Нові українські будні Azurit 9 — підсумки

Нові українські будні Azurit 9 — підсумки

/ Актуальні статті / Вівторок, 29 грудня 2020 10:22

Всеукраїнський тур сівалки Azurit від LEMKEN завершився. Останні гектари посівів соняшнику й кукурудзи, засіяні способом DeltaRow®, зібрано. Настав час підбивати підсумки.

 

Від концепту до серії

Восени 2015 року на виставці Agritechnica світ уперше побачив її — єдину в портфелі компанії LEMKEN сівалку точного висіву Azurit. На той час це був тільки прототип, але його концепція привабила багатьох, тому що інженери LEMKEN запропонували новий, оптимізований підхід до висіву просапних культур. Передпосівний обробіток, закладання добрив і висів — за один прохід уже добре зекономить час і ресурси. Додайте до цього спосіб висіву DeltaRow® подвійними рядами, за якого рослини отримують до 70% (залежно від норми) більшу життєву площу, порівнюючи з однорядним, і отримуєте не абияку ефективність операції. У 2017 році Azurit стала повноцінною машиною, а вже наступного року пройшла своє перше випробування на кукурудзі в 16 регіонах Україні. Тоді спосіб висіву забезпечив від 2 до 12% надбавки врожайності, але головним для господарств стало не так це, як можливості сівалки загалом. Azurit гучно заявила про себе, але були й недоліки: відсутність висівних елементів для соняшнику, проблеми з електронікою за температури повітря вищої ніж 28 °С і відсутність у модельному ряді широкозахватних машин. Через виявлені в Україні недоліки завод відтермінував запуск серійного виробництва сівалки для повної заміни електронної системи та проведення повторного демотуру у цих же країнах Центральної та Східної Європи. Торік у 18 українських господарствах відбувся другий демотур удосконаленої машини, яка знову сіяла кукурудзу. А навесні 2020-го вже з висівними барабанами для соняшнику Azurit втретє зайшла в Україну.

 

Azurit-тур 2020

Цьогоріч Azurit доводила свої переваги на полях 25 господарств у різних частинах України. Цей тур відрізняли від попереднього три важливих моменти.

24 439 79 1

 

соняшник

Звичайно, передусім це висівний барабан для соняшнику. Azurit посіяла олійну на трьох демоділянках, зокрема біля с. Іванівка (Новоукраїнський р-н, Кіровоградська обл.). Там вона розставила добре відкаліброване насіння соняшнику з точністю 94–96%. Як і на всіх локаціях, рослини на демоділянках вирощували за тією самою технологією, що і виробничі посіви. Під час вегетації розбіжності між рослинами на контролі та досліді через несприятливі погодні умови були помітні слабо. На перших етапах вегетації соняшник на DeltaRow® більше розвивався вшир, а на традиційній технології — більше тягнувся угору. Перед збиранням рослини на DeltaRow® сформували трохи більший кошик і мали суттєвішу масу тисячі насінин. У перерахунку на висушене зерно з вологістю 8% соняшник на традиційному висіві забезпечив 2,42 т/га, на DeltaRow® — 2,74 т/га (+14,1%).

 

добрива

Другою новинкою стала система для внесення рідких добрив, якою один з офіційних дистриб’юторів LEMKEN оснастив демонстраційну машину. За такого оснащення на передній навісці трактора була прикріплена цистерна з помпою, яка через один патрубок подавала рідину на розподільник, закріплений на причіпному бункері для сухих добрив (детально — нижче). У розподільнику, оснащеному ротометрами для контролю потоку рідини, основний потік розгалужувався по 16 трубках і прямував до сошників. Добриво виливалося безпосередньо в рядок, одразу за притискним колесом. Переваги такої комплектації очевидні — після проростання рослина відразу має живлення в доступній формі, тож швидко стартує. А трохи згодом вона дістає коріннями основну порцію добрив, також закладену під час висіву.

24 439 78 2

Саме така машина сіяла кукурудзу в господарстві «Калина Л» (Деражнянський р-н, Хмельницька обл.), де у висівні рядки виливали рідке добриво 8 : 24 : 0 в нормі 50 л/га, а посередині подвійного ряду закладали селітру в нормі 150 кг/га.

«Демополе було засіяно раніше — там два тижні різниці між моєю сівбою й Azurit, — розповідає голова ФГ „Калина Л” Ігор Лемещук. — На виробничих посівах ми вносили тільки сухі мінеральні добрива, на демоділянках — ще й рідкі. Але якщо перевести в діючі речовини, то при Azurit ми дали менше міндобрива. У заліку (вологість 14% — ред.) ми отримали 9 т/га на виробничих полях і 9,5 т/га — на досліді. У моєму господарстві Azurit може знайти місце, але у зв’язку з тим, що ми сіяли на великій швидкості, я не бачив розкладки тої, що мала бути».

