Японська якість та кращі світові технології захисту із «Самміт-Агро Юкрейн»

/ Актуальні статті / Понеділок, 09 квітня 2012 12:21

Тетяна Тимошенко

Завжди залишаються актуальними та надважливими питання технології вирощування будь-яких культур, особливо зернових та олійних, зважаючи на аграрний потенціал нашої країни та не завжди сприятливі погодні умови, чим зумовлюється також посилений розвиток хвороб та шкідників.

Останні, на жаль, почасти завдають суттєвих збитків веденню агробізнесу, спричинюючи значні втрати урожаю. Саме тому компанія «Самміт-Агро Юкрейн» нещодавно провела два міжнародних науково?практичних семінари у Запоріжжі та Черкасах щодо актуальних питань та сучасних технологій вирощування зернових та олійних культур.

alt«Компанія «Самміт-Агро Юкрейн» — це оригінальні продукти та гарантія якості»,— наголосив під час відкриття семінару у Черкасах генеральний директор компанії пан Влодзімєж Влеклік. ТОВ «Самміт-Агро Юкрейн» — компанія групи Сумітомо Корпорейшн (Японія), що є ексклюзивним дистриб’ютором препаратів багатьох японських компаній — виробників ЗЗР, серед яких «Ніппон Сода», «Ніссан Кемікалз», «Мітцуї Кемікалз» та ін. На семінарах був присутній представник японської хімічної компанії «Ніппон Сода» пан Хорікоші Юджі. Компанія «Ніппон Сода» уже майже століття працює у хімічній галузі, а дослідницьку діяльність в агрохімічній сфері розпочала ще у 60?х роках минулого століття, і вже за цей час винайшли та зареєстрували більше 10 молекул. Як повідомив пан Хорікоші, агрохімічний бізнес становить більше 50% від усього товарообігу компанії. Основні молекули винайдені компанією «Ніппон Сода», які користуються надзвичайною популярністю в агрономів всього світу,— це ацетаміприд (зареєстрований в Україні під торговою маркою Моспілан® РП) та тіофанат-метил (Топсін-М®)
«На сьогодні по всьому світі продається більш як 1000 т препарату Моспілан® на рік,— повідомив пан Хорікоші.— Адже він належить до неонікотиноїдів та забезпечує широкий спектр дії і відмінний ефект від застосування».
altТаким самим системним продуктом із широким спектром дії, який діє як лікувально, так і профілактично, є Топсін®-М. На сьогодні компанія «Ніппон Сода» має успішний досвід застосування цього препарату на багатьох культурах не тільки в Японії, а й у всьому світі. «Топсін®-М ефективний на зернових культурах проти таких хвороб, як борошниста роса, фузаріоз, плямистості, септоріоз»,— наголосив представник компанії «Ніппон Сода».
Хоча цей препарат був зареєстрований ще 40 років тому, протягом останніх 5 років його використання у світі на зернових культурах дуже зросло. Як відомо, сьогодні, зокрема, у Європі ведеться жорсткий контроль зерна на наявність мікотоксину ДОН, що спричинює велику загрозу здоров’ю як для людей, так і тварин. А багаторічні дослідження підтвердили, що Топсін®-М допомагає не тільки при боротьбі з фузаріозом, а й стримує зростання мікотоксинів у зерні. Таким чином, на сьогодні у світі продажі Топсін-М щороку зростають, особливо у таких країнах, як Японія, Німеччина, Франція, Іспанія тощо, де на державному рівні контролюється кількість мікотоксинів.  До речі, Топсін®-М у Німеччині та Угорщині був зареєстрований під окремою назвою DON-Q — «Той, що лікує ДОН».

