agro business 160 160

Диско-лаповий культиватор TopDown і вологу збереже, і паливо

/ Актуальні статті / Вівторок, 08 квітня 2014 14:27
З року в рік в Україні популярності набувають технології вирощування сільгоспкультур з елементами мінімальної та нульові системи обробітку ґрунту. 

 

Але на відміну від фермерів Західної Європи, які все ж таки більше уваги звертають на внесенню добрив, засобів захисту, розкислення ґрунтів, тощо для українців є більш важливим збереження вологи в ґрунті. Як-от для сільгоспвиробників із фермерського господарства «Русь».
 
Поля господарства знаходяться у тій кліматичній зоні, де ще років двадцять тому ніхто на брак вологи не нарікав: південь Київської області, смт Ставище. Причина всьому відома - кліматичні зміни на планеті. До них можна ставитися з побоюванням. А можна внести корективи у польові технології й отримувати від того зиск.
 
До мінімального обробітку
Про мінімальні технології нині говориться дуже багато. Та як зрозуміти, чи підійде воно господарству, чи не зашкодить перехід від традиційної плужної оранки? Звичайно, можна сходити на семінар чи почитати книжку. А можна й поїхати до сусідів та й побачити все на власні очі.
 
alt«Саме так ми і зробили, бо виникла проблема зі збереженням вологи в ґрунті і настала необхідність перейти на мінімальну технологію, - розповідає Микола Григорович Шандрук, генеральний директор ФГ «Русь». - Наші сусіди - це холдинг «Аграрні Технології» та ПСП «Кривець» уже сіють по мінімальному обробітку ґрунту і дуже задоволені технологією. У першого господарства в арсеналі цілих сім агрегатів TopDown шведського виробництва Vaderstad - п’яти- і чотириметрової ширини. Тож, побачивши в роботі ці машини, ми вирішили самим спробувати їх».
 
Також важливим для ФГ «Русь» була універсальність, адже на 1300 га ріллі, що знаходиться в обробітку господарства, вирощують практично всі можливі польові культури. Тому важливо було, аби техніка була комбінованою, практичною, щоб нею можна було готувати поле як під ріпак, так і під зернові та соняшник. І фермери не прогадали: TopDown відмінно себе показав на всіх культурах.
 
Вологозбереження
На відміну від традиційної системи обробітку з використанням плуга, після якої залишається досить невирівняна поверхня поля з великою кількістю грудок (більш як 10 см), які сприяють інтенсивній втраті вологи з орного шару, робота культиватора TopDown продумана до дрібниць. Проходячи полем, два ряди дисків ретельно подрібнюють пожнивні рештки, потім ці рештки розпушувальними лапами рівномірно перемішуються в оброблюваному шарі для пришвидшеного розкладання. Після лап ряд дисків вирівнюють поверхню, а великий металевий коток ущільнює розпушений ґрунт до оптимального рівня, через що не втрачається така цінна нині волога.
 
«TopDown практично працює як глибокорозпушувач», - пояснює Микола Григорович. - Ним можна працювати досить глибоко. Використовуючи спеціальні насадки до лап, можна обробляти ґрунт на глибину до 35 см. Одночасно він робить й інші операції: подрібнює рештки, якісно кришить, вирівнює та ущільнює верхній шар ґрунту. Завдяки таким властивостям ми попереджаємо надмірне висушування та зберігаємо вологу в ґрунті».
 
Економіка
Якщо порівняти реалізацію системи обробітку ґрунту на базі оранки з мінімальною, то можна побачити, що останній не потребує такої кількості польових операцій. Один єдиний культиватор TopDown здатен замінити відразу цілий ряд одноопераційних машин. Тож відпадає потреба залучення до використання великої кількості тракторів та техніки. Зменшується кількість проходів машин по полю, що призводило до переущільнення орного шару, дозволяє скоротити витрати палива у великих кількостях. Як вже показали результати на деяких культурах при однаковому рівні врожайності, витрати значно менші під час використання культиватора TopDown. У непростих економічних умовах, що склалися нині в Україні, це означає суттєве підвищення рентабельності агровиробництва.
 
altЦе зрозуміли і в ФГ «Русь». Хоча й при цьому зовсім від плуга не відмовились - залишили для перестраховки.
 
«Тим не менш нашим культиватором TopDown, який працює у нас з минулого літа, ми обробили уже понад 2000 га, - каже Микола Григорович. - Чому так багато? Просто по кожному полю ми проходили по два рази: спочатку культиватором, потім вносили добрива, потім ще раз культиватором».
 
Фермерам було дуже важливо, аби зберегти вологу, захистити ґрунт від вітрової, водної ерозії та перенагрівання від прямих сонячних променів. Дрібні грудочки, що утворюються на полі після культиватора, а також невелика кількість пожнивних решток на ньому ефективно запобігають цим негараздам.
 
«Слід сказати, що при такій інтенсивності використання культиватора ми працювали ним на значну глибину, - додає голова господарства. - Є розпушувальні лапи шириною 8 і 5 см. На перших ми працювали на глибину до 18 см, а на других - до 25 см».
 
Треба розуміти, що агрегат продуктивний, але не з найлегших. Тому трактор, який з ним працюватиме, мусить мати щонайменше 300 к. с. У господарстві ФГ «Русь» для цього застосовують New Holland 8050. А витрачає він всього до 17 л/га, обробляючи за день до 50–60 га.
 
За потреби після одного проходу культиватора TopDown одразу можна сіяти. Економія очевидна.
 
