agro business 160 160

Здоровий сад із «САММІТ-АГРО»

/ Актуальні статті / Середа, 31 жовтня 2012 12:48

Погодні корективи так чи інакше впливають на урожай, незалежно від того, мова йде про рослинництво, чи про садівництво. Так уже склалося, що погода стала одним із важливих факторів, з яким потрібно рахуватися. А от як це робити правильно - питання, яке часто змушує виробників серйозно задуматися. Аби полегшити діяльність садівників та допомогти знайти відповіді на все нові і нові запитання, компанія ТОВ «САММІТ-АГРО ЮКРЕЙН» традиційно організовує осінні семінари по захисту садів у різних регіонах України.

Перший семінар відбувся у с. Шевченково Черкаської області на початку вересня у саду добре відомого на Черкащині фермера-новатора Миколи Сергійовича Олійника за підтримки Уманського університету садівництва. Науковці університету докладно розповіли учасникам про основи закладання промислового саду, про особливості захисту садів від хвороб та шкідників в умовах спекотного літа, а також про особливості збирання яблук та зберігання плодів у сховищах із регульованим газовим середовищем. Співробітники компанії «САММІТ-АГРО ЮКРЕЙН» наголосили на важливості побудови комплексної системи захисту саду від хвороб та шкідників, нагадали про широкий спектр пестицидів, які компанія може запропонувати українським садівникам, та розповіли про новинки, які у цьому році вперше успішно застосовувались в українських садах. 

altНовий препарат Акіра® КС на основі відомої діючої речовини каптан має нову покращену формуляцію (концентрат суспензії) на основі рослинної олії, завдяки чому препарат має кращу розчинність та більш рівномірно покриває поверхню листків та плодів. Це дозволяє покращити стійкість препарату до змивання та збільшити період його захисної дії. І найголовніше, що вдалося досягнути, - за рахунок покращення препаративної форми зменшено пестицидне навантаження на сад на 40% (у розрахунку по діючій речовині), оскільки ефективна норма використання становить 2,5–3 л/га. Препарат ефективно бореться із паршею, плодовими гнилями, має побічну дію на борошнисту росу. Акіра® дає друге дихання усім відомій діючій речовині, дозволяючи успішно використовувати продукт у більш екстремальних погодних умовах та отримувати екологічно чистий урожай.
 
Доктор сільськогосподарських наук Юрій Яновський детально зупинився на біологічних особливостях розвитку основних шкідників та хвороб у садах, звернувши особливу увагу на те, що у зв’язку зі зміною клімату та настанням більш екстремальних, спекотних та засушливих умов навіть добре відомі шкідники пристосовуються та ведуть себе не очікувано. Тому на перше місце виходить простійний моніторинг та чергування обробок контактними препаратами із системними, що проникають всередину рослини та забезпечують більш тривалий захист.
 
Також важливим моментом є застосування ад’ювантів - спеціальних прилипачів та розповсюджувачів, що у складних погодних умовах забезпечують більш ефективну роботу пестицидів. Компанія «Самміт-Агро» пропонує українським садівникам сучасний високоякісний європейський ад’ювант Скаба®, призначений для покращення роботи інсектицидів та фунгіцидів. Скаба® поєднує у собі властивості «супер-розповсюджувача» та прилипача. Робочий розчин із ад’ювантом Скаба® краще покриває опушені поверхні та поверхні із восковим нальотом та забезпечує потрапляння розчину у важкодоступні місця.
 
Застосування із системними інсектицидами, такими як Моспілан® р.?п., дозволяє суттєво прискорити їх стартову дію, а також за рахунок кращого проникнення розчину у важкодоступні місця збільшується ефективність роботи інсектицидів проти таких шкідників, як: листоблішки (медяниці), попелиці (в т.?ч. кров’яна попелиця), листовійки, плодожерки, щитівки та кліщі.
 
Боротьба із кліщами - це окрема тема. Кліщі знаходяться на зворотному боці листка у важкодоступних місцях, тому особливо доречно додавати «суперрозповсюджувач» Скаба® до акарицидів, таких як Ніссоран® з.?п. та Санмайт® з.?п.
 
Застосування ад’юванту Скаба® з контактними фунгіцидами дозволяє краще розподілити препарат по поверхні листа, завдяки чому зменшується можливість проникнення патогену. Для кращої роботи системних фунгіцидів, для їх проникнення у лист важливим є висока зволоженість листової поверхні. Скаба® сприяє зменшенню випаровування робочого розчину, і в той же час рівномірно розподіляє розчин на поверхні листа та утримує його від стікання.
 
Другий семінар відбувся у кінці вересня на базі ПСП «Промінь» у Піщанському районі на Вінниччині на тему «Особливості захисту садів в умовах спекотного літнього періоду» за підтримки корпорації «Вінницясадвинпром». 
 
