БОМБА® - вибухова пропозиція для захисту зернових культур

/ Актуальні статті / Четвер, 18 квітня 2013 13:23

Олег ПЕЛИПЕНКО, менеджер з технологічних та демонстраційних випробувань

ТОВ «Август-Україна»
Вирощування сільськогосподарських культур тісно пов'язане з негативним впливом шкодочинних об'єктів на культурні рослини. Шкідлива дія бур'янів у цьому плані чи не найбільша. 

 

Адже вони конкурують із культурними рослинами за всі життєві фактори: вологу, поживні речовини, світло. Окрім цього, бур'яни часто виступають джерелами поширення небезпечних збудників хвороб та шкідників.
В інтенсивних технологіях вирощування боротьба з бур'янами відіграє вагоме значення з огляду на важливість збереження потенційного врожаю. Тому завданням виробників при плануванні систем захисту культур є підбір таких препаратів, норм та строків внесення, які дозволяють мінімізувати негативну дію шкідливої рослинності протягом усього вегетаційного періоду.
 
Розробляючи свої препарати, компанія «Август» поєднує у їх складі: ефективність дії, економічність та технологічність застосування. Саме тому продукти компанії є популярними серед аграріїв не тільки України, а й Росії, Білорусі, Казахстану, країн Латинської Америки.
 
 
Новинка компанії «Август» - двокомпонентний гербіцид Бомба®. Цей препарат унікальний у багатьох ракурсах. Поява його ознаменована участю у щорічній всесвітній аграрній премії AGROW AWARDS 2012 від британського аграрного журналу AGROW (AGROW AWARDS - своєрідний «Оскар» у галузі засобів захисту рослин). Гербіцид Бомба® номінований на «Кращий продукт для захисту рослин».
 
Бомба® в своєму складі поєднала дві діючі речовини різних хімічних класів, які є одними з найбільш уживаних серед сполук, що використовуються для захисту зернових у світі. Препарат містить трибенурон-метил, 563 г/кг та флорасулам, 187 г/кг. Ексклюзивне поєднання цих діючих речовин дозволило компанії «Август» вперше у світі створити подібний продукт. Гербіцид Бомба® - яскравий приклад підходів компанії до інтерпретації принципів: Ефективності, Технологічності, Економічності.
 
Ефективність
Діючі речовини препарату: трибенурон-метил (відноситься до класу похідних сульфонілсечовини) і флорасулам (клас тріазолопіримідинів). Обидві є інгібіторами синтезу ферменту ацетолактатсинтази, що беруть участь в утворенні незамінних амінокислот. Хоча механізмом дії обох сполук гербіциду є блокуванням синтезу ALS у рослинах бур'янів, належність до різних хімічних класів позитивно вирізняється на швидкості дії, в порівнянні з двокомпонентними гербіцидами, що містять похідні сульфонілсечовини чи тріазолопіримідинів. Також слід зауважити, що поєднання трибенурон-метилу та флорасуламу викликає синергізм, взаємне підсилення діючих речовин, які в сукупній дії значно переважають ефективність окремого їх застосування. Також важливо зазначити, що різні за походженням діючі речовини препарату виключають ймовірність виникнення резистентності у бур'янів.
 
altВисокочутливими до Бомби® є практично весь спектр дводольних бур'янів, що є шкодочинними в посівах зернових культур. Окремо хотілося б зупинитись на таких злісних бур'янах, як підмаренник чіпкий та види осотів. Застосування цього гербіциду дозволяє ефективно контролювати підмаренник чіпкий в усіх фазах його розвитку. Додатковою перевагою Бомби® у боротьбі з підмаренником є те, що її можна застосовувати в більш пізні фази розвитку зернових (вихід у трубку - до появи прапорцевого листа) і тим самим знищити підмаренник різних строків проростання. Використання Бомби® у нормі 25 г/га + ПАР Ад'ю 200 мл/га дозволяє очистити посіви від видів осоту (фаза розетки), при переростанні осоту (фаза стеблування), норму гербіциду слід збільшити до 30 г/га + ПАР Ад'ю 200 мл/га.
 
Унікальність та висока ефективність Бомби® також пояснюється максимальним дозуванням діючих речовин у порівнянні з однокомпонентними препаратами та тими, що подібні за однією зі складових. (Приклад: при гектарній нормі Бомби® - 30 г/га, на 1 га припадає 16,9 г трибенурон-метилу та 5,61 г флорасуламу, що відповідає (за трибенурон-метилом) 22,5 г/га Гранстар Про, (за флорасуламом) 0,9 л/га Пріми чи 75 мл/га Дербі).
 
