячменю: 3 — шестирядних і 2 — дворядних. На демоділянках були представлені найактуальніші для регіону: Карміна, Марісса та Ханнелоре. Всі сорти озимого ячменю SAATBAU, крім високої толерантності до грибкових хвороб, мають істотну стійкість до ламкості колоса та вилягання.

Шестирядний інтенсивний сорт Карміна, на який поклав око Олексій Меденцев, якнайкраще ілюструє це. «Він формує великий колос, але має потужне стебло, це зумовлює високу стійкість до вилягання та ламкості колоса, а також пояснює те, чому його колос завжди стоїть прямо», — звертає увагу Антон Косяк. Карміна цікавий також своєю здатністю формувати високу врожайність у несприятливих ґрунтових (зокрема, на легких ґрунтах) і кліматичних умовах. Останнє пояснюється його витривалістю в умовах посухи та морозів, потужною регенераційною здатністю навесні, а також сильним імунітетом проти грибкових хвороб. Сорт придатний для всіх строків висіву: має швидкий розвиток восени, завдяки чому навіть за пізньої сівби встигає закласти бічні пагони й увійти в зиму на стадії кущення. Загущення Карміна не любить: оптимальна густота 2,8–3,5 млн/га.

Середньостиглий Марісса — також є інтенсивним шестирядним сортом, що придатний для ранніх, оптимальних і пізніх строків висіву. Він має дуже високу зимостійкість, а його сильний імунітет особливо добре протистоїть збудникам борошнистої роси та сітчастої плямистості. Дуже висока стійкість до вилягання пояснюється, зокрема, тим, що сорт формує невеликий колос. Але формує добре виповнене насіння (маса 1000 насінин: 48-56 г) та дуже інтенсивно кущиться. Тому, за словами Антона Косяка, навіть за пізнього висіву перевищувати 3,6 млн/га не варто. Оптимально — 2,8–3,5 млн/га.

Ханнелоре — це ранньостиг­­лий дворядний фуражний сорт, що формує високу врожайність зерна високої якості. Зерно добре виповнене й важке — маса тисячі насінин в середньому 52–58 г, колос добре озернений, а рослина схильна до інтенсивного кущення (оптимально 2,5–3,4 млн/га, оптимальні та ранні строки). Разом із тим Ханнелоре добре витримує періоди посухи та морозів, а його генетична стійкість до основних хвороб особливо добре працює проти гельмінтоспоріозу та борошнистої роси.

14 429 19 2

На початку червня ця властивість стала в пригоді і Ханнелоре, і решті сортів на демоділянці, адже: «Зима була м’яка, але наприкінці травня — на початку червня в нас випало дуже багато опадів, зокрема, в червні за два дні випало 40 мм, тому в регіоні пішло навантаження по захворюваннях, особливо по борошнистій росі, — зазначає Оксана Табачук. — Але завдяки хорошій стійкості до листкових хвороб наших сортів ми маємо добрі здорові посіви».

До речі, генетичний потенціал Ханнелоре, Марісса та Карміна робить їх придатними для вирощування за органічної технології.

 

Озимий ріпак

За словами Оксани Табачук, ріпак загалом добре перезимував в регіоні. Так само, як і на демоділянках ФГ «Перлина Турії», де SAATBAU представила весь свій нещодавно оптимізований портфель — чотири гібриди для різних ґрунтових умов: Кларус, Торонто, Граф і Мемфіс. Усі вони мають високу стійкість до розтріскування стручків, а також здатність формувати врожайність на рівні 6,5 т/га.

Кларус — це ранньостиглий інтенсивний гібрид, що здатний сформувати урожай більше як 6,5 т/га та високим виходом олії 46,5–48,9%. Гібрид має особливо сильний імунітет до склеротиніозу й альтернаріозу, а завдяки міцному стеблу — суттєву стійкість до вилягання. Окремо варто звернути увагу на зимостійкість, яка в Кларуса на дуже високому рівні, зокрема, через те, що: «Він закриває бутон листям, чим вберігає його від вимерзання під час весняних приморозків», — пояснює Антон Косяк. Гібрид придатний для оптимальних і пізніх строків висіву (за 3-кратного застосування рістрегуляторів на Волині його можна сіяти і в ранні строки) як суцільним, так і рядковим способом. Рекомендована норма 350–450 тис./га схожих насінин.

