Особливій Україні — особливі гібриди від Шавіньї

/ Актуальні статті / Середа, 03 грудня 2014 13:05
Наталія АНТОНЕНКО, спеціально для "АС"
Досвід 22-річного фермерування в Україні довів французу Фредеріку Шавіньї, що насіння у нас потрібно висівати своє, українське. Якщо, звичайно, хочеш мати не просто гарний урожай, але й стабільний прибуток. 

 

Отож кілька років тому впертий господар зі Шполи сам серйозно взявся за селекцію. Як завжди, спочатку випробував на власних землях, а отепер вже почав презентувати результат для партнерів та клієнтів.
 
Знайшов, на чому економити
Логіка проста: шукаємо, як захиститися від ризиків кризового часу. До державного субсидування Фредерік, як і більшість аграріїв, ставиться скептично. Світову лихоманку цін, які змінюються часом на 20–40 % впродовж року, не втихомириш. Залишається економити на власних витратах, зменшувати собівартість своєї продукції. За рахунок чого? Перераховуємо можливості разом з Шавіньї: посіяти 2-гу репродукцію — значить отримати половину врожаю, поскупитися на добривах — половину втратити, без гербіцидів можемо взагалі нічого не зібрати, орендна плата і податки лише збільшуватимуться.
 
«Є лише два реальні напрямки впливу на собівартість, — виводить свою формулу Фредерік. — Надійну страховку від ризиків, найперше, дадуть свої гібриди, які не залежатимуть від погоди, забезпечать однаковий урожай: бажано високий, а головне — стабільний. Другий фактор — сушіння — стосовно кукурудзи особливо витратний через проблемний газ. Окреслили, над чим працювати: потрібна точна відповідність гібридів клімату, регіону, іншим місцевим особливостям та їх здатність швидко віддавати вологу. Звідси і обрана нами стратегія».
 
Формула економії від Шавіньї: точний гібрид і швидка вологовіддача.
 
Гібриди з українською пам’яттю
Два роки тому Шавіньї завбачливо придбав спеціально обраний для континентального клімату великий об’єм генетичного матеріалу. На основі 10 тисяч ліній створив спеціальну програму для випуску гібридів на ринок. Зараз вони починають входити у держреєстри України та країн Європи.
 
«Наші гібриди дали урожайність по 100 ц/га при 14 % вологості на момент збирання, це в середньому на 5 % нижче за конкурентів, — не приховує гордості український француз. — З 2015 року вони будуть доступні для наших партнерів та клієнтів. Нехай отримують стабільні врожаї і зменшують витрати на сушіння. Розраховуємо, що економія складатиме 50 доларів на тонні».
 
Шавіньї не дивується, чому продукти світових насіннєвих лідерів не завжди відповідають очікуванням українських аграріїв. Його великі конкуренти працюють на рентабельний ринок Європи, який водночас дуже відрізняється від України — за рівнем опадів (по 500–700 мм) він не континентальний, а швидше морський. І багато тамтешніх гібридів, скажімо, виявляються нестійкими до фузаріуму, який призводить до зниження маси тисячі насінин.
 

Можливість одержати гарний прибуток і зекономити на сушінні допоможуть нові гібриди від Шавіньї:
 
altАS33007 — один із найбільш ранніх гібридів з ФАО 250, але урожайністю на рівні ФАО 300 — зафіксовано 132 ц/га за вологості 14% на момент збирання. Його замовляють справжні професіонали на кукурудзі — як на зерно, так і на силос. Дослідне поле з цим гібридом — одне з найкращих, тому вже надійшло багато замовлень. Охочим придбати варто поквапитись.

altАS33281 — дуже рівномірний зубовидний гібрид з крупними качанами. Надзвичайно великий потенціал урожаю саме на зерно. Дуже швидко здає вологу — ще до збирання фіксувалося 13%. Дає урожайність на 7-8% більшу за середню на сьогоднішньому ринку — 130 ц/га.


altАS33019 — гібрид з ФАО 320, рекомендується для південних районів. Для нього характерні велика кількість рядків у качані, тонкий внутрішній стрижень. Висока швидкість віддачі вологи при дозріванні.



altAS33021 — пізній гібрид із ФАО 350-380. Немає конусних качанів — усі рівні, з великою кількістю рядів. Зубовидний.

 
 

 
«Наш ринок — в Україні, тому і намагалися створити гібриди щонайточніше для континентальних умов, — пояснює Фредерік Шавіньї. — Навіть у межах континентальності фіксуємо різниці в сумах температур, опадів, довжині світлового періоду. Спостерігаємо за поведінкою рослин на демоділянках в різних регіонах Росії, у Грузії. Гібрид має реагувати на те місце, де він буде рости». Виробничники, які співпрацюють з компанією Шавіньї, називають «фішкою» його селекції те, що вміло впливає на модифікаційну пам’ять гібридів.
 
У компанії також пристосовуються до особливостей ринку, де в останні роки працює багато вузькоспеціалізованих господарств. Хтось орієнтується на зерно чи корми, інші — на крохмаль чи попкорн. Важливо не просто пообіцяти великий урожай, але й якточніше підлаштуватися під потреби конкретного фермера. Не втюхують певні гібриди агровиробнику, а розпитують, що важливо виростити саме йому, дають більше шансів вибрати потрібне. «Тому в нас багато різних гібридів. І зупинятися не збираємося, будемо створювати нові», — переконує Шавіньї.
 
Основна стратегія: максимально врахувати особливості умов і мету вирощування.
 
