Посіяти з вітерцем

/ Актуальні статті / Вівторок, 22 листопада 2011 15:22

 

Олесь КОСАРЧУК, спеціально для «АС»
Шведська сівалка для просапних культур Tempo працює на швидкості 14-16 км/год. при похибці розподілу насіння до 20%.
Чи може бути сівалка у чотири рази кращою? Знайдемо відповідь таким чином. Традиційна швидкість посіву просапних культур сьогодні становить 7-8 км/год.
При цьому похибка розподілу насіння сягає, як правило, від 30 до 60%. Новостворена сівалка Tempo від шведської компанії Vaderstad сіє на швидкості 13-16 км/год. (залежно від вирівняності поля), а похибка розподілу насіння при цьому не виходить за межі 20%. Сіє вдвічі швидше з вдвічі кращою якістю - отже вчетверо краща! Що ж це за сівалка така з музичним іменем Tempo?

alt
 
altНапівпричіпна пневматична сівалка точного висіву для просапних культур Tempo- новий продукт шведської компанії Vaderstad. Офіційно сівалка буде представлена лише в листопаді цього року на виставці Agritechnica в Ганновері. Але вже сьогодні є перші та ґрунтовні дані з польових випробувань агрегату в українських господарствах. Весною 2011 року почергово в трьох агрофірмах Київської, Черкаської та Полтавської областей Tempo висівала кукурудзу, соняшник та сою на загальній площі в 1200 га. Сівалка працювала з різними тракторами, на різних агрофонах, з різним по якості посівним матеріалом, протягом різного за тривалістю часу (був випадок цілодобової безперервної роботи) та з різною швидкістю (в тому числі й на граничних величинах). Кожен посів супроводжувався скрупульозними підрахунками та вимірами, і основний висновок є таким: при швидкості 13-14 км/год. (а саме така швидкість рекомендована для України) сівалка гарантовано здійснить якісний посів, незалежно від вирівняності поля, трактора, типу культури та якості посівного матеріалу. Доречно згадати, що швидкість посіву може бути й більшою (16-17 км/год.), сівалка свою якість витримає. Але в цьому разі виникнуть питання до вирівняності поля, логістики (вчасного підвозу насіння) та досвіду механізатора.
altРозробка сівалки Tempo конструкторами Vaderstad-Varkenab тривала 6 років, інвестували у проект 7 млн євро. І от результат: вже скоро на ринку з’явиться агрегат, якому, як стверджують у компанії Vaderstad, у світі немає рівних ані за швидкістю посіву, ані за якістю. «Ця машина перевищує у швидкості та точності всі без винятку світові аналоги. Життєво важливі вузли і деталі сівалки Tempo, такі як висівний апарат, були, фактично, винайдені заново. Ми вважаємо, що Tempo - це наша фундаментальна новинка, котра почне визначати концепцію посіву просапних культур, принаймні на десятиріччя вперед», - зазначив Віталій Філатов, директор представництва компанії Vaderstad під час презентації агрегату.
Шведські конструктори добре попрацювали над всією сівалкою, починаючи від найважливіших вузлів (висівний апарат, сошники) і закінчуючи кольором та дизайном (відсутність гострих кутів та переважаючий червоний колір ніби заздалегідь попереджає: перед нами - швидкісна машина).
 
 
 
