agro business 160 160

Ліки для "неправильних" сівозмін, або Ланцелот 450 WG у посівах зернових культур

/ Актуальні статті / Четвер, 04 квітня 2013 11:58

В.О. ПОТЬМКІН, канд. с.г. наук, компанія «Сингента»

Час - одна з наймогутніших речей у світі. Він змінює все - людей, технології, навколишнє середовище тощо. Все змінюється дуже стрімко і не завжди можна з упевненістю сказати, добре це чи погано. Багато в чому відповідь на це питання залежить від того, під яким кутом на нього дивитись.
 
Наприклад, як можна оцінити вплив часу на стан сільського господарства порівняно із ситуацією 30-річної давнини, негативно чи позитивно? З одного боку, технології зробили крок далеко вперед. З іншого, незважаючи на багаторазове збільшення зусиль, спрямованих на боротьбу зі шкідливими об’єктами, їхня кількість і поширеність не тільки не зменшилась, а навпаки, збільшилась. Однією з причин цього явища є ігнорування низки підвалин провадження землеробства, непідвладних дії часу.
 
altСправді, не можна створи ти успішну технологію, бездумно перейнявши у своїх сусідів по кілька елементів та зваливши все це до купи. У результаті такої «творчості» отримаємо не технологію, а набір будівельних матеріалів, придатних лише для того, щоб зліпити щось на кшталт будиночку на піску, у той час, як нам потрібна капітальна будівля із потужним фундаментом. Як показує практика, серед українських аграріїв є багато таких «митців», які замість узяти базову технологію, додавши до неї певні елементи для удосконалення, викидають із неї основу і називають це «адаптованою технологією».
 
20 років тому переважна більшість господарств користувалась науково обґрунтованою технологією вирощування сільськогосподарських культур. Одним із базових елементів провадження сільського господарства була сівозміна. Необхідність дотримання сівозміни обумовлена передусім попередженням розвитку шкідливих організмів, притаманних тій чи іншій культурі. Порушення сівозмін, яке ми зараз спостерігаємо практично в будьякому куточку України, має масовий характер і «дарує» свої «плоди». Перш за все це стосується поширення багаторічних бур’янів і не тільки їх. Ні для кого не секрет, що найбільш рентабельною культурою на сьогодні, особливо у південному регіоні, є соняшник. Також не є секретом те, що попри всі намагання скоротити відсоток посівів соняшнику у сівозміні, реального результату не одержано.
 
Останніми роками дедалі більше господарств переходять на вирощування соняшнику, стійкого для ІМІпрепаратів та сульфонілсечовин, бо це вигідно. Та з іншого боку, ще ніх то не спромігся уникнути втрат при збиранні. В одній сівозміні із соняшником, як правило, вирощують зернові культури, а в багатьох випадках, крім цих двох культур, у сівозміні більш нічого немає. Екологічний аспект такого підходу залишімо на сумлінні власників господарств. Утім, постає цілком логічне питання: що робити з падалицею соняшнику в посівах зернових культур? Адже більшість препаратів, які використовуються у зернових, м’яко кажучи, не надто ефективно діють проти падалиці ІМІстійких гібридів. Ситуація погіршується тим, що падалиця соняшнику має, як правило, 23 хвилі сходів, особливо за вологих погодних умов. Донедавна агрогосподарства використовували всілякі бакові суміші на основі діючих речовин із різних класів. Недоліком такого варіанту є його технологічна незручність та невпевненість у результаті.
 

alt

Торік компанія «Сингента» запропонувала агровиробникам новий препарат Ланцелот. Відмінністю цього препарату від решти відомих аналогів є наявність у ньому діючої речовини, яка повністю знищує всі різновиди падалиці соняшнику, включно з ІМІстійкими гібридами. Ефективність препарату проти цих засмічувачів перевищує 95% при нормі витрати 33 г/га. Препарат може використовуватись до другого міжвузля зернових культур. Застосовувати Ланцелот бажано за температури не нижче +8 ?С. Ще однією відмінністю препарату є те, що він здатен знищувати падалицю соняшнику навіть при досягненні нею фази 6ти справжніх листків, що не під силу переважній більшості препаратів. За наявності достатньої кількості вологи у ґрунті препарат справляє ґрунтову дію, тобто здатен стримати другу хвилю сходів падалиці соняшнику протягом 2 тижнів від моменту внесення.
 
Звісно, падалиця соняшнику не є єдиним засмічувачем поля. Попри усі старання агрономів дуже багато полів засмічено великою кількістю інших видів бур’янів, включно з багаторічними видами. Це є однією з головних відмінностей між нашим сільським господарством і сільським господарством західних країн, де багаторічників практично немає завдяки послідовному провадженню сільськогосподарської практики, яка включає не тільки сівозміни, а й низку інших елементів.
 
Небагато змін у нас і в плані видового складу багаторічних бур’янів – осот і нині посідає серед них перше місце. Можна довго говорити про причини цієї проблеми, але наразі нас цікавить суто практичний аспект– як позбутися осоту? Адже препарати, які використовуються на зернових, або малоефективні, або застосовуються у фазі, коли осот тільки сходить. Використання будьякого препарату проти осотів до досягнення ним фази розвиненої розетки є малоефективним через малу площу листкової поверхні бур’яну та неможливості поглинання ним препарату в достатній кількості.
 
altЛанцелот буде ефективним і за цієї ситуації. Відсоток знищених рослин бур’яну після застосування Ланцелоту сягає 98%. Окрім того, препарат має найефективнішу на сьогодні дію проти кореневої системи серед усіх препаратів, які використовуються у посівах зернових культур. Обумовлено це передусім наявністю у складі препарату діючої речовини, яка за своїми хімічним властивостям дуже нагадує відомий усім препарат Лонтрел Гранд. Його, до речі, теж можна використовувати в посівах зернових, але він дорожчий за Ланцелот, тому його доцільно застосовувати у посівах більш технологічних культур, таких як цукрові буряки.
 
