Культивація й сівба на піску

/ Актуальні статті / Вівторок, 25 червня 2013 10:46
Сергій ПТАШУК, спеціально для "АС"
Агрофірма «Велес А» використовує для обробітку ґрунту й висіву усіх культур, що вирощує, агрегати шведської компанії Vaderstad. Наскільки успішним є застосування їх у відносно невеликому фермерському господарстві за дуже непростих умов - на піщаних ґрунтах, де часто бракує дощів?

 

«У нас свято було навесні всього одне - Великдень. А 9 Травня зранку поздоровили дідусів - і в поле,- каже фермер Андрій Жаренко, керівник агрофірми «Велес А», що на Сумщині.- Ну, якщо трапиться раптом День агронома (тобто дощик піде) - тоді, звичайно, теж відпочинемо».
 
Як повідомив керівник Департаменту агропромислового розвитку Сумської ОДА Володимир Івченко, цього року через непрості погодні умови весняний обробіток землі й посівна компанія в області пройшла в дуже стислі терміни.
 
Сумщина травнева
І хоч Сумщина здавна вважалась тваринницьким регіоном через бідні піщані ґрунти, сьогодні тут більш розвинене рослинництво. Урожай зернових, за прогнозами керівника обласного Департаменту агропромислового розвитку, очікується цього року на рекордному для регіону рівні - 3 млн т. Діють кілька агрохолдингів, які контролюють чверть орної землі Сумщини.
 
І попри все, безсумнівним позитивом є те, що засновуються господарства, які хазяйнують ефективно й по-сучасному, приносячи прибутки собі й рідному регіонові. Це вони дають можливість чиновникам сподіватися на рекорди. Одне з таких, а саме «Велес А», базується у селі Велика Чернеччина Ковпаківського району на Сумщині.
 
Фермер ХХI століття
Керівник цього господарства Андрій Жаренко - безумовно, фермер нової формації. Навіть спосіб життя у нього сучасний: живе в обласному центрі, в міських умовах, а на роботу щодня їздить автівкою у село. Це усього 20 км від Сум.
 
alt«Ділянки земельні у нас розкидані по території. Деякі знаходяться у лісі,- каже Жаренко.- Земля піщана, легкі суглинки. Бонітет родючості ґрунтів низький». Сам він виконує функції і головного інженера господарства, і механізатора, і агронома також. Звісно, для цього потрібна не лише молодість і працьовитість, а й добра освіта. Вона в Андрія Жаренка є, як і передовий досвід.
 
Будучи студентом Сумського національного університету, фермер їздив на сезонні роботи до Англії, а згодом - по найпередовіших закордонних господарствах: бував у Німеччині, Нідерландах, Швеції. Намагається працювати, як у Європі. Тому й техніку придбав відповідну. Має трактор JohnDeere 6330 і обприскувач цієї ж фірми JD 732 з шириною штанг 24 м. Зернозбиральний комбайн у нього теж добротний - ClaasMedion. Але зараз актуальнішою є передпосівна й посівна техніка, якою ми цікавимося, бо саме сезон. Вона теж у фермера краща, від лідера ринку - компанії Vaderstad (Швеція): культиватор Carrіer 400 та сівалка Rapid 300.
 
Замість плугів і борін
Що і у яких умовах господарство «Велес А» вирощує? «Тут торік росла соя, на цьому місці був нут, тобто бобові. У нас сівозміна чотирипільна»,- розповідає фермер. Нинішнього року Андрій Жаренко сіє пшеницю, ячмінь, сою й соняшник. «Ще ріпак спробуємо,- додає керівник господарства.- А від соняшнику згодом хотілося б відійти. Хоча він і рентабельний, але шкодить землі».
 
А чому для порівняно невеликого господарства обрана саме техніка Vaderstad - доволі недешева, як кажуть,«королівська» (бо така є навіть у шведського монарха, який теж володіє аграрним господарством)? «Я ще в Англії бачив поле пшениці, посіяне сівалкою Rapіd 600, агрегатованою із трактором Case потужністю 300 к. с. Коли пшениця зійшла, було любо подивитися: дружно, рівномірно. Коли ж англійці зібрали гарний урожай, я зрозумів, що про іншу сівалку й думати не хочу».
 
