agro business 160 160

САЛАР 200: побороти бур’яни вже восени

/ Актуальні статті / П'ятниця, 14 листопада 2014 14:45
Ростислав ПАНІЧЕВ, спеціально для "АС"
Більшість агрономів вважає, що, коли озимі вже зійшли, то до весни на полі нічого робити. Лишається тільки сподіватися на сприятливі умови перезимівлі - і врожай ґарантовано. Та разом з озимими також сходять бур'яни і падалиця культури-попередника, які зовсім не бажані серед сходів, наприклад, озимої пшениці. 

alt

У господарстві ТОВ «Гарант-Агро 4» з села Троїцьке Петропавлівського р-ну Дніпропетровської області давно зрозуміли, що посіви озимих зернових починати захищати бажано з осені. Адже у цьому випадку негативний вплив бур'янів на культурні рослини буде мінімальним. Крім того, осіннє внесення гербіцидів дозволяє частково розвантажити обприскувачі під час гарячої весняної пори. Восени 2014 року в господарстві застосували новітній гербіцид САЛАР 200 виробництва компанії НУФАРМ і отримали досить цікаві результати.
 
Основними попередниками озимої пшениці у ТОВ «Гарант-Агро 4» є озимий ріпак та соняшник. За словами Віталія Тимця, директора господарства, соняшник — це непоганий попередник, оскільки він не має з озимими зерновими спільних хвороб, шкідників та бур'янів. Але тут постає дуже важливе питання контролю падалиці соняшнику. Зрештою, як і падалиці ріпаку.
 
«Окрім цього, є й інші негаразди, — каже Віталій Тимець. — Останніми роками на полях стали масово з'являтися озимі та зимуючі бур'яни, які проростають разом з озимою пшеницею, входять з нею у зиму, а навесні активно продовжують свій ріст».
 
Торік на полях господарства вони пішли в ріст у великій кількості. Чого тут тільки не було: талабан польовий, грицики звичайні, види ромашки і багато інших видів, які складно контролювати при весняному застосуванні гербіцидів.
 
Шкода від озимих та зимуючих бур'янів
Здавалось би: пшениця сама здатна конкурувати з бур'янами цих груп, так що й немає потреби з ними боротися. У разі чого, гербіциди можна внести навесні на початку відновлення вегетації. Питання лише в тому — чи ввійде агрегат у цю пору в поле, чи ні. Адже нерідко в цей час ґрунт ще занадто вологий, що унеможливлює внесення гербіцидів.
 
Тут важливо зазначити, що озимі та зимуючі бур'яни завдають шкоди посівам вже восени. Вони ростуть і розвиваються, конкуруючи з культурними рослинами за поживні речовини та вологу, суттєво знижуючи урожайність озимих зернових культур.
 
Падалиця соняшнику зазвичай не перезимовує. Однак до настання морозів вона винесе з ґрунту значну кількість вологи, макро- і мікроелементів живлення, так необхідних для розвитку культурних рослин на початку їхньої вегетації.
 
«Справді, багато аграріїв досі не розуміють, навіщо потрібна осіння обробка посівів гербіцидами, — коментує Віталій Тимець. — Кажуть, раніше такого не було, ніхто так не працював. Але слід собі лише уявити, що ті ж самі грицики мало того, що восени винесуть призначені для пшениці поживні речовини, вони ще й навесні активно підуть у ріст, створюючи конкуренцію культурі за світло. І ніхто не може ґ арантувати, що в цей час погода сприятиме боротьбі з ними. Різні роки бувають».
 
altПошуки гербіциду
На жаль, усі гербіциди, що були представлені до цього часу на ринку України, — або надто дорогі, або з вираженою післядією для наступних культур, або потребують специфічних умов зволоження та температури повітря. Існує і інший лімітуючий фактор: при жорстких погодних умовах у зимовий період інколи можуть виникати проблеми, пов'язані з пересівом озимих навесні іншими культурами. Ось чому важливо підібрати правильний гербіцид, без вираженої післядії.
 
«Цього року нам пропонували багато гербіцидів різних виробників, але ми обрали гербіцид САЛАР 200 виробництва НУФАРМ, — говорить Віталій Тимець. — Це абсолютно новий гербіцид, інша діюча речовина, інший механізм дії та ефективність».
 
Річ у тім, що в Україні широкого поширення набули препарати на основі сульфонілсечовин. Так, вони мають багато переваг. Але при тому, що вони вважаються відносно безпечними, не слід забувати і про деякі негативні аспекти їхнього застосування.
 
Проблеми діючої речовини

alt

Не секрет, що широке використання похідних сульфонілсечовин у повних нормах протягом десятиліть призводить до накопичення в ґрунті продуктів їхнього розпаду, що часто має непередбачувані наслідки. Післядія сульфонілсечовин на такі культури, як соняшник, ріпак, овочі, є чітко вираженою.
 
За словами регіонального представника НУФАРМ Миколи Нікітіна, в наші дні з'являються бур'яни, які починають проявляти резистентність до сульфонілсечовин. На жаль, в Україні моніторинг щодо цього не ведеться, проте у США нарахували понад 60 видів дикорослих рослин, що мають стійкість до вищезазначеної групи діючих речовин.
 
Для повного та швидкого розпаду похідних сульфонілсечовин в ґрунті велике значення має показник рН ґрунтового розчину: у нейтральному і кислому середовищі цей процес відбувається набагато швидше, а ось у лужному — досить повільно. Окрім того, розклад сульфонілсечовин пов'язаний і з наявністю вологи. У сухі роки цей процес значно сповільнюється, що особливо відчутно у степовій зоні. Всі ці фактори лімітують подальше активне використання гербіцидів з групи сульфонілсечовин .
 
