agro business 160 160

«Мактешим-Аган» лікує посіви з якістю ізраїльської медицини

/ Актуальні статті / Понеділок, 11 серпня 2014 12:44
Ірина САДОВА, спеціально для "АС"
Спробуй відмовитися, коли в гості тебе запрошує господарство із такою патріотичною назвою - «Батьківщина»! Цього дня нас взагалі очікували суцільні символи. Молодий керівник ПСП «Батьківщина» виявився кримчанином, який упевнено веде до успіху господарство в Ружинському районі на Житомирщині.

 

І саме тут авторитетна світова компанія «Мактешим-Аган» не просто зустрічалася із давніми партнерами та клієнтами, але й вперше повідомила про наступну зміну своєї назви на символічне АДАМА.

Майстер-клас потрійної дії
Володимир Семенюк, директор ПСП «Батьківщина», особливо гордиться тим, що вдається підтримувати і розвивати тваринництво. 400 із 2,5 тис. га відповідно віддають під кормові культури. З польових культур висівають сою, кукурудзу на зерно, ріпак, пшеницю, ячмінь. «Основний наголос робимо на рентабельності культур, — підкреслює Володимир. — Дуже не хочеться знову стати заручниками незручних цін, як було, наприклад, минулого року». Попри всі негаразди господарство впевнено почувається на ринку. В тому числі, і завдяки правильно обраним партнерам, — говорять у «Батьківщині». Наприклад, співробітництво зі світовим лідером, компанією «Мактешим-Аган», дозволяє підтримувати стратегію на рентабельність, адже кошти, вкладені у високоякісні препарати, на виході дають високий результат.
 
altПобачити цей результат мали можливість учасники нинішнього Дня поля, спільно організованого спеціалістами «Мактешим-Аган» і «Батьківщиною». Агрономи та керівники господарств із сусідніх областей мали можливість «зануритися» у глибину технологій безпосередньо в умовах товарних посівів.
 
На кожному полі колег зустрічав відповідальний за нього агроном. А коли один із них затримався, сам керівник «Батьківщини» легко пояснив усі деталі, переконавши, що і сам в курсі всіх нюансів щодо вибору та застосування ЗЗР.
 
Багато запитань було до знаного науковця, заступника директора з наукової роботи Інституту захисту рослин НААН України Сергія Ретьмана. Він давав консультації та поради просто в полі, демонструючи на конкретних рослинах особливості ушкоджень, оцінюючи реальний стан посівів та даючи поради щодо можливості «лікування» культур.
 
Зрештою вийшов майстер-клас потрійної дії — адже практичний результат для учасників Дня поля на реальних майданчиках коментували самі господарники, регіональні технічні консультанти компанії «Мактешим-Аган» і класичний науковець.
 
Базові технології для озимої пшениці
Найперше зупинилися біля традиційної для регіону культури — озимої пшениці сорту «Подолянка», висіяної після чудового попередника озимого ріпаку. У рамках фунгіцидного захисту для першого внесення тут скористалися високоефективним двокомпонентним системним фунгіцидом широкого спектра дії (1 л/га) Бампер Супер®. Він має тривалу захисну, лікувальну та викорінюючу дію. Вже протягом години після обробки абсорбується листям та характеризується високою швидкістю дії на хвороби.
 
Олег  Шевчук, керівник Західного регіону компанії «Мактешим-Аган Україна» зауважив, що одна зі складових цього препарату — діюча речовина прохлораз нині дуже популярна в Європі, тому що довела ефективність у боротьбі з кореневими та прикореневими гнилями. На допомогу Бампер Супер® у системі базової технології господарство включає продукт Ліндер® (фен-пропідин, 100 г/л) у нормі 0,3 л/га із зовсім іншим хімічним класом — морфолінів, що дозволяє створити швидкий стоп-ефект на борошнисту росу. Така партнерська суміш утворила надійний фундамент на етапі профілактики хвороб. Хоча протягом усього цвітіння йшли практично безперервні дощі, усі переконалися: перший листок — здоровий. Із розривом у місяць застосували друге внесення препаратом Супрім (тебуконазол,133 г/л і прохлораз, 267 г/л), який плідно попрацював над знешкодженням іржастих захворювань і плямистостей. Фунгіцид Супрім вносили двічі по 1,5 л/га, у фазі прапорцевого листа пшениці та на початку цвітіння відповідно.
 