«Три в одному: весь комплекс контролюю особисто»
Про те, що Фредерік взявся за селекцію ґрунтовно, свідчить, зокрема, те, що два роки тому відкрив і розвиває селекційний центр у Шполі. Там вже працює 20 професіоналів, а наступного року штат планується збільшити на 30–40 одиниць висококваліфікованих селекціонерів, агрономів, менеджерів. Такий же центр — але пізньої селекції — створений і в Грузії. Якщо у Шполі опрацьовується матеріал з ФАО від 150 до 450, то для роботи із ФАО до 750–800 потрібен був південніший регіон — за параметрами підійшла Грузія, тож охопили лінійки з ФАО від 150 до 800. Збираються також відкрити селекційний центр у російському місті Благовєщєнськ на кордоні з Китаєм, звідки вже отримують перші результати. Наступного сезону організують селекційні роботи на Уралі, в Оренбурзькій області, де в умовах посухи (при опадах до 200 мм) гібриди компанії Шавіньї дали урожайність мінімум на 10 ц/га вище за конкурентів при вологості 15–17 %.
 

alt

А щоби вже остаточно переконати, що класично в бізнесі не складає всі яйця в один кошик, Фредерік відкрив програму селекції ще й у південній півкулі — в Чилі, де збирають по два врожаї на рік. Щоби розвивати свою нову генетику, підготували насіння на Черкащині, до 30 жовтня воно вже буде засіяне в Чилі, де в березні збереться і вже до кінця квітня засіється знову в Шполянському районі. (Співробітники Фредеріка Шавіньї минулого сезону підрахували, що їх керівник 122 дні на рік провів у літаках (!).
 
На кукурудзі, каже Шавіньї, не зупинятиметься — працюватиме над гібридами соняшнику, пшениці, сої. Удосконалюватиме якість генетики, тому має проект створення у Шполянському районі лабораторного центру, акредитованого за міжнародними стандартами ІSТА та ІSО. Місце для нього вже вибране.
 
Для насіннєвого заводу у Шполі Шавіньї підібрав найкраще обладнання, щоби відповідати найсучаснішим технологіям. Забезпечив повний процес від очистки до упаковки. Збирається найближчі три роки інвестувати у підприємство від 5 до 7 млн євро, щоби збільшити потужності майже удвічі — від теперішніх 800 мішків насіннєвого матеріалу до півтора мільйона.
 
Француз, який встиг стати переконаним патріотом України, а особливо Черкащини, не втомлюється повторювати: тут є всі можливості, щоби досягнути високої якості насіння і якості генетики. Для цього і створює повний виробничий комплекс.
 
«Схема роботи наша і зарубіжних конкурентів подібна, — пояснює Шавіньї. — В усіх є селекція, розмноження, продаж. Але у тих селекціонерів немає власної землі, тому віддають насіння на розмноження фермерам. Якісь інші партнери готову продукцію продають. У мене принципово інший підхід: три в одному — все хочу робити сам. Контролювати кожне поле, де вирощується насіння, бути впевненим у досконалості заводської обробки, мати на очах весь цикл виробництва. Тільки тоді можу впевнено ставити на мішок з насінням своє ім’я, свій бренд — АСПРІЯ від ByFrederic».
 
Продукцію «Шпола-Агро-Індастрі» можна купувати і без посередників, заощаджуючи 5–7 % вартості. Тут зафіксували ціни в гривнях, щоб убезпечити своїх клієнтів від валютних стрибків. До речі, на ринку Росії та Грузії компанія теж прив’язується до національних валют.
 
«Якість гарантую своїм ім’ям»
 
Шавіньї — це дуб із корінням у Шполі
По-сусідськи Шавіньї береться за вдосконалення соціальної сфери місцевості, де живе вже понад 20 років. Ремонтує стратегічні дороги, допомагає дитсадочку, а особливо — школі, без навчання, каже, не матимемо кадрів на майбутнє. Планує створити спеціальний підрозділ в компанії для втілення комплексних соціальних програм. Бере під опіку невеликих фермерів. Переконаний, що тільки свідомий аграрний бізнес може бути основою стабільності сіл.
 
«У нас у Шполі тільки хороші сусіди, — не упустить можливості похвалитись Фредерік. — Я вірю в цю місцевість, у нашу генетику. Хай зараз якісь інвестори й залишають Україну, тривожаться через валютну кризу чи політичну нестабільність, війну на сході. Але тільки не я. Для всіх наголошую: Фредерік — це старий дуб, який пустив коріння у землю Шполянського району. І цей корінь росте та міцніє».
 
«Я залишаюся в Україні. Саме тут бачу перспективу розвитку, не в Європі».

Коментарі
 
altФредерік ШАВІНЬЇзасновник групи компаній «ByFrederic»
- Мало вірю в активний розвиток державної селекції в Україні. Між нею та бізнесом утворилася надто глибока прірва. Хто зміг сорти з науки перенести в бізнес — тільки той і залишився. Інші потонули у цій прірві. Виживуть ті, хто вкладає гроші, хто постійно інвестує, хто прийшов не тимчасово, а на роки, на довгі роки. Вони рухають майбутнє, навіть незалежно від кризової ситуації.
 

altСергій СІЛІН, керівник департаменту реклами та маркетингу «ByFrederic»
- Український ринок активно насичується цікавими гібридами. Практика показує, що до цього процесу долучаються і невеликі селекційні фірми. Ми складемо хорошу конкуренцію, щоби світові лідери оглядалися і на цілком конкурентні невеликі компанії. Наприклад, ми заклали майже 300 демополів в Україні, Грузії, Росії, а також у Європі. У кожному регіоні України намагалися обирати для випробувань по 3–4 різні ділянки, щоби врахувати всі нюанси. Обов’язково систематизуємо і проаналізуємо отриману після збирання інформацію, щоби продемонструвати ринку. Тоді наші партнери та клієнти зможуть робити висновки, що їм цікавіше обрати для їхніх конкретних полів.
 
 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.