Топсін®-М —  якісні переваги
«Є дуже багато хвороб, але не всі однаково загрозливі. Крім того, треба особливу увагу звернути на рівень ураження. До прикладу, якщо борошниста роса покриває навіть до 50% поля, то вона завдає не дуже суттєвих втрат урожаю. А от кореневі гнилі навіть за умови мінімального поширення завдають значних втрат та, зважаючи на погодні умови, стануть особливо актуальними цього року»,— розпочав свою доповідь Олександр Олійник, керівник департаменту розвитку продуктів ТОВ «Самміт-Агро Юкрейн».
Зі слів пана Олійника, є безліч факторів, які впливають на розвиток кореневих гнилей, зокрема, це — сівозміна, насичена зерновими, застосування мінімального та нульового обробітків ґрунту, що спричинює залишок на рослинних рештках багатьох захворювань, надлишок азоту тощо. Важливим моментом є протруювання, проте не всі знають, що є такі види кореневих гнилей, які не контролюються протруйниками, тому що інфекція зберігається не на зерні, а на рослинних рештках чи у грунті. Отож фунгіцидна обробка посівів є необхідним заходом. До всього цього додаються весняні температури, при яких не усі фунгіциди працюють.
Фузаріоз спричиняє не лише втрату частини врожаю, він продукує мікотоксини. Зерно з високим вмістом мікотоксинів не придатне ні для продажу, ні для корму тварин, оскільки є високотоксичним.
«Проведені досліди показали, що при ранньому зараженні фузаріозом ми максимально втрачаємо масу на тисячі зерен, а при більш пізньому втрати не значні. Однак мікотоксини не зникають, а тільки розмножуються»,— підкреслив пан Олійник.
Протягом багаторічних досліджень, проведених у багатьох країнах світу, науковці дійшли висновку, що Топсін®-М контролює дуже широкий спектр хвороб, зокрема і на зернових. Крім того, він володіє також рядом унікальних властивостей: по-перше, висока фунгіцидна активність за понижених температур; по-друге, системна дія — швидко проникає і відразу ж починає працювати, при цьому період його захисту триває від 2 до 3 тижнів; по-третє, Топсін®-М безпечний для довкілля. Топсін®-М має два механізми дії: він пригнічує дихання патогену, що, як наслідок, затримує продукування мікотоксинів та зупиняє поділ клітини ядра, гальмуючи ріст збудника. Ще одна суттєва перевага Топсін®-М — це співвідношення ціни та якості.

Моспілан® — японський «кит» на українських полях
Так, саме символічне зображення кита, який немов летить над полем, супроводжує рекламу препарату Моспілан® у Японії. Треба сказати, що це вдале порівняння, зважаючи на те, що Моспілан® має широкий спектр дії та застосовується на багатьох культурах у всьому світі.
alt«Немає фактично такого шкідника, який би не боявся Моспілану®»,— запевнив присутніх Андрій Таран, регіональний представник ТОВ «Самміт-Агро Юкрейн» у Черкаській та Кіровоградській областях.
А тому відмінною є його робота і на польових культурах. Так озиму пшеницю у весняний період уражують такі шкідники, як попелиці, трипси, личинки п’явиці та клопи шкідливої черепашки. Озимому ріпаку навесні можуть завдати значної шкоди попелиці, квіткоїд і ціла низка прихованохоботників.
Перевагами препарату Моспілан® є: найперше, індивідуальний підхід до кожного шкідника — він діє на яйця, личинки та дорослу форму шкідника; системні та трансламінарні властивості, що дозволяють йому швидко проникати у важко доступні місця, висока біологічна ефективність незалежно від температур (починає працювати від 5 градусів або й нижче). Та найголовніше — Моспілан® безпечний для довкілля, людей та бджіл.

Сорти української селекції допоможуть зекономити
Підтвердила якість препаратів Моспілан® та Топсін®-М для використання на зернових культурах в українських умовах вирощування і Ганна Ковалишина, заступник директора з наукової роботи Миронівського інституту пшениці ім. В. М. Ремесла. Адже саме науковці цього інституту проводили їх випробовування перед реєстрацією.
Безумовними є досягнення Миронівського інституту у селекції та генетиці. Не тільки в Україні, а й закордоном відомі його сорти зернових культур. Аби отримати ефективні селекційні результати, в інституті випробовування сортів проводять у шести штучних інфекційних фонах. Зі слів науковця, такі сильні сорти, як Мадярка, Економка, Пам’яті Ремесла, Мирлєна та багато інших мають високі показники якості та проявляють стійкість до окремих захворювань, а деякі навіть до групи хвороб, цим самим дозволяючи агрономам зекономити на фунгіцидних обробках.

Бур’яни під прицілом Астрел Плюс®
Одним із нових європейських партнерів «Самміт-Агро Юкрейн» є італійська компанія «Оксон Груп», яка представляє на українському ринку новий гербіцид для захисту кукурудзи та соняшнику Астрел Плюс® СЕ.
Завдяки поєднанню двох діючих речовин (ацетохлор та тербутилазин), цей препарат чудово працює на однорічні злакові та дводольні бур’яни. Спеціальний антидот пом’якшує дію ацетохлору. Дослідженнями та практикою доведено, що Астрел Плюс® знищує бур’яни ще до появи їхніх сходів, при цьому запобігаючи конкуренції із культурними рослинами. Таким чином, його застосовують перед, під час та після посіву, але до сходів соняшнику. На кукурудзі його можна використовувати і в ранньопіслясходовий період, до появи 3–4 листків у культури. До речі, Астрел Плюс® за вегетаційний період повністю розкладається у грунті, а тому не створює жодних обмежень у сівозміні.

