agro business 160 160

Роль біодеструктора стерні у формуванні мікробного ценозу та відтворенні родючості грунту

/ Актуальні статті / Середа, 20 червня 2012 15:08
В.А. Болоховська, канд. техн. наук
О.В. Нагорна, провідний мікробіолог
Стан ґрунту - це не тільки агрохімічна оцінка, а й мікробіологічний контроль за формуванням та функціонуванням мікробного ценозу як одного з чутливих діагностичних критеріїв оцінки родючості ґрунту.
Адже мікробні групи формуються на певному агрофоні, і будь-яке хіміко-техногенне навантаження ґрунту може супроводжуватися змінами його структурно-функціональних особливостей, збідненням видового складу, зниженням або випадінням із ценозу агрономічно-корисних груп мікроорганізмів. У цьому випадку мікробіологічне діагностування ґрунту дає можливість визначити реакцію окремих популяцій мікроорганізмів на несприятливі умови (техногенне забруднення ґрунту тощо) та обґрунтувати доцільність усіх заходів, спрямованих на відтворення ґрунтової родючості.
Наприклад, збереження рослинних решток, на противагу їх традиційному спалюванню, допомагає збагатити хімічну складову ґрунту органікою та слугує живленню й активізації діяльності біоти. Саме органічні залишки і є матеріалом для утворення гумусу. Найактивнішу роль у цьому відіграють мікроорганізми, які здатні продукувати ферменти, що руйнують лігнін, целюлозу, клітковину, білки рослинних решток. Завдяки цьому вони отримують енергію для життя та матеріали для побудови своїх тіл. За рік в оптимальних умовах у ґрунті накопичується до 5 т мікробної маси, яка теж збагачує органікою ґрунт. Гумус та продукти розкладання органіки перетворюються знову ж таки мікроорганізмами у розчинні у воді та доступні для рослин речовини. Крім того, мікроорганізми активно мобілізують, тобто переводять у розчинну форму мінерали ґрунту: фосфор, магній, кальцій, сірку, залізо, бор, молібден, цинк, залізо та інші. Трансформація органічної речовини мікроорганізмами зумовлює підвищення біологічної активності ґрунту: амоніфікатори збільшуються в 1,5-2,3, целюлозоруйнуючі – в 1,7-2,8, нітрифікатори – в 1,8-2,7 разів, збільшуються доступні форми азоту, фосфору, калію, інших макро- та мікроелементів.
Азот також постачається у ґрунт мікроорганізмами-азотфіксаторами, які залежно від своєї специфіки можуть фіксувати, тобто перетворювати молекулярний атмосферний азот в аміачний, від 70 до 200 кг/га. Мікроорганізми далі можуть переробляти аміачну форму у більш корисну для рослин нітратну. І чим більше азотфіксаторів у ґрунті, тим активніше працює ця ланка. Це підтверджено самою природою: незаймані людиною ліси, луки без внесення азотних та інших добрив з року в рік накопичують велику рослинну біомасу. У ґрунтах, які роками піддавалися хімізації та руйнувалися під дією важкої механізації, вона порушена. Негативно впливають на мікробну активність і несприятливі кліматичні умови. Завдання аграріїв – повернути родючість ґрунтам, беручи приклад з природи, у зв’язку з чим рекомендуємо постійно підтримувати активний фон корисної мікрофлори ґрунту обробкою його та рослинних решток Біодеструктором стерні.
 
Що це за препарат і яке його призначення?
Це комплексний за складом та дією мікробний препарат, до його складу входять:
  • активні ґрунтові мікроорганізми – продуценти целюлаз та інших ферментів;
  • бактерії-антагоністи патогенних для рослин грибів та бактерій;
  • фосфатмобілізуючі та азотфіксуючі бактерії;
  • продукти життєдіяльності вказаних мікроорганізмів (біофунгіциди, фітогормони, ферменти, вітаміни, амінокислоти);
Призначення Біодеструктора стерні – обробка стерні та грунту після збирання урожаю злаків, кукурудзи, сорго, бобових, овочевих та інших культур, а також сидератів безпосередньо перед дискуванням або оранкою для пришвидшення розкладання поживних, сидеральних та інших рослинних решток, підвищення родючості ґрунту та оздоровлення його за рахунок пригнічення розвитку збудників рослинних хвороб.
Характерною особливістю препарату є ще й те, що частина мікрофлори яка входить до його складу, при несприятливих погодних умовах здатна тривалий час зберігати свою життєдіяльність, завдяки спороутворенню. При настанні сприятливих умов (достатня вологість, оптимальний температурний режим) мікроорганізми оживають і процес біодеструкції відновлюється.
Досліди, проведені в стендових умовах, показали ефективність використання Біодеструктора стерні в рекомендованих дозах при обробці стерні та рослинних решток соломи, соняшнику, кукурудзи.

