agro business 160 160

Інноваційна пропозиція. АСПРІЯ відтепер дружить із супутником

/ Актуальні статті / Понеділок, 02 лютого 2015 15:45
altУ насіння АСПРІЯ тепер просто-таки родинний зв’язок із космосом. Хто висіває його — регулярно буде отримувати інформаційний привіт із супутника. Йдеться про інновацію для клієнтів компанії By Frederic. Разом із якісними гібридами вони матимуть бонусом програму постійного спостереження за своїми посівами, з аналітикою і підказками професіоналів.

 

 
 
Інна ПИЛИПЕНКО, спеціально для "АС"
Усе починалося з ініціативи молодих менеджерів By Frederic та компанії «Панорама консалтинг». Вони вирішили поставити на службу якісній селекції новітні комплексні ІТ-програми.
 
«Нас не здивувала пропозиція працювати разом із відомою на ринку динамічною компанією By Frederic, — говорить директор компанії «Панорама консалтинг» Артем Бєлєнков. — Адже вона вирізняється своїм бажанням експериментувати та виводити на ринок новітні якісні продукти. Впровадження комплексних систем обліку та контролю у рослинництві, побудова різних новітніх систем, зокрема, точного землеробства, супутниковий моніторинг стають все популярнішими серед аграріїв в Україні. Можна сказати, що розвиток аграрного напряму — це нині справжній мейн-стрім для ІТ-галузі». На підтвердження цих слів Артем наводить показову цифру: новітніми проектами вже користуються клієнти компанії із загальним земельним банком у майже 2 млн га.
 
altBy Frederic особливо цікаві тим, що мають солідні площі під селекцію, а отже, у господарстві надзвичайно прискіпливо стежать за усіма нюансами таких посівів. «Панорама консалтинг» забезпечуватиме їм постійний контроль із космосу завдяки фахівцям Інституту космічних досліджень НАНУ та ДКАУ, котрі мають багатий досвід та методологію супутникових спостережень. Щотижня дані супутника обробляються і прив’язуються до конкретних полів. Відтак, замовники можуть спостерігати за динамікою того, як поводить себе біомаса на їх ділянках.
 
Як усе це виглядає на практиці? Артем Бєлєнков погоджується показати реальні приклади. Скажімо, є картинка полів господарства, датована квітнем. Палітра фарб не всюди однакова, а це говорить про те, що у деяких місцях сходам вочевидь чогось бракує. Отже, отримано сигнал для агронома: час виходити на конкретну ділянку поля і досліджувати її проблеми. Можливо, там є ущільнення грунту і треба наступного разу пройтися глибокорозрихлювачем, чи вода на тій ділянці застоюється, або ж недотримана котрась технологічна операція. Якщо у господарстві налагоджено систему GPS-моніторингу (а у компанії By Frederic таке практикують), можна передивитися її історично, наприклад, переконатися, чи на оптимальній швидкості відбувався посів. «У нашому досвіді, — розповідає Артем Бєлєнков, — був приклад, коли сівалку, запрограмовану на швидкість 10 км/год., найманий механізатор ганяв полем по 15 км/год. Недбалий робітник отримав гроші і поїхав собі, а на посівах залишив смуги».
 
altПередивляємося ті ж поля, але вже через певний час. Насиченість кольорів на малюнках змінюється, проте проблемні ділянки все одно виділяються. Тобто проблема має системний характер.
 
Під карту полів накладаються програми конкретних культур. Спеціалісти так обробляють знімки, що клієнт отримує векторні полігончики, куди можна вносити інформацію за відповідними параметрами. Видно, де і як попрацював обприскувач, яка кількість добрив внесена, різні параметри та елементи точного землеробства. Виходить своєрідна інтерактивна карта — цілісний комплексний продукт, яким легко користуватися професіоналу. Якщо, звісно, він хоче глибоко зануритися у суть своїх проблем і процесів та робити правильні, точні висновки на майбутнє.
 
Агрономи компанії, у свою чергу, надсилають для проекту оперативну інформацію з полів: фото посівів, окремих рослин, динаміки сходів, роблять підрахунки, скажімо, кількості листочків, наводять дати і послідовність процесів. Таким чином, вибудовується спільна база і модель спостережень, яка дає матеріал аналітикам для висновків і впевненого прогнозування.
 
