Нагороди «олімпіади агротехніки»

/ Актуальні статті / Середа, 07 грудня 2011 13:30

Ігор КРУЧИК, "АС" 

У німецькому Ганновері з 15 по 19 листопада пройшов форум AGRITECHNICA-2011 - найбільший європейський показ новинок у сфері сільськогосподарського машинобудування, на якому відбулося нагородження найцікавіших інженерних та інтелектуальних розробок . Ось деякі з них.

 
Золоті медалі
 
altВіртуальна зчіпка тракторів
AGCO GmbH Fendt, Марктобердорф, Німеччина

Уперше аграріям пропонується система, у якій трактор без водія у поле повністю автоматично рухається за трактором, що йде попереду. Обидва транспортні засоби узгоджуються по радіозв'язку й кермуються за допомогою високоточної техніки на основі сигналів GPS. Водій провідного трактора контролює обидві машини й має повний доступ до панелі керування другого трактора. Завдяки одночасній роботі двох машин продуктивність праці тракториста зростає. До того ж, два невеликих трактори можна, на відміну від порівняного за сумарною продуктивністю одного потужного трактора, використовувати гнучкіше, та й навантаження на ґрунт від них буде меншим.
 
altРулонний прес-підбирач-обмотувальник
Ultіma Non-Stop
Bernard Krone GmbH Maschіnenfabrіk, Шпелле, Німеччина

Пресування у рулони є непростою збиральною операцією. Метою аграрія є оптимальна форма рулонів і щільність пресування при рівномірно сформованих і обмотаних рулонах. Сучасні системи пресування забезпечують високу виробітку під час добору й ущільнення маси. Однак роботу доводиться переривати під час обв'язки/обмотування й вивантаження рулону. Нова ж розробка дозволяє працювати безупинно - від збирання й пресування до зв'язування, обмотки й вивантаження. «Розумна» система регулювання камери з функцією попереднього пресування вперше дозволяє повністю автоматизувати процес. Швидкість руху трактора встановлюється залежно від завантаження преса-підбирача. Завдяки автоматизації полегшується робота водія. Збільшення пропускної здатності машини може становити до 50%.

Срібні медалі
 
altЦентральний привід ножів для жниварок
New Holland Agrіculture Equіpment Spa, Турін, Італія

Традиційні приводи ножів у жниварках є або однобічними, або, якщо ширина охоплення завелика - до 11 м, установлюються із двох боків. Двобічні ж приводи вимагають синхронізації. Крім того, бічний монтаж приводу ножів призводить до збільшення ширини жниварки, що може спровокувати втрату частину врожаю. Саме тому новий центральний привід ножів фірми New Holland розташований у середині жниварки й приводить у рух у зовнішньому напрямку дві протихідні половини ножів. Жниварка в порівнянні з однобічним приводом урівноважена по обидва боки, а бічні кожухи - тонші. Це полегшує також поділ стеблостою. Крім того, гідравлічний привід регулюється залежно від швидкості й відключається при поворотах, що дозволяє оптимізувати якість зрізу стебел й зношування запчастин жниварки.
 
«Розумний» електронний ключ
Smart Key
New Holland Agrіculture Equіpment Spa, Турін, Італія

Цей новий універсальний ключ містить чіп RFІ (radіo-frequency іdentіfіcatіon/радіочастотна ідентифікація), що дозволяє водієві користуватися тільки машинами, котрі належать до його сфери доступу. Таким чином, вдається не тільки виконати вимоги страхування (захист від викрадення техніки), але й запровадити персоналізовані права користування. Кожному водієві потрібний тільки один ключ від усіх машин, причому він підходить і до старих тракторів чи комбайнів, не оснащених технікою RFІ. Збережені в ключі персоналізовані налаштування автоматично зчитуються транспортним засобом, а персональні дані водія зберігаються у документообігу технологічних процесів.

altКрісло водія
John Deere Actіve Seat ІІ
John Deere Vertrіeb, Bruchsal, Німеччина

Actіve Seat ІІ - це втілена інновативна концепція водійського крісла, активні компоненти якої вперше складаються з електричних/електронних конструктивних елементів. Використання цієї конструкції з електроприводом забезпечує в порівнянні з існуючими дотепер гідравлічними системами більше швидку приємістість, додаткове скорочення коливальних навантажень - при одночасному скороченні енергоємності пристосування на 90% (використовує 54 Вт замість 500 Вт).
 

alt
Універсальна мехатронна платформа
Smart Chassis
Bergmann GmbH Maschinenfabrik, Гольденштедт, Німеччина

Нове універсальне несуче шасі поєднує у собі в модульній формі активну стабілізацію розгойдування, менеджмент тяги, компенсацію крену, регулювання рівня, вісь підйому і функцію зважування. Мехатрона платформа призначена для будь-яких сільськогосподарських пристроїв і може бути додатково обладнана будь-яким агрегатом.
 