Секрети маленької краплі
Допомога у будь-якій справі необхідна, навіть якщо нею займається геній. При обробці рослин якісними засобами захисту рослин є актуальним питання максимального спрямування діючих речовин із користю у середину рослини, а не просто у повітря. А тому сучасні агрономи застосовують ад`юванти, допоміжні речовини, що допомагають робочому розчину із пестицидами краще виконати свою функцію.
«Ми пропонуємо сучасний органічний ад’ювант — Скаба, який допомагає утримувати розчин на рослині та ефективно перерозподілити його по поверхні. Цей продукт поєднує у собі дві протилежні дії — розтягує краплю і в той же час утримує її на поверхні»,— розповів Олександр Олійник.
Ад`ювант Скаба володіє унікальною властивістю суперрозповсюдження. Завдяки його застосуванню покращується розповсюдження робочого розчину по поверхні листка та плодів, що дозволяє розчину із пестицидами проникати у важкодоступні місця, збільшується стійкість до змивання опадами. Продукт виготовлено у Великобританії, він є високоякісним, не пінить та абсолютно не викликає фітотоксичності.
«Коли ми працюємо на зернових, зокрема, проти трипса чи фузаріозу — особливо, у літній період, економлячи воду, то розчин із Скаба чудово зволожує поверхню, обтікає колос повністю, проникаючи між лусочками, забезпечуючи потрапляння інсектицидів прямо туди, де відкладаються личинки»,— наголосив пан Олійник.

«Золото» на кінчику зернини
Розвиток та вдосконалення технологій на молекулярному рівні вже давно вражають своїми результатами. «Золото» на кінчику зернини кукурудзи віднайшли іспанські науковці та втілили у життя співробітники компанії «АгріТехно Фертілізантес», яку під час семінару представляв Денис Рохас Родрігес.
«Ми використовуємо тільки натуральну сировину рослинного походження для виготовлення біостимуляторів росту на основі амінокислот, які особливо актуальні під час стресових ситуацій»,— розповів пан Родрігес.
Серед популярних продуктів компанії в Україні вже зареєстровані і наявні для продажу: Фертігрейн Старт — для протруювання насіння, Фертігрейн Фоліар — для листового підживлення, Текамін Раіс — для замочування розсади та додавання до крапельного зрошування та інші. Продукція цієї компанії відмінно зарекомендувала себе у багатьох країнах світу, зокрема в Росії, де за п’ять років діяльності вона зайняла більшу половину ринку. Тепер рослинні біостимулятори допомагатимуть розвитку культур і на українських полях!

Коментарі
 
altГанна Ковалишина, заступник директора з наукової роботи Миронівського інституту пшениці ім. В.М. Ремесла:
«Ми працювали протягом багатьох років із препаратами: Моспілан® і Топсін®-М.Останній ми використовували по двох фазах розвитку пшениці. Дійсно, я підтверджую те, що препарат знімає кореневі гнилі, дуже легко — борошнисту росу, септоріоз, фузаріоз. Завдяки Топсін®-М відбувається зменшення заселення сапрофітними грибами. Ми рекомендуємо його застосування під час колосіння, на початку цвітіння, щоб уникнути внутрішньої інфекції фузаріозу. Моспілан® чудово сприяє знищенню попелиць, злакових мух».

altВолодимир Пономаренко, агроном СТОВ «Воля»:
«Минулого року ми застосовували Топсін®-М на озимій пшениці у період вегетації на площі 600 га. Адже будь-яка озимина, що виходить із зими, має проблеми, а тому ми вносили як з лікувальною метою, так і з захисною. Як наслідок, вже через тиждень з’явилось нове листя, яке було абсолютно здорове, без жодних ознак захворювань. Цього року ми також замовили Топсін®-М на першу обробку на пшеницю площею 630 га».

altСергій Старовойт, директор ТОВ «Новоукраїнське»:
«Нам препарат Топсін®-М відомий не перший рік, уже протягом чотирьох років працюємо ним на плодоовочевих культурах. Торік також застосовували на озимій пшениці, згідно з рекомендованими нормами внесли в кінці квітня у фазі кущення та отримали відмінний результат.
Пізніше при заселенні клопом шкідливої черепашкою була застосована суміш Альфагард+Моспілан®, як наслідок — ніяких шкідників мною не було виявлено. Зерно було відмінної якості. А тому ми дуже задоволені препаратами».

 19 квітня 2024
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
19 квітня 2024
 18 квітня 2024
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.