 

 

 
Але в компанії Фредеріка Шавіньї супутниковий моніторинг беруть не тільки на власне озброєння. Ним планують ділитися із клієнтами — споживачами посівного матеріалу від By Frederic і, зокрема, насіння АСПРІЯ. Розробники якісних гібридів не просто передають своє насіння фермерам, але й готові за власний кошт далі допомагати стежити, як їх вихованці поводять себе у товарних посівах агровиробників. Тобто дають їм в руки новітній інструмент космічного моніторингу — БЕЗКОШТОВНО. Головне — він вчасно і неупереджено подасть сигнал тривоги. Розробники програми називають її індикатором проблем, який створений для того, щоб агрономи, власники господарств починали ставити собі правильні запитання. І потім разом із фахівцями на такі проблеми оптимально реагували.
 
alt
 
Супутниковий моніторинг стану посівів за індексом вегетації стимулює агрономів до чіткого дотримання технологій та системності роботи на кожному з полів. А прив’язана до комплексного GPS-контролю, з урахуванням урожайності, кількості зібраного і доставленого на елеватор, комплексна система закриває всі ходи для порушень у господарстві, кажуть розробники. Крім того, дозволяє вести якомога ширшу та глибшу аналітику. Адже в електронних он-лайн-паспортах полів є інформація про стан посівів за окремими сортами, за системою внесень та обробітку, а також про склад і стан грунтів. Можна наочно порівняти ситуацію з такими ж культурами, але інших сортів, гібридів. Комплексна картинка мусить підказати ефективне рішення. І допомогти оцінити впровадження технологій на роки.

Коментарі
 
altСергій СІЛІНкерівник департаменту реклами та маркетингу компанії By Frederic
- Проект «Супутниковий контроль гібридів АСПРІЯ» передбачає, що наші партнери, купуючи від 300 посівних одиниць, безкоштовно отримують недешеву додаткову послугу супутникового нагляду за своїми посівами. Бажано, аби площа поля була не менше 100 га, адже тоді огляд матиме вищу якість. Виграють від цього усі. Хочемо спостерігати за поведінкою нашого насіння в різних умовах, щоб якнайточніше догодити клієнтам. Тож матимемо повну базу даних усіх ділянок у прив’язці до карти полів. Будемо допомагати фермерам моніторити поля, відведені під насіння АСПРІЯ.
Приємно, що одночасно підтримуємо і просвітницьку місію. Адже фермер просто купив насіння, і міг навіть не чути про можливості таких проектів, як супутниковий моніторинг посівів. Ми разом із партнерами-розробниками вводимо агровиробника у світ нових речей і технологій, по суті надаємо господарству статус інноваційного. Фредерік Шавіньї відповідає своїм іменем за якість насіння, а додатковим бонусом фермери отримують систему моніторингу та систему навчання, як правильно користуватися такими технологіями. Отож, це пропозиція для людей із новим мисленням, для тих, хто прагне прогресивно розвиватися.

altАртем БЄЛЄНКОВдиректор компанії «Панорама консалтинг»
- Ми прагнемо вибудувати моделі прогнозування урожайності, орієнтовані під конкретні сорти, гібриди. Цим станемо корисні для селекціонерів, зокрема, таких, як компанія Шавіньї, де понад 4 тис. га відведено під селекцію. Продукти, над якими вони працюють і виводять на ринок, постійно оновлюються. А наші комплексні спільні спостереження та аналіз дають можливість за індексом біомаси робити висновки і прогнози. Наприклад, якщо операції відбуваються у певні терміни, то при визначеній біомасі урожай планується відповідний. Це індикатор для клієнта, він обиратиме найкраще для його конкретних умов. Можемо показати, що трапиться, коли знизиться температура чи перенесеться дата посіву — окреслюємо очікуваний результат і вірогідність ризиків: є час належно підготуватися. Можна прорахувати прогнозовану урожайність і вибудувати точний календар збирання. Завдяки нашій системі є можливість вже на певних стадіях вегетації, при правильному вивченні стану рослини зрозуміти, коли починати збирання з точністю до 2 днів. Такі технології прогнозування у світі вже широко застосовуються. Бачимо, що активно сприймаються і в Україні.
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024
 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.