agro business 160 160

Польова демонстрація Fendt Momentum

Польова демонстрація Fendt Momentum

/ Актуальні статті / Середа, 11 листопада 2020 10:07

На сторінках нашого журналу вже розповідалося про сівалку Fendt Momentum і її особливості. І от нарешті випала нагода поговорити детальніше про її практичне застосування. Тим паче, що представники корпорації AGCO в рамках Fendt Momentum Crop Tour організували польову демонстрацію результатів роботи цього агрегата й запросили до господарства ТОВ «Птахівник» Житомирської області журналістів і представників різних українських агровиробників.

Як зазначив під час заходу продакт-спеціаліст Fendt&Valtra Сергій Лук’янець, головна ідея Fendt MOMENTUM Crop Tour в Україні полягає в тому, щоб не рекламувати й називати переваги сівалки, а більше говорити про агрономію. Саме тому ще на весні в різних областях заклали польові досліди з висіву кукурудзи.

«Навесні ми заклали досліди щодо глибини та швидкості висіву, а також щодо притискного зусилля, аби врешті-решт проаналізувати, як ці чинники впливають на врожайність», — пояснив Сергій Лук’янець.

 

21 436 Fendt 2

Сергій Лук’янець, продакт-спеціаліст Fendt&Valtra 

 

Варіанти сівби

За допомогою сівалки Fendt MOMENTUM було відсіяно чотири демонстраційних ділянки. Поля було розділено на різні варіанти, на третині яких сівбу проводили на глибину від 3,8 до 8,9 см. Друга третина була засіяна на швидкості від 9 до 16 км/год, і нарешті остання ділянка поля — з посиленим, автоматичним і послабленим притискним зусиллям. Наразі можна говорити тільки про розрахунковий потенціал урожайності на цій ділянці. Рослини кукурудзи у цьому регіоні не зазнали негативного впливу високих температур і майже повністю змогли реалізувати свій потенціал урожайності. Торік урожайність кукурудзи в ТОВ «Птахівник» становила 13 т/га.

 

Агрономічно доцільна глибина

Щодо результатів польового досліду, то за словами фахівців, отримали те, на що і розраховували. Зокрема, варіанти з різною глибиною висіву показали, що відхилення хоча б на 1,5 см в бік зменшення глибини відразу позначається на зменшенні врожайності: в середньому на 2,5 т/г проти варіанта загортання на глибину 5,3 см, що відповідає умовам чорноземів, які й характеризують поля цього господарства. А от збільшення глибини висіву, як не дивно, на кінцевий результат особливим чином не вплинуло.

«Важливо, аби сівалка ще могла витримати задану глибину», — прокоментував Сергій Лук’янець. «Адже це все потім відбивається на посівах і врожайності. І тут наша сівалка Fendt Momentum показала відмінну здібність дотримуватися стабільних показників висіву».

21 436 Fendt 6

 

Швидко теж можна

З глибиною висіву насіння кукурудзи все зрозуміло. Ці показники залежать від агротехнічних умов поля, і кожен хороший агроном добре знає, на скільки йому слід посіяти. Що ж до швидкості руху по полю, то тут часто-густо виникають дискусії. Виробники посівного матеріалу рекомендують дотримуватися швидкісного режиму до 8 км/год. Однак коли весна нетривала і потрібно відсіятись у вельми зжаті строки, приходиться збільшувати швидкість сівби. Але тут уже виникають проблеми із сингуляцією, двійниками, пропусками.

Тільки не для Fendt Momentum. Дослідницьким шляхом виявлено, що зміна швидкості роботи сівалки не впливає на врожайність.

«Швидкість сівби була 12, 15 та 18 км/год, — сказав Сергій Лук’янець. — Справді, різницю поки що побачити дуже важко — усе покаже бункер. Єдине що слід зазначити, що трохи кращі результати візуально у варіантах у діапазоні від 12 до 15 км/год».

Виробники сільськогосподарської техніки частенько наголошують на швидкості роботи своїх агрегатів. Проте, щоб мати змогу працювати швидко, поле повинно бути ідеально вирівняним. Інакше така робота швидко позначиться на здоров’ї оператора. А тому представники AGCO наголосили на важливості роботи на тій швидкості, що буде комфортною для самих працівників.

З іншого боку, навіть за наявності навігації трактор може трохи підрулювати й змінювати траєкторію свого руху. Це не вплине на якість висіву сівалкою, але може позначитися на наступних операціях на полі. До того ж Антон Костирко, директор з маркетингу корпорації AGCO, зазначив, що коли закривається вікно висіву, то швидкість можна збільшити й до 18 км/год.

