Поєднати традиції з інноваціями

/ Актуальні статті / П'ятниця, 19 вересня 2014 16:15
Василь ГРИНЮК, спеціально для "АС"
Професіоналів-практиків зібрала у містечку Кельменці Чернівецької області компанія "Мактешим-Аган Україна" на науково-практичний семінар "Свято саду Мактешим-Аган із традиціями яблучного Спаса".

 

Нікого не здивував вибір регіону для такого заходу — він закономірний, адже потенціал у буковинських садівників величезний. Скажімо, у Сокирянському районі Чернівецької області вирощується фруктів удвічі більше, ніж у всьому Криму, аналогічний показник і в Хотинському районі, а Новоселицький йде на рівні кримського. Буковина за валом садівничої продукції значно переважає Голландію, яка вирощує всього 350 тис. т фруктів. Цього сезону на Чернівеччині сподіваються отримати понад 400 тис. т фруктів.
 
altМайже 200 учасників семінару з Чернівецької, Івано-Франківської, Кіровоградської, Одеської, Вінницької та Тернопільської областей розпочали свій спільний робочий день з обговорення найактуальніших проблем нинішнього сезону.
 
«Проблема наших садівників у тому, що вони далеко не всі мають відповідний фах, — вважає Михайло Бабій, генеральний директор корпорації «Дністер». — Тому ми завжди очікуємо подібних професійних зібрань, де своїми знаннями, консультаціями діляться науковці та спеціалісти провідних фірм із виробництва засобів захисту рослин. Приміром, ми віддавна, вже майже 13 років, дуже тісно співпрацюємо з ізраїльською компанією «Мактешим-Аган». Без їх підказок та рекомендацій надзвичайно важко було б справитися із шкідниками та захворюваннями дерев, котрі приносять нам багато неприємних сюрпризів, схильні до різних видозмін».
 
Особливо хвилює нині садівників прогнозована проблема з реалізацією продукції, часто пов’язана з тим, що собівартість вирощування зросла вдвічі. У зв’язку з цим особливо доречними стали пропозиції, що призводять до здешевлення догляду за садами без погіршення якості. І тут надзвичайно актуальними є тактика догляду від «Мактешим-Аган», спрямована на оптимізацію витрат фермера та отримання ним більш економічного ефекту. Підкреслюючи інноваційність своїх підходів та наближення до потреб фермера, компанія до кінця року переходить на новий бренд — АДАМА. І тепер ще активніше працюватиме в напрямі подолання резистентності шкідників, та, як наслідок, зменшення обробок плодових насаджень до 10–12.
 
alt«Наша фірма єдина в Україні пропонує комплексний високотехнологічний підхід до захисту садів, — сказав у своєму виступі Іван Зевако, керівник відділу «Мактешим-Аган Україна» з роботи з ключовими клієнтами. — Незважаючи на те, що сьогодні у плодовиробництві спостерігається суттєве збільшення кількості шкідників та їх резистентності, компанія забезпечує не тільки ефективну боротьбу зі шкідниками та хворобами, а й пролонгований захист, зменшуючи таким чином кількість необхідних обробок. Основними критеріями успіху під час захисту плодових насаджень є знання особливостей біології шкідливого об’єкта, механізму дії та потенціалу пестициду й розуміння впливу погодно-кліматичних умов».
 
Зокрема, в інтегрованих системах захисту саду компанія «Мактешим-Аган» рекомендує застосовувати піретроїд Ламдекс, який забезпечує швидку дію проти яблуневої плодожерки, садових трубковертів (казарка, букарка), попелиць, листовійок та проявляє репелентні властивості щодо бджіл. Незамінним у боротьбі зі шкідниками саду в ранньовесняний період є комбінований інсектицид широкого спектру дії Пірінекс® Супер. Перехід личинок з однієї стадії в іншу унеможливлює унікальний за своєю дією препарат для боротьби зі шкідниками саду Рімон.
 