Технологічність
altЦя характеристика вказує на добрі технологічні властивості препарату, а саме переваги у транспортуванні, невибагливості до умов зберігання, зручності у приготуванні робочого розчину препарату та його стабільності під час обприскування. Усім цим вимогам відповідає препаративна форма гербіциду Бомба®. Препарат випускається у вигляді гранул, що диспергуються у воді. З огляду на технологічність гербіцид цікавий у плані транспортування - займає невеликий об'єм, не змінює своїх характеристик за температури від –30оС до + 30оС. При приготуванні маточного розчину швидко розчиняється у воді, без осаду (максимальна концентрація маточного розчину не більше 3%). Ця препаративна форма містить у своєму складі, крім діючих речовин, весь набір допоміжних речовин. Вони гарантують довготривале зберігання препарату, швидке приготування та стабільність робочого розчину, а також якісне нанесення на поверхню рослин, добру змочуваність листкової пластинки та проникнення діючих речовин всередину бур'янів.
 
Також до характеристик, що вказують на високу технологічність, відноситься широке «вікно» застосування, відсутність фітотоксичності для зернових та післядії на наступні культури. Вдало підібрані діючі речовини гербіциду напрочуд м'яко діють на зернові, а відтак, і термін застосування Бомби® дуже широкий - від 2–3 листків культури до появи прапорцевого листка культури. Препарат не має післядії на всі сільськогосподарські культури, а тому його без обмежень можна використовувати у всіх типах сівозмін.
 
Економічність
Не менше значення, ніж ефективність та технологічність займає економічна складова використання препарату. Як складова технології вирощування зернових, боротьба з бур'янами має бути економічно обґрунтована. Тобто витрати на закупівлю та внесення препаратів повинні позитивно покриватися надбавкою отриманого урожаю. Крім того, якісно проведений гербіцидний захист покращує фітосанітарний захист у посівах наступних культур. Що стосується гербіциду Бомба®, вартість захисту 1 га зернових знаходиться на паритетних рівнях з основними конкурентами в цьому сегменті (Гроділ Максі, Дербі, Калібр та Гранстар Голд) або дещо дешевша, без урахуванням того, що в препараті компанії «Август» діючі речовин знаходяться у максимальних дозуваннях.
 
Особливості використання та дії препарату
altНайкраща дія Бомби® досягається при обробці бур'янів на ранніх стадіях їх розвитку: однорічних дводольних у фазі 2–6 листків (висота до 5–6 см), багаторічних коренепаросткових у фазі розетки до початку стеблування. Оптимальна температура для застосування Бомби® - від 8 до 25 оС, коли проходить активний ріст бур'янів, препарат інтенсивніше діє. При обприскуванні поверхні бур'янів Бомба® швидко проникає через листки та поширюється по всій рослині. Ріст чутливих видів зупиняється через декілька годин після обприскування, їх листки поступово стають хлоротичними, точки росту відмирають (через 7–10 днів). Повна загибель спостерігається через 2–3 тижні після обробки. Швидкість прояву ознак гербіцидної дії залежить від погодних умов у момент обробки (вологість, температура), видового складу бур'янів та фази їх розвитку. Не рекомендується проводити обробки в ті дні, коли прогнозуються нічні приморозки та після них. Адже є можливість зниження ефективності препарату та негативної дії на культуру.
 
Максимальна ефективність гербіциду проявляється при спільному використанні з ПАР Ад'ю у нормі 0,2 л/га. Поверхнево-активна речовина покращує змочування бур'янів робочим розчином та суттєво поліпшує проникнення діючих речовин гербіциду всередину бур'янів. Особливо цінно це у посушливу погоду, при якій у багатьох видів бур'янів інтенсивно утворюються епітекулярні воски. Останні перешкоджають доброму змочуванню робочим розчином та проникненню сполук гербіциду через рослинні покриви.
 
При високій чисельності та наявності бур'янів, що важко викорінюються, а також у жарку та суху погоду для посилення гербіцидного ефекту, Бомбу® обов'язково слід використовувати сумісно з ПАР Ад'ю. Норма витрати ПАР Ад'ю, при наземній обробці, становить 0,2 л/га. Максимальна норма витрати (30 г/га) застосовується у випадках: високої вихідної забур'яненості; при переважанні в посівах багаторічних коренепаросткових бур'янів; наявності перерослих бур'янів (підмаренник чіпкий при висоті 15–20 см, види ромашки - до 20 см, види осотів - до бутонізації). Робочий розчин гербіциду готують безпосередньо перед застосуванням.
 