alt
 
Tempo призначена для сівби з технології мінімального або ж основного обробітку грунту. Глибина висіву насіння регулюється у межах від 2 до 8 см та залежить від положення коліс-копірів. Сівба проходить на великій швидкості, тому конструктори передбачили спеціальне притискне колесо, котре зупиняє насіння та щільно притискає його до дна борозни. Після проходження висівних V-подібних дисків та притискного колеса відкриту борозну з рівномірно розміщеними на дні насінинами загортають спеціальні притискні колеса, які прижимають відкриту борозну з боків для покращення контакту насіння із ґрунтом та загортають його зверху розпушеною землею. Залежно від типу грунту притискне зусилля коліс можна регулювати.
altКожна висівна секція забезпечена індивідуальним дозуючим пристроєм насіння, а сам висівний пристрій є унікальною розробкою провідного конструктора Герта Гілстрінга заводу Vaderstad-Varkenab. Лише на одному висівному пристрої та його елементах було зроблено 29 патентів. Під час сівби в дозуючому пристрої створюється підвищений тиск із показником 3,5 кПа, який забезпечує відокремлення кожної насінини. Тиск повітря створюється вентилятором сівалки, який приводиться у дію від ВВП (валу відбору потужності) трактора.
Дозуючий пристрій обладнаний спеціальним відсікачем, що відокремлює надлишкове насіння, яке прикріпилося до отвору диска під дією тиску повітря. Відсікач складається із трьох роликів, які відштовхують надлишкове насіння від отворів висівного диску. Відсікач знижує до мінімуму кількість двійників і пропусків насіння.
Висівний пристій також обладнаний очисним колесом, котре постійно очищає отвори у висівному диску від насіннєвих плівок та половинок, які можуть спричинити пропуски насіння на висівній секції. Для різних дисків використовуються різні очисні колеса, а диски підбираються залежно від культури та якості самого посівного матеріалу. Саме завдяки зазначеним механізмам (а також іншим, опис яких неможливо вмістити в форматі журнальної публікації) Tempo сіє дійсно швидко та справді якісно.
altКонструктори попрацювали і над ергономікою (зручністю у користуванні) сівалки. Норма висіву насіння налаштовується з кабіни трактора. Перед цим необхідно підібрати відповідні диски з необхідним діаметром отворів та відкалібрувати норму висіву (проводиться на одній із висівних секцій, розмістивши під нею пробний мішечок). Далі задаємо в комп’ютері необхідну відстань між насінинами в рядку, а комп’ютер вже сам автоматично розраховує кількість насіння на гектар.
Під час сівби з пульту управління можна легко додавати або зменшувати норму висіву добрив, якщо виникає така необхідність на полях, що мають нерівномірну забезпеченість поживними елементами. Налаштування норми висіву добрив також швидке і займає приблизно 5-7 хвилин. При посіві добрива висіваються неподалік від рядка насіння (2-5 см), глибина (більше або менше глибини насіння) за необхідності регулюється.
Загальна картина робочого процесу сівалки відслідковується і контролюється по дисплею комп’ютера не виходячи з кабіни трактора. Дисплей показує кількість сіяного насіння (шт./га), дозу сіяних добрив та гранульованих пестицидів (кг/га), швидкість руху сівалки (км/год.), лічильник кількості засіяних гектарів, кількість обертів вентилятора та інші параметри.
На кожній висівній секції встановлені сенсори висіву насіння, котрі контролюють середню кількість насіння на гектар, відстань між насінням, пропуски насіння, двійники і допомагають попередити оператора в процесі сівби, якщо задана кількість висіву насіння не досягається.
altЩе одна практична зручність Tempo - це її бункери для насіння та добрив. Сівалка обладнана великим бункером для добрив (8-ми рядна сівалка має бункер об’ємом 1700 л). Будова бункера для добрив дозволяє проводити швидке завантаження великими мішками по 500, 800, 1000 кг та інших розмірів, а також різними видами завантажувачів.
Об’єм бункера для насіння однієї висівної секції становить 70 л, туди вміщається рівно дві посівні одиниці кукурудзи або ж чотири посівні одиниці соняшнику, що зручно при заправці сівалки. Кожна висівна секція приводиться у дію власним електромотором, який взаємозв’язаний зі швидкістю сівалки (швидкість визначається радаром). Можна індивідуально з кабіни трактора призупиняти посів тої чи іншої секції, це рішення дозволяє економити насіння на полях із неправильною конфігурацією і на обсівах.
За бажанням фермера на висівні секції може бути інстальоване обладнання для внесення гранульованих пестицидів, що приводиться у дію окремими електричними моторами з власною контролюючою робочою станцією.
До трактора, котрий може агрегатуватися з надсучасною сівалкою Tempo, вимоги невеликі: він повинен мати два гідравлічні виходи, ВВП, а його потужність має становити не менш як 100 к.с. для 6-ти рядної сівалки або від 120 к. с. для 8-ми рядної. Коли сівалку тестували в Україні, використовували трактори МТЗ-1025, МТЗ-1221, Case-190 та Case-7250. При цьому виявилися і якісні відмінності в посіві за однакової швидкості 14 км/год. При агрегатуванні з тракторами МТЗ отримували дещо гіршу варіацію інтервалів між насінням (для МТЗ-1221 - 23,8% в порівнянні з 19,7% для Case-7250). При агрегатуванні Tempo з Case-7250 продуктивність сівалки на посіві соняшнику сягала 129,7 га/добу; середня продуктивність посіву як соняшнику, так і кукурудзи - 5 га/год., а витрати палива варіювалися у межах 4,5-5 л/га.
altОсь як прокоментував роботу сівалки Tempo директор ТОВ «Відродження» (Полтавська обл., Хорольський р-н) Ігор Михайлович Докторов: «Велике задоволення працювати з такою сівалкою. Особливо задоволені механізатори тим, що можна контролювати робочий процес сівби, не виходячи з кабіни трактора. В транспортному положенні восьмирядна сівалка займає три метри, що важливо під час транспортування по наших вузьких дорогах. Приємно вразила простота налаштування норми висіву насіння і добрив, норму можна виставляти з точністю до десятих. Сівалка добре розподіляє насіння у рядку за швидкості 14-15 км/год., витримує задану глибину висіву до 5 см».
У 2012 році в Україні працюватимуть вже 5 новеньких Tempo- проте поки що не як власність когось зі щасливчиків-фермерів, а як демонстраційні машини. Vaderstad має намір провести весняну промо-кампанію по всій Україні, висіваючи всім охочим кукурудзу та соняшник, таким чином демонструючи небачені досі можливості швидкого та точного посіву. А вже з 2013 року можна очікувати на перші комерційні зразки, на той час завод Vaderstad Varkenab на повну силу запустить виробництво новітніх сівалок Tempo.
 
alt
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.