 

найбільший бункер

Після геть нетипових 2017–2018 років попит на високопродуктивні машини в Україні зростає.

«У нас Azurit посіяла кукурудзу з точністю 93%, може, трохи більше на швидкості 12 км/год, — розповідає голова ФГ „Вікторія” (Старосинявський р-н, Хмельницька обл.) Олександр Головах. — Під час вегетації різниці між дослідом і контролем я не помітив, але вже по врожаю вона в Azurit більше: 12,98 проти 9,85 т/га на контролі (в перерахунку на вологість 14% — ред.). Теоретично ми могли б упровадити її в господарстві, але ми шукаємо 16-рядну сівалку. Могли б співпрацювати, якби Azurit була 16-рядна, але на сьогодні у LEMKEN такої сівалки нема».

Щоб підвищити продуктивність 8-рядної Azurit, в Україну був привезений найбільший у пропозиції LEMKEN причіпний бункер-дозатор Solitair 12 SW об’ємом 5800 л. Його оснащено чотирма незалежними дозувальними пристроями з електроприводом, які забезпечують норму подачі до 500 кг/га. Для зменшення впливу спорядженої маси бункера на ґрунт модель комплектується великими колесами Ø1230 мм і шириною 500/570/700 мм. Також Solitair 12 SW має гідроциліндр на дишлі, якій врівноважує навантаження між транспортними колесами та задніми рушіями трактора.

24 439 79 2

 

кукурудза

Цей рік ні для кого не був простим. Через погодні умови в осінньо-весняний період 2019/20 рр. далеко не всі дослідні посіви дотягнули до збирання. Десь визначати різницю не мало сенсу, десь посіви взагалі були передисковані. До моменту збирання кукурудзи з 21-ї дослідної ділянки кукурудзи лишилось 10. На всіх них Azurit забезпечила приріст урожайності від 4 до майже 32%. Середній приріст становив 12,95%. Варто наголосити, що такий показник було отримано не лише завдяки способу висіву, а й завдяки внесенню рідких стартових добрив (9 із 10 господарств). Найкращі результати були досягнуті, зокрема, у вище згаданому ФГ «Вікторія»: +31,78% до контролю, а також у СФГ «Поділля» (Старосинявський р-н, Хмельницька обл.) 8 і 10,3 т/га за вологості 14% — +28,5% та в СТОВ «Луга» (Володимир-Волинський р-н, Хмельницька обл.) 11,7 і 13,2 т/га за вологості 14% — +11,3% до контролю.

«Якість розкладання Azurit була хорошою — 98%, а 2% — то були двійники, сіяли на швидкості, напевно, 15 км/год, — каже заступник директора СТОВ „Луга” Валентин Баранюк. — Нас зацікавило випробовування Azurit, тому що ми саме шукали сівалку точного висіву, ну а ця, крім того, розкладає насінини за новою технологією — було цікаво побачити щось нове. Під час вегетації розбіжностей між рослинами на досліді та контролі не було: навесні приморозки отримали і ті, і ті, але врожайність на досліді була вищою. Якби не цінова політика, ми б її купили — посіви класні були».

24 439 79 3

Окремо варто зазначити дослід у ФГ «Широке» (Веселинівський р-н, Запорізька обл.), де кукурудзу, посіяну Azurit, вирощували на зрошенні. В перерахунку на висушене зерно (вологість 14%) дослідна ділянка забезпечила додаткові 8,2% врожайності: 13,2 проти 12,2 т/га на контролі.

 

Висновки

Так завершилося третє відрядження Azurit в Україну. В середньому вона забезпечила додаткові 1 т/га врожайності кукурудзи та 0,3 т/га соняшнику. Перша сівалка точного висіву LEMKEN доступна до замовлення з барабанами для кукурудзи, сої та соняшнику, незабаром будуть готові висівні елементи для дрібнонасінних культур.

Залежно від умов поставки вартість Azurit орієнтовно становитиме 90 тис. євро в комплектації з фронтальним бункером Solitair 23 (1900 л, 250/500 кг/га) або 120 тис. євро із Solitair 12 SW. На порядок дорожче від конкурентних моделей на ринку, але з набагато швидшою окупністю. Підвищення врожайності та економія коштів унаслідок виконання чотирьох операцій за один прохід змушують подивитися на вартість машини під іншим кутом. Зрештою різниця вартості Azurit + Solitair 12 SW із найближчим конкурентом тільки завдяки збільшенню врожайності кукурудзи покривається після збирання культури на 165 га (за ціни 242 дол./т), а після того Azurit працюватиме на прибуток.

 

Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.