Елюміс 105 OD, о.д. - високоефективний препарат для контролю ваточника сирійського та інших проблемних бур’янів у посівах кукурудзи

/ Актуальні статті / Понеділок, 22 квітня 2013 14:02

І. СТОРЧОУС, канд. с.-г. наук

О. БОКАЧ, технічний експерт із кукурудзи, ТОВ «Сингента»
Елюміс 105 OD, о. д. - новий етап у захисті кукурудзи від стійких та проблемних бур'янів

Серед сільськогосподарських культур кукурудза є однією з найбільш слабких конкурентів щодо бур'янів у агрофітоценозах. Кукурудза пригнічує їх удесятеро слабше, ніж озима пшениця та утричі, ніж соняшник. 

alt
У посівах кукурудзи, особливо на перших етапах органогенезу, створюються сприятливі умови для проростання насіння різних біотипів бур'янів.
 
Контроль бур'янів у посівах кукурудзи - одне з найважливіших завдань у технологічному циклі вирощування культури. І що раніше буде знищено бур'яни, то більший потенціал урожайності буде забезпечено. Для створення найкращих умов на ранніх стадіях росту культури застосовують ґрунтові гербіциди. Базові гербіциди використовують з урахуванням типу забур'яненості, агротехнічних та фінансових можливостей господарств.
 
Залежно від видового складу, густоти забур'яненості, тривалості конкурентних взаємовідносин культури з бур'янами урожайність зерна кукурудзи знижується на 20–70%. У посівах кукурудзи досить шкідливими є багаторічні коренепаросткові бур'яни. Сильна забур'яненість посівів осотами рожевим і жовтим, берізкою польовою, гірчаком степовим звичайним знижує урожайність культури на 50–55%, середня - на 35–40% і слабка - на 20–30%. Наявність бур'янів масою 5 кг і більше на 1 м2 у зоні Лісостепу України є причиною того, що кукурудза не утворює жіночих генеративних органів.
 
На сьогодні посіви кукурудзи мають середню чи сильну забур'яненість майже на всіх площах (98%). Видовий склад бур'янів на полях різниться і залежить від регіону, в якому вирощують культуру, його чисельність в основному невелика (10–15 видів), але її вплив на зниження урожайності відчутний. Забур'яненість полів переважно визначається чергуванням культур у сівозміні, способами обробітку ґрунту, строками сівби, а також підживленням добривами (особливо органічними, які вносилися під попередні культури). Слід зазначити, що однорічні злакові (просо куряче, мишії) поширені в усіх регіонах вирощування кукурудзи і є домінуючими в її посівах. У Поліській ґрунтово-кліматичній зоні переважають просо куряче (Echinochloa crus-galli L.), редька дика (Raphanus raphanistrum L.), гірчиця польова (Sinapis arvensis L.), капуста польова (Brassica campestris L.), лобода біла (Chenopodium album L.), а з багаторічних - пирій повзучий (Elymus repens (L.) Gould), хвощ польовий (Equisetum arvense L.). У зоні Лісостепу домінуючими є осоти рожевий (Cirsium arvense L.), жовтий (Sonchus asper L.), берізка польова (Convolvulus arvensis L.), молочай верболистий (Euphorbia stricta L.), дескуренія Софії (Descurainia sophia (L.) Webb ex Prantl), мишій сизий (Setaria glauca L.) та зелений (Setaria viridis L.), просо куряче, лобода біла, гірчиця польова, редька дика, щириця біла (Amaranthus albus L.), звичайна (Amaranthus retroflexus L.) та жминдовидна (Amarantchus blitum L.), амброзія полинолиста (Ambrosia artemisiifolia L.).
 