Бакові суміші і сумісність
Гербіцид може бути використаний у бакових сумішах чи послідовно з більшістю інсектицидів та фунгіцидів, дозволених до використання на зернових колосових культурах. Але в кожному конкретному випадку необхідно провести тестове змішування компонентів бакової суміші на сумісність. У період стресу культури (посуха, приморозки, тощо) застосування бакових сумішей або послідовне внесення Бомби® та фосфорорганічних інсектицидів на основі диметоату, малатіону та інших діючих речовин може призвести до тимчасового пожовтіння культури.
 
altЗа умови забур'яненості посівів перерослою берізкою польовою чи падалицею соняшнику, ріпаку стійких до гербіцидів-блокаторів ацетолактатсинтази (ALS), до Бомби® необхідно додавати гербіцид із гормональною діючою речовиною (наприклад Балерина®,
Деметра). Орієнтовні схеми таких бакових сумішей виглядають так:
 
  1. Бомба®, 20 г/га + Балерина, 0,3 л/га + Ад'ю, 0,2 л/га (фаза застосування - кущення-друге міжвузля зернових)
  2. Бомба®, 20 г/га + Деметра, 0,3 л/га + Ад'ю, 0,2 л/га (фаза застосування - кущення-поява прапорцевого листка).
 
Враховуючи вимоги ринку засобів захисту рослин, компанія «Август» підійшла до питання асортименту гербіцидів зважено. Так, на сьогодні в пакеті препаратів для захисту зернових культур, окрім гербіциду Бомба®, у компанії зареєстровано ще 7 гербіцидів: Балерина®, Гербітокс®, Деметра®Лонтрел® А - 300, Магнум®, Мортира®, Плуггєр®. Кожний з них має цінні господарські характеристики, що є незамінними в різних ґрунтово-кліматичних та економічно-господарських умовах. Завдяки цьому «августівські» гербіциди гармонійно доповнюють один одного та дозволяють вирішувати будь-які завдання із захисту зернових від бур'янів, що постають перед хліборобами у різних куточках України.


altТОВ "Август-Україна"
03127, м. Київ, пр. 40-річчя Жовтня, 118-Б
тел./факс (044) 259-77-90
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
 16 квітня 2024
Станом на 15 квітня весняно-польові роботи на Волині перетнули умовний екватор, в області почали посів кукурудзи на зерно.
Станом на 15 квітня весняно-польові роботи на Волині перетнули умовний екватор, в області почали посів кукурудзи на зерно.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок по трьох пунктах пропуску – «Ягодин», «Рава-Руська» та «Угринів». Через ці три пункти польські протестувальники за минулу добу взагалі не пропускали вантажівки в бік Польщі.
Польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок по трьох пунктах пропуску – «Ягодин», «Рава-Руська» та «Угринів». Через ці три пункти польські протестувальники за минулу добу взагалі не пропускали вантажівки в бік Польщі.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
У 2023/24 маркетинговому році в Україні, вперше за всі роки незалежності, було перероблено 1 млн тонн насіння ріпаку, що становить 23,3% від загального врожаю української олійної у 2023 році.
У 2023/24 маркетинговому році в Україні, вперше за всі роки незалежності, було перероблено 1 млн тонн насіння ріпаку, що становить 23,3% від загального врожаю української олійної у 2023 році.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. компаній, із них понад 1 тис. переїхали з міста до області.
В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. компаній, із них понад 1 тис. переїхали з міста до області.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Максимум роботи – мінімум витрат. Нові телескопічні навантажувачі Case IH Farmlift 737 приступили до роботи на філіях «Бессарабська» та «Колосівський елеватор» компанії «НІБУЛОН». Оновлені навантажувачі з унікальним поєднанням ефективності та низької вартості утримання тепер допомагають лідеру зернового експорту України та найбільшому оператору елеваторних потужностей.
Максимум роботи – мінімум витрат. Нові телескопічні навантажувачі Case IH Farmlift 737 приступили до роботи на філіях «Бессарабська» та «Колосівський елеватор» компанії «НІБУЛОН». Оновлені навантажувачі з унікальним поєднанням ефективності та низької вартості утримання тепер допомагають лідеру зернового експорту України та найбільшому оператору ...
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Так званий кондитерський фундук буде мати вищу вартість під час закупівлі, ніж горіх десертних сортів.
Так званий кондитерський фундук буде мати вищу вартість під час закупівлі, ніж горіх десертних сортів.
16 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.