«Разом з цим уже нині можна сказати, що TopDown кращий за плуг, - ділиться враженнями заступник голови Сергій Шандрук. - «Оскільки у нас є посіви й по оранці, то ми маємо змогу порівняти обидві технології. На мінімальному обробітку посіви більш вирівняні та й виглядають краще. А це дозволяє сподіватися на добрий урожай».
 
Хоча на врожаї селянам нарікати не приходиться: пшениця торік ФГ «Русь» забезпечила 65 ц на круг. Для цієї кліматичної зони - в принципі нормально, однак ніхто не відмовиться і від вищих показників.
 
Як працює TopDown
Цей культиватор рекомендується використовувати одразу після комбайна. Ґрунт добре кришиться і працювати на ньому легше. Проте у будь-якому разі два ряди дисків, чотири ряди лап, вирівнюючі диски та коток культиватора TopDown ідеально підготують поле для сівби.
 
altЦей культиватор не залишає шансів жорсткій стерні кукурудзи чи соняшнику. Його диски добре подрібнюють пожнивні рештки і перемішують їх з верхнім шаром ґрунту, рівномірно розподіляючи їх по поверхні. Це значно ж прискорює процес біологічного розкладання пожнивних решток на полі, що сприяє накопиченню поживних речовин у ґрунті.
 
«Диски більш адаптовані до вологих умов, - розповідає Сергій Шандрук. - Завдяки своїй конічній формі кут атаки буде завжди однаковим, навіть коли диск зношуватиметься. У той же час у дисків інших виробників, які мають сферичну форму, у міру стирання кут атаки буде змінюватися, а разом з цим якість роботи буде вже не та».
 
Лапи, що йдуть за ними, здатні проходити по будь-якому фоні пожнивних решток. Окрім звичайних розпушувальних лап, які розраховані на обробіток від 5 до 25 см, є бокові підрізаючі леза. Вони використовуються для суцільного обробітку не глибше 10–15 см. Крила насадки піднімають шар ґрунту по всій своїй ширині, роблячи його досить пухким. Ці леза також ефективно встановлювати під час проведення передпосівного обробітку ґрунту.
 
За цими робочими органами у культиватора TopDown ідуть ще вирівнюючі зіркоподібні диски, які розрівнюють борозни після останнього ряду лап. Ґрунт стає більш рівним та однорідним. За рахунок гумової підвіски цих дисків забезпечується відмінне копіювання поверхні ґрунту. Положення цих дисків під час роботи можна плавно змінюватися за допомогою гідравліки трактора, досягаючи необхідного ступеня вирівнювання.
 
Останній ряд робочих органів культиватора - це прикочуючий коток. Ущільнення ґрунту є важливим фактором для збереження вологи. Сталеві кільця мають гострі кіля, які якісно кришать великі грудки, ущільнюють нижній шар залишаючи розпушеним верхній, подрібнюють пожнивні рештки та втискають їх у шар ґрунту, сприяючи оптимальному процесу розкладання.
 
«Наші котки мають спеціальні гумові сайлентблоки, які служать амортизатором і закривають підшипники, - додає Сергій Шандрук. - Це унікальне рішення, яке не зустріти на техніці інших марок. Завдяки цьому підшипник прослужить учетверо довше».
 
TopDown є дуже універсальним агрегатом: кожна його робоча зона регульована. Наприклад, у разі потреби можна підняти диски та працювати лапами і котком. Іноді, коли обробляється останнє поле на зиму і не очікується висока температура, треба забезпечити накопичення якомога більшої кількості вологи в ґрунті. Для цього можна підняти прикочуючий коток і працювати у такій комбінації.
 
Міць і гнучкість
На батьківщині компанії Vaderstad, Швеції, ґрунтові умови досить жорсткі: там багато каміння, й техніка просто зобов’язана бути міцною.
 
«Робочі органи наших знарядь виготовляються з якісної шведської сталі, твердість якої за шкалою Роквелла становить 55 одиниць, - коментує регіональний менеджер компанії Ігор Лобатенко. - Іншими словами, це є та сталь, що використовується для виробництва зброї. Усі інші європейські бренди подібної техніки використовують метал із твердістю не більше 48 одиниць. Тобто робочі органи агрегатів від Vaderstad будуть завжди більш зносостійкими».
 
altУ культиватора TopDown із цієї сталі виготовляються вирізні диски, що дозволяє їм при роботі агресивно прокладати собі шлях у ґрунті.
 
У Vaderstad кожен диск кріпиться окремо, і завдяки цьому стало можливим впровадити систему, яка при появі твердого предмету відхиляє диск до 12 см, а потім повертає його в робоче положення. Лапи, що йдуть слідом за дисками, обладнуються спеціальними гідрокомпенсаторами. У разі появи перешкоди з протидією у 750 кг лапа відходить назад, запобігаючи можливому пошкодженню, і після проходження перешкоди вона миттєво повертається у робоче положення. Ці та інші рішення забезпечують довговічність, надійність, тривалий період використання із низькими експлуатаційними витратами.
 
Хоча ремонтів у ФГ «Русь» не бояться. Адже від сусідів знають, що Vaderstad у цій сфері працює як годинник: подзвонив - відразу приїхали і надали допомогу. Та й гарантія з 2013 року тепер дається аж на два роки. Крім цього, в міжсезоння спеціально для трактористів господарств-клієнтів компанія Vaderstad проводить свої майстер-класи, щоб механізатори навчилися правильно працювати з цим знаряддям. До того ж, на такі семінари приїжджають люди з усіх куточків України, тож є можливість почути враження від роботи з цією технікою.
 
Зі слів Миколи Григоровича, культиватором TopDown дуже задоволені, розглядають можливість придбання сівалки точного висіву Tempo. Однак час покаже.
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024
 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.