Коли фінансовий стан дозволив наблизитися до мрій, Жаренко подзвонив у представництво компанії Vaderstad в Україні, уточнив, де можна подивитися цю техніку. З’їздив, побачив. Купив спочатку сівалку Rapid 300, потім «до пари» культиватор Carrier 400. Крім них та ще обприскувача, для обробітку ґрунту і сівби тепер більше нічого з техніки не використовує - ані плугів, ані борін, ані глибокорозпушувачів.
 
alt«Три роки тому, коли я взяв ці землі, тут бур’янів було по коліно. Ми шведськими агрегатами привели до ладу поля, і зараз потихеньку підвищуємо урожайність. Коли починали - у перший рік пшениці отримали 18 ц/га. Нині уже вимальовується щось ліпше. Минулого року пшениця вродила 50 ц/га, ячмінь - 38 ц/га, соя - 21–25 ц/га».
 
Цього року весняний обробіток поля практично співпав із передпосівною. Погода квапила. Ну, але Carrier якраз створений працювати у швидкісному режимі. Поля ним у цьому господарстві обробляються під всі культури, які вирощує «Велес А», бо він є агрегатом із широким діапазоном можливостей. Його особлива риса - висока робоча швидкість (більше 12 км/год.). Дисковий принцип роботи забезпечує агрегату таку підвищену швидкість і, відповідно, більшу продуктивність праці. Причому під час руху два ряди вирізних дисків підрізають бур’яни, розпушують ґрунт до дрібно грудочкуватої структури, а коток прикочує поверхню, попереджаючи непродуктивне випаровування вологи з посівного шару. Одночасно рослинні рештки подрібнюються й перемішуються із ґрунтом, а поверхня поля вирівнюється.
 
«У нас земля піщана, лісова, у ній вологи мало - тож ми її бережемо. Минулої осені Carrіer по стерні пройшовся, а навесні вивели його на зяб знову. Обробіток робили на глибину не більше 5 см. Вологу він відмінно зберігає, коток добре ущільнює поверхневий шар. Після його проходу ґрунт довго залишається вологим. Для піщаних ґрунтів, як у нас, Vaderstad рекомендує застосовувати гумові котки, а для інших - металеві»,- наголошує Андрій Жаренко.
 
Отож, шведський культиватор якісно й без проблем виконав для господарства «Велес А» боронування й підготовку насіннєвого ложа. «Тут ми подискували агрегатом Carrіer днів 10 тому, зараз будемо сіяти»,- говорить фермер.
 
Секрет ідеальної підготовки ґрунту
Зі слів Андрія Жаренка, якісне змішування стерньових рослинних решток із землею на глибину 5–7 см - це основна сфера застосування Carrier 400. Після одного-двох проходів верхній шар ґрунту стає однорідним. Завдяки високій швидкості обробітку два ряди вирізних дисків діаметром 450 мм, встановлених індивідуально на окремій стійці з правостороннім і лівостороннім кріпленням, під час обробітку формують грудочки малої фракції, а поверхня поля вирівнюється. Важкий коток додатково вирівнює та ущільнює до оптимального рівня верхній оброблюваний шар.
 
Після проходу культиватора Carrіer грунт готовий до сівби всього спектра озимих, ярових зернових та зернобобових культур. Чітке витримування заданої робочої глибини обробітку сприяє якісному посіву дрібнонасіннєвих культур.
 
Одна з ключових особливостей агрегату Carrier - досконале вирівнювання поверхні поля. Цю тенденцію помічають всі сільгоспвиробники, які придбали шведську техніку. Не стали винятком і свідчення Андрія Жаренка. Рівні поля - це не лише естетична забаганка, але й в подальшому швидкість та точність висіву культур, більш якісна робота обприскувача.
 
Ще один важливий момент - швидкість обробітку як запорука максимального збереження вологи в ґрунті, що вкрай актуально у східних регіонах. Культиватор Carrier однаково чудово справляється з будь-якими умовами: стерня зернових, стебла після збирання соняшнику, дискування сходів бур’янів та падалиці, вирівнювання оранки, передпосівна культивація тощо.
 

