agro business 160 160

Добре посіяли – врожай є

/ Актуальні статті / Понеділок, 01 жовтня 2012 13:54
Віктор БОРЗНЕНКО, спеціально для «АС»
Ближче до осені рахують не лише курчат, а й центнери з гектару. А результати сільськогосподарських зусиль залежать багато в чому від весняних польових робіт. Зокрема, від якості сівби. Ми поцікавилися, як посходили та як нині почуваються рослини там, де у травні у рамках демо-туру Україною попрацював новітній посівний агрегат «Темпо» виробництва шведської компанії Vaderstad.

У 2011 році Херсонська область зібрала найвищий за роки незалежності врожай зернових - 2,514 млн т. Але життя смугасте, і цього року такий рекорд навряд чи світить. Якщо їхати Херсонщиною, бачиш невеселі картини. Багато земель стоять порожні - 90,7 тис. га в області залишено під пари через відсутність вологи в ґрунті. Пекельне сонце Півдня у серпні смалить аж занадто. Або таке: уздовж дороги стоять стирчаками сухі стеблини, а де й трапляється на них сонях – то діаметром не більший за кулак. Словом, у благодатному південному регіоні цього сезону аграрні справи не найкращі.

Прибічники ноу-тілу
Це підтверджують і аналітики. За даними опитування інформагенції «АПК-Інформ», ряд сільгоспвиробників Херсонської області інформує про незадовільний стан посівів соняшнику. З огляду на нелегкі погодні умови, фермери не виключають імовірності часткової втрати врожаю олійних.

Нагадаємо, що торік посівна площа під соняшником у Херсонській області становила 320,9 тис. га, цьогоріч посіяно цієї культури 230,5 тис. га (дані Херсонської облдержадміністрації). Отже, прогнозуються суттєві втрати по урожаю сонячної культури. Але усе ж вдається знаходити господарства, де навіть за таких умов справи йдуть якщо не відмінно, то принаймні задовільно. У чому їхній секрет?

Фермерське господарство «Агроальянс» обробляє 3,5 тис. га землі у Бериславському районі Херсонської області. Тут працює 20 чоловік, але безпосередньо аграріїв – лише п’ятеро-шестеро, решта – сторожі, бухгалтерія тощо. Співвласники господарства Сергій Заплава і Віктор Корчин розповідають «Агробізнесу Сьогодні» про подробиці хазяйнування.

Херсонщина є Херсонщина: тут, як і у більшості аграрних господарств, цього року теж не аж так чудово. Посіяли ріпак, ячмінь, пшеницю, нут, горох. Але майже усе повимерзало, лише ярий ячмінь 3 ц/га дав, та горох – 10 ц/га. Та от іще як остання бізнес-надія доспіває соняшник – цілком задовільний, особливо якщо порівняти з тим, що траплявся по дорозі в інших фермерів Півдня. Хоча дощ тут, як і у всіх на Херсонщині, був лише один за усе літо.
 
«Агроальянс» вже 9 років працює безкомпромісно по системі ноу-тіл. Волога у ґрунті відтак зберігається краще, ніж у «традиціоналістів». Суттєва деталь: на період сівби запаси продуктивної вологи в метровому шарі ґрунту становили 130 мм, в той час, як в умовах традиційної системи, тобто не ноу-тілу, ці запаси сягали всього 70 мм. Крім того, це фермерське господарство входить до асоціації «Українське насіннєве товариство», тож послуговується якісним посівним матеріалом.

Але ще важливо – чим посіяли? Як виявилося, у рамках весняного демо-туру шведська сівалка «Темпо» побувала і тут. Цю сівалку якраз і створено в основному для висіву кукурудзи і соняшнику, але також можна нею сіяти сою.
 
Соняшник таки вродив
Той тур запам’ятався наполегливістю, з якою виробники-шведи показували (а заразом і тестували) свій найостанніший агрегат. Сівалка «Темпо» об’їхала усі регіони, демонструвала свої можливості на різноманітних ґрунтах. Це був своєрідний марафонський тест-драйв нової сівалки. Той демо-тур охопив понад 20 аграрних господарств по всій Україні. Заздалегідь у ЗМІ опублікували список господарств, їхні регіональні контактні телефони. Будь-хто бажаючий міг під'їхати й подивитися, як працює агрегат у полі. Це був не тільки новий прийом маркетингового просування для українського ринку, але й своєрідний тест: шведські інженери ретельно й прискіпливо збирали інформацію з полів, аналізували результати роботи різних пристроїв і вузлів своєї сівалки.
 
«Темпо» підходить для будь-яких типів обробітку ґрунту, цілком улаштував її й тутешній ноу-тіл. Херсонські фермери сміливо запустили експериментальний агрегат на свої землі, тому що вже добре знали торговельну марку Vaderstad - в них у господарстві на озброєнні вже п’ятий сезон працює сівалка Seed Hawk тої ж компанії-виробника. І виграли: не тільки заощадили кошти й зусилля на експлуатації техніки під час сівби («Темпо» демонструвала свої можливості безкоштовно – засіяла 150 га. Щоправда, пальне, добрива й насіння все-таки заправлялися фермерські), але й домоглися, як бачимо, добрих сходів у важких умовах. Сівалка агрегатувалась із трактором Case 255, який є в «Агроальянсі». «У нас не оброблена земля, але й тиску сошників вистачило, й не полетіли підшипники», - кажуть в «Агроальянсі».
 