Учасники семінару не могли обминути заходи, спрямовані на захист від таких хвороб плодових насаджень, як парша, борошниста роса, плямистості. Зупинилися на дії високоефективних та надійних фунгіцидах компанії «Мактешим-Аган», таких як: Ардент, Оріус, Мерпан, ШавітФ. Досвідчені садівники знають, що для подолання парші необхідно використовувати контактно-системні суміші фунгіцидів та чітко визначати періоди між обробками. Для подолання проблем, пов’язаних із резистентністю хвороб, компанія виводить на ринок у 2015 році потужний фунгіцид Бенелус.
 
altСадівники-практики підтвердили високу ефективність унікального інсектициду Маврік, який добре працює проти багатьох шкідників, особливо проблемного останнім часом шкідника оленки волохатої, що з’їдає цвіт плодових дерев. Але потрібно не забувати, що результат є лише тоді, коли препарат застосовуються за температури не менше + 15 оС. Також Маврік™ вбиває інших шкідників: попелицю, листокрутку, плодожерку. Унікальність препарату полягає в тому, що його можна використовувати під час цвітіння, він абсолютно безпечний для бджіл та інших корисних комах, природних ворогів шкідників саду.
 
Добре зарекомендував себе і Зумер, двокомпонентний системний гербіцид, який знищує бур’яни та має ґрунтову дію. «Садовий гербіцид Зумер — це суміш гліфосату з оксифлуорфеном, — деталізує Іван Зевако. — Завдяки йому ви матимете не три-чотири обробки, а на одну-дві менше у рядку, ніж при використанні традиційних засобів захисту».
 
Про особливості розвитку основних захворювань саду під час вегетації та хвороби зберігання розповів учасникам семінару кандидат біологічних наук, доцент кафедри мікології та фітоімунології Харківського національного університету імені В. Каразіна Олександр Акулов. А відомий вчений, професор з Умані Олександр Мельник наголосив на тому, як на сади впливають зміни клімату, і принагідно навів конкретні факти того, як до таких змін адаптують свої сади фермери Польщі, країн Західної Європи.
 
altПісля завершення теоретичної частини учасники семінару оглянули сад місцевого фермера Романа Кондрацького, розташований у кількох кілометрах від райцентру Кельменці. Рясні плоди та загальна доглянутість саду приємно подивували присутніх. Уважно слухали господаря та ставили питання про те, як обирає сорти яблунь, якими методами формує крони та як бореться зі шкідниками і хворобами.
 
«11 га саду посадив п’ять років тому, — каже фермер (до речі, енергетик за фахом)». Господарює разом із дружиною. Культивує сорти «Голден», «Фуджі», «Флоріна», «Джонаголд», «Еліза», «Гала», «Фулбрат», «Жоремін». «Цього року матиму перший урожай слив, хочу завести і грушу», — ділиться планами господар. — Нинішнього сезону фіксував десять спалахів парші. Для боротьби з нею використовував контактний фунгіцид широкої дії Мерпан від компанії «Мактешим-Аган». Маю лабораторію для досліджень ситуації у саду. До спостережень та аналізу постійно спонукають фахівці компанії «Мактешим-Аган». Навряд чи досягнув би гарних результатів, якби не прислухався до порад консультантів. От і сьогодні на семінарі, наприклад, переконався, що колоїдну сірку від борошнистої роси не варто було вносити навесні, бо це не дає бажаного результату».
 
Господар пригостив колег стиглими яблуками, які були дуже доречні під час майже 40-градусної спеки. А завершив день ефективного спілкування садівників розіграш призів, який уже став традиційним для «Мактешим-Аган Україна» та друзів компанії.

