Актуально! Захист польових культур з інсектицидом Кораген®

/ Актуальні статті / Вівторок, 15 липня 2014 12:36
Максим ЯНОВСЬКИЙспеціаліст із захисту спеціальних культур
ТОВ «Дюпон Україна»
Застосування сучасних засобів та методів захисту рослин від шкідливих видів у польових агроценозах з дотриманням сучасних вимог безпеки до навколишнього середовища та людини визначають все більше значення інтегрованого захисту рослин. Важлива роль у сучасному інтегрованому захисті рослин від шкідливих організмів належить хімічному методу.

 

altСеред причин низької ефективності хімічних засобів захисту рослин від основних шкідливих видів є тривале застосування одних і тих же препаратів, прояв резистентності до деяких груп хімічних сполук, «моральне старіння пестицидів», порушення технології їх застосування, вплив рН та жорсткість води при приготуванні робочих розчинів препаратів та інше.
 
Останнім часом спостерігається посилення впливу погодних умов на проведення захисних заходів від шкідливих фітофагів, збудників хвороб і бур’янів в агроценозах: підвищення температури повітря (суттєво знижується ефективність застосування більшості фосфорорганічних препаратів та піретроїдів за температури вище 25 °C), тривалі зливні дощі, коли впродовж 2–3 днів може випасти місячна норма опадів, досить відчутно знижують персистентність існуючих на сьогодні пестицидів.
 
Тому компанії-виробники змушені шукати нові системи та методи захисту рослин від шкідливих організмів, зокрема шкідників, та розробляти нові класи інсектицидів із новим механізмом дії, враховуючи біологічні особливості розвитку цих видів у посівах і насадженнях сільськогосподарських культур.
 
Компанія «Дюпон» як визнаний один зі світових лідерів з виробництва засобів захисту рослин презентувала на ринку України продукт нового покоління, універсальний за механізмом дії та який відповідає усім вимогам сучасного захисту — інсектицид Кораген®.
 
Виправдані очікування споживачів до продукту, такі як безпечність до організму людини, толерантність препарату до корисної ентомофауни та навколишнього середовища, висока технічна ефективність проти лускокрилих шкідників навіть у складних погодних умовах (високі температури повітря, тривалі опади) за його тривалість та швидкість дії робить Кораген® інсектицидом № 1 як в Україні, так і в світі.
 
altКораген®20 КС є контактно-шлунковим інсектицидом. Препарат активує рианідинрецепторні гени шкідника, які відіграють ключову роль у скорочуванні м’язів. Після його прийому активізується виведення внутрішніх запасів кальцію із м’язів, що зупиняє скорочування м’язів і миттєво настає їх параліч.
 
Кораген®діє блискавично — відбувається миттєва зупинка харчування, і внаслідок цього шкідник з часом гине. Інсектицид є високоефективним препаратом як проти яєць, так і гусениць шкідника.
 
Важливо відмітити й те, що цей препарат відноситься до нового класу інсектицидів. Саме ця новизна та невідомий до недавнього часу механізм дії дає змогу відмінно використовувати Кораген® в антирезистентних програмах із захисту рослин.
 
Інсектицид зареєстрований на яблуні, картоплі, томатах, кукурудзі, та нещодавно отримав реєстрацію також на соняшнику та сої.
 
altСьогодні одним із пріоритетів для аграріїв України є вирощування таких культур, як кукурудза, соняшник та соя. Варто зазначити, що їх експорт є орієнтованим, тому якість має бути бездоганною. Важливою складовою цього виробництва також є стандартність продукції, яка дозволяє реалізовувати товар за високою ціною.
 
Найбільш поширеними шкідниками в посівах кукурудзи є кукурудзяний стебловий метелик та бавовникова совка.
 
Кукурудзяний стебловий метелик представлений в Україні переважно в одному поколінні. На півдні частина гусениць (факультативно) заляльковується і в серпні-вересні розвивається друге покоління шкідника. Личинки шкідника пошкоджують стебла, листя, волоть, качани та зерно кукурудзи.
 
Окрім прямої шкоди, кукурудзяний стебловий метелик, пошкоджуючи рослини культури, створює сприятливі умови для проникнення таких збудників небезпечних хвороб, як фузаріоз, пухирчаста сажка та цвіль качана. В свою чергу, ураження качанів та зерна кукурудзи збудниками патогенів з роду Fusarium, що активно продукують мікотоксини, як наслідок, значно знижують якість зерна та в подальшому активно впливають на життєві процеси такої продукції.
 
altБавовникова совка розвивається в Україні у трьох поколіннях. Шкідник є надзвичайно небезпечним видом, що пошкоджує генеративні органи рослин кукурудзи (волоті і качани), що може призвести до масового недопилювання рослин та отримування недостиглого зерна кукурудзи. Нагромадження випорожнень гусениць та нанесені ними пошкодження в подальшому сприяють утворенню та розвитку в рослині грибкових і бактеріальних захворювань, що створює додаткові втрати зерна та зниження його товарної якості.
 
