agro business 160 160

98% точності висіву соняшнику та 145 га/добу: чернігівські будні Tempo F8

98% точності висіву соняшнику та 145 га/добу: чернігівські будні Tempo F8

/ Актуальні статті / Середа, 02 вересня 2020 10:44

У перший рік роботи в ТОВ «Ланагропрод» новенькій Tempo F8 довелося несолодко. Розвіюючи певний скепсис щодо реального потенціалу та його відповідності ціні, їй неодноразово довелося працювати буквально на межі своїх можливостей. Утім, репутацію швидкісних сівалок Väderstad вона підтримала та навіть створила парадокс у традиційному уявленні якісного висіву.

ТОВ «Ланагропрод» (Бахмацький р-н, Чернігівська обл.) працює з 2004 року. Господарство провадить свинарство (3–5 тис. голів), а також вирощує основні культури на 2500 га полів у Чернігівській і Сумській областях.

«Кілька років ми працювали за мінімальною технологією обробітку ґрунту, — розповідає генеральний директор ТОВ «Ланагропрод» Ярослав Бабіч. — Але згодом агрономічна служба почала фіксувати ущільнення ґрунту, та й результати дослідів вирощування ріпаку й соняшнику на орних полях показали, що не варто повністю відмовлятись від плуга. Тому останні два роки ми працюємо й з оборотом пласта, і за мінімальною технологією».

15 16 430 431 73 1

Ярослав Бабіч, генеральний директор ТОВ «Ланагропрод»

 

Шведський парадокс

Tempo F8 працює в «Ланагропроді» третій рік, її господарство придбало на заміну 8-рядній французькій сівалці. За словами пана Ярослава, на той час стара сівалка перестала відповідати потребам господарства. Але й у можливості Tempo F8 за швидкістю та якістю розподілу насіння вірилося слабо (надто в те, що вони відповідають ціні). Tempo F8 таки доповнила парк господарства, але сумніви лишались. Утім, недовго.

«У перший рік ми відсіялися нею самі, а потім давали послуги з висіву господарству на Коропщині, — згадує генеральний директор ТОВ «Ланагропрод». — Там за добу ми без внесення добрив встигали засіяти 145 га. Вже в перший рік ставили рекорди для розуміння того, що Tempo F8 зможе, чого не зможе, і як ми будемо далі з нею працювати. Тепер у рекордах потреби немає — 120 га на добу нам цілком достатньо».

Восьмирядна сівалка, що за годину засіває 6 га — страшно уявити сходи після такої продуктивності. Та не в цьому разі.

«Сьогодні я запевнив хлопців, що з Tempo F8 треба працювати на швидкості 14–15 км/год, коли поспішаємо — 17 км/год, але ця сівалка показує зворотне, — наголошує Ярослав Бабіч. — З нашого досвіду та, спілкуючись з іншими господарствами, які мають її, ми помітили, що чим вища швидкість Tempo F8 під час висіву, тим якісніший розподіл насіння в рядку вона забезпечує. Найбільшої швидкості ми досягли, як працювали на послугах — сіяли нею на швидкості 23 км/год. До якості висіву в господарів питань не було — розрахувались: ми отримали гроші, вони — добрі посіви».

Та й загалом Tempo F8 демонструє в господарстві високу точність розподілу насіння та чітку глибину загортання, яка справді вражає. «Ми сіємо нею кукурудзу та соняшник, — каже Ярослав Бабіч. — Щодо останнього — з лінолевими гібридами проблем немає: наша агрономічна служба і механізація добивається 98% точності висіву. Є проблеми з високоолеїновими гібридами: це насіння дуже важко піддається калібруванню, тому трапляються двійники, але і там наші хлопці виходили на 95–96% точності висіву. А з кукурудзою взагалі питань ніколи не було».

15 16 430 431 73 2

Якість висіву кукурудзи

 

Причина якісного розподілу

Таку якість висіву забезпечує висівний пристрій Gilstring Seed Meter. Він працює за принципом надлишкового тиску, завдяки чому насіння контролюється від висівної камери до моменту контакту з ґрунтом.

Висівний диск у висівному пристрої Gilstring Seed Meter обертає електродвигун: комп’ютер сівалки регулює частоту обертання на основі заданої норми та поточної швидкості руху сівалки. Вона, до речі, вимірюється окремим радаром, розташованим у передній частині сівалки. Притягнуте надлишковим тиском насіння по одному закріплюється в отворах висівного диска: три відсікачі коригують положення зернин і скидають зайве на спеціальну пластину, звідки воно повертається на початковий етап. Біля висівної трубки отвори диска перекриваються — і 3 кПа різниці між тиском у камері й атмосферним на швидкості 17 м/сек вистрілює насінням у ґрунт, де воно відразу ж вловлюється та прикочується м’яким колесом. Ця концепція примусової подачі зерна через висівну трубку суттєво мінімізує вплив вібрацій, форми й ваги насіння на якість розподілу. Завдяки цьому Tempo F8 і здатна якісно сіяти на швидкості вдвічі більшою за не так давно оптимальні для сівалок, у яких зерно падає в борозну під власною вагою, 8 км/год.

