agro business 160 160

Тестування прес-підбирача Qvadrant 2200

/ Актуальні статті / Вівторок, 05 липня 2011 12:41
Леонід ФІЛОНЕНКОнауковий співробітник,
Ігор КАЛЕНДРУЗЬстарший науковий співробітник, УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого
Технологія заготівлі сіна та інших грубих кормів у пресованому вигляді посідає домінуюче місце у світовій практиці. Спресований корм займає у 2-2,5 рази менший об’єм, зручно транспортується, добре зберігається. Крім того, під час заготівлі та зберігання такого корму простіше вести його облік і нормоване згодовування тваринам.
Водночас в останні роки дедалі більше поширюється технологія заготівлі пресованих кормів із застосуванням прес-підбирачів для формування великогабаритних тюків. 
Однією із таких машин є прес-підбирач великогабаритних тюків Qvadrant 2200 виробництва фірми Claas (Німеччина), який нещодавно проходив випробування в УкрНДІПВТ ім. Погорілого.
Прес-підбирач Qvadrant 2200 призначений для підбирання валків сіна природних і сіяних трав, соломи зернових культур, підв’яленої зеленої маси та пресування їх у тюки прямокутної форми з обв’язуванням кожного сформованого тюка шпагатом. Він агрегатується з колісними тракторами класу 30 кН та призначений для застосування у різних агрокліматичних зонах в умовах переважно рівнинного землекористування.
Основними складовими частинами прес-підбирача  є: рама зі сницею і колесами; підбирач; роторний набивач; камера пресування; механізм привода; гідросистема; вузлов’язальний механізм; електрообладнання.
Рама зварної конструкції, слугує основою прес-підбирача. На ній змонтовані всі складові частини машини. До рами закріплені ходові колеса і сниця. На ній встановлений також додатковий стояк-опора, який після агрегатування з трактором фіксується у піднятому положенні.
Підбирач призначений для підбирання маси з валка і подачі її (за допомогою роторного набивача) у камеру пресування. Робочими органами підбирача є пружинні пальці, встановлені на граблинах. Рама підбирача з’єднана з рамою прес-підбирача шарнірно. Піднімання підбирача в транспортне положення й опускання його в робоче забезпечується гідроциліндрами від робочої системи трактора. До рами підбирача закріплені два регульовані по висоті колеса, призначені для копіювання рельєфу поля.
Роторний набивач виконаний у вигляді вала, на якому закріплені п’ять згрібальних пристроїв і один подавальний, який подає підібрану масу в пресувальну камеру.
Камера пресування призначена для формування тюків із маси, підібраної підбирачем. До неї входять нижня нерухома, дві бокові і верхня рухомі частини, які формують тюк заданої щільності.
Механізм привода включає приводний карданний вал, махове колесо, головний редуктор, приводи підбирача, роторного набивача та в’язального апарата.
Гідросистема прес-підбирача включає гідроциліндри регулювання тиску в пресувальній камері з манометром, який показує фактичний тиск у пресувальній камері, гідроциліндри піднімання підбирача, з’єднувальні трубопроводи і рукави високого тиску. Прес-підбирач оснащений автономною гідросистемою.
Вузлов?язальний механізм призначений для обв’язування сформованих тюків шпагатом. Він складається із шести в’язальних апаратів і шести голок, закріплених на балансирі, які виконують свої функції без зупинки технологічного процесу.
Електрообладнання прес-підбирача включає правий і лівий ліхтарі з габаритними вогнями, покажчиками поворотів, ліхтарями гальмівної системи, електричні провідники, пульт керування, розетки для підключення до електросистеми трактора. Завдяки пульту керування повністю контролюється весь технологічний процес роботи машини.

