Телескопічні навантажувачі: обличчям до обличчя

/ Актуальні статті / Четвер, 09 червня 2011 11:11

Антон СМІРНОВ, «АС»

Якщо ви плануєте придбати телескопічний навантажувач для виконання робіт на обмеженій площі або всередині будівлі? є декілька пропозицій, на які варто звернути свою увагу: Сlaas Scorpion 6030 CP, JCB 526-56, MassewFergusson 9205 та ManitouMLT 625.

 

 Всіх їх об’єднує універсальність дизайну, невеликий радіус розвороту та готовність до виконання сільськогосподарських завдань будь-якої складності за їх прямим функціональним призначенням.

 

 
Компактність та потужність - так характеризують свої останні розробки виробники - розміри та маневреність не вимагають великого простору для роботи. Спробуємо порівняти ці машини за їх технічними характеристиками, визначивши, чим вони все ж таки відрізняються одна від іншої.

Поверхневе знайомство 
Сlaas Scorpion 6030 CP, створений одним із партнерів - німецькою компанією Kramer, поєднує у собі усі кращі риси досвідченої серії SCORPION, непогано адаптованої для сільськогосподарських робіт, що не лишилося без уваги та було відзначено премією «ІF product design award» за функціональну конструкцію на минулій виставці CEBIT у Ганновері.
Телескопічні навантажувачі JCB виготовляють на заводі, розташованому у м. Ростері (Великобританія). Щоденно з конвеєру заводу сходять близько 40 одиниць, що становить на рік понад 10 тис. машин. Виробник також нещодавно отримав нагороду на виставці SIMA в Парижі за інновації, а саме розробку нового економічного двигуна JCB Ecomax T4 - останнього покоління двигунів JCB Dieselmax, які встановлюються у тому числі й на власні телескопічні навантажувачі.
JCB 526-56, як і решта агрегатів цієї марки, вирізняється міцністю, цілісністю конструкції та безпечністю. Серія машин Massew Fergusson 9000 за планами компанії повинна стати для кожного покупця не просто машиною, а «живим» партнером, який, маючи широкий спектр допоміжного обладнання, готовий взяти на себе складні завдання аграрного виробництва, гарантуючи швидкість, потужність та спритність при їх виконанні. Навантажувач, дійсно, став результатом тривалих досліджень, аналіз яких дав змогу визначити перелік вузлів та функцій, які потребують доопрацювання або інновацій. Останній з учасників огляду - MLT 625 від Manitou прийшов на зміну попереднику MT 523, отримавши покращені характеристики при найкомпактніших серед усіх габаритах.
 
Розпочнемо з двигунів 
Сlaas Scorpion 6030 CP має всюдисущий 3.6-літровий чотирициліндровий двигун Deutz TD 2011 L0, яким «користуються» багато європейських виробників машин. У той час як JCB 526-56 надає перевагу власному доморощеному 4.4-літровому AgriplusDieselMax, аналогічно з чотирма «банками». Massew Fergusson 9205 комплектується двигуном Kubota V3800-DI Turbo з об’ємом 3.8 л, що має чотири циліндри, а MLT 625 оснащений 3.3-літровим двигуном Kubota, який, як і решта двигунів цієї японської марки, характеризується низьким рівнем шуму та вібрації.
 
Модель
Двигун
Потужність, к.с.
Крутний момент, Н.м
Сlaas Scorpion 6030CP
Deutz, об’ємом 3.6 л
80-100 к.с.
270-350 Н.м
JCB 526-56
DieselMax, об’ємом 4.4 л
100-114 к.с.
425-440 Н.м
MF 9205
Kubota V3800-DI Turbo
75 к.с.
274 Н.м
MLT 625
Kubota, об’ємом 3.3 л
75 к.с.
265 Н.м

Кожна з моделей має легкий доступ для обслуговування та ремонту - цьому виробники приділили достатню увагу. Проблем із запчастинами та сервісом також не буде - імідж дорожчий.
 
