agro business 160 160

Diamant 16 — іспит на Київських чорноземах

Diamant 16 — іспит на Київських чорноземах

/ Актуальні статті / Середа, 30 вересня 2020 10:42

Відвал, а потім і передплужник, заходять у землю. Тридцятисантиметровий шар сухого непіддатливого чорнозему підіймається, перевертається, перемішується з жорсткою стернею кукурудзи, подрібнюючи її на невеликі, як для таких умов, фрагменти. Для Diamant 16 це друга така сотня гектарів у ПП «Євросем» (Переяслав-Хмельницький р-н, Київська обл.), попереду — кілька тисяч.

 

Там, де не витримують інші

У господарстві «Євросем» вирощують соняшник, пшеницю та кукурудзу. В обробітку — близько 10 тис. гектарів, які обробляють за традиційною технологією.

«Щороку ми намагаємося проводити осінню оранку на зяб, — розповідає головний інженер ПП «Євросем» Віктор Нестеренко. — У нас її вважають однією з найдоцільніших технологічних операцій, тому що це сприяє нагромадженню вологи».

За роки обробітку з оборотом пласта в технічному парку господарства використовували плуги під різними брендами, але з часом тут почали віддавати перевагу продукції одного виробника.

 

18 433 71 1

Віктор Нестеренко, головний інженер ПП «Євросем»

 

«Кілька років тому в нас працювали плуги від австрійського й американського виробників, — згадує Віктор Нестеренко. — Якось випала нагода порівняти якість їхньої роботи з одним із Diamant в умовах дуже сухої ріллі. Наші плуги не впорались із завданням: виривали дуже велику груду й геть не витримували задану глибину. Плуг LEMKEN, навпаки, тримався точно в заданому шарі й добре розкришував ґрунт. Там, де працював Diamant, інші не впорались із завданням. Після того ми стали більше схилятися до фірми LEMKEN».

На сьогодні в ПП «Євросем» працюють чотири напівнавісних плуги німецького виробника: EuroDiamant 10 (2 одиниці), Diamant 11, а з цього року ще й Diamant 16.

 

Ключові впровадження

Diamant 16, який уперше був презентований у серпні 2018 року на пересушеному французькому полі, з попередньою генерацією мав мало помітних розбіжностей. По суті, це той самий Diamant 11, але міцніший, зручніший в експлуатації та з більшим ресурсом.

 

18 433 71 3

На Diamand 16 встановлено сферичні підшипники

 

«Diamant 16 дуже схожий на своїх побратимів — Diamant 11 і EuroDiamant 10, але має низку вдосконалених вузлів, які допомагають йому працювати з більшим ресурсом і значно краще справлятись із поставленими завданнями, — звертає увагу заступник директора ТОВ «Ерідон Тех» Віталій Шевченко, представник офіційного дилера LEMKEN в Україні. — Так, перекидні гідроциліндри мають на 10% більший діаметр, ніж на Diamant 11, відповідно, суттєвіший ресурс. Для збільшення надійності та подовження міжсервісного періоду тут було замінено всі підшипникові вузли: замість конічних підшипників установлено сферичні підшипники ковзання, що краще витримують сильні осьові навантаження. Також інженери LEMKEN посилили вилку та збільшили відстань між нею й опорним колесом — для зменшення ризиків забивання».

 

18 433 70 2

Віталій Шевченко, заступник директора ТОВ «Ерідон Тех»

 

Одним із ключових упроваджень на Diamant 16 стала можливість швидкого переходу між режимами оранки в борозні й On-land, за якого менше деформується структура ґрунту. До речі в роботі в останньому з’явилися два варіанти відстаней від корпуса до борозни, завдяки чому можлива робота як із тракторами з одинарними колесами (ширина 3,5 м), так і з машинами на «спарках» або гусеничних рушіях (ширина 4,1 м).

 

18 433 71 2

Інженери посилили вилку та збільшили відстань між колесом і рамою

 

економія пального

«Зазвичай Diamant 16 оре на глибину 27–32 см, — каже головний інженер ПП „Євросем”. — Робоча швидкість — 9–12 км/год залежно від стану ґрунту. За добу 9-корпсуний плуг (8 + 1) закриває від 35 до 50 га, думаю, для глибокої оранки це нормальний результат. Багато чого залежить від стану ґрунту, але в середньому витрата пального становить 20–22 л/га».

Непоганий показник, але і він міг би бути ще до 10% меншим, якби господарський Diamant 16 мав систему OptiLine. Ще 2015 року LEMKEN отримала срібну нагороду DLG за цю технологію. Причиною її появи стала потреба в усуненні бічних сил, які зміщували трактор і плуг із траєкторії руху. Точка тяги напівнавісних Diamant перебуває перед з’єднанням нижніх тяг. Це забезпечує ефективну тягову лінію, але водночас спричинює появу бічних сил, адже тягова лінія не проходить через центр задньої осі трактора. Технологія OptiLine виправляє це: гідроциліндр із регульованою силою протидіє бічним навантаженням, зміщуючи тягову лінію до задньої осі трактора. Завдяки цьому зменшується потреба в енергії, відповідно, й витрата пального знижується до 10%, відвали й передплужники зношуються рівномірніше, а оператор може сконцентруватися на якості виконання операції.

