Просапні сівалки VEGA 8 PROFI від бренду ELVORTI: Mini-till, надійність та точність висіву

Просапні сівалки VEGA 8 PROFI від бренду ELVORTI: Mini-till, надійність та точність висіву

/ Актуальні статті / Понеділок, 10 серпня 2020 15:47

Три способи підвищити рентабельність вирощування сільгоспкультур.

У кожному регіоні своя проблема

Різні регіони України мають відмінні ґрунтово-кліматичні умови, що змушує кожного аграрія шукати свій підхід до вирощування різноманітних культур. Ґрунти, рельєф, температура і кількість сонячного тепла безумовно важливі, але не завжди є вирішальними чинниками у рослинництві. Головним джерелом родючості залишається вода, і з кожним роком на більшості територій нашої держави її стає дедалі менше. Посуха стає звичним явищем у таких агрокліматичних зонах України, як: Південь, Степ, Лісостеп і навіть подекуди Полісся. Нині зі зміною середньорічної температури й кількості накопиченого тепла ці агрокліматичні зони зміщуються. З іншого боку, регіони Заходу і Центру періодично поневіряються від надмірної кількості опадів.

У такій ситуації однією з проблем є внесення добрив під час посіву. За умов достатнього зволоження ґрунту можна використовувати сухі мінеральні добрива. Це дає змогу забезпечити сходи найважливішими елементами живлення на початковому етапі розвитку, сприяючи росту кореневої системи. Переваги такого підходу є очевидними, однак існує низка застережень, які можуть істотно знизити їх ефективність. Так, за низької кількості вологи у верхньому шарі ґрунту, особливо під час сівби озимих культур, гранульовані добрива на старті можуть не подіяти, або ж навіть спричинити хімічні опіки рослин. Нерідко гранули можуть так і лишитися лежати в ґрунті нерозчиненими. Єдиний спосіб зарадити проблемі — використовувати недешеві легкорозчинні добрива закордонного виробництва. Втім, у разі значного дефіциту вологи не допоможуть і вони.

Проблему можуть вирішити стартові рідкі міндобрива. На відміну від гранул, такі елементи живлення потрапляють до ґрунту вже у розчиненому вигляді, огортаючи насінину поживною «хмарою». Навіть за повної відсутності вологи у ґрунті рідкі добрива (якщо вони, звісно, якісні) не спричиняють інтоксикації насіння та кореневої системи сходів, а елементи живлення у їх складі бодай частково будуть використані посівами. До того ж рідкі добрива цілковито позбавлені таких недоліків, притаманних гранульованим, як злежаність, різнорозмірність, розсипчастість тощо.

 

Універсальне рішення

На сьогодні склалася ситуація, коли техніка, а саме сівалки, які працювали нормально ще п’ять років тому, перестала відповідати сучасним вимогам. Далеко не всі сівалки мають можливість одночасно з посівом вносити сухі мінеральні добрива, і майже жодна не працює з рідкими мінеральними добривами. А так, щоб можна було замовити обидва варіанти? Нині в Україні лише один виробник пропонує подібний агрегат — це компанія ELVORTI, яка розробила універсальну просапну сівалку VEGA 8 PROFI з можливістю одночасного внесення сухих або рідких мінеральних добрив.

 15 16 430 431 elvorty 1 2

VEGA 8 PROFI

 

Сівалка VEGA 8 PROFI є достойним конкурентом найсучасніших агрегатів імпортних виробників. У 2020 році ця модель отримала понад 10 конструктивних оновлень, спрямованих на підвищення надійності конструкції та зручності роботи.

 15 16 430 431 elvorty 1 3

У 2020 році ця модель отримала понад 10 конструктивних оновлень

 

Всі ці покращення сівалки VEGA 8 PROFI 2020 року дали змогу ELVORTI збільшити гарантійний наробіток сівалки в 4 рази — з 240 га до 1000 га та розширити гарантію на сівалку до 2 років. Вона нічим не поступається ані функціоналом, ані якістю, а деякі опції взагалі є притаманними лише цій машині. Конструктивно VEGA 8 PROFI розрахована на роботу за трьома основними напрямами, які характеризують сучасну сівалку:

  • Висів насіння з одночасним внесенням гранульованих добрив;
  • Висів насіння з унесенням рідких добрив;
  • Застосування технологій точного землеробства, зокрема, контролю висіву, відключення секцій та диференційованої сівби.

 

Одна з модифікацій сівалки VEGA 8 PROFI дає змогу вносити рідкі комплексні добрива одночасно з висівом насіння. З цією метою на сівалку встановлюють бак для рідких добрив місткістю 1100 л. На дні бака передбачено кран для зливу залишку рідких добрив. Відзначимо також наявність двох додаткових місткостей: 1) бак на 50 л для промивання системи; 2) бак на 15 л з технічною водою для миття рук, інтегрований в основний бак. Також у конструкцію сівалки встановлено все необхідне обладнання: насос, дозатор, трубопроводи тощо.