alt«Інсектицидне лікування» провели продуктом Ламдекс (0,15 л/га). Цей піретроїд у мікрокапсулі забезпечує подовжений захисний ефект повільно віддаючи діючу речовину. Спрямований на профілактику попелиці та інших шкідників. Спеціалісти «Батьківщини» нарікають, що цей шкідник надокучає упродовж усього вегетаційного періоду, переносить збудників вірусних захворювань. Тому великі надії на Ламдекс, який мають намір застосовувати і у 2-й інсектицидній обробці. Нині ж шкідників по колосу немає, що, безперечно, свідчить про ефективність обраної схеми захисту.
 
Продемонструвавши контро-льну смугу, засмічену берізкою польовою, фахівці порадили застосовувати селективний гербіцид системної дії з портфоліо «Мактешим-Аган» Томіган (флуроксипір, 250г/л). Він, зокрема, дуже ефективний і проти підмаренника чіпкого. Має широке вікно застосування — може вноситися від кущення і до появи прапорцевого листка.
 
Регіональний представник компанії «Мактешим-Аган» Ігор Білоус принагідно нагадав учасникам про заходи щодо осіннього захисту насіннєвого матеріалу зернових і запропонував два потужних препарати для підготовки насіннєвого матеріалу. Це фунгіцидний протруйник Оріус Універсал, який працює із грунтовою інфекцією та з інфекцією у рослинних рештках, націлений на прикореневі гнилі. Партнером для його доповнен-ня є інсектицидний продукт для боротьби із грунтовими і наземними шкідниками Сідопрід (імідаклоприд, 600 г/л). Для обробки посівного матеріалу рекомендується суміш, до якої входять протруйники Сідопрід (0,5 л/т) та Оріус Універсал (2 л/т). Фунгіцидний протруйник Оріус Універсал глибоко проникає у насіннєвий матеріал завдяки сучасній препаративній формі — мікроемульсії, що забезпечує добру транспортабельність, попереджає осипання з поверхні насінини. Інсектицидний протруйник Сідопрід надійно захищає сходи озимих від перенощиків вірусних хвороб попелиць, цикадок, злакових мух. Після такої обробки насіння матиме добрий старт.
 
Професор Сергій Ретьман, ретельно оглянувши поле, підтвердив, що підпрапорцевий і прапорцевий листочки залишилися практично чистими, тому у них є всі можливості для покращеного фотосинтезу і формування зернівки. Науковець зупинився на симптомах ураження септоріозом і особливостях трьох його збудників, характерних нині. Йшлося і про профілактику від фузаріозу колосу.
 
Він також особливо наголосив на захисту кореневої системи пшениці: «Якщо на ранніх етапах і в період розвитку рослини коренева система сформована добре, можна активно застосовувати фунгіцидний захист, живлення. Але коли є пошкодження, такі заходи вже марні, бо листовому апарату засвоювати будь-яку поживу проблематично. Особливо за складного температурного режиму, коли застосування фунгіцидів може призвести до опіків, що провокують хвороби».
 
Ефективність без наслідків фітотоксичності
Під час семінару його учасники мали можливість почути про дію комбінації таких препаратів, як Чейзер-П® та Аценіт на кукурудзі. Селективний системний гербіцид Чейзер-П® складається із діючих речовин різних класів — пендиметаліну та тербутилазину. Він успішно контролює повний спектр дводольної групи бур’янів. Але водночас дуже м’який щодо культури, абсолютно нефітотоксичний. Для підсилення захисту «Мактешим» радить препарат Аценіт® із родини ацетохлорів ( 800 г/л). Він, єдиний у Європі, має у своєму складі антидот АД-67 ( 80 г/л), що забезпечує відсутність фітотоксичності.
 