 

18 433 70 3

Башта Diamand 16 та гідроциліндр системи OptiTrac

 

Ефективному використанню пального сприяє знайома по Diamant 11 система OptiTrac. За неї на дишлі встановлюється гідроциліндр, що переносить вагу плуга на задню вісь трактора, посилюючи контакт рушіїв із ґрунтом. Також зручно, що за підіймання рами тиск у гідроциліндрі автоматично скидається, а за опускання — самостійно відновлюється.

Пасивний, але в результаті суттєвий, вплив на економію пального здійснює розміщення башти плуга. Як і на старіших версіях, башту Diamant 16 встановлено на суттєвій відстані від трактора, що уможливило виконання розвороту під прямим кутом.

 

робочі органи

«Глибину обробітку на Diamant 16 можна змінювати механічно (як у даному разі, оскільки за роки роботи з плугами Diamant у господарстві звикли працювати так) або за допомогою гідравліки, — розповідає представник компанії «Ерідон Тех». — Те саме стосується й регулювання ширини захвату. Є комплектація Euro: з механічним регулюванням, що найпопулярніше в Україні, а є комплектація Vario, за якої захват кожного корпуса змінюється гідравлікою в межах 30–55/60 см. Вона дорожча, але дозволяє господарству набагато швидше налаштувати плуг під умови роботи».

Захист робочих органів також доступний у двох варіантах: класичний зрізний болт і захисна гідравлічна система, що дозволяє відрегулювати чутливість реакції гідроциліндрів у межах 120–200 бар.

«На плугах Diamant ми використовуємо робочі органи DuraMaxx зі збільшеним ресурсом, — зазначає Віктор Нестеренко. — Наші ґрунти в основному — важкі чорноземи, тому потрібна висока зносостійкість. У цих умовах робочих органів DuraMaxx вистачає десь на 1000 га. Звичайні виходжують менше — 500–800 га залежно від стану ґрунту».

До речі, з кінця минулого року корпус СS 50, що здатний працювати на глибину до 36 см і перевертати оброблювальний пласт цілим шматком на швидкості від 5 км/год, доступний як у виконанні Dural, так і в DuraMaxx.

 

Експлуатація та сервіс

«Відмінностей в експлуатації плугів Diamant 11 і 16 ми не помітили, — каже головний інженер ПП „Євросем”. — Він такий самий простий у налаштуваннях і легкий в обслуговуванні, як і старіші плуги LEMKEN. Їх складові майже однакові, а за надійність говорити рано, бо Diamant 16 у нас відносно недавно з’явився: до сьогодні напрацював близько 200 га і жодних технічних несправностей не мав».

Щодо інших Diamant, то, за словами пана Віктора, кожного року вони виорюють не менше як 2–3 тис. гектарів.

«Великих питань із ними не було: все, що ми робили, — заміна робочих органів, — наголошує він. — Сервіс викликали тільки для налаштування та введення в експлуатацію. На запити щодо запасних частин дилер реагує швидко, запасних частин на складах вистачає, тому в цьому проблеми ми не вбачаємо».

Усе це стосується і EuroDiamant 10, які в ПП «Євросем» також є повністю робочими одиницями.

«Я працюю вже 16-й рік, і на моєму рахунку понад 100 одиниць проданих плугів LEMKEN, — наголошує Віталій Шевченко. — З досвіду скажу: це ті знаряддя, що працюватимуть по 20–30 років. Є господарство, у якому плуг LEMKEN зразка 1998 року досі справно виконує оранку. Тому не дивно, що в ПП «Євросем» на сьогодні EuroDiamant 10 теж працюють і не ніхто й не думає списувати їх з обертів».

 

Висновки

«Ми вибираємо плуги компанії LEMKEN через те, що вони прості в експлуатації та є одними з найнадійніших знарядь, що забезпечують високий рівень якості обробітку», — резюмує Віктор Нестеренко.

 

Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для Агробізнесу Сьогодні 

 29 березня 2024
Урядові делегації України та Польщі 27-28 березня провели переговори по розблокуванню кордонів для імпорту та транзиту української агропродукції.
Урядові делегації України та Польщі 27-28 березня провели переговори по розблокуванню кордонів для імпорту та транзиту української агропродукції.
29 березня 2024
 29 березня 2024
ГО «Міжнародна фундація розвитку» спільно з ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» продовжують співпрацю щодо проведення навчання в рамках реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
ГО «Міжнародна фундація розвитку» спільно з ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» продовжують співпрацю щодо проведення навчання в рамках реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
29 березня 2024
 29 березня 2024
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.