Коментар
 
altМихайло БАБІЙгенеральний директор корпорації з питань садівництва, розсадництва та переробної промисловості «Дністер»
- Наша корпорація об’єднує 200 фермерських господарств, які мають у своєму володінні 28 тис. га садів. Сподіваємося зібрати не менше 230 тис. т продукції. Без партнерства зі спеціалістами таких світових авторитетних компаній, як «Мактешим-Аган» не обійдемося. Особливо, коли умови, зокрема, погодні, дуже ускладнюють процес вирощування фруктів. Град, дощі, засилля парші впливають на якість плодів.
До ефективних засобів боротьби зі шкідниками та різними захворюваннями застосовуємо Когінор,  Ламдекс, Пірінекс® Супер, ЦезарМерпан,  Ардент, Фольпан®. Проти кліща добре діє Аполло®, плодожерки — Рімон. З нових препаратів компанії чудово зарекомендували себе Маврік, і Зумер. Приємно, що фірма розробляє нові продукти, для попередження виникнення резистентності у шкідливих об’єктів.
 23 квітня 2024
Європарламент на своєму пленарному засіданні в Страсбурзі підтримав у першому читанні продовження тимчасових заходів з лібералізації торгівлі для України з одночасним захистом фермерів ЄС.
Європарламент на своєму пленарному засіданні в Страсбурзі підтримав у першому читанні продовження тимчасових заходів з лібералізації торгівлі для України з одночасним захистом фермерів ЄС.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
Аграрії Сумщини, станом на 18 квітня, посіяли ранніх ярих зернових та зернобобових культур на площі 50,1 тис. га, що становить 83,2% до плану.
Аграрії Сумщини, станом на 18 квітня, посіяли ранніх ярих зернових та зернобобових культур на площі 50,1 тис. га, що становить 83,2% до плану.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
Минулого року AMAZONE представила ринку лінійку сівалок точного моделями Precea 9000-TCC і 12000-TCC з робочою шириною 9 і 12 м. Однак вже цього року команда AMAZONE презентує українським фермерам нову 24-рядну модель PRECEA-TCC, яка ідеально підходить для сівби просапних культур, зокрема цукрових буряків, ріпаку, сої з міжряддям 45 і 50 см.
Минулого року AMAZONE представила ринку лінійку сівалок точного моделями Precea 9000-TCC і 12000-TCC з робочою шириною 9 і 12 м. Однак вже цього року команда AMAZONE презентує українським фермерам нову 24-рядну модель PRECEA-TCC, яка ідеально підходить для сівби просапних культур, зокрема цукрових буряків, ріпаку, сої з міжряддям 45 і 50 см.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
Ставки фрахту на перевезення зерна костерами з дунайських портів минулого тижня продовжили знижуватися. У глибоководних портах Одеси також спостерігалося послаблення ставок для хендісайзів та панамаксів.
Ставки фрахту на перевезення зерна костерами з дунайських портів минулого тижня продовжили знижуватися. У глибоководних портах Одеси також спостерігалося послаблення ставок для хендісайзів та панамаксів.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
Вже вкотре «Добродія Фудз» у рамках гуманітарного проєкту разом з Українською Спілкою Целіакії та за підтримки Canada-Ukraine Foundation передала близько 1150 упаковок безглютенових вівсяних пластівців WOWOATS членам спілки. Гуманітарна допомога знову ж таки буде направлена до сімей, які виховують дітей із целіакією чи непереносністю глютену та які опинилися у важкому становищі.
Вже вкотре «Добродія Фудз» у рамках гуманітарного проєкту разом з Українською Спілкою Целіакії та за підтримки Canada-Ukraine Foundation передала близько 1150 упаковок безглютенових вівсяних пластівців WOWOATS членам спілки. Гуманітарна допомога знову ж таки буде направлена до сімей, які виховують дітей із целіакією чи непереносністю глютену та ...
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
ТОВ «Компанія ЛАН» проводить демонстрації передпосівних компакторів SWIFTER та сівалок OMEGA.
ТОВ «Компанія ЛАН» проводить демонстрації передпосівних компакторів SWIFTER та сівалок OMEGA.
23 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.