Якість сівби можна зараз, через кілька місяців, оцінити навіч по розміщенню рослин у рядках на полі «Агроальянсу». «Тут посіяний гібрид Піонер Є71, - розказує агроном господарства Вадим Архипець. - А особливо дивує, ні - радує якість закладення насіння. Ні двійників, ні пропуску немає. Ідеально!»

Пропуски можуть бути через збій у сівалці, або також через можливе пошкодження шкідниками, птахами, або зерно зовсім чомусь не проросло. А от двійники - це причина збою лише висівної системи сівалки. Тут ми цього не побачили. «Нормальний соняшник!» - оцінюємо ми посіви. «1600 грн/т», – відповідає, усміхнено примружуючись, агроном.
 
Справді, інтервал між рослинами на око абсолютно однаковий, а точні виміри показують, що «Темпо» розподіляла насіння із погрішністю по відстані не більше 20%. Це чудовий результат. А за рахунок чого досягалася така точність?
 
Шведський технічний геній
Насамперед завдяки висівному пристрою - вдалій розробці конструктора Герта Гілстринга, провідного співробітника заводу Vaderstad-Varken AB. Пристрій називається Power Shoot, або ж «потужний постріл». Це - нова концепція закладення насінин, застосована поки що лише в сівалці «Темпо». Насіння під високим тиском ніби «вистрілює» із сім'япроводу зі швидкістю 28 штук насінин на секунду на швидкості 18 км/год., і у борозну потрапляє разом із потоком повітря. Далі відразу ж спрацьовує колесо, що прикочує: воно затверджує кожну насінину на своєму місці, запобігаючи її підскакуванню і відкату. Сівалка «Темпо» оснащена роздільними бункерами для насіння і добрив, що надає їй відмінну продуктивність.
 
Ця система висіву адаптована до високих швидкостей - аж до 21 км/год. (за наявності доброго вишколу в механізатора). Традиційно, як ми знаємо, швидкість сівби - 8 км/год. Деякі сівалки, як той же Rapіd, дають 15 км/год.
 
Господарі «Агроальянсу» посівний матеріал з нормою висіву 60 тис. насінин на га вносили одночасно з добривами - аміачною селітрою, якої йшло 85 кг/га. «Відмінно працює з туками, засипати зручно», - говорить Вадим Архипець. Центральний бункер для добрив у шведської восьмирядної сівалки легко завантажувати за допомогою великих мішків та різних механічних навантажувачів. А чи не насторожує аграріїв, що бункер – пластиковий, та й деякі деталі сівалки також? «Ну й що? Я думаю, що цей пластик міцніший, ніж залізний туковий бак у "Червоної зірки". Там же агресивне середовище, він і повинен бути пластиковим. Навпаки, це добре!»
 
Ну, й ще один фактор свого успіху назвали херсонські аграрії – і, мабуть, не останній. «У фірми Vaderstad чому добрий сервіс? - пояснює на пальцях Сергій Заплава.- От ми жниварку взяли італійську. Чудова. А запчастин я знайти не можу по півроку. Добре, що є знайома в Італії, так вона нам запчастини висилала. З технікою Vaderstad усе це вирішується за день». Тобто фахівці з техобслуговування цієї шведської компанії пильно дослухаються до голосів із поля. «Дуже класний сервіс», – в один голос кажуть аграрії Півдня. Користувачам будь-якого виду техніки Vaderstad не доводиться довго чекати ремонту, та й потреба у ньому виникає не часто.
 
«Ба навіть більше! – додає пан Заплава. - Їхні менеджери прислухаються до всіх претензій, які ми висуваємо до техніки. Що нас не влаштовує? Думку про будь-яку дрібницю передають шведам».
 
Vaderstad же не даремно проводив тест-тур: якщо треба – компанія оперативно вносить зміни в конструкцію. Герт Гілстринг і його інженерна команда дійсно готові «почути кожного», тому й випробують так наполегливо новий агрегат у різних країнах і найрізноманітніших умовах, а Україна по різноманітності ландшафтів, ґрунтів і погодних примх – чи не найкращий полігон у світі.
 
Сівалка «Темпо» поки що не продається – тривають випробування, все ще досліджується ефективності агрегату. Але бажаючих її придбати вже хоч греблю гати. Ще взимку на «ІнтерАгро 2012» до менеджера Vaderstad Валерія Кремсала підходили нетерплячі покупці. Та на ринок вона вийде лише в наступному 2013 році, після досконального обкатування. І, судячи з усього, має усі шанси завоювати Європу, як це вже зробили попередні моделі техніки Vaderstad, до прикладу сівалка Rapid.
 
Кажуть: що посієш – те й пожнеш. Правильно також інше спостереження: як посієш – так і вродить. Тож зв'язок очевидний: добра сівалка – великий урожай.
 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.