Втрати врожаю посівів кукурудзи від бавовникової совки та кукурудзяного стеблового метелика можуть сягати 60 % і більше.
 
У посівах соняшнику, площі якого в Україні щорічно збільшуються, особливо небезпечними шкідниками є бавовникова совка, лучний метелик і соняшникова вогнівка.
 
Лучний метелик в Україні розмножується у двох-чьотирьох поколіннях. Гусениці шкідника живляться молодими листками, обгортками качанів, нестиглими зернами качанів. Слід зазначити, що метелики шкідника здатні мігрувати на значні відстані.
 
altСоняшникова вогнівка — поширена на всій території України. За вегетаційний рік шкідник розвивається в одному поколінні, на півдні — два (факультативне).
 
Гусениці шкідника живляться пилком і пелюстками квіток, а починаючи з третього віку прогризають оболонки сім’янок і виїдають насіння. Комаха знищує також тканини кошиків і обгорткові листи.
 
У посівах сої значної шкоди, крім лучного метелика, бавовникової совки, завдає акацієва вогнівка.
 
Акацієва вогнівка в Україні розмножується у 2–3 поколіннях. Гусениці, переходячи з одного боба в інший, живляться зерном, об’їдаючи його зовні. Гусениці шкідника молодших віків харчуються під покривом зерна. А тому Кораген® є високоефективним рішенням проти лускокрилих шкідників у посівах кукурудзи, соняшнику та сої.
 
altІнсектицид можна застосовувати протягом вегетації культури в період масового льоту імаго шкідників. Оптимальним періодом застосування препарату є початок та масове відкладання яєць. Рекомендовані норми застосування інсектициду Кораген® становлять 150–175 мл/га. Для захисту від кукурудзяного стеблового метелика є достатнім його застосування у нормі 125 мл/га. Препарат рекомендується застосовувати не більше двох разів за вегетаційний сезон, обидві обробки повинні бути послідовними в межах одного покоління шкідника.
 
Оскільки цей інсектицид має високі показники безпечності до корисної ентомофауни та акарифауни, в посівах сої він підтримує чисельність популяції корисного хижого кліща (на противагу фосфорорганічним препаратам і піретроїдам), що сприяє зниженню шкідливої дії павутинного кліща, дорослі особини, німфи і личинки якого активно висмоктують соки з листків, а це впливає на порушення водного балансу рослин і зниження вмісту хлорофілу, що призводить до призупинення фотосинтезу.
 
altБагато хто з фермерів використовує для захисту від лускокрилих шкідників у польових культурах біологічного агента — трихограму. Ефективність застосування трихограми в польових сівозмінах становить 60–70 %. Необхідно нагадати, що при використанні трихограми надзвичайно важливим є застосовувати її вчасно — в період масової яйцекладки шкідника. Якщо ж трихограму застосувати на один-два дні пізніше — шкідник ще безпосередньо в фазі яйця перейде у фазу ембріонального розвитку, і трихограма вже буде безсилою, оскільки її розвиток вже буде запізнілим і вона не зможе знищити цю комаху (способом паразитизму) до початку його розвитку. Трихограму потрібно застосовувати способом випуску в посівах кукурудзи тільки на свіжі яйцекладки цього небезпечного виду. Крім того, потрібно пам’ятати, наприклад, що фенологія кукурудзяного метелика та бавовникової совки відрізняється, а особливо це стосується різного часу появи фітофагів у посівах кукурудзи.

alt

Перше покоління бавовникової совки може розвиватись спочатку на інших культурах або бур’янах і тільки потім перелітати в посіви кукурудзи, що не враховується господарствами. Цей шкідник може з’являтись дещо раніше, ніж стебловий метелик, і демонструє сильний старт у розвитку, а це призводить до проблем із часом внесення трихограми та перегляду норм випуску трихограми.
 
У випадку з препаратом Кораген® ефективність його застосування становить понад 90 %. Однією з особливостей інсектициду є його довготривала дія. Тому якщо препарат застосовується передусім проти бавовникової совки, то завдяки високій його персистентності є можливість контролювати вищезгаданих шкідників одночасно. Препарат має широке вікно застосування від початку масового льоту до початку виходу личинок з яєць. Навіть якщо в посівах вже спостерігаються гусениці шкідника, Кораген залишається актуальним інструментом для зупинки пошкодження культури.
 
Все це дозволить отримувати високі, стандартні врожаї цих культур і значно покращити економічний та екологічний стан у багатьох регіонах України.

Перед застосуванням препаратів уважно читайте тарну етикетку. 
Copyright © 2012 DuPont. Всі права захищені.
The DuPont Oval Logo, DuPont™ та всі продукти, позначені ® aбо ™,
є зареєстрованими товарними знаками або товарними знаками
E. I. du Pont de Nemours and Company або її філій. 2014 рік
 
altУкраїна 04070 Київ, вул. Спаська, 30-А
Тел.: (380 44) 495-26-70, 498-90-00
Факс: (380 44) 495-26-71, 498-90-01
 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.