15 16 430 431 elvorty 2 4

Бак для рідких добрив

 

Як засвідчують результати випробувань оновленої моделі VEGA 8 PROFI із можливістю внесення рідких комплексних добрив, така технологія дає змогу істотно підвищити шанси на отримання якісних дружних сходів рослин, зокрема кукурудзи, соняшнику та сої. Ця технологія стане корисною агровиробникам, які працюють у різних ґрунтово-кліматичних зонах України. При цьому компанія ELVORTI потурбувалася про те, щоб вони мали для цього надійний та ефективний інструмент за доступною ціною.

 15 16 430 431 elvorty 2 1

VEGA 8 PROFI з системою внесення рідких комплексних добрив

 15 16 430 431 elvorty 2 3

Подача рідких добрив
(За допомогою електронасоса продуктивністю 21 л/хв., фірми Pentair, підключеного до енергетичної системи трактора через фільтр з бака подаються рідкі добрива)

 

Відмінно себе показує і модифікація VEGA 8 PROFI із системою внесення гранульованих добрив у тих регіонах, де випадає більш-менш нормальна кількість опадів. У всякому разі одна з головних переваг цієї, без перебільшення, видатної розробки конструкторів ELVORTI — універсальність, що дає змогу працювати за різних умов та технологій.

Сукупна місткість бункерів для насіння в сівалці VEGA 8 PROFI становить 416 л, а для твердих міндобрив — 680 л. Це забезпечує високу продуктивність роботи моделі — в середньому 20 га без додаткової заправки. Пластикові бункери виготовлено з високоякісного поліетилену, що забезпечує істотно меншу вагу бункера, а також його стійкість до корозії і вібрацій. Окрім того, такі бункери не потребують додаткового фарбування. Використання високоміцних труб європейських сталей дало змогу зменшити вагу конструкції рами за одночасного збільшення її міцності і жорсткості, що знижує витрату пального.

 15 16 430 431 elvorty 2 6

Внесення рідких добрив

 

Основою концепції моделі VEGA 8 PROFI є унікальний висівний апарат PROFI, який забезпечує точне однозернове дозування і висів насіння. Висів здійснюється за допомогою дводискового сошника, тиск якого на ґрунт сягає показника 280 кг. Конструктивно тут передбачено наявність верхнього і нижнього регульованих скидачів зайвих насінин, що гарантує відсутність двійників. При цьому корпус висівного апарату не зазнає навантаження під час руху, що підвищує довговічність його експлуатації. Конструкція PROFI дає змогу провадити його легке і зручне обслуговування без спеціального інструменту.

 15 16 430 431 elvorty 2 2

Унікальний висівний апарат PROFI

 

Труба рами, що виконує роль конструкції ресивера з індивідуальним діагональним виходом на секції, забезпечує рівномірне розрідження у всіх висівних апаратах (дає змогу утримати важке насіння в отворах висівних дисків крайніх секцій), у такий спосіб гарантуючи високу якість висіву широкого спектра культур.

Було б важко уявити, що сучасна просапна сівалка працюватиме без точних технологій. Це ще один інструмент, за допомогою якого власник агрегату може значно покращити якість висіву і зменшити витрати посівного матеріалу і добрив.

Для тих, хто впроваджує сьогодні технології точного землеробства, сівалки VEGA 8 PROFI оснащено електродвигунами, які забезпечують завдану норму, надійність та точність висіву та поєднують у собі простоту обслуговування. Регулювання норми висіву проводить оператор з кабіни трактора.

 15 16 430 431 elvorty 3 1

Привід від електродвигуна

 

На сівалках VEGA 8 PROFI встановлено систему Graham Command PRO — унікальна безпровідна система з електроприводами. Оператор використовує планшет на ОС Android для управління системою. Система Graham Command PRO здійснює:

  • індивідуальне автоматичне відключення секцій;
  • порядний контроль змінної норми;
  • компенсацію на поворотах;
  • ручний або автоматичний контроль норми висіву (Rx карти завдань);
  • контроль якості посіву;
  • звіти по картах фактичного внесення;
  • статистику посіву — пропуски, двійчатки (сингуляція).

 

Таким чином, власник може вести точний облік засіяної площі та контролювати якість висіву в кожній ділянці поля.

 15 16 430 431 elvorty 3 2

Секція VEGA 8 PROFI з електропривідом

 

Ми пропонуємо вам ознайомитися з досвідом та враженнями від роботи VEGA 8 PROFI, котрими із нами поділилися представники аграрної науки та агровиробництва.

Науковець Оксана ЄРЕМЕНКОпрофесор кафедри рослинництва Таврійського державного агротехнологічного університету (м. Мелітополь, Запорізька область):

— Ми вже протягом багатьох років співпрацюємо з компанією ELVORTI, так само як з іншими виробниками сільгосптехніки для випробування можливостей їхніх нових моделей техніки. Це дає змогу напрацювати нові технології вирощування сільгоспкультур, що особливо важливо за сучасних, не завжди сприятливих для рослинництва, кліматичних умов.