Переходимо до трансмісії
Claas наділив свою модель інтелектуальним приводом VARIPOWER, який складається із перемикача, гідростатичного двигуна та відповідних блоків управління. Показники швидкості та тягової потужності автоматично підлаштовуються один під одного, а система інтелектуального управління відповідає за автоматичне розподілення потужності, що надає роботі оператора плавності руху та комфорту. Трансмісія має два режими: від 0 до 15 км/год та від 0 до 30 км/год, «розвиваючи» максимальну швидкість у 40 км/год. При чому у режимі до 30 км/год навантажувач має повний привід та може пересуватися «крабовим» рухом, у той час як при 40 км/год цього вже не зробиш. Навантажувач JCB 526-56 має чотиришвидкісну Powershift трансмісію із подвійним зчепленням, яка забезпечує плавне та чітке перемикання передач, характерне для автоматичних трансмісій з ефективністю перемикань механічної коробки, знизивши витрати пального. Швидкість пересування навантажувача становить до 40 км/год. Гідростатична чотиришвидкісна коробка передач Massew Fergusson 9205 настільки ж проста, зрозуміла та плавна в управлінні, наскільки й високопродуктивна. Максимальна швидкість дорівнює 25 км/год.
Manitou MLT 625 також має гідростатичну трансмісію з двома швидкостями вперед і двома назад та максимальною швидкістю 25 км/кгод. Гідростатичний привід поєднує гнучке змінення швидкості, простоту та стрімкий рух вперед та назад. Кожна з моделей пропонується із «джентльменським» набором: двома і чотирма ведучими колесами та «крабовим» рухом. «Розумні» машини автоматично вимикають трансмісію при роботі навантажувача.

На черзі кабіна
Беззаперечно, Claas Scorpion 6030 CP має більшу за розмірами та комфортнішу кабіну, з великою кількістю різноманітних отворів, легким доступом до них, розташуванням всіх органів управління та панелі приладів, хром-пакетом та вентиляцією сидіння, що робить навантажувач технологічним та складним. Кабіна з панорамним вікном надає оператору круговий огляд на 360° з можливістю здійснення контролю за роботою навантажувача у будь-якому положенні. Традиційна поперечка між лобовим склом та стелею відсутня. Кондиціонер, опції обігріву бокового та заднього скла, вентилятор та система рециркуляції повітря слугують комфортній роботі оператора.
Втім, є й деякі недоліки. Так, при максимально високому вильоті стріли Claas Scorpion 6030 CP, незважаючи на велику площу скла та куполоподібну кабіну, вона не забезпечує видимість настільки добре як можна було б очікувати. До того ж, позаду потенційні перешкоди затемнює номерний знак. У JCB 526-56 елементи управління та перемикачі добре знайомі для кожного, хто знає продукцію компанії - там все зрозуміло та логічно. Сама панель приладів нагадує автомобільну, а джойстик вбудований у підлокітник сидіння.Незважаючи на компактні габарити, кабіна у навантажувача доволі простора. Високотехнологічне, повністю регульоване стильне сидіння, добра ергономіка, низький рівень шуму призначені для мінімізації втоми оператора. На вигляд кабіна квадратної форми у поєднанні з жовтим кольором нагадує «металевий бісквіт», та для спостереження за тим, що відбувається навколо себе, вона доволі непогана. Виліт стріли здійснюється трохи вперед, роблячи вид кінцівки злегка нахиленим. Доступ у кабіну є безпечним завдяки великим та широким двосекційним дверям. Вікно у даху має захисну решітку та розташовується під кутом для забезпечення максимального нагляду за вантажем при роботі на висоті.
Непоганий і задній огляд, особливо правого заднього колеса. Для максимальної продуктивності машина доступна з JCB Smooth Ride системою, яка призначена для збільшення плавності руху навантажувача та покращення комфорту пересування. Тиха, безпечна та комфортабельна кабіна відповідає директивам ROPS ISO 3471/SAE J1040 та FOPS ISO 3449/SAE J231. Серводжойстик має положення: «вперед», «нейтраль», «назад» та вимкнути трансмісію. Автоматичний аудіовізуальний індикатор перевантаження заздалегідь попереджує систему про отримання сигналу від сенсорів навантаження, розташованих на задній вісі. Система постійно відслідковує стійкість машини та весь час контролює оператора.
Однією з найбільш вражаючих особливостей Massew Fergusson 9205 є кабіна нового дизайну, яка має відмінний круговий огляд завдяки великим вікнам та глибоко розташованій телескопічній стрілі. Низька точка повороту стріли забезпечує добру видимість, особливо ззаду під час роботи у важкодоступних та вузьких місцях. Безперешкодний огляд сприяє безпечному та точному навантаженню та розвантаженню на будь-якій висоті різного виду вантажів. Оператора оточує просторий інтер’єр кабіни та знижена шумність. Звукоізоляція кабіни відповідає європейським стандартам. Кабіна ергономічна, всі прилади та вимикачі прості і легкі у роботі. Новий багатофункціональний джойстик знаходиться під рукою та забезпечує швидке та водночас просте управління.
Цифровий дисплей, розташований на панелі приладів, видає різноманітну інформацію: про двигун - оберти або час роботи, швидкість машини чи кут нахилу стріли, гідравлічні дані тощо. Індикатор стабільності у разі відсутності реакції оператора на попереджувальні сигнали про перевищення маси вантажу автоматично вимикає стрілу. Нову кабіну також отримав і MLT 625. Пневматичні сидіння, оновлене вітрове скло, дах із сонцезахисним козирком, панель приладів, покращена шумоізоляція, рульова колонка, що регулюється. Відмінній оглядовості заважає низький рівень підлоги, натомість на допомогу приходить велике дзеркало. Єдине, що може не сподобатися «великим» операторам, - обмежений простір для ніг. Безпека людей та вантажу відбувається завдяки загальному контролю за роботою всіх систем.
 
