Практика Tempo F8 — пристосовуючись до погодних ризиків

Практика Tempo F8 — пристосовуючись до погодних ризиків

/ Актуальні статті / Понеділок, 09 листопада 2020 10:35

Це поле біля с. Пеньківка давно було засіяне озимим ріпаком, але сходів майже немає. Причина — посуха, яку в цей справді високосний рік відчули аграрії від Одеси до Житомира. Втім, у невеликих западинах, де продуктивна волога сяк-так збереглася, ріпак зійшов охайними рядочками з міжряддям 35 см. Його посіяла Tempo F8, яку ФГ «Пеньківка» придбало 2018 року. В ті часи господарство вважало сівалку Väderstad доволі непоганою інвестицією. Але як щодо сьогоднішнього і тим паче завтрашнього дня?

«Ми починали у 2000 році на цьому тракторі, — каже голова ФГ „Пеньківка” (Літинський р-н, Вінницька обл.) Юрій Дудник, показуючи на те, що лишилося від Т-70. — Думаю якийсь двигун сюди поставити, пофарбувати й встановити десь на пам’ять — це історія. Мені подобається, як у Західній Європі родини ведуть агробізнес по 200 і більше років, створюють фермерські династії. Прадід працював на цій землі, потім дід, батько, тепер уже син — і вони справді цінують її».

Цей Т-70 — ледь не єдина згадка про старі часи, що зосталася у сільгосппідприємстві. «Пеньківка» на близько 1100 га полів, що стоять на ясно-сірих опідзолених і темно-сірих, супіщаних і глинистих ґрунтах, вирощує широкий спектр культур, має потужності для зберігання зерна, а також парк сучасної техніки, зокрема сівалок.

 

20 435 85 1

Т-70, який починав історію ФГ Пеньківка

 

«Я за освітою агроном і вважаю, що на полі все має бути досконало, і в першу чергу висів, — наголошує Юрій Дудник. — Адже від того з яким проміжком і на яку глибину насіння ляже в рядку залежить майбутній урожай, а від нього — наша економіка. Десь п’ять років тому ми користувались італійською бюджетною сівалкою, що була кращою за наші попередні, але якісний розподіл не давала, й загалом до неї виникало дуже багато запитань. Через те ми об’їхали всю область, подивились, де в кого які сівалки. В господарстві Дідика Анатолія Павловича я побачив Tempo, а потім — кукурудзу, яку вона розклала один в один через кожні 18–20 см. Тоді й вирішив купувати».

 

З точністю 99%

Сівалки Tempo здобули свою репутацію й частку світових ринків у першу чергу завдяки висівному пристрою Power Shoot, який працює за принципом збиткового тиску. Простіше кажучи, вистрілює насінинами в ґрунт зі швидкістю 17 м/секунду, і частотою до 25–30 шт./секунду, у якому їх відразу притискає м’яке колесо. Такий спосіб подачі майже повністю усуває вплив вібрації висівної трубки, геометрії зерна й інших негативних чинників на якість розподілу й водночас дозволяє працювати на колись недосяжних 15–19 км/год.

«Механізатор пробував сіяти на різних швидкостях, але зрозуміли, що 17 км/год — забагато: оператор уже починає губитись на полі. Та й потрібно, щоб ґрунт був ідеально підготовлений, аби трактор із сівалкою не стрибали. Я вважаю, що 15 км/год — це оптимальна швидкість висіву що для кукурудзи, що для соняшнику».

Ясна річ, що це є можливим завдяки синергії «пострілу» та прикочування насінини. Останнє донедавна здійснювалося суцільним м’яким колесом, яке ефективно поглинало кінетичну енергію зерна та міцно припечатувало його до ґрунту. Однак під час роботи колесо деформувалось у боки, як покришка автомобіля, що наїхала на перешкоду. В певних умовах це ущільнювало стінку висівної борозни. Нещодавно Väderstad випустила нове притискне колесо з гумовими шпицями, які концентрують тиск у центрі, що поліпшило контакт насінини з ґрунтом і зняло питання ущільнення стінок.

 

20 435 84 2

Юрій Дудник, голова ФГ «Пеньківка»

 

«На кукурудзі всі ці три роки ми отримували якість висіву на рівні 99% (до 1% двійників), — наголошує голова ФГ „Пеньківка”. — Із соняшником складніше: непроста культура для точного висіву. Перший рік на Tempo F8 ми не добилися належної якості розподілу. З представниками Väderstad почали з’ясовувати причини — виявилось, що в мішку одночасно було чотири фракції насіння — жодна сівалка за таких обставин нормально не посіє. Загалом найгірша якість висіву соняшнику становила 89%, а найкраща — 92%».

Цьогоріч Tempo F8 також посіяла за навігацією озимий ріпак із міжряддям 35 см.

«Ключова перевага від такого способу — економія посівмату, — пояснює Юрій Дудник. — За суцільного висіву нам треба висівати 45–50 шт./м², тут — 30–35 шт./м². Коли рослини точно розміщені в рядку, вони менше конкурують, краще розвиваються й дають такий самий урожай, як і за суцільного висіву. Крім того, сіючи з міжряддям 12,5 см, дуже важко проконтролювати глибину — деякі насінини можуть опинятися на поверхні, тому норму завжди треба збільшувати. А на Tempo F8, як 2,5 см глибини виставили, так вона і посіяла, так само чітко витримала норму 350 тис./га, відстань між насінинами й внесла добрива».

 

Скільки задав, стільки й висіяла

Останнє свого часу стало одним із головних чинників на користь Tempo.