 
У Степовому регіоні та на зрошуваних землях найбільш шкідливими є осоти - рожевий та жовтий, гірчак березковидний (Polygonum convolvulus L.), хрінниця крупковидна (Cardaria draba (L.) Desv.), гречка татарська (Polygonum tataricum L.) просо куряче, лобода біла, щириця звичайна і біла, паслін чорний (Solanum nigrum L.), дурман звичайний (Datura stramonium L.), амброзія полинолиста та інші. Найбільш шкідливими бур'янами у посівах кукурудзи є амброзія полинолиста, будяк польовий (осот рожевий) та жовтий, берізка польова, гірчиця польова, лобода біла, щириця біла і звичайна, пирій повзучий (Elymus repens (L.) Gould), які знижують її урожайність на 30–50%.
 
altВ останні роки спостерігається підвищення рівня забур'яненості багаторічними видами: осотом рожевим та жовтим, пирієм повзучим тощо, розширився ареал карантинних видів бур'янів. Зменшення наявності і рясності чутливих до дії гербіцидів видів бур'янів компенсується поширенням на орні землі видів, які є відносно стійкими до токсичного впливу препаратів. Наприклад, проблемними стають ваточник сірійський, злинка канадська, берізка польова та інші.
 
За інформацією агровиробників, спеціалістів компанії «Сингента» і на підставі обстежень, які проводилися співробітниками ІЗР НААН, ваточник сирійський становить небезпеку у посівах сільськогосподарських культур Черкаської, Кіровоградської, Запорізької, Донецької, Дніпропетровської областей та осередково на Київщині.
 
Найбільш ефективним та перспективним препаратом для контролю ваточника сирійського, стійких видів, а також змішаної забур'яненості у посівах кукурудзи у різних ґрунтово-кліматичних зонах України є Елюміс 105 OD, о. д. Цей препарат є гербіцидом широкого спектра дії з двома діючими речовини: нікосульфурон та мезотріон. Препарат ефективно контролює не тільки вищезазначені бур'яни, а й однорічні дводольні: щирицю, лободу, гірчицю, талабан, дурман, гірчаки тощо, а також весь спектр проблемних бур'янів.
 
Характерною його ознакою є відсутність фітотоксичності, що вирізняє з-поміж аналогічних. Така особливість дає змогу застосовувати Елюміс аж до десятого листка культури та на ділянках гібридизації. Унікальність цього гербіциду полягає ще й у тому, що він одночасно справляє як ґрунтову, так і страхову дії. Це особливо важливо за дощових умов, коли може проростати кілька хвиль бур'янів, проти кожної з яких треба проводити обприскування посівів.
 
Страхова схема захисту агрофітоценозу кукурудзи передбачає внесення гербіцидів по вегетуючих бур'янах. Необхідно підкреслити, що обробка насіннєвих посівів страховими гербіцидами повинна враховувати реакцію батьківських форм. Гербіцид Елюміс відповідає усім вимогам агровиробників: відсутність фітотоксичної дії на культуру, подовжений період застосування та мінімальна залежність від погодних умов, які дають змогу вносити його аж до десятого листка на культурі та на ділянках селекції гібридів.
 
Як уже зазначалося раніше, до складу препарату входять дві діючі речовини - нікосульфурон та мезотріон, поєднання яких забезпечує ефективну синергічну дію контролю широкого спектра бур'янів.
 
Нікосульфурон інгібує поділ клітин шляхом блокування ферменту ALS (ацетолактатсинтетази), що бере участь у синтезі основних амінокислот. Завдяки поглинанню листками та стеблами рослини бур'янів одразу припиняють свій ріст і розвиток, перестають конкурувати з культурою за фактори життєдіяльності (світло, вологу, поживні речовини), за тиждень набувають червонуватого відтінку і поступово відмирають (за 15–20 днів, залежно від ґрунтово-кліматичних умов).
 