На відміну від сульфонілсечовин, САЛАР 200 працює зовсім по-іншому. І ось чому.
 
Принцип дії САЛАР 200
«Ми дуже зраділи, коли довідалися, що САЛАР 200 має діючу речовину з іншої групи — цинідон-етил і не впливає на вибір наступних культур у сівозмінах, — розповідає Віталій Тимець. — Тому цього року ми вирішили спробувати цей гербіцид на своїх посівах озимої пшениці».

alt

Цей гербіцид контактний, його діюча речовина проявляє свою дію зовні, фактично не проникаючи всередину рослини. Коли цинідон-етил потрапляє на зелені частини дводольних рослин у фазі 2-4 справжніх листків, він впливає на процеси фотосинтезу, викликаючи хлорози та некрози, що призводить до загибелі рослин дводольних бур'янів.
 
«Іншою характерною рисою препарату є те, що він діє надзвичайно швидко, — коментує Микола Нікітін. — Зовнішні симптоми відмирання проявляються на 2-3-й день, а повна загибель бур'янів настає через 7-10 днів після обробки».
 
САЛАР 200 розрахований для боротьби з дводольними однорічними та багаторічними бур'янами. Він дуже ефективний проти підмаренника чіпкого (Galium aparine), романа польового (Antemis arvensis), кучерявця Софії (Descurainia sophia) та інших однорічних зимуючих бур'янів, а також березки польової (Convolvulus arvensis), падалиці соняшнику та ріпаку.
 
Слід зазначити, що ефективність застосування цього препарату в осінній період практично не залежить від температури. Ним можна починати обробку навіть за температури повітря від +5°С. Норми витрати САЛАР 200 — 0,15-0,25 л/га, а робочого розчину складають від 200 л/га.
 
Досвід ТОВ «Гарант-Агро 4»
З багаторічного досвіду ведення господарства Віталій Тимець знає, що новинок боятися не слід. Колись він був першим, хто почав вирощувати озимий ріпак на сході степової зони, одержуючи пристойні врожаї на рівні 40 ц/га. У 2014 році Віталій Миколайович першим у Дніпропетровській області випробував САЛАР 200 на своїх полях.
 
alt«Ми готові витримувати всю технологію, але зважаємо на бур'яни, — розповів пан Віталій. — Ось там, де пшениця посіяна по соняшнику, поля були практично чистими, бо там був ефективний захист. Водночас на краях цих полів зійшло багато падалиці соняшнику, з якою довелося боротися. Аналогічна ситуація спостерігалася і на полях, де був зібраний озимий ріпак. На окремих ділянках було значно більше бур'янів. Вони і стали полігоном для випробувань САЛАР 200».
 
Усього було оброблено 300 га посівів. Обробку гербіцидом проводили в середині жовтня, а вже через кілька днів не лишилося і сліду від бур'янів.
 
Умови обробки поля САЛАР 200 були надзвичайно сприятливими. Аграрії згадують, що тоді температура повітря становила +18 °С, а вітру майже не було. Норма внесення препарату склала 0,2 л/га, а робочого розчину — 200 л/га.
 
Навіть падалиця ріпаку, яка на початку ще намагалася протистояти дії цинідон-етилу, через 7 діб здалась і припинила свій розвиток.
 
«На деяких ділянках поля було дуже багато бур'янів, — коментує директор господарства. — Нині там можна побачити хіба що тільки їхні рештки. Ми дуже задоволені використанням цього нового гербіциду НУФАРМ. Плануємо на наступний рік продовжити його використання. До речі, САЛАР 200 можна вносити і навесні, зокрема і на ярих зернових».
 
Тепер залишається очікувати сприятливої погоди восени і сніжної зими, аби пшеничка на наступний рік вродила. Зазвичай «Гарант-Агро 4» на врожайність не скаржиться. У жорстких умовах нестачі вологості цього року в господарстві зібрали по 56 ц пшениці на круг, що для східних степів є непоганим результатом.
 

Про НУФАРМ
 
НУФАРМ — Один із найбільших агрохімічних концернів, який займає 7 місце у рейтингу світових виробників ЗЗР. Штаб-квартира компанії розташована в м. Мельбурн (Австралія). Акції НУФАРМ котируються на Австралійській фондовій біржі (символ NUF).
 
Компанія НУФАРМ також є світовим лідером у виробництві фенокси-гербіцидів, окрім цього, займає 2 місце у світовому виробництві гліфосатів і входить до п'ятірки найбільших виробників мідьвмісних фунгіцидів.
 
Широкий асортимент препаратів для сільського господарства виробляють на заводах Австралії, Нової Зеландії, Азії, Європи, Північної та Південної Америки. Це дає можливість споживачу бути цілком упевненим у якості препаратів та в кінцевому результаті.
 
Персонал компанії налічує понад 3400 працівників у всьому світі, кожен із них робить важливий внесок у створення іміджу компанії, досягти якого вдається лише завдяки інноваційним підходам та висококваліфікованій технічній підтримці.
 
НУФАРМ постійно розширює своє портфоліо, інвестуючи як у промислове виробництво препаратів, так і в їхні реєстраційні досьє, забезпечуючи своїх клієнтів у всьому світі високоякісною продукцією, яка відповідає встановленим стандартам якості, безпеки для довкілля та здоров'я людини.

alt

В Україні компанія НУФАРМ представлена з 1996 року, а з кінця 2009 здійснює свою діяльність через дочірнє підприємство ТОВ «НУФАРМ УКРАЇНА».
 
З 2011 року ТОВ «НУФАРМ УКРАЇНА» є членом ЕВА (Європейської Бізнес Асоціації).
 
Більше інформації на сайті www.nufarm.com.ua
 

 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024
 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.