 

«Розумне» гальмування причепа
New Holland Agrіculture Equіpment Spa, Турін, Італія

alt

У тракторів з безступінчастою коробкою передач швидкість руху можна знижувати за допомогою важеля без застосування гальма. У підсумку при роботі із причепами дотепер високою була ймовірність виникнення небезпечних ситуацій. Нагороджена ж срібною медаллю система гальмування активно розпізнає поточну ситуацію руху й запобігає зсуву трактора шляхом цілеспрямованого гальмування причепа. Через це зчіпка залишається стабільною, що запобігає аваріям. Система працює без якихось додаткових змін у причепі, вона сумісна з усіма причепами, що гальмуються ззовні, включаючи сучасну техніку ABS.

Великий Брат-спостерігач
Toni - Telematics On Implement
Німеччина
 
Як партнери фірми CLAAS Agrosystems над розробкою програмного забезпечення цього рішення працювали фірми Amazonen-Werke, Horsch Maschіnen GmbH, Kamps de Wіld BV, Lemken GmbH & Co.KG, SGT Schunebeck und Zunhammer GmbH. Це нагородження покликане відзначити їхню спільну роботу.
 
Система TONІ-TELEMATІCS ON ІMPLEMENT передає всі дані прямого повідомлення від працюючої технічної одиниці (трактор і навісне/причіпне знаряддя) на комп'ютер підприємства. Таким чином, у розпорядженні керівника господарства в режимі реального часу є всі дані про задіяний машинно-тракторний парк. Настроювання можна оптимізувати одразу у процесі роботи. Через ІSOBUS тягової машини й причіпного/навісного агрегату (незалежно від їх фірми-виробника) інформація підсумовується й передається на комп'ютер. Це дозволяє документувати внесену кількість добрив, насіння тощо індивідуально по усіх ділянках поля. Протоколювання й аналіз даних допомагають розкрити резерви продуктивності, скоординувати працю машин, оптимально спланувати використання робочої сили й техніки.

Система розкидання на межах
HeadlandControl
Amazonen-Werke H. Dreyer GmbH & Co. KG, Хасберген-Гастe, Німеччина

HeadlandControl дозволяє здійснювати оптимізоване розкидання добрив на примежових ділянках ланів. Зазвичай межі складаються з різних за своїм характером бічних ділянок, наприклад, поворотних смуг і клинів із численними перехльостами шлейфа. Дотепер коректне розкидання добрив здійснювалося тільки на деяких ділянках при межах. Система HeadlandControl складається із самоочисного пристрою розкидання на межах (AutoTS), що перемикається автоматично, і програмного забезпечення для керування пристроєм, який враховує властивості шлейфа розкидання при перехльості й здійснює відповідні корективи.

Програмне забезпечення HeadlandControl установлене також на керуючому ІSOBUS-Терміналі AMAPAD і комунікує зі знаряддям праці через ІSOBUS. Ділянки уздовж меж не відчувають ані недоліку, ні надлишку підгодівлі. Добрива використовуються оптимально, а потенціал урожайності повністю реалізується й на кордонах лану.

altКонтролер сили й напряму вітру
WіndControl
Amazonen-Werke H. Dreyer GmbH & Co. KG, Хасберген- Гастe, Германія

Система WіndControl розроблена для компенсації впливу вітру при використанні центрифугальних розкидачів. Мета - рівномірна і відповідна установленим дозам підгодівля ріллі й полів навіть за складних вітрових умов. Розкидач оснащений метеостанцією, що реєструє вітри, присутні в кожний конкретний момент у зоні шлейфа розкидання, за їхньою силою й напрямом. Перемикаючий механізм, комбінований з керуючою комп'ютерною програмою, змінює число обертів тарілок, що розкидають добрива, і пункт подачі добрив на тарілки, аби компенсувати зміни шлейфу розкидання, викликані вітром. При цьому враховуються різноманіття видів добрив за розмірами гранул. Фізичні властивості добрив впливають на швидкість ширяння у повітрі. За допомогою обмірюваної швидкості ширяння можна визначити коефіцієнт опору повітря (показник cw). Ці показники зберігаються у комп’ютері, що дає можливість використовувати дані про різні властивості окремих добрив для моделюючих розрахунків. За допомогою обмірюваних метеостанцією даних у комп’ютері розраховуються необхідні коригування й виробляються відповідні регулювання механізму розкидача добрив. Результатом є стабільний розподіл навіть при впливі вітру.

Виноградозбиральний комбайн
V 6060
New Holland Agrіculture Equіpment Spa, Турін, Італія

Нова багатоступінчаста концепція безпеки з автоматичним визначенням навантаження на колеса не тільки знижує загрозу перекидання, але й усуває інші технологічні небезпеки, що можуть виникнути в процесі роботи. Збирання винограду здійснюється із поліпшеною ефективністю. Завдяки послідовному використанню електронно-регульованих гідростатичних приводів з одночасним менеджментом двигуна досягається ще й зниження витрат пального на більш ніж 30%.

Продовження у наступному номері.
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.