Так уже історично склалося, що селище Трибусівка знаходиться на кордоні з Молдовою, яка споконвіку славиться розкішними садами, вправними виноробами і, відповідно, сприятливим кліматом. А оскільки Вінницька область межує з цією «сонячною» країною, то й у багатьох населених пунктах регіону природні умови забезпечують можливість місцевим садівникам займатися своєю справою успішно. На цьому окремо наголосив також і керівник корпорації «Вінницясадвинпром» Анатолій Семенюк. Розповідаючи про динаміку та перспективу розвитку садівництва на Вінниччині, він зауважив, що це чи не єдина область, яка забезпечить в цілому валовий збір плодів на рівні минулого року, а це близько 120 тис. т, хоча 5–6 років тому цей показник коливався у межах 20–40 тис. т. Крім того, Вінницька область активно займається оновленням садів. Тільки цього року було висаджено понад 600 га молодих високоінтенсивних насаджень.
 
altЩоб виростити та зібрати високий урожай, не варто чекати сприятливої погоди, потрібно дотримуватись технології, починаючи із закладання саду, підбору високопродуктивних саджанців, встановлення системи поливу, а також слід приділяти значну увагу захисту саду від хвороб та шкідників. І це добре усвідомлюють у «Промені». Цьому відносно молодому садівничому підприємству 20 років, однак результати його діяльності тішать не лише самих виробників, а й споживачів їхньої продукції.
 
Попри цьогорічні досить значні посухи, які огорнули всю Україну, в тому числі і Вінниччину, господарство прогнозує зібрати понад 200 т зимових сортів яблук з площі 105 га, тобто трохи більше 20 т/га. Такий урожай є прямим результатом правильного підбору препаратів, використання ефективної системи захисту саду, агротехнічних заходів, спрямованих на збереження вологи та своєчасному внесенню мінеральних добрив протягом всього сезону. У комплексі ці заходи посилили імунну систему дерев та зменшили вплив стресових ситуацій на них.
 
Тож оглядова площадка для проведення семінару вибрана була вдало. Охочих ознайомитися з темою захисту саду з’їхалося у Піщанський район чимало. Перша, теоретична частина заходу проводилася у місцевому Будинку культури, друга - безпосередньо у садах, де демонструвалася дія препаратів компанії «САММІТ-АГРО ЮКРЕЙН». Впродовж усього семінару, окрім цілої низки питань, що висвітлювалися вітчизняними науковцями та представниками компанії-організатора, акцент робився на проблемах, пов’язаних із надзвичайно важкими цьогорічними кліматичними умовами, які призвели до розвитку нових шкідників та хвороб, що раніше не були притаманні цьому регіону.
 
Доктор сільськогосподарських наук, начальник відділу біологічно чистої продукції Інституту винограду та вина «Магарач» Олена Странішевська виступила з доповіддю про розвиток основних хвороб та шкідників в умовах півдня України та звернула увагу присутніх на важливість своєчасного виявлення проблем саду та завчасному їх вирішенню. Науковець у своїй доповіді зупинилася на найбільш поширених хворобах та шкідниках, які стають на заваді розвитку здорового саду, та на методах ефективної боротьби з ними.
 
Олександр Олійник, керівник відділу розвитку продуктів компанії ТОВ «САММІТ-АГРО ЮКРЕЙН» окремо зупинився на проблемі бактеріального опіку у садах, детально описав та показав перші симптоми, по яким можна діагностувати це надзвичайно загрозливе захворювання, та про сучасні методи боротьби з ним.
 
До сьогодні єдиним методом боротьби було застосування мідьвмісних препаратів, але, на жаль, це не дає можливості лікувати вже заражені рослини. Для вирішення цієї складної проблеми ТОВ «САММІТ-АГРО ЮКРЕЙН» зареєструвала новий японський біологічний фунгіцид Казумін® 2Л, в.?р.який має сильну антибактеріальну дію та лікувальний ефект. Казумін® впливає на поділ та розмноження клітин бактерій, зупиняючи синтез білку. На відміну від мідьвмісних препаратів, які просто створюють на поверхні рослини захисний екран і перешкоджають проникненню патогена, Казумін® здатний проникати всередину рослини і зупиняти розвиток бактеріального опіку навіть після ураження та появи перших видимих симптомів. Ефективна норма витрати препарату Казумін® 2Л в.?р. для боротьби із бактеріальним опіком у садах: 3,0–4,0 л/га. Максимальна рекомендована кількість обробок за вегетаційний період - 3. Окремо слід зауважити, що Казумін® є препаратом безпечним для навколишнього середовища (тварин, птахів, бджіл та корисної ентомофауни) та людини - проводити роботи в саду та споживати продукцію, оброблену препаратом, можна вже наступного дня після обробки.
 

alt

Ще багато актуальних питань підіймалися під час семінарів. Дискусії не вщухали. Учасники мали змогу отримати нову інформацію, поглибити свої знання, поділитись досвідом, обговорити різні практичні ситуації, що виникали в поточному сезоні.

Мудрі садівники, беручи до уваги усі кліматичні фактори, при вмілому використанні сучасних екологічних пестицидів та при комплексному підході до захисту саду, досягатимуть стабільно високих показників урожайності за будь-якої погоди.
 


alt
Збудник бактеріального опіку - бактерія Erwinia amylovora - зимує виключно в інфікованій рослині-господарі. Виразки, що перезимували, є найважливішим джерелом ураження квітів навесні. Бактерії проникають всередину рослини через квіти, пошкодження, тріщини, продихи. З розвитком хвороби бактерії поширюються по корі, гілках і стовбуру, уражуючи все дерево, що призводить до його загибелі. 
 
Шкодочинність збудника значна внаслідок швидкого поширення хвороби. В садах може уражуватись від 20 до 50% насаджень, з яких 10-20% гинуть. У деяких садах опіком уражується до 90% плодових дерев.
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.