altГосподарі розповіли про свої вагання щодо вибору грунтового гербіциду на посівах соняшнику. І теж зупинилися на більш ефективному, але менш фітотоксичному препараті. Це продукт «Мактешим-Аган» Рейсер®, який внесли наступного дня після посіву в нормі 2,8 л/га. Як виявилося, у нього є абсолютна перевага у терміні дії — тривалості захисного ефекту — на 2–3 тижні довше, ніж у інших грунтових препаратів. Гербіцид Рейсер® дуже м’який і забезпечує повний контроль амброзії, осотів, усієї групи хрестоцвітих бур’янів та широкого спектру інших дводольних бур’янів. Препарат надходить до рослини через коріння і швидко пересувається до тканин листя чутливих бур’янів. Проростаючи, бур’яни гинуть ще до їх появи на поверхні або з’являються знебарвлені і теж приречені.
 
Поле доводилося обробляти за складних погодних умов (високі температури, дощі), тому працювали уночі. На пропущеному краї поля — своєрідному контро-лі видно, яка забур’яненість чекала б соняшник без внесення Рейсеру.
 
Щодо фунгіцидного захисту, то на стадії бутонізації культуру за визначеною схемою оброблять препаратом Супрім (тебуконазол, 133 г/л + прохлораз, 267 г/л) у нормі 1,2 л/га.
 
Найперше — економічний ефект
На посівах сої «Мактешим-Аган» впевнено запропонував «Батьківщині» готову схему на основі комбінації двох гербіцидів — Містраль та Каліф. Вносили суміш вже на другий день після посіву в мінімальних нормах — 0,4 л/га і 0,2 л/га відповідно. Кломазон у гербіциді Каліф суттєво доповнив дію метрибузину, що міститься у гербіциді Містраль. Отримали повний контроль дводольних бур’янів, які домінували на цьому полі. «Бачимо, як активно наші клієнти збільшують площу під соєю, — каже Олег Шевчук. — Тому маємо на вибір 5 препаратів грунтової дії на цю культуру. Але рекомендуємо звертати увагу на комбінаціюМістраль + Каліф, яка дає оптимальне співвідношення ефективності і вартості на гектар.
 
Захворювання сої може успішно контролювати препарат Бампер Супер (1,2 л/га). Але фахівці наголошують, що треба правильно, а головне вчасно оцінити ризики, щоб застосувати цей фунгіцид.
 
Професор Сергій Ретьман наголосив на засиллі кліщів на посівах сої через різкі зміни клімату. Тут також є рішення від «Мактешим Аган» — інсектоакарицид Цезар (0,3 л/га). Отож, до інтенсивнішого захисту від шкідників та хвороб спонукає ще й глобальне потепління, нові умови, які потребують від селян миттєвих рішень у застосуванні препаратів на різних етапах розвитку.
 
Ріпак вдячний Мавріку
Проблеми ріпакового квіткоїда, стеблового, капустяного прихованохоботника і, звичайно, попелиці переслідують посіви ріпаку у господарстві упродовж всієї вегетації аж до цвітіння. Тому тут скористалися препаратом Піренекс® Супер (хлорпірифос, 400 г/л + біфентрин, 20 г/л) у нормі 0,75 л/га, спрямованим на контроль усіх видів прихованохоботника.
 

alt

На наступному етапі боротьби зі шкідниками застосували унікальний препарат Маврік. Погодні умови ставили агрономів у дуже скрутне становище: тривали дощі, ріпак перецвітав. Попри все Маврік попрацював дуже якісно. Хоча розрив між інсектицидними обробками сягав більше місяця. Господарство могло мати реальну проблему із ріпаковим стручковим комариком, яйцекладку якого стимулювали б пошкодження, нанесені стручковим прихованохоботником.
 
Інсектицид Маврік витримує високий температурний режим, утримується довгий час на поверхні стручка, не змивається опадами — створює довготривалий захисний ефект. Крім того, став дуже популярним завдяки своїй абсолютній безпечності для бджіл та корисних комах під час цвітіння ріпаку. Присутні оцінили теперішній стан стручків і переконалися, що рішення про таку інсектицидну обробку було визначальним.
 