Опис технологічного процесу
Технологічний процес роботи прес-підбирача здійснюється наступним чином: агрегат рухається так, щоб валок розміщувався посередині ширини підбирача. Пальці підбирача піднімають валок, прочісують стерню і подають масу до роторного набивача. Копіювання рельєфу поля відбувається за допомогою двох коліс, розташованих по боках підбирача. Привід підбирача здійснюється ланцюговою передачею.
Завдяки наявності в конструкції машини роторного набивача кормова маса ущільнюється, зливається у єдиний потік та підвищується продуктивність подачі технологічного матеріалу до камери пресування.
У камері пресування відбувається процес формування тюка. Залежно від заданого тиску в системі прес-підбирача через робочі гідроциліндри бокові стінки і верхня частина камери звужуються, встановлюючи щільність тюка. Два датчики, що знаходяться на бокових стінках камери пресування, через систему регулювання урівноважують тиск на боковинах із попередньо встановленим у системі і регулюють його по боках.
По закінченні процесу формування тюка, коли його параметри (довжина, ширина, висота і щільність) досягнуть значень, передбачених регулюваннями, наступає процес обв’язування тюка шпагатом за допомогою вузлов?язального механізму. Обв’язування тюка шпагатом відбувається без зупинки агрегату.
Вивантаження сформованого тюка з прес-підбирача на поле відбувається за рахунок виштовхування його наступним також без зупинки машини.
Якість роботи. Під час проведення випробувань прес-підбирач працював на підбиранні і пресуванні у великогабаритні тюки соломи озимої пшениці з одночасним обв’язуванням їх шпагатом. Якість роботи машини добра. За час випробувань зруйнованих і деформованих тюків не виявлено. Втрати технологічного матеріалу становили лише 0,8% (за вимоги - не більш як 2%). Параметри тюка відповідають розмірам, встановленим спеціалістами служби сервісу під час регулювання, та конструктивним розмірам прес-підбирача. Щільність пресування відповідає зоотехнічним вимогам і регулюється у відповідності з властивостями заготовлюваного матеріалу. Залежно від наявності в господарстві навантажувальних засобів і засобів перевезення довжина тюка регулюється у межах від 90 до 300 см, ширина тюка становить 120 см, висота - 70 см.
За рахунок високої технічної надійності виконання машиною технологічного процесу (відмов та несправностей за період випробувань не відмічено) та незначних витрат часу на технічне і технологічне обслуговування продуктивність машини в агрегаті з трактором Axion 820 за одну годину змінного часу становила 9,92 т або 4,17 га при урожайності соломи (по валку) 23,8 ц/га.
Агрегатування. Агрегатування прес-підбирача добре і виконується одним механізатором. Причіпний пристрій виконано у вигляді закріпленої до рами сниці зі зчіпною петлею. Конструкція причіпного пристрою виконана таким чином, що є можливість для регулювання по висоті залежно від енергозасобу, що використовується. Прес-підбирач обладнаний опорою-домкратом для забезпечення зручності агрегатування із трактором.
Технічна надійність. Технічна надійність машини достатньо висока. За період випробувань прес-підбирача проявив себе добре. Коефіцієнт надійності технологічного процесу становить 1,0. Усі вузли машини безперебійно виконують свої функції та забезпечують стабільну її роботу.
Технологічне обслуговування. Доступ оператора до всіх робочих органів машини задовільний. Габарити не обмежують оглядовість з кабіни трактора. Контроль за всіма процесами роботи прес-підбирача здійснюється за допомогою пульта керування. Оператор сидить зручно у кріслі, оскільки пульт керування знаходиться у кабіні трактора. Контроль за технологічним процесом роботи машини здійснюється із робочого місця водія.
Технічне обслуговування. Під час виконання технічного обслуговування машини проводиться її огляд в цілому з метою виявлення пошкоджень вузлів та деталей. Доступ оператора до точок мащення, місць кріплення основних вузлів зручний. Маслянки для мащення важкодоступних вузлів змонтовані на відкритій панелі. На вузлов’язальних апаратах встановлено централізоване мащення. Через кожні 10 годин роботи проводиться змащування хрестовин приводних валів, копіювальної доріжки підбирача, роторного набивача, видалення пилу з вузлов?язальних апаратів.
Через кожні 60 годин роботи здійснюється очищення від пилу і рослинних решток підбирача, роторного набивача, пресувального поршня. Перевіряють стан болтових з’єднань, за необхідності доливають масло в приводні редуктори. Заміна масла в редукторах проводиться через кожні 400 годин роботи машини.
Безпечність та ергономічність конструкції. Показники безпеки та ергономічності конструкції прес-підбирача відповідають вимогам нормативної документації з охорони праці. Переміщення агрегату дорогами загального користування безпечне. Машина обладнана робочими та стоянковими гальмами, противідкотними упорами під колеса та власною світловою сигналізацією і світлоповертачами.
Коротку технічну характеристику та результати випробувань прес-підбирача Qvadrant 2200 наведено в табл.1
 
Таблиця 1. Результати випробувань прес-підбирача Qvadrant 2200
 
 
 
Показник
 
Значення показника за даними випробувань
1
2
Тип машини
Причіпна
Агрегатування (тяговий клас трактора, кН)
30
Привід
Від ВВП трактора
Ширина захвату підбирача, см
210
Швидкість руху, км/год:
- робоча
- транспортна

7,9
До 25
Продуктивність (т/га) за 1 годину часу :
- основного

- змінного

- експлуатаційного

13,97/5,87

9,92/4,17

9,64/4,05
Показники якості виконання технологічного процесу:
- втрати маси, %
- довжина тюка, см
- ширина тюка, см
- висота тюка, см
- маса тюка, кг
- щільність соломи в тюкові, кг/м3
- питомі витрати в?язального шпагату, мм/кг

0,8
200,0
120,0
70,0
195,0
116,0
166,0
Габаритні розміри камери пресування, мм:
   - довжина;
   - ширина;
   - висота

3000
1200
700
Конструкційно можлива довжина тюка, мм
900-3000
Кількість в’язальних апаратів, шт.
6
Запас шпагату, котушок
24
Частота обертання ВВП трактора, об./хв.
1000
Ширина колії, мм
2150
Габаритні розміри машини, мм:
у робочому положенні
   - довжина;
   - ширина;
   - висота
у транспортному положенні
   - довжина;
   - ширина;
   - висота


9200
2900
2560

9200
2900
2600
Маса (за даними виробника), кг
6800
Кількість обслуговуючого персоналу, чол.
1
 
За результатами проведених випробувань встановлено, що прес-підбирач Qvadrant 2200 забезпечує якісне виконання технологічного процесу підбирання і пресування сіна та соломи з одночасним обмотуванням сформованих рулонів шпагатом. Відмічено надійність конструкції машини, простоту в обслуговуванні та експлуатації, високу зносостійкість основних робочих органів, порівняно невеликі експлуатаційні витрати.
Також були отримані позитивні відгуки про якість та зручність виконання технологічного процесу прес-підбирачем у результаті опитування спеціалістів господарства та механізаторів, що працюють з цією машиною. Проведені дослідження підтвердили належний технічний рівень та якість виготовлення прес-підбирача Qvadrant 2200.
Слід відмітити конструкційні особливості машини: насамперед, це наявність між підбирачем і пресувальною камерою роторного набивача, завдяки чому значно підвищується продуктивність подачі маси до камери пресування. Також ця машина оснащується електронним терміналом Claas (CCT), який інформує механізатора про вологість корму в тюкові, ступінь заповнення камери пресування, щільність пресування, якість роботи вузлов’язального механізму та забезпечує зручне керування машиною.
 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024
 28 березня 2024
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
28 березня 2024
 27 березня 2024
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
27 березня 2024
 27 березня 2024
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
27 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.