14 429 20 3

Ще один ранньостиглий гібрид — Торонто. «Одна з його особливостей — повільний розвиток з осені, адже в перший місяць гібрид формує потужну кореневу систему. І в принципі за нормальних погодних умов йому вистачає однієї фунгіцидної обробки для безпроблемного входу в зиму», — наголошує керівник відділу з розвитку продукту «ЗААТБАУ УКРАЇНА». А от навесні гібрид дуже швидко відновлює вегетацію, що дозволяє йому ефективно використати вологу та живлення. Гібрид має особливо сильний імунітет до пероноспорозу та фомозу й також — суттєву стійкість вилягання. Крім того, Торонто — це низькорослі та компактні рослини (висота 1,15–1,30 м), які зручно збирати, тож втрати під час збирання — мінімальні. Гібрид рекомендований для висіву від ранніх до пізніх термінів в нормі 350 і 550 тис. нас./га відповідно.

Зимостійкість цих гібридів дозволила їм із мінімальними втратами пережити несприятливий період, коли під час цвітіння на Волині вдарили заморозки.

Граф є середньораннім пластичним гібридом, витривалим до посухи під час вегетації. «Граф має потужний стартовий розвиток і дуже добре гілкується з прикореневої зони, — відзначає Антон Косяк. — Він невибагливий до ґрунтів, зокрема, добре почувається на пісках. Крім того, як і Кларус, за відновлення вегетації Граф закриває двома листками бутон, що дає йому підвищену зимостійкість, толерантність до перепаду температур і загально високу стресостійкість». Низька здатність до ураження фомозом забезпечує низьку ймовірність ураження хворобою. Граф рекомендований для висіву від ранніх до пізніх термінів у нормі 350 і 600 тис. нас./га відповідно.

Помітне місце у портфелі SAATBAU посідає й середньостиглий інтенсивний Мемфіс, який формує стабільну врожайність і відзначається дуже високим рівнем зимостійкості й толерантністю до альтернаріозу, фомозу та склеротиніозу. «Він помірно розвивається з осені, тож для нормального входу в зиму йому достатньо однократного використання фунгіциду та рістрегуляції, — розповідає Антон Косяк. — Навесні Мемфіс також нікуди не поспішає: розвивається плавно, пізно відновлює вегетацію. Завдяки цьому він проскакує період ранніх приморозків і перепадів температур». Гібрид підходить для ранніх і оптимальних строків сівби. Рекомендована норма 350–500 тис./га схожих насінин.

Генетичний потенціал гібридів Кларус і Мемфіс дозволяє вирощувати їх в органічних посівах.

 

Висновки

«У товарних посівах ми третій рік вирощуємо їхній соняшник Просан, який забезпечує понад 36 ц/га, а також кукурудзу на силос і на зерно, остання дала більше як 10 т/га в заліковій вазі, — резюмує Петро Якимович. — З озимого портфеля SAATBAU раніше щось пробували, але не звертали особливу увагу, а цьогоріч побачив, що гібрид Граф (вирощується в товарних посівах господарства — прим. ред.) показує себе з хорошого боку: невибагливий до ґрунтів, стійкий до хвороб, величина самого стручка: маса тисячі насінин видно, що буде велика. Сьогодні всі побачили, що і ячмінь, і пшениця SAATBAU дуже стійкі до хвороб, а по колосу видно, що закладка на врожай — серйозна». 

Вільне від хвороб листя озимої пшениці; колос, що й за сильних вітрів міцно тримається на потужному стеблі озимого ячменю; стручок, який аж до похилої камери тримає насіння озимого ріпаку, — все це результат наголосу в роботі селекціонерів SAATBAU, які намагаються не так забезпечити генетично високу врожайність, як донести якомога більшу її частину до бункера комбайна. А на це спроможні тільки сильні рослини, здатні протистояти новим викликам.

 

Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.