agro business 160 160

Озимі рішення Limagrain

Озимі рішення Limagrain

/ Актуальні статті / Понеділок, 03 серпня 2020 11:07

Сезон 2019–2020 років здивував навіть бувалих у бувальцях – таких погодних вибриків не очікував ніхто. Не оминули вони й поля з демо-ділянками Limagrain у Вінницькому районі. Тут пшеницю посіяли аж 20 жовтня і вирощують за економічно доцільною технологією. Але станом на кінець червня вона має вигляд на 8 т/га: заввишки понад метр, чисте листя, насичений зелений колір і здоровий колос. Як можна зменшити вплив погодних факторів і навіть у такі роки, як нинішній, збільшити шанси хоча б вийти в «нуль»? Про це нам розповіли фахівці компанії «Лімагрейн».

 

 

У другій половині червні на цьому полі ФГ «Одарочка», що поблизу Вінниці, останніх сім років завжди було велелюдно. Адже в цей час компанія «Лімагрейн» традиційно проводила масштабні Дні поля, на яких демонструвала здобутки європейської селекції. COVID-19 поставив ці заходи на паузу. Хоча сільгоспвиробники, які їдуть повз, часто-густо заїжджають сюди. Подивитися є на що: сорти озимої пшениці та ячменю у чудовому стані, як на такий рік.

«Я працюю в сільському господарстві понад 30 років, але таких погодних умов не пригадую, – каже керівник сектору Центрально-західного регіону комерційного департаменту ТОВ «Лімагрейн Україна» Микола Романенко. – Тут, на Вінниччині, перші осінні опади впали наприкінці вересня – на початку жовтня. У тих, хто встиг посіяти раніше, пшениця входила в зиму у фазі кущення, а на пізніших посівах мала тільки три листки. Так само і ріпак: де раніше якийсь дощ упав і вчасно відсіялися, рослини входили в зиму у фазі 6–8 листків, а на пізніх посівах – 2–4. Зима була малосніжна, тож запаси продуктивної вологи низькі – близько 80–85 мм у метровому шарі. Тому вже на початку квітня почався дефіцит вологи. Саме тоді вдарили приморозки: температура повітря знизилася до мінус 8–0 °С, а в окремих районах – і до мінус 12 °С. Тоді на посівах озимої пшениці ми помічали пошкодження т морозами очки росту, яке ззовні дуже нагадує прояви вірусу жовтої карликовості ячменю. Погодні умови вплинули на розвиток озимини, втім, значну шкоду ми спостерігали не на всіх посівах. Там, де була чітко витримана технологія вирощування та вибрані сучасні високопродуктивні сорти, рослини перед входом у зиму накопичили цукри й мали високу концентрацію клітинного соку. Тож навесні такі посіви менше постраждали, швидше регенерувалися і продовжили нормальний ріст. Навіть у такі роки, як цей, можна досягти суттєвих результатів, якщо забезпечити: правильні попередники, сорт/гібрид із потужною генетикою і технологію, яка дає змогу певною мірою регулювати водний і поживний режими, а також створює захист. Ця система має бути чітко збалансована та ув’язана».

 Ozimi zernovi 2020 19 1

Микола Романенко, керівник сектору Центрально-західного регіону комерційного департаменту ТОВ «Лімагрейн Україна»

 

Пшениця

Усе починається з вибору сорту. І тут, як радить Микола Романенко, не варто зупинятися на одному: «Я вважаю, у господарстві залежно від площі в обробітку має бути 2–4 сорти, які різняться своїми біологічними особливостями і пристосованістю до екстремальних умов зовнішнього середовища. При цьому важливо, щоб вони були різних груп стиглості: наприклад, 20% – ранньостиглі, 50–60% – середньоранні, а решта – середньостиглі чи середньопізні. Так ми зменшуємо вплив екстремальних умов на кінцевий результат, забезпечуємо стабільне виробництво зерна і повніше використовуємо біокліматичний потенціал регіону».