 

21 436 Fendt 4

Антон Костирко, директор з маркетингу по Східній Європі компанії AGCO

 

«Однак тут добре треба подумати про тракторну техніку, яка буде агрегатуватися з сівалкою, — розповів він. — У нашому варіанті з Fendt Momentum працював 360-сильний трактор Fendt, який має незалежну передню підвіску і як найкраще підходить для таких умов і завдань».

 

Автомат притискає краще

Окрему увагу потрібно приділити притискному зусиллю секції сівалки на ґрунт. Якщо переущільнити бічні стінки посівного ложа, то слід розуміти, що в такому разі коренева система рослин кукурудзи розвиватиметься погано. До того ж треба пам’ятати й про температурні режими, можливі похолодання, недостатню кількість вологи та багато інших чинників. Якщо тут сівалка буде налаштована неправильно, рослини не зможуть розвинути сильну кореневу систему, а в результаті не покажуть свій потенціал урожайності.

Сівалка Fendt Momentum обладнана висівними секціями Precision Planting, які дають змогу посекційного автоматичного контролю притискного зусилля і глибини висіву залежно від вологості ґрунту.

«Коли ми дивимося на рослини з різних варіантів висіву, то стає зрозуміло, що автоматичне притискне зусилля набагато краще, — коментує поле Сергій Лук’янець. — Адже сівалка Fendt Momentum наче відчуває ущільнення ґрунту під конкретним рядком, і відповідно підлаштовується оперативним чином під ці умови».

21 436 Fendt 5

Там де було надлишкове притискне зусилля, повітряні корені розвинені дуже слабо. У цих місцях агрегат занадто сплющив ґрунт, і рослинам просто важко було сформувати дрібну кореневу систему.

Яким же чином це вплинуло на кінцевий результат? Виявилося, що різниця врожайності в притискному зусиллі між автоматичним настроюванням і недостатньому або надмірному притискному зусиллі становить майже 1 т/га. У разі автоматичних налаштувань притискного зусилля розрахункова врожайність становила 14,1 т/га. Надмірний тиск на ґрунт знизив урожайність до 13,3 т/га, а недостатній — до 13,1 т/га. І все це попри якісну підготовку поля й хороші показники вологості.

 

Якість без компромісів

Генеральний директор компанії «Агроструктура» Михайло Завада, який супроводжував Fendt MOMENTUM Crop Tour на Житомирщині, а також на всіх ґрунтово-кліматичних зонах від початку й до кінця, зауважив, що сівалка повністю відповідає основним вимогам виробника: якісний швидкісний висів без компромісів. На його думку, якість висіву, розкладка насіння, утримання глибини, швидкість і рівномірність — усе було виконано на вищому рівні.

«Основним нашим завданням було показати, що результати висіву можуть відрізнятися з різних причин — через умови погоди, поля, ґрунту, — сказав Михайло Завада. — Тут ми спробували показати, що навіть найменші нюанси налаштування сівалки впливають на врожай».

 

21 436 Fendt 3

Михайло Завада, генеральний директор компанії «Агроструктура»

 

За словами фахівців компанії AGCO, дуже важливо було випробувати цю сівалку на полях України, аби довести якість її роботи. Наша країна стала однією з перших країн, де представлено сівалки Fendt Momentum у 2020 році. Це стратегічний напрям для компанії, який планується розвивати крім вітчизняного ринку також на території Бразилії та США.

«Ми ще жодного продукту не вивели на ринок, не випробувавши його на полях українських агровиробників, — зазначив Антон Костирко. — Та на цьому ми не зупиняємося: наступного року також будемо проводити подібні заходи. Адже все, що ми пропонуємо нашим аграріям, ми пропускаємо через власні руки».

Конструкція Fendt Momentum дозволяє встановлювати будь-які висівні секції, баки для рідких добрив, а з наступного року — і для сухих. Її можна простіше налаштувати під певні культури чи ґрунтово-кліматичні умови. Також сівалка відзначається універсальністю, бо її можна застосовувати для будь-яких варіантів обробітку ґрунту.

Наступного року AGCO збирається показати 24-рядну модифікацію Fendt Momentum, а також провести певні зміни в сівалці для відповідності норм до транспортних габаритів, ухвалених у Євросоюзі.

 

Ростислав ПАНІЧЕВ, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024
 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024
 28 березня 2024
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.