Довідка від виробника
Carrier- унікальний культиватор, який можна використовувати за баготоцільовим призначенням. Лущення стерні, підготовка посівного ложа, ущільнення, розподілення та подрібнення рослинних решток - це лише базові варіанти його використання. Завдяки таким властивостям культиватор застосовують для пришвидшення перегнивання пожнивних решток, знищення бур`янів та падалиці, збереження вологи в ґрунті тощо. З оптимальною робочою швидкістю 12–15 км/год. цим агрегатом можна забезпечити високу продуктивність підготовки ґрунту.
Серійний ряд культиваторів Carrier дає змогу задовольнити потреби в техніці як малого, так і великого господарства. Особливості конструкції та якісні показники роботи здатні за короткий термін у будь-яких умовах господарства покращити агрономічні результати та економічні показники.
З метою підвищення функціональності культиватора Carrier його можна дообладнати вирівнюючими планками Сrossboard для покращення кришіння та вирівнювання поверхні ґрунту, а встановлена штригельна борона допомагає рівномірно перерозподілити залишені пожнивні рештки.
Культиватори Carrier доступні з робочою шириною від 3 до 12,25 м, як навісні (3–4 м), так і причіпні.
Кожна конструкція машини спроектована таким чином, що її вага рівномірно розподіляється по всій робочій ширині.
X-подібне розміщення дисків запобігає боковим зміщенням дискового агрегату позаду трактора. Для кращого результату Х-поділ розміщений позаду коліс трактора.
Жодні машини не повинні мати слабких місць - девіз компанії Vaderstad. Робочі органи та конструкція агрегатів повинна витримувати важкі умови експлуатації на тисячах гектарах. Наші екстремальні випробування дають змогу визначити слабкі місця культиватора та усунути їх. Таким чином, вкладені інвестиції у Carrier приносять довгострокові вигоди і низькі експлуатаційні витрати.
 

 
Економія у надійності
Економія ресурсів, якісний обробіток, висока швидкість роботи, тривала експлуатація - все це поєдналося в одному агрегаті завдяки простим і одночасно ефективним рішенням, втілених шведськими інженерами, точній заводській збірці та всесвітньо відомим за своєю високою якістю характеристикам шведського металу. Гумові вставки на кожній дисковій стійці (ексклюзивний винахід компанії Vaderstad) збільшує час експлуатації стійки та диску завдяки амортизації ударів і вібрацій, що виникають під час роботи на важких ґрунтах.
 
altПідшипники Carrier не потребують обслуговування. Ступиці мають повністю герметично закриті підшипники, які запобігають попаданню бруду у внутрішню частину. Це дає змогу зекономити витрати на обслуговування та зменшити час простоїв техніки.
 
Диски грунтообробних агрегатів Vaderstad виготовлені зі шведської сталі твердістю 55 одиниць за Роквеллем, що є одним із найкращих світових показників для дискових борін. Як наслідок, зношуваність диска на 7% менше в порівнянні з аналогами. Важливо й те, що особлива конічна форма диска сприяє тому, що при зношенні він не змінює кута атаки, відповідно, обробіток землі залишається на високому рівні і після тривалої експлуатації.
 
Кріплення дисків на індивідуальній стійці сприяє покращенню його проникаючої здатності і копіюванню мікрорельєфу поля. Такий принцип кріплення робочих органів поліпшує проходження пожнивних решток та ґрунтової маси під час роботи на високих швидкостях.
 
Сівалка й удобрювач разом
«Для пшениці на користь пішов березневий сніг - додав вологи. Але змістилися терміни посівної ярих культур, ми втратили два тижні. І все-таки почали сіяти раніше, ніж інші - по сируватому ґрунті»,- каже Андрій Жаренко. Це стало можливим знову ж таки завдяки саме якісному агрегату, який ми зараз розглядаємо з усіх боків. «Весною сівалкою Rapіd дуже зручно проводити сівбу за один прохід, агрегат виконує кілька операцій: робить культивацію, вирівнювання, внесення добрив, висів насіння, прикочування та розпушення верхнього над насіннєвого шару ґрунту».
 
altЦікавимося деталями посівної технології, яка тут застосовується, і фермер розповідає. «Восени ми сіяли пшеницю без добрив - бункер використовували повністю для завантаження зерном, куди поміщається 2,5 т. Зараз, навесні, сіємо з добривами, відрегулювавши перегородкою необхідне співвідношення об’ємів бункера добрив і насіння. Хоча Rapіd - зернова сівалка суцільного висіву, але ми нею сіємо й соняшник. Торік спробували - отримали до 28 ц/га урожайності. Для піску - непогано. Сіємо разом із висівом добрив у міжряддях».
 