З огляду на стійкість до погодних негараздів найкращими варіантами для цього є п’ять сортів Limagrain: ультраранній Авеню, ,середньоранні Колоніа, Мескаль та Нордіка, а також середньостиглий Фріскі. Загалом портфель виробника налічує вісім сортів, які переважно формують продовольче зерно групи «Б».

Напівкарликовий сорт Авеню дозріває одночасно з озимим ячменем. Він формує зерно з високим вмістом білка та клейковини, має яскраво виражену здатність до регенерації та кущення, високу стійкість до вилягання, а також сильний імунітет проти комплексу хвороб (септоріоз листя, борошниста роса, жовта й бура іржа, фузаріоз колоса).

Середньоранній сорт Нордіка придатний до вирощування і за інтенсивної, і за екстенсивної технологій, має істотну стійкість до морозу та вилягання й інтенсивно кущиться.

Ozimi zernovi 2020 19 2

«На Вінниччині сорт Колоніа давав 12 т/га, Мескаль – 12,5 т/га. Це прекрасні сорти, але в них різні біологічні властивості, – звертає увагу Микола Романенко. – Колоніа – дуже пластичний сорт, менш вибагливий до технології та ґрунтів, формує стабільно високу врожайність і великий колос. Він має високу зимостійкість, але погано витримує високі температури: його ніша – Центральна й Західна Україна. Мескаль же добре витримує і морози, і високі температури. Це інтенсивний сорт із дуже високим потенціалом урожайності та особливо сильним імунітетом до борошнистої роси».

Інтенсивний сорт Фріскі малочутливий до попередників і формує зерно з високим вмістом клейковини. Сорт вирізняється суттєвою стійкістю до вилягання, потужно кущиться і має сильний генетичний імунітет до комплексу хвороб, особливо до борошнистої роси та бурої іржі.

Ясна річ: технологія відграє не меншу роль, аніж генетичний потенціал сорту. На демопосівах у ФГ «Одарочка» попередником озимої пшениці був ріпак. Технологія вирощування мала такий вигляд.

Удобрення: основне – NPK 16-16-16, підживлення: 1 березня – аміачна селітра, 2 ц/га; вихід у трубку – азот 24% + Сірка 15%, 3 ц/га; перед виходом прапорцевого листка – аміачна селітра, 2 ц/га.

Захист: ВВСН 27–32: внесення фунгіциду з мікроелементами (N 3,9% + Mg 9,1% + MgO 15,2% + Cu 3,0% + Mn 9,1% + Zn 4,9%) та морфорегулятором; ВВСН 37–39: інший фунгіцид під стадію розвитку культури, решта – так само; ВВСН 59: внесення двох фунгіцидів та інсектициду.

«Завдяки генетичному потенціалу і технології вирощування ми можемо розраховувати тут принаймні на 8 т/га в цьому екстремальному за погодними умовами році, – оцінює Микола Романенко. - Витрати на технологію з урахуванням вартості насіння становлять 20–22 тис. грн/га. Сьогоднішня вартість зерна – близько 5600 грн/т. Тож операційний прибуток із гектара становить 44,8 тис. грн. За мінусом витрат виходить, що з гектара можна отримати 22,8 тис. грн прибутку, якщо працювати з такими сортами і такою технологією. От і вся економіка».

 

Ячмінь

Технологія вирощування озимого ячменю відрізнялася від алгоритмів на озимій пшениці лише відсутністю третьої обробки фунгіцидами та інсектицидом: не було потреби.

«Звісно, погода в осінньо-зимовий період негативно вплинула на розвиток озимого ячменю в області. Але на сьогодні в більшості господарств культура має непоганий вигляд, – розповідає менеджер із питань регіонального розвитку у Вінницькій області компанії «Лімагрейн» Вадим Захарчук. – Це залежить від генетики, правильно добору сорту, а також від того, як господарства спрацювали навесні, підживлюючи посіви та будуючи захист. Бо температурні режими не давали вчасно внести гербіцид і далі працювати проти хвороб і шкідників».