«До речі, ріпак як культура повноцінно покривається продуктами компанії «Мактешим-Аган Україна» на всі 100 %, — стверджує Олег  Шевчук. — Від посіву, гербіцидного екрану і росторегулювання з осені, так і після відновлення весняної вегетації».
 
Просто рости разом — з АДАМА
Протягом семінару учасники не один раз згадали, що захист для практично усіх культур культивованих, зокрема, й в Україні, багато років забезпечує компанія, народжена у державі Ізраїль. Можливо, саме труднощі, що супроводжують розвиток країни, стимулювали ізраїльтян створити одну з кращих систем лікування. Лікування не тільки людей, але й рослини.
 
Компанія «Мактешим-Аган Індастріалз» присутня у понад 120 країнах світу, і за період своєї діяльності на ринку знайшла прості й ефективні рішення для аграріїв. Але разом з тим дуже добре відчуває, що її партнери хочуть інтенсивніше рости і розвиватися. Тому визначає своєю подальшою місією допомагати у такому зростанні та проголошує новий девіз: ПРОСТО РОСТИ РАЗОМ і змінює власну назву.
 
Учасники Дня поля на Житомирщині у господарстві «Батьківщина» фактично стали співавторами історії. Саме тут вперше менеджмент «Мактешим-Аган Україна» повідомив про зміну бренду компанії. В усьому світі корпорація «Мактешим Аган Iндастріз» з осені нинішнього року називатиметься АДАМА.
 
Нове ім'я, АДАМА, походить із відповідного слова «земля» на івриті і відображає орієнтованість компанії на аграріїв та розвиток сільського господарства на ринках всього світу. «Рішення керівництва корпорації перейти до нового всесвітнього бренду АДАМА відзначає ще одну історичну віху у нашому розвитку до провідного міжнародного постачальника продуктів та послуг, орієнтованих на аграріїв, — говорить директор західного регіону «Мактешим-Аган Україна» Олег  Шевчук. — Перехід до нового бренду підкреслює наші довготривалі зобов'язання перед сільськогосподарськими виробниками та дозволяє нам звертатися до аграріїв всього світу з універсальними рішеннями».

Коментарі
 
altВолодимир СЕМЕНЮКдиректор ПСП «Батьківщина», Ружинський р-н Житомирська обл.
- У багатьох компаній можна підібрати ті чи інші потрібні препарати. Але часто ціни просто захмарні або якість не відповідає сучасним вимогам. У «Мактешим-Аган Україна» якраз усе складається оптимально: і препарати ефективні, і вартість їх доступна. Ми широко застосовуємо продукти цієї компанії, які становлять близько 40 % від усього обсягу використання. І дуже важливо, що складаються добрі людські відносини з фахівцями компанії. Вони дуже відповідальні, коли треба, одразу ж відгукуються, приїжджають. Разом формуємо правильну і надійну систему захисту.

altОлександр КОСТЕНКОагроном-інспектор, «Агро Регіон», Бориспільський р-н Київська обл.
- На Дні поля компанії «Мактешим-Аган Україна» не тільки сам переконався, а й почув про цю компанію тільки позитивні відгуки. У мене немає сумнівів, коли працюю з ними. Особливо зручно, що у них є високопрофесійний технологічний супровід. Завжди оперативно реагують, коли у нас виникають проблеми.

 
 
altВ’ячеслав ВЛАСЮКменеджер Житомирського представництва компанії «Спектр- Агро»
- Організатори запропонували дуже цікавий і корисний формат спілкування. Усі побачили практичний результат спільної роботи господарства і спеціалістів компанії «Мактешим-Аган Україна», котрі допомагали визначитись із правильною технологією захисту. Важливо, що на заході був представник від науки, який детально роз’яснював особливості хвороб і способи не тільки боротьби з ними, а й профілактики. Коли усе це відбувається безпосередньо в полі, то добре засвоюється. Ми всі побачили хороші технології і відповідно хороші результати. Грамотно захищені культури мають гарний вид на урожай. У господарстві «Батьківщина» молодий і перспективний керівник. З таким партнером завжди цікаво працювати, бо є добре розуміння сучасного ведення агробізнесу. Він не допустить на свої поля низькоякісні продукти і відсталі технології.
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024
 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.