Основним механізмом дії мезотріону є інгібування ферменту HPPD (пі-гідроксифеніл-піруват дегідрогеназу), який бере участь у перетворенні тирозинової кислоти на пластохінони. Останні є важливим елементом синтезу каротиноїдів. Ці сполуки, у свою чергу, розширюють спектр поглинання хлорофілу до інфрачервоного, таким чином, мезотріон є інгібітором фотосинтезу. У рослин бур'янів припиняється процес фотосинтезу, зникає зелений колір, спостерігається їхнє побіління, зупиняється ріст і розвиток, згодом вони гинуть. Діюча речовина мезотріон також має пролонговану ґрунтову дію, яка забезпечує контроль появи декількох наступних хвиль однорічних дводольних бур'янів.
 
У зв'язку з різними механізмами дії та завдяки мезотріону синергізм дії препарату Елюміс проявляється майже проти всіх видів бур'янів у посівах кукурудзи, як злакових, так і дводольних, однорічних та багаторічних. Поєднання двох діючих речовин дає змогу контролювати слабочутливі або стійкі до інших гербіцидів дводольні бур'яни, наприклад, ваточник сирійський, який на сьогодні важко контролювати існуючими хімічними засобами захисту рослин. Щодо інших бур'янів, то Елюміс добре обмежує чисельність основних видів: лободи, дурману звичайного, пасльону чорного, падалиці соняшнику і ріпаку, галінсоги, осотів (жовтий, рожевий, городній), видів фіалок і щириці, портулаку городнього, нетреби звичайної та багатьох інших. Елюміс найкраще з усіх препаратів контролює паслін чорний, не пригнічуючи, а знищуючи його. Серед злакових бур'янів Елюміс має високу ефективність в обмеженні чисельності багаторічних видів (пирію, гумаю), а також цілого ряду однорічних злакових бур'янів (видів мишію, курячого проса, лисохвоста, пальчатки кровоспиняючої).
 
altЗа інформацією фахівців компанії «Сингента» та науковців ІЗР НААН, препарат Елюміс забезпечує високу ефективність контролю комплексу бур'янів у посівах кукурудзи у різних ґрунтово-кліматичних зонах України. На сьогодні досліджено ефективність і селективність дії гербіциду з нормами витрати 1,5–2 л/га і об'ємом робочого розчину 250–300 л/га. Обробка препаратом Елюміс із нормою витрати 1,5 л/га сприяла знищенню: лутиги розлогої, гірчаку шорсткого, пасльону чорного на 93,0%; щириці звичайної, талабану польового, лободи білої, галінсоги дрібноквіткової, гірчаку розлогого, осоту рожевого, тонконогу однорічного на 92%; гірчиці польової, дворядника стінного, осоту польового (жовтого) на 91,0%; абутилону теофраста, щириці жминдовидної, редьки дикої, воронячої лапки, дурману звичайного, герані розсіченої, портулаку городнього, осоту городнього, зірочника середнього, нетреби звичайної, переліски однорічної, плоскухи звичайної (курячого проса), видів мишію на 90%; гірчака березковидного, пирію повзучого, фіалки польової і падалиці соняшнику на 89%; шпергелю звичайного і гумаю (сорго алепського) на 88%; ваточника сірійського на 82%; пальчатки кровоспиняючої, маку дикого, споришу звичайного та берізки польової на 80%.
 
Внесення препарату Елюміс із вищою нормою витрати (2,0 л/га) сприяло збільшенню фітотоксичної дії проти комплексу бур'янів у посівах кукурудзи. Знищення рослин абутилону теофраста, щириці звичайної, щириці жминдовидної, лутиги розлогої, гірчиці польової, редьки дикої, талабану польового, дворядника стінного, воронячої лапки, лободи білої, дурману звичайного, галінсоги дрібноквіткової, герані розсіченої, падалиці соняшнику, маку дикого, споришу звичайного, гірчаку березковидного, гірчаку розлогого, гірчаку шорсткого, портулаку городнього, пасльону чорного, осоту польового (жовтого), осоту городнього, осоту рожевого, шпергелю звичайного, зірочника середнього, фіалки польової, нетреби звичайної становило 100%, ваточника сірійського, берізки польової - 90%, переліски однорічної, пальчатки кровоспиняючої - 100%, росички криваво-червоної - 80%, плоскухи звичайної (курячого проса), тонконога однорічного, видів мишію, пирію повзучого, гумаю (сорго алепське) - 100%.
 
