agro business 160 160

Дербі - вдалий вибір для захисту зернових культур

/ Актуальні статті / Понеділок, 07 квітня 2014 14:02
Валерій ДУБРОВІНтехнічний партнер з підтримки та розвитку інсектицидів та гербіцидів на зернових культурах
ТОВ «Сингента»
Нарешті закінчилася чергова, двадцята, тепла зима за останні 30 років. Разом з озимими культурами вдало перезимували і бур'яни.

 

За нашими спостереженнями, активна вегетація озимої пшениці відбувалася протягом періоду - з 27 лютого на півдні по 5 березня на півночі, що на 15–20 днів раніше середніх багаторічних строків відновлення весняної вегетації (ВВВ). Боротьба за виживання між культурними рослинами і бур'янами на наших полях триває.
 
Видовий склад бур'янів на площах, які займають озимі зернові, залежить від попе-редників і строків сівби озимих. Осінь 2013 року була сприятливою для одержання дружніх сходів, як культурних рослин, так і бур'янів у більшості регіонів України. Особливо забур'янені поля ранніх строків сівби після таких попередників, як чисті та зайняті пари, ріпак, горох. Однак після соняшнику, сої, кукурудзи забур'яненість набагато менша, тому що зазвичай ці культури збирають пізніше і зимуючі види бур'янів їм непритаманні. Соняшник поступово стає найпоширенішим попередником у зоні Степу, південного і центрального Лісостепу. На посівах озимих зернових падалиця соняшнику шкодила вже з осені, проте навіть там, де її не контролювали гербіцидами, вона загинула одразу після морозів 26–27 листопада минулого року.
 
alt
 
Серед зимуючих дводольних бур'янів на більшості полів поширені підмаренник чіпкий, фіалка польова, герань розсічена, грабельки, види вероніки, види ромашок, маків, бур'яни родини капустяних, ясноткових та інші. Через теплу зиму добре перезимували сходи зазвичай ранніх ярих бур'янів, як-от сокирки польові та рутка лікарська.
 
alt
 
Підмаренник чіпкий є найбільш шкодочинним бур'яном у посівах озимих зернових культур. Так, за даними А. А. Асмуса, М. І. Подсєвалова, В. І. Михлєєва (2005), забур'яненість посівів підмаренником чіпким у кількості 10 шт./м2 знижує урожайність озимої пшениці на 6,8 %. Зі збільшенням забур'яненості до 60 шт./м2 зменшення врожайності становить 70,9 %. Отже, при запланованій урожайності 5 т/га, внаслідок мінімального забур'янення підмаренником чіпким, втрати врожаю можуть сягати до 300 кг/га лише від підмаренника. Його дуже погано контролюють гербіциди на основі 2,4-Д та більшість сульфонілсечовин, особливо після фази 6 кілець.
 
alt
 
Єдиний гербіцид, здатний ефективно контролювати перерослі бур'яни, зокрема підмаренник чіпкий, - це Дербі 175 SC, к. с. 
 
10 плюсів Дербі 175 SC, к. с.:
 
  • знищує перерослі бур'яни і підмаренник у фазі до 14 (!) кілець;
  • широке вікно застосування на культурі від фази кущення до прапорцевого листка;
  • лагідний до культури;
  • вигідна вартість гектарної норми внесення;
  • технологічність - для випадків, коли період обприскування гербіцидами розтягнутий через організаційні, погодні та інші причини;
  • відсутність післядії на наступні культури сівозміни;
  • безпечний для навколишнього середовища;
  • стійкий до опадів - дощ навіть через годину після внесення не зменшує ефективність гербіциду;
  • ефективний вже при +5°C (оптимально 8…25°C);
  • добре змішується з іншими пестицидами.
 
Сходи ярих бур'янів, наприклад лободи білої, амброзії полинолистої, гірчака березкоподібного, з'являться у посівах зернових культур вже з кінця березня-на початку квітня. На полях після парів, ріпаку, гірчиці, гороху такі бур'яни можуть з'явитися лише на зріджених посівах. Варто їх чекати на площах після сої, кукурудзи, соняшнику. До того ж, на полях після соняшнику навесні обов'язково буде падалиця. Отже, внесення гербіцидів слід починати на полях після парів, ріпаку, гороху, а також на ранніх посівах, де більше зимуючих бур'янів. Згодом, коли з'являться сходи ярих бур'янів, слід продовжити захист посівів зернових після сої, соняшнику, цукрових буряків, а також посівів пізніх строків сівби, зріджених і ослаблених.
 
Таблиця 1. Застосування Дербі 175 SC, к. с.
alt
 
Дербі підходить для всіх полів, адже він добре контролює практично всі бур'яни в зернових культурах: підмаренник чіпкий (Gallium aparine L.), волошка синя (Centaureacyanus L.), сокирки польові (ConsolidaregalisGray), адоніс літній (Adonisaestivalis L.), амброзія полинолиста (Ambrosiaartemisifolia L.), щириця загнута (Amaranthus retroflexus L.), роман польовий (Anthemis arvensis L.), куколиця біла (Melandrium album Mill.), мак-самосійка (Papaverrhoeas L.), паслін чорний (Solanum nigrum L.), зірочник середній (Stellaria media (L.) VILL.), гірчак березкоподібний (Polygonumconvolvulus L.), гірчак шорсткий (Polygonumlapathifolium L.), спориш звичайний (Polygonumaviculare L.), соняшник (падалиця) (Helianthusannuus L.), у тому числі стійкий до імідазолінонів та сульфонілсечовин, ромашка (види) (Matricaria spp.), вика польова (Vicasatiiva L.), грицики звичайні (Capsella bursa-pastoris (L.) Medik.), талабан польовий (Thlaspi arvense L.), кучерявець Софії (DescurainiaSofia (L.) Webb. exPrantl.), редька дика (Raphanusraphanistrum L.), гірчиця польова (Sinapis arvensis L.), жабрій звичайний (Galeopsistetrachit L.), гречка татарська (Polygonumtataricum L.), кропива глуха (види) (Lamiumspp.), осот жовтий (Sonchus arvensis L.), осот рожевий (Cirsium arvense (L.) Scop.), рутка лікарська (Fumariaofficinalis L.), фіалка польова (Viola arvensis Murr.).
 
alt
 
Лише у випадку наявності лободи білої на зріджених посівах доцільно додати Естерон 600 ЕС, к. е. 0,3–0,4 л/га.
 
Дербі також можна використовувати авіаметодом з нормою витрати робочого розчину від 50 л/га.
 
Залежно від видового складу бур'янів доцільно застосовувати бакові суміші для більш ефективного контролю бур'янів.
 
Таблиця 2. Застосування Дербі 175 SC, к. с. у бакових сумішах
 
Обґрунтоване і вчасне застосування гербіцидів - невід'ємна частина інтегрованої системи захисту рослин. Професійний підхід до вирощування зернових культур дарує доброму господарю задоволення, коли він бачить результат своєї праці, коли наливається важкий колос та згодом, як комбайн на повний шнек вивантажує зерно з урожайного поля. Гербіцид Дербі додасть господарю насолоди тим, що зробить поле чистим від бур'янів.
 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.