Конструкція просапної сівалки VEGA 8 PROFI із системою внесення рідких мінеральних добрив від ELVORTI дає змогу агрономові провадити внесення рідких мінеральних добрив безпосередньо під час сівби. Це надзвичайно актуально для південних областей України, де з року в рік спостерігають тривалі посушливі періоди та фіксують гостру нестачу вологи в ґрунті. В ефективності такого способу живлення ми переконалися, зокрема, аналізуючи результати роботи сівалки VEGA 8 PROFI із системою внесення рідких мінеральних добрив від ELVORTI. Головне для нас було отримати одночасні міцні сходи соняшнику, що є неодмінною передумовою високого врожаю та оптимізації подальшого догляду за посівами. Я вважаю, що такі агрегати сьогодні повинні бути широко затребуваними в аграрному секторі України як ефективний інструмент підвищення рентабельності рослинницької галузі.

Також хочу відзначити цілковиту відкритість менеджменту компанії ELVORTI та його готовність до діалогу з науковцями та співпраці з агровиробниками. Інженери компанії оперативно реагують на побажання та зауваження щодо тих чи інших елементів конструкції моделей техніки, вдосконалюючи їх, згідно з реальними практичними вимогами аграріїв та вчених.

 15 16 430 431 elvorty 2 5

VEGA 8 PROFI (вид збоку)

15 16 430 431 elvorty 3 3

 

Практик Олексій Меркулов, головний агроном ТОВ «Енергія-2000» (Запорізька обл.):

— Поля нашого господарства розташовано в одній із найбільш посушливих зон України. Сукупна річна кількість опадів не перевищує 300 мм. Відповідно, вирощувати таку важливу для економіки господарства культуру, як соняшник, із кожним роком стає дедалі складніше. Для цього 2020 року було прийнято рішення про застосування нової технології — висіву насіння зі стартовим внесенням рідких комплексних добрив. Раніше ми практикували припосівне внесення традиційних гранульованих добрив. Однак такий підхід може бути ефективним у тому разі, коли в ґрунті наявна достатня кількість вологи. Натомість застосування на старті рідких добрив дає змогу зробити мінеральне живлення рослин більш доступним.

Для того, щоб перейти до рідкого старту, ми потребували спеціального посівного агрегату. Зупинилися на українських сівалках VEGA 8 PROFI із системою внесення рідких мінеральних добрив від ELVORTI, орієнтуючись на низку критеріїв вибору. По-перше, протягом майже десяти років використовуємо техніку цього виробника і жодного разу не мали проблем ані щодо надійності техніки, ані в сервісному обслуговуванні. По-друге, на користь VEGA 8 PROFI із системою внесення рідких мінеральних добрив зіграла її оновлена сучасна конструкція, яка дає змогу використовувати найсучасніші технології, та прийнятна вартість агрегату.

Обидві сівалки, що ми придбали: VEGA 8 PROFI із системою внесення рідких мінеральних добрив та VEGA 8 PROFI з електроприводом разом засіяли 700 га соняшнику. Швидкість сівби становила 8–9 км/год, а продуктивність одного агрегату протягом робочої зміни сягала 35–40 га. Як стартове живлення використовували комплексне добриво нормою 40–45 л/га, до складу якого входили азот, фосфор та калій 3 : 18 : 18.

Одразу хочу сказати, що я приємно вражений агрономічними та організаційними результатами використання посівного агрегату ELVORTI. Ми отримали міцні дружні сходи соняшнику з розвиненою кореневою системою. Низький сольовий індекс рідких добрив, їх вища доступність для рослин, відсутність у їх складі таких токсичних елементів, як хлор і натрій, та інші чинники дають змогу сподіватися на відчутну добавку до врожайності.

При цьому завдяки чіткій роботі системи контролю VEGA 8 PROFI нам вдалося заощадити кошти принаймні в таких аспектах.

По-перше, контролювати витрату рідких добрив набагато простіше, аніж гранул. Електроніка точно встановлює й утримує норму внесення у розрахунку на 1 га.

По-друге, для обслуговування двох сівалок VEGA 8 PROFI було достатньо одного водія з цистерною для рідких добрив. Заправку місткостей на сівалках повністю автоматизовано, що дало змогу істотно спростити роботу.

Сівалку VEGA 8 PROFI з електроприводом оптимально пристосовано до роботи за технологіями точного землеробства. Цією сівалкою ми засівали соняшником передусім поля неправильної форми, оскільки тут дуже вдало реалізовано систему відключення секцій. Також завдяки цьому нам вдалося заощадити до 5% посівного матеріалу.

Що ще важливо: конструкція сівалки дає змогу вносити не лише стартові добрива, але й інші хімічні препарати: гербіциди, фунгіциди, інсектициди, різноманітні стимулятори рослин безпосередньо в ґрунт. Я гадаю, що з часом ми до цього прийдемо, оптимізуючи застосування ЗЗР.

Наприкінці хочу зазначити, що у мене немає жодних питань до якості та надійності цих моделей. На мою думку, сівалки ELVORTI нічим не поступаються посівним агрегатам імпортних виробників.

logo elvorti

 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.