Необхідно зазначити, що Ланцелот діє досить повільно. Ріст та розвиток бур’янів припиняється вже протягом першої доби після внесення, але перші симптоми з’являються лише через 1014 днів у вигляді гофрованого та скрученого листя, а загибель осотів настає через 34 тижні. Така неквапливість необхідна для якісного проникнення діючої речовини в кореневу систему. Діюча речовина будь-якого препарату проникає у кореневу систему разом із речовинами, що утворюються у листку при фотосинтезі та інших процесах. Якщо препарат швидко знищить листкову поверхню, то діюча речовина не встигне повною мірою проникнути у кореневу систему, і препарат не подіє. Через 1520 днів симптоми ураження з’являються на кореневій системі – вона стає вузлуватою та ламкою. Якщо викопати та розрізати кореневу частину, можна побачити почорніння її центральної частини.
 
Після досягнення певної фази (в осоту після початку формування генеративного пагону, інша назва «стрілки») інтенсивність надходження поживних речовин у кореневу систему починає знижуватись, а висхідний потік від коріння стає більш потужним. Відповідно, діюча речовина буде переміщуватись у кореневу систему повільніше, тому ефективність будьяких препаратів, у тому числі Ланцелоту, після формування 10 см пагону буде менш ефективною. Для підвищення ефективності проти осотів, а також середньочутливих бур’янів варто в робочий розчин додавати сурфактант із розрахунку 0,1% від об’єму.
 
Значну проблему на полях західних та північних областей України становить такий бур’ян, як хвощ польовий, або сосонка. Ця рослина, на відміну від переважної більшості бур’янів, що належать до покритонасінних, відноситься до хвощів. З практичної точки зору це означає, що хвощ має значну відмінність від інших бур’янів стосовно своєї будови та біохімії, і, відповідно, боротьба з ним буде досить складною. Крім біохімічних відмінностей, боротьбу з хвощем ускладнює те, що ці рослини мають дуже дрібне листя, на якому робочий розчин препарату утримується вкрай погано.
 
Серед препаратів, які використовуються на зернових культурах, Ланцелот контролює хвощ найкраще, але для його ефективної роботи необхідно пам’ятати деякі важливі деталі. По-перше, враховуючи малу площу листкової поверхні, для ефективного знищення на перший план виходить якість обробітку. Обприскувач повинен бути добре відрегульованим, мати дрібний розмір крапель для якомога якіснішого нанесення препарату. По-друге, не можна обробляти посіви з високою забур’яненістю хвощем за високих температур – дрібні краплини робочого розчину при цьому випаруються раніше, ніж досягнуть цільового об’єкту. Потретє, задля збільшення ефективності проти хвоща додавання сурфактанту є обов’язковим.
 
Окрім вищезазначених бур’янів, Ланцелот відмінно працює проти підмаренника чіпкого, волошки синьої, видів хрестоцвітих, ромашок, щириці, амброзії, гірчаків (крім земноводного), маку та багатьох інших.
 
altОкремо слід зауважити особливості роботи препарату проти видів лободи, яка останнім часом все частіше з’являється на полі. Ефективність роботи проти цих видів зменшується після проходження ними фази двох листків. Для повного знищення лободи варто використовувати суміш Ланцелоту з препаратом Естерон за норми витрати 0,033 г/га + 0,3 л/га. Додавання Естерону забезпечить суттєве підвищення ефективності проти видів лободи, а також інших середньочутливих бур’янів– зірочника, сокирок польових, незабутниці, горобейника та інших.
 
Крім посівів зернових культур, Ланцелот можна використовувати також у посівах кукурудзи у фазі від 3 до 7 листків при нормі витрати 33 г/га. При використанні у посівах кукурудзи за необхідності розширення спектра бур’янів найкращим партнером для Ланцелоту буде Мілагро в нормі 11,25 л/га.
 
Під час проведення семінарів багато запитань ставиться стосовно норми витрати робочої рідини, адже її зазначений діапазон на етикетці будьякого препарату є досить великий. Багато в чому правильний вибір норми витрати залежатиме від трьох умов – щільності культури, якості обприскування та погоди. На момент обробки гербіцидами класу Ланцелоту (фаза кущення – друге міжвузля) щільність культури, як правило, невелика, тому можна орієнтуватись на меншу норму витрати. Якість обприскування безпосередньо залежатиме від якості самого обприскувача та правильності його налаштування. Сучасні обприскувачі дають змогу працювати з нормою витрати робочої рідини 100 л/га і менше. Головне відрегулювати при цьому обприскувача так, щоб листя бур’яну було оброблене рівномірно. При регулюванні може допомогти водочутливий папір (див. розділ «Сервіси» сайту «Сингента»).
 
Підсумовуючи вищесказане, можна дійти висновку, що застосування препарату Ланцелот, за умови його якісного нанесення, здатне звільнити поле навіть від таких злісних бур’янів, як види осотів та хвоща польового, а також переважної більшості дводольних бур’янів, які присутні в посівах зернових культур.
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024
 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.