Таблиця 1. Результати деструкції на рештках різних сільськогосподарських культур після обробки їх Біодеструктором стерні
 
alt

 
Рис. 1. Обробка рослинних решток Біодеструктором стерні
alt

Як же відбувається дія препарату? Щоб краще це зрозуміти, нагадаємо, що ґрунт – це складна система хімічних, фізичних та біологічних факторів. І тільки функціонування і взаємодія кожного з них може забезпечити родючість ґрунту і майбутній урожай будь-яких культур.
Хімічніфактори – це наявність гумусу, макро- і мікроелементів тощо. До фізичних відносять щільність ґрунту, його вологоємкість та повітряну проникність, а це тісно пов’язано з його хімічним складом. Біологічні – це мікрофлора, водорості, гриби, корені рослин, хробаки, інша біота, продукти їх життєдіяльності та відмерлі рештки.
Використання Біодеструктора стерні дає можливість покращити показники кожного зі згаданих вище факторів!
Особливо це необхідно в системі інтенсивного землеробства, де процеси ферментації та гниття рослинних решток мають некерований хаотичний характер.
Після обробки ґрунту Біодеструктором стерні відбувається помітна активізація ґрунтової мікрофлори. Чисельність основних таксономічних груп мікроорганізмів збільшується в (1,9-2,8) рази, еколого-трофічних груп – в 5-8 разів.
Приведемо конкретний приклад. Дослідження стану мікробного угрупування у зразках ґрунту (чорнозем із поля площею 3,9 га після обробки Біодеструктором стерні) проводили за загальноприйнятими у ґрунтовій мікробіології методами. Кількісний і якісний склад основних таксономічних і функціональних груп мікроорганізмів, що беруть участь у трансформації біогенних елементів – азоту, вуглецю, фосфору, визначали методом посіву ґрунтової суспензії з відповідних розведень на елективні поживні середовища. Посів на агаризовані та рідкі середовища проводили поверхневим та глибинним способом. Облік мікроорганізмів здійснювали протягом 21-ї доби, залежно від швидкості проростання і фізіологічних особливостей культур.
Для проведення біодіагностування ґрунту та визначення елементів морфофункціональної структури мікробного ценозу і направленості процесів трансформації органічної речовини застосовували прийняті в мікробіології:
  • показники напруженості мінералізаційних процесів – коефіцієнти мінералізації – імобілізації азоту за Мішустіним як відношення між мікроорганізмами, що використовують мінеральний і органічний азот;
  • індекси педотрофності за Нікітіним як відношення кількості мікроорганізмів на ґрунтовому агару до чисельності на багатому органічному середовищі (МПА);
  • активність процесу мінералізації гумусу як відношення кількості автохтонної мікрофлори, що здійснює деструкцію гумусових сполук, до загальної чисельності мікроорганізмів на пептон-глюкозному агарі з ґрунтовою витяжкою (табл. 2).

Таблиця 2. Чисельність мікроорганізмів азотного і вуглецевого обміну та інтенсивність мінералізаційних процесів у чорноземі
alt
Обробка ґрунту Біодеструктором стерні позитивно вплинула на біологічну активність і процеси трансформації органічної речовини. Кількість загальної мікрофлори збільшилась в 1,9-3,4 разів, фосфатмобілізуючих – у 4,4-8,6; целюлозоруйнуючих – у 2,5-5,8; вільноіснуючих азотфіксаторів – олігонітрофілів – у 3,3-5,9; амоніфікаторів – у 2,8-4,8; нітрифікторів – у 2,9-4,3; автохтонної мікрофлори – у 6-7,5 разів. Особливо посилився розвиток індикатора окультуреності та цінних агрономічних властивостей ґрунту – азотобактера, чисельність якого досягла 100% обростання грудочок.

Рис. 2. Стан мікробного ценозу ґрунту до і після застосування Біодеструктора стерні
alt
Обробка Біодеструктором стерні активізувала мікробний ценоз ґрунту, підвищила загальну кількість мікроорганізмів та його окремих угрупувань: продуцентів целюлозоруйнівних, інших ферментів, які покращують деструкцію рослинних решток, а також природних антагоністів збудників хвороб.
Таблиця 3. Рекомендовані норми витрат Біодеструктора стерні
alt
 
Таким чином, рослини отримують повноцінне живлення і захист від хвороб.
 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.