«На Tempo F8 засипав біг-бег мінерального добрива (об’єм бункера 1250/1700 л, — прим. ред.) і — працюєш, — додає пан Юрій. — Добрива кладе ідеально: скільки задав, стільки й висіяла».

Дозувальний пристрій на Tempo F8 має електроприводи, а також функцію вимкнення окремих рядків. Важливою конкурентною перевагою Tempo F8 є диско-анкерні сошники для внесення добрив. Великий прямий вирізний диск проникає в ґрунт із силою до 150 кгс. Своєю чергою, анкер, розміщений збоку, розширює щілину й ущільнює її дно, притягаючи вологу з нижніх шарів. Тобто все зроблено для ефективного закладання матеріалу: чітка норма — навіть за наявних рослинних решток на поверхні — закладається саме в потрібний горизонт, де активується вологою.

Якісно сіяти по рослинних рештках — в останні три роки для ФГ «Пеньківка» спроможність сівалки на це поступово стає одним із ключових чинників.

 

На міждоріжжі

«У сільському господарстві я працюю з 1996 року, але такого, як в останні три роки, не було ніколи, — каже голова ФГ „Пеньківка”. — В усі роки як вологи не було на 5 см — вона була нижче, а тепер її немає і в метровому шарі. У с. Пеньківка робили меліорацію в 1980-х — ще п’ять років тому вода в ровах текла весь рік, чотири роки тому — переставала текти влітку, а тепер її і взимку немає. Опади майже відсутні. З кінця червня 2019-го до кінця червня 2020-го в нас випало 100 мм опадів, а в сусідніх районах — узагалі по 40 мм. Ми посіяли ріпак після дощу (15 мм), але за три дні вологи не стало. Навіть якщо піде дощ і весь ріпак зійде — він не встигне до зими сформувати кореневу систему. Мої знайомі, що лишали такі посіви, отримували 1,2–1,5 т/га — це на рівні рентабельності, й тоді смислу в цьому небагато. Кажуть, степ посунувся на 200 км у бік Житомира, а отже, і працювати треба зовсім по-іншому: не традиційний обробіток, а mini-, strip- чи й no-till. Якщо така ситуація повториться наступного року, ми будемо повністю переглядати свою технологію».

Чи впишеться Tempo F8 у неї? Потенційно це можливо, бо амортизатор висівної секції (торсіонна пружина/гідроциліндр) додатково продукує до 150 кгс, які додаються до базових 175 кгс, утворених вагою висівної секції. Таким чином, на вістрі дводискового сошника може концентруватись до 325 кгс.

«Нещодавно ми обговорювали із засновником господарства можливий перехід на іншу технологію й, зокрема, раділи тому, що придбали сівалку Väderstad, — зазначає Юрій Дудник. — Мали приклади, коли якийсь сошник Tempo F8 заходив на переущільнену межу, туди залізав, висівав — і рослини сходили. Тому ми розуміємо, що навіть, якщо перейдемо на „нуль”, і далі сіятимемо нею».

 

20 435 85 2

Стан ріпаку на 21 вересня

 

У ФГ «Пеньківка» Tempo F8 за три роки посіяла 1200 га. Зі слів пана Юрія, жодних проблем із сівалкою не виникало.

«Багато людей кажуть, що Tempo F8 — космос, але насправді — ми її налаштовуємо за 10 хвилин: там усе просто й доступно, — оцінює господар. — Механізатор бачить, як сівалка висіває — працюємо не на удачу, як колись. Налаштування й параметри від А до Я відображаються на планшеті, з нього ж і коригуються. Наприклад, поля з різною родючістю: сіємо один схил —
80 тис./га, переїжджаємо через горбок — я кажу: „зменшуй”. Він двічі натискає „мінус” — норма 72 тис./га. За цим майбутнє, так має бути».

 

Спокій на серці

«За світловий день сівалкою Tempo F8 ми засіваємо 60 га (думаю, якщо спеціально організувати роботу, то можна дійти й до 80–100 га), але поки що цього достатньо: відсіваємось за 3–4 дні: вчасно та якісно, — резюмує Юрій Дудник. — На соняшнику результат сівалки Väderstad видно найкраще, бо попередня машина сіяла з якістю 65–75%. Через те що Tempo F8 якісно кладе насіння, якісно вносить мінеральні добрива, і ми встигаємо вчасно все посіяти, врожайність соняшнику та кукурудзи підвищилась мінімум на 10–15%. Але головний ефект від Tempo F8 — спокій на серці. Тому що в тебе все під контролем: отримуєш бажані показники на полі, не переживаєш за весняно-польові роботи, і ти впевнений у завтрашньому дні».

 

Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 25 квітня 2024
24 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проєкт Закону України №11150 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин».
24 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проєкт Закону України №11150 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин».
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
KSG Agro увійшов до топ-5 агрокомпаній Національного рейтингу якості управління корпоративною репутацією «Репутаційні АКТИВісти-2024».
KSG Agro увійшов до топ-5 агрокомпаній Національного рейтингу якості управління корпоративною репутацією «Репутаційні АКТИВісти-2024».
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Сумихімпром, гігант і єдиний виробник двоокису титану в Україні, які належить державі (в управлінні ФДМУ), запустив на цьому тижні виробництво після тривалої паузи.
Сумихімпром, гігант і єдиний виробник двоокису титану в Україні, які належить державі (в управлінні ФДМУ), запустив на цьому тижні виробництво після тривалої паузи.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 44 українських виробників.
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 44 українських виробників.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
25 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.