 Ozimi zernovi 2020 20 1

Вадим Захарчук, менеджер із питань регіонального розвитку у Вінницькій області компанії «Лімагрейн»

 

Пропозиція Limagrain – два дворядних і два шестирядних сорти озимого ячменю, які підходять для всіх зон вирощування: ранній Казанова та ранньостиглий Каліфіорнія, а також ранньостиглий Пасо та середньостиглий Герлах.

Казанова – єдиний сорт у лінійці Лімагрейн, зерно якого можна використовувати у пивоварінні. Разом із тим воно цілком придатне й і для кормових потреб. Сорт виростає до 80 см, має суттєву стійкість до вилягання, слабочутливий до морозів і браку вологи. Окрім того, сорту має особливо сильний імунітет до ринхоспоріозу і сітчастої плямистості. Сорт Каліфорнія більше підходить для кормовиробництва. Він пластичний до умов вирощування: формує стабільну врожайність на різних агрофонах, має дуже високу стійкість до вилягання і сильний імунітет до збудників борошнистої роси.

Кормовий Пасо, насамперед, відрізняється сильним імунітетом до п’яти основних хвороб, зокрема, він дуже слабо уражується збудниками борошнистої роси та іржі. Сорт виростає до 80 см, стійкий до вилягання, вирізняється суттєвою компенсаційною здатністю: інтенсивно кущиться. Практично такі самі характеристики має Герлах, із тією відмінністю, що виростає до 75 см, має суттєву зимостійкість і генетичний імунітет, добре опирається збудникам гельмінтоспоріозу та ринхоспоріозу.

Ozimi zernovi 2020 20 2

 

Ріпак

«У Центральній Україні проблеми з озимим ріпаком почалися з посівної, – каже Микола Романенко. – Через великий дефіцит вологи багато господарств не змогли відсіятися в оптимальні строки, а коли пішли дощі, було вже пізно сіяти цю олійну культуру. Багато із тих, хто ризикнув посіяти в сухий ґрунт, сходів не отримав. Дехто отримав слабкі сходи, уражені низькими температурами, їх також довелося передискувати. Взимку найбільшою проблемою посівів стало раннє відновлення вегетації: оводненість клітин збільшилася, концентрація клітинного соку зменшилася – і сталося ураження низькими температурами. В основному, постраждав центральний пагін, але зі сплячих бруньок відросли бічні гілки. Цьогоріч із ріпаком склалася критична ситуація на Черкащині, Вінниччині та в частині Хмельниччини. Краща ситуація у Тернопільській, Львівській та Волинській областях».

Ясно, що вологозабезпечення від нас не залежить, але для зменшення впливу холоду і посухи можна сформувати оптимальний набір гібридів із немаленького портфеля «Лімагрейн». Він налічує 16 позицій, 6 із яких – нові безерукові середньоранні Аністон, Арканзас, Архітект, Аспект, Конрад КЛ, а також середньостиглий Абсолют.

Новинки вирізняються високим потенціалом урожайності – 70 ц/га, суттєвим вмістом олії в насінні, стійкістю до розтріскування стручків, а також низкою цікавих особливостей. Так, Конрад КЛ у пропозиції «Лімагрейн» став першим гібридом, придатним для вирощування за системою Clearfield®. Арканзас вирізняється видатними показниками імунітету завдяки унікальному поєднанню генів стійкості до фомозу RLM3 та RLM7, високою толерантністю до вертицильозу. Гібриди Архітект, Аннсітон, Абсолют і Аспект мають генетичну стійкість до вірусу жовтухи турнепсу (TuYV), яку розносить попелиця. Гібриди Аністон та Абсолют також мають гени стійкості до фомозу RLM7. Водночас Архітект, Аспект і Конрад КЛ мають найвищий серед новинок уміст олії в насінні.

 

Озимі рішення «Лімагрейн»

«У цей весняно-осінній період погодні умови були дуже складними, але навіть у такому екстремальному середовищі, поєднавши сильну генетику, правильну технологію та оптимальні попередники, можна розраховувати на непоганий економічний результат», – резюмує Микола Романенко.

logo lg

Дмитро СІРИЙ, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.