Таким чином, можна констатувати, що за спектром контрольованих видів бур'янів гербіцид Елюміс перевершує не тільки препарати, які містять одну діючу речовину, але й комплексні гербіциди. Застосування комплексного гербіциду Елюміс сприяє мінімальній вірогідності виникнення резистентних до дії інгібіторів АЛС біотипів бур'янів. Перевагою препарату Елюміс є також значно вища у порівнянні з іншими гербіцидами швидкість розвитку фітотоксичної дії проти бур'янів.
 
Особливості застосування препарату Елюміс 105 OD, о. д.
Серед інших особливостей та переваг гербіциду Елюміс є найдовший термін застосування (2–8/10 листків культури включно) серед усіх післясходових гербіцидів, що використовуються у посівах кукурудзи, а також потужна ґрунтова дія завдяки мезотріону. Елюміс здатен контролювати кілька можливих наступних хвиль дводольних бур'янів, які можуть проростати у посівах кукурудзи, особливо після опадів. Термін застосування Елюмісу в порівнянні з іншими препаратами не обмежується фазами 2–5 листків культури, а дає змогу ефективно контролювати бур'яни навіть за умови більш пізнього обробітку (7–10 листків культури), коли застосування будь-яких інших гербіцидів може спричинити фітотоксичність. Таким чином, ще однією особливістю препарату Елюміс є безпека захищуваної культури навіть за умов більш пізнього внесення.
 
altДля застосування у посівах кукурудзи гербіцид Елюміс рекомендується з нормою витрати 1,5 та 2,0 л/га. З такою нормою препарат необхідно вносити від 2 до 5 листків культури, за умови, що бур'яни мають не більше 4-х справжніх листків. У разі перерослих бур'янів, або коли на полі сходить значна кількість багаторічних видів (злакових чи дводольних), або у разі застосування після 5-го листка культури, коли більшість бур'янів вже є перерослими і мають фазову резистентність до більшості гербіцидів, норму внесення необхідно поступово збільшувати від 1,75 до 2 л/га. Багаторічні бур'яни краще знищуються у період їхньої найбільш уразливої стадії розвитку: берізка польова висотою 5–10 см, осот рожевий у стадії розетки (3–5 листків); однорічні бур'яни у стадії 2–4 листочків.
 
Після застосування препарату Елюміс на наступний рік не рекомендується висівати цукрові буряки, горох та овочі. А такі культури, як соняшник, сою та ріпак у сівозміні краще сіяти після оранки.
 
Однією з особливостей гербіциду Елюміс є те, що до складу його формуляції включено сурфактант, який покращує утримання робочого розчину на поверхні рослин бур'янів і сприяє кращому проникненню препарату всередину рослини.
 
Таким чином, гербіцид Елюміс забезпечує:
 
  • комплексний контроль різних біологічних груп бур'янів (злакових, дводольних однорічних і багаторічних);
  • найширший термін застосування серед відомих гербіцидів, що використовуються на кукурудзі - від 2–8 до 10 листків культури включно;
  • безпеку (відсутність фітотоксичності) для культури навіть за умов пізнього застосування;
  • пролонговану ґрунтову дію (можливість контролювати кілька наступних хвиль дводольних бур'янів);
  • сучасну формуляцію, яка не потребує додавання сурфактантів.
 
Препарат Елюміс забезпечує високу ефективність і широкий спектр контролю різних біологічних груп бур'янів, завдяки чому відпадає необхідність застосування комплексу або суміші гербіцидів.
 18 квітня 2024
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.