agro business 160 160

МУЛАН – новий сорт озимої пшениці німецької селекції для України

/ Актуальні статті / Вівторок, 10 липня 2012 14:54

Олександр Кордін, канд. с.-г. наук, менеджер з розвитку продуктів

ТОВ «Заатен-Уніон Україна»
Загалом умови вирощування озимих культур 2011-2012 МР виявилися переважно несприятливими. Передусім позначилася осіння посуха, коли через значний дефіцит вологи у посівному шарі ґрунту у період оптимальних строків сівби господарства сіяли озимі в сухий ґрунт чи переносили посів на пізніший період.

У більшості регіонів опади випали лише у другій декаді жовтня. Це і негативна дія морозів на рослини озимих, що залежала від снігового покриву, висота якого була нерівномірною по регіонах вирощування. І нарешті складні умови відновлення весняної вегетації – дефіцит опадів та високий температурний режим. Все ці фактори обумовили значну загибель площ озимої пшениці, а на тих полях, де посіви збереглися, спостерігається прискорений фазовий розвиток, що зменшує їх потенціал продуктивності. Розпочалася збиральна компанія, і, очевидно, буде отримано менший урожай зерна озимої пшениці порівняно з минулим роком. За цих умов можна очікувати і певного дефіциту високоякісного насіння пшениці для сівби восени 2012 р.

altКомпанія «Заатен-Уніон Україна» разом зі своїми партнерами вже декілька років постачає на ринок України добре відомі інтенсивні сорти німецької селекції – Ларс, Скаген, Торрілд та інші, які користуються популярністю переважно в центральних та західних областях. Після завершення офіційних державних випробувань торік до державного реєстру сортів, придатних до поширення, було включено новий сорт озимої пшениці – МУЛАН. У Німеччині сорт було зареєстровано в 2002 році, і на сьогодні він один із найпоширеніших у Європі. Завдяки своїй адаптивності до умов вирощування сорт добре себе почуває як у традиційно сприятливих умовах Західної Європи, так і в регіонах із недостатньою кількістю опадів та частими посушливими явищами (Угорщина, Румунія), що подібно до клімату Північного Степу України.

МУЛАН – це інтенсивний середньоранній сорт хлібопекарської озимої пшениці з потенціалом продуктивності зерна понад 10 т/га, це сорт колосового типу, у якого маса зерна в колосі може сягати 2 г. Завдяки високій адаптивності стабільно високу урожайність забезпечує навіть за несприятливих чи посушливих умов вирощування.

Сорт відзначається високою зимостійкістю, дуже пластичний до строків сівби та добре себе почуває після попередника пшениця. Серед його переваг – високий коефіцієнт кущення, висока посухостійкість, відмінна стійкість до вилягання та проростання насіння у колосі. МУЛАН має підвищену резистентність до борошнистої роси, фузаріозу, бурої іржі, але для реалізації потенціалу слід використовувати інтенсивну технологію захисту рослин від комплексу хвороб. За роки офіційного випробування в Україні (2008-2011 рр.) МУЛАН стабільно перевищував за продуктивністю стандартні сорти в умовах Полісся і Лісостепу та був на рівні стандартів у зоні Степу.

В Україні перші комерційні посіви елітного насіння для розмноження були зроблені восени 2011 року в господарствах партнерів, що знаходяться у Полтавській, Вінницькій та Хмельницькій областях. Декілька великих агрохолдингів теж замовили та посіяли сорт МУЛАН для подальшого поширення насіння у своїх агроформуваннях. Не зважаючи на складні умови вегетації, зрідження та загибель рослин пшениці МУЛАН не виявлено, посіви знаходяться у доброму стані.

Своїми враженнями ділиться регіональний агроном компанії «Украгропром» (ДПДГ 9 січня Хорольський р-н Полтавської обл.) Ю.О. Омельченко: «Посів проведено 9 жовтня 2011 року, такий термін посіву є пізнім для цієї зони. В результаті озима пшениця МУЛАН у зиму входила у фазі 1-2 листочки, яка є найбільш вразливою для перезимівлі, осіннє кущення було відсутнє. Малосприятливі погодні умови склались під час перезимівлі - спостерігалось здуття снігу вітрами та оголення землі, що в поєднанні з низькими температурами негативно позначилось на озимих в регіоні. Протягом перезимівлі глибина снігового покриву не перевищувала 10 см. Як наслідок, у господарстві загинуло 150 га озимої пшениці інших сортів. Весняного випадання пшениці МУЛАН не спостерігалось. За попередніми оцінками, враховуючи густоту, врожайність МУЛАНа прогнозується на 35-45% вищою, ніж середня урожайність озимих по господарству».

Ю.П. Гнатюк, директор ТОВ «Лайф-Інвест» (Літинський р-н Вінницької обл.) розповідає: «З сортами західнонімецьких селекційних компаній працюємо не перший рік. За умови дотримання інтенсивної технології вони здатні формувати досить велику продуктивність, до того ж, кліматичні умови Вінницької області повністю підходять для цих сортів. З компанією «Заатен-Уніон» налагоджено тісна співпраця – наше господарство розмножує насіння за ліцензійними угодами. Перебуваючи в Німеччині, постійно спостерігаємо за новинками селекції, тому в потенціалі сорту МУЛАН та успіху його на теренах України переконані на 100%».

Конрад Павлак (Konrad Pawlak), директор ТОВ «Агро-Форте» (Летичівський р-н Хмельницької обл.), зазначає: «Маємо великий досвід вирощування озимої пшениці як у Польщі, так і в Україні. Тому й зацікавлені у вирощуванні сортів із найбільшим потенціалом продуктивності. Сорти «Заатен-Уніон» створені відомими в Європі селекційними центрами та користуються неабиякою популярністю. Сподіваємося, що МУЛАН допоможе аграріям збільшити продуктивність посівів озимої пшениці у їхніх господарствах».

Компанія «Заатен-Уніон» впродовж вегетації постійно контролює виробничі насіннєві посіви наших партнерів та гарантує високу якість отриманого насіння. Ми запрошуємо всіх спробувати новий сорт та переконатися на власному досвіді в перевагах сорту й отримати додаткові прибутки від його вирощування.

 

altТОВ "Заатен-Уніон Україна"

03022, м. Київ, пров. Жуковського, 13/16

м.тел.: +38 067 633 0819

 

м.тел.: +38 050 413 6178

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

www.saaten-union.com.ua

 

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.