Стисло про гідравліку
Згідно з документами все виглядає наступним чином: у той же час як насос MLT 625 «видає» 88 л/хв., насоси Massew Fergusson 9205 зі змінним режимом (швидко/повільно) та Claas Scorpion 6030 CP забезпечують однакові 85 л/хв., дещо відстає від них JCB 526-56 зі своїми 80 л/хв. На практиці різниця не здається такою значною, а часом не відчувається взагалі. Крім того, на всіх машинах насос умикається лише у разі потреби у гідравлічному навантаженні, що дозволяє виключити перегрів масла та скоротити витрати потужності.
 
Телескопічна стріла та габарити 
Максимальними характеристиками роботи телескопічної стріли може похвастатися Claas Scorpion 6030 CP, який у змозі підняти вантаж на понад 6 м та впоратися із вагою у 3 т. JCB 526-56 має виліт стріли у 5,6 м та граничні 2,6 т для вантажних робіт. У MLT 625 «довжина» підйому становить 5,85 м та вантажопідйомність - 2,5 т.
Показники Massew Fergusson 9205 є дещо нижчими 5,2 м та 2,2 т відповідно. Якщо поглянути на габаритні розміри навантажувачів, можна зробити висновок, що кращим за маневреністю є МF 9205 та MLT 625. Перший виграє за рахунок меншого радіусу розвороту, натомість програє за шириною.

Claas Scorpion 6030 CP
JCB 526-56
MF 9205
MLT 625
Довжина, мм
--
4070
4000
3900
Ширина, мм
2250
2290
1840
1820
Висота, мм
2210
2400
1985
2000
Радіус розвороту, м
3700
3580
3170
3300
Якщо ж до габаритних розмірів додати параметри роботи телескопічної стріли та продуктивність гідравлічного насосу, то попри меншу на 500 кг вантажопідйомність у порівнянні з Claas Scorpion 6030 CP при майже однаковій максимальній висоті роботи, найкращі показники має MLT 625.
 
Підсумковий вердикт
Дуже складно знайти моделі, які б повністю відповідали одна одній за всіма технічними характеристиками. Вони між собою багато у чому схожі, незважаючи на деякі відмінності. Наприклад, JCB 526-56 має переваги над рештою по потужності двигуна, натомість програє за гідравлікою.
МF 9205 кращий за маневреністю, маючи найменший радіус розвороту, проте поступається MLT 625 за габаритами, в той час як Claas Scorpion 6030 CP сильніший за всіх за максимальною вантажопідйомністю та найдовшим за вильотом стріли. При цьому немає серйозних зауважень до жодного з них по трансмісії та кабіні. Безпеці та автоматиці, яка попереджає про вірогідність перевантаження та здійснює контроль за діями водія, кожний із виробників також приділив достатньо уваги.
Що ж до спектра насадок для навантажувачів, то вони доступні для всіх та легко змінюються: це й вили для навозу та добрив, компосту та силосу, захвати для рулонів, біг-бегів, мішків та пакетів, ковші для легких матеріалів для зернових. Останніми й, напевно, одними з найважливіших показників порівняння є витрати пального та вартість. Але, на жаль, інформація для аналізу є неповною через відсутність даних по MLT 625 та MF 9205, адже лише у лютому їх представили на одній із європейських виставок, пообіцявши старт продаж у Європі з квітня. То ж для коректності результатів варто зачекати на їх появу в Україні.
 25 квітня 2024
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
25 квітня 2024
 24 квітня 2024
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Міжнародна науково-дослідницька компанія Corteva Agriscience визнана компанією з найкращим управлінням корпоративною репутацією в українському рейтингу «Репутаційні АКТИВісти 2024» в номінації «Агросектор – постачальники агрохімії та насіннєвого матеріалу». Автор рейтингу - агенція PR-Service, яка вже вдев`яте оцінює результати компаній з управління корпоративною репутацією у профільних номінаціях.
Міжнародна науково-дослідницька компанія Corteva Agriscience визнана компанією з найкращим управлінням корпоративною репутацією в українському рейтингу «Репутаційні АКТИВісти 2024» в номінації «Агросектор – постачальники агрохімії та насіннєвого матеріалу». Автор рейтингу - агенція PR-Service, яка вже вдев`яте оцінює результати компаній з ...
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Верховна Рада України прийняла за основу законопроєкт №11084 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.
Верховна Рада України прийняла за основу законопроєкт №11084 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.
24 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.