 

В один горизонт

«Тиск на сошник — під час вибору сівалки цей критерій для нас був одним із ключових, — зазначає Ярослав Бабіч. — Тому що в нас різні ґрунти. Треба, щоб сошник однаково заходив на потрібну глибину і в супіщані землі, і в чорноземи. З цим у Tempo F8 проблем не було».

Кожна висівна секція важить 175 кг і кріпиться до основної рами через паралелограмну підвіску з вмонтованою торсіонною пружиною чи гідроциліндром. Довантаження (незалежно від типу) продукує додатково 150 кгс на кожну висівну секцію. Таким чином, дводисковий сошник може заглиблюватися в ґрунт із силою 325 кгс. Таке суттєве притискне зусилля та висока робоча швидкість зумовили трохи специфічне виконання коліс контролю глибини. Їхня маятникова підвіска «дивиться» не проти лінії руху, а по ній: тобто колеса тягнуться — не штовхаються. Крім економії енергії це забезпечило меншу вібрацію секцій і, відповідно, точніше витримування глибини. Останньому також сприяють чотири опорних колеса, встановлених на гідроциліндри. Гідроциліндри з’єднані між собою (1 з 2, 2 з 3, 3 з 4, 4 з 1), а вся система — з гідравлікою трактора. Це рішення забезпечує однакове навантаження на всі колеса й, відповідно, плавний хід сівалки.

15 16 430 431 73 3

Якість висіву високоолеїнового соняшнику

 

Висів + удобрення

Сіючи культуру, Tempo F8 може одночасно закладати добрива, які подаються з бака об’ємом 1700 л із широкою засипною горловиною. Дозувальний пристрій має функцію індивідуального вимкнення рядків, а борозну під добрива готують диско-анкерні сошники: вирізний диск легко входить у ґрунт, анкер розширює щілину та ущільнює дно, притягаючи капілярну вологу. Колеса контролю глибини працюють за тим самим принципом, що і на висівній секції. Кожен сошник закріплено на пружинному амортизаторі, що продукує до 150 кгс.

 

Експлуатація та сервіс

«Tempo F8 в нас працює з тракторами 280–340 к. с. (на спарці) — завеликі для неї, але в нас або такі машини, або трактори 3-го класу для обприскувачів, пружинних борін тощо, витрата пального з Tempo F8 на рівні 250-сильних — 6 л/га, — каже генеральний директор ТОВ «Ланагропрод». — Переїзд між полями — комфортний. Наша стара сівалка була з жорсткою рамою (захват 6 м), а ця складається до 3 м і йде за трактором, як літак: він її не відчуває».

 

Перших два роки Tempo F8 за сезон сіяла по 1500–1700 га, нині — 1250 га

«Однозначно питання є до всіх сівалок, але за три роки Tempo F8 потребувала найменше сервісу, — зазначає Ярослав Бабіч. — Крім того, я оце зустрічаю першу компанію, з такою своєрідною етикою співпраці менеджерів зі своїми покупцями. Є постійна інформаційна й технічна підтримка, чітка гарантійна політика. У хлопців є совість, є досвід і є розуміння справи. Хороша компанія, що рухається в правильному напрямку».

 

Підсумки

«Ніщо хороше не буває дешевим, — резюмує Ярослав Бабіч. — Коли я ухвалював рішення щодо придбання Tempo F8, ціна мене трошки лякала. Я ставив собі запитання: чи зможе вона за такі кошти виконувати в наших умовах потрібну нам роботу. Тепер бачу, що зможе. Так, три роки тому ми збирали 3,5 т/га соняшнику, торік на 100 га отримали 5 т/га, кукурудза, як і тоді, — 12-14 т/га, де-не-де — 16–18 т/га. Але відстежити й конкретно сказати, що це саме сівалка дала нам додатковий урожай я не можу, але розподіл насіння, чітка глибина загортання та дружні сходи, мабуть, дають свій ефект. Тоді були інші умови роботи та й технологія інша. Але Tempo F8 відповідає нашим критеріям, а її технічні можливості — ціні. Кожного року будь-який господарник аналізує, оцінює… І для себе я розумію, що на сьогодні, враховуючи ті критерії, що нам потрібні для господарювання, іншої сівалки нам не треба. Якщо буде необхідність купити ще одну, однозначно це буде Väderstad».

 

Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.