«Ми спочатку використовували цю сівалку із трактором Т-150. Тягове зусилля у нього нормальне, але той трактор не дає потрібної швидкості. Купили John Deere. Тепер все гаразд. Знову ж - комфорт непорівнянний. Вилазиш із кабіни після зміни як біла людина».
 
А від швидкості, звісно ж, залежить виробнича продуктивність. Максимально триметровою Rapіd засівали за добу 60 га при розгоні агрегату до 16 км/год. «Чим більша швидкість, тим якість висіву краща»,- констатує Жаренко. Це нібито парадокс, але його підтверджують також інші користувачі техніки цієї марки.
 
«Фермер по-сусідству теж має агрегат Rapіd, але чотириметровий. Він мене розпитує: а як ти ним сієш соняшник? - усміхається Жаренко.- Ну, як - отак. Мене спершу критикували, що я сівалкою Rapіd це роблю. Але тепер багато хто перейняв цю методу. Ним можна сіяти геть усе. Тиждень пройшов, як посіяли соняшник. От уже паросток який»,- розгрібаючи землю, показує за допомогою агролінійки Жаренко.- І земля волога - там, де коренева система. Це саме завдяки обробітку агрегатом Carrіer і висіву сівалкою Rapid».
 
Результат від Vaderstad
На іншому полі, озимому, розглядаємо також сходи пшениці, посіяної тим-таки агрегатом Rapіd 300 приблизно 20 вересня 2012 року. Перезимувала культура добре, вона яскраво-зеленого кольору, й ділянка виглядає рівною, як підстрижений англійський газон. Багато в чому - це заслуга відмінного обладнання, яке вміло використовується в агрофірмі «Велес А». Її керівник розповідає: «Я раніше, «у минулому житті», користувався різними культиваторами, вітчизняними та імпортними. Наприклад, одна американська сівалка сіяла добре «по нулю», але якщо технологія інша - то необхідний спеціальний культиватор. І в нього ширина міжряддя 19,8 см, а це для наших умов забагато. У сівалки ж Rapіd, наприклад, лише 12,5 см. І Rapіd із трактором робить одразу кілька операцій за один прохід. Маємо економію робочої сили, засобів виробництва. Витрата палива сягає 8 л/га. Максимум, якщо складні погодні умови,- 10 л/га. Мене радує надійність, міцність техніки Vaderstad, її якість. Під наші умови - це краще, що взагалі є. Сівалка ця у нас посіяла 2000 га. Диски на ній, думаю, сезон ще попрацюють. Хай ще 1000 га пройде - тоді поміняю їх разом із сошниками».
 
altМіцна сталь, з якої виготовляються агрегати,- це фірмова риса усієї техніки Vaderstad. Відколи у Швеції перекували мечі на рала, а саме з часів Карла ХII, найкращу військову крицю пускають на сільськогосподарські знаряддя.
 
Значне стирання робочих органів, вважає фермер Жаренко, відбувається не тільки тому, що ґрунт тут має абразивні властивості. Є ще одна причина: ширина захвату агрегату становить усього 3 м. «Якби була шестиметрова сівалка - диски зношувалися б менше. На ті ж 100 га вона робила б удвічі менше проходів. Але я собі широкозахватну дозволити не можу: і поля за розмірами не ті (у мене вони невеликі, по 20–30 га), і трактор довелося б купувати потужніший».
 
Отже, поки що міняти знаряддя праці керівник господарства «Велес А» не планує - його задовольняє те, що має. Жаренко каже: «Одного такого культиватора й сівалки на 1000 га цілком досить. За два роки врожайність у нас виросла приблизно на 30%, витрата палива сильно зменшилася. Це за рахунок технологій і людського фактора».
 
Ну, а серед навколишніх фермерів, мабуть, з огляду на такі результати, тепер додалися ще два користувачі техніки Vaderstad.
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.