Тільки інтенсивні технології обрав «Світанок» із компанією «Сингента»

/ Актуальні статті / П'ятниця, 06 лютого 2015 12:42
altІрина САДОВА, спеціально для "АС"
«Виходжу навесні в поле, де розкидані залишки кукурудзи чи соняшнику, відгортаю - а там аж кишить черв'яками, по 4-5 повилазили на сонечку грітися у волозі. Одразу бачу, що досягнув того, чого прагнув», - таке у сумського фермера Миколи Надточия переконання у правильності зробленого вибору 15 років тому на користь нульового обробітку грунту. 

 

Він навіть символічно залишає замість пам'ятника у центрі села старий гусеничний трактор. Мовляв, відслужив старенький і годі, господарство давно розпрощалося з плугом. Чітко вийшли на систему інтенсивних технологій. А тут, відповідно, знадобилися і надійні партнери.
 
На рідній землі і без шаблонів
Спокою ставка на No-till «Світанкові» не дає. Тому що у кожному підрозділі, з якого складається господарство, кажуть, все одно діє своя, індивідуальна технологія, без жодних шаблонів. Землі ж площею у 3,5 тис. га простягнулися майже на 60 км: є чорнозем, а є і пісок з глиною.
 
Розпочинав Микола Олександрович 1990-го року з 5 га пустиря. Тоді ще мав бабусю — живого свідка того, де і що саме сіяли на оцій же землі, коли вона належала, зокрема, і їхніх родині. Отож ніяких стаєрських підходів одразу не практикував. Застосовувати екстенсивні технології на рідній землі в розрахунку швиденько сяк-так рік-три перебути не годилося. Одразу обрав інтенсивний шлях. Чітко вийшли на дотримання оптимальної для цієї місцевості сівозміни у 6 традиційних культур: по 500-600 га пшениці, ріпаку, ячменю, соняшнику, кукурудзи та сої. Мають трохи гречки для своїх пайовиків.
 

alt

Систему No-till вивчали та впроваджували поступово, довго і клопітно. Без років поступових глибоких досліджень та експериментів з неї нічого не вийшло б, не сумнівається Надточий. Але якщо чітко знати, чого прагнеш і розумітися на суті усіх процесів — отримаєш результат сповна. Сучасна техніка дозволяє придбати чи сконструювати будь-які необхідні агрегати під мінімальний обробіток. Головне — землю не ворушити. Роблять, зокрема, смугове внесення, аби досягнути оптимальних доз для добрив. Внесені з осені фосфор, калій у шарах та капілярах, ретельно підготовлених улюбленими фермером трудягами-черв'яками, краще переходять у легкозасвоювану для рослин форму. На ті ж смуги згодом заходить і сівалка.
 
Коли запитуєш, чи не виявляє за ці роки надмірне накопичення залишків хімічних препаратів захисту, Микола Олександрович навіть не задумується: «Якщо таке є — ви застосовували неякісні, неоригінальні продукти. Я орієнтуюся тільки на перевірених надійних виробників ЗЗР. Їх препарати швидко розкладаються у грунті, нейтралізуються, не накопичують токсинів. Тому, скажімо, давно без проблем працюємо із компанією «Сингента».
 
Щоб закріпляти навички не тільки керівники, але й різні спеціалісти «Світанку», механізатори, інженери постійно їздять на навчання, семінари, конференції, Майстер®-класи та виставки — засвоюють нюанси і переймають живий досвід. «Аби усі новітнім духом перейнялися», — твердить керівник.
 
Переконує тільки результат
Єдиний аргумент, якому свято довіряє Надточий, — це реальний багаторічний результат. «Якби ми щось не так робили, — міркує він, — то були б гірші за сусідів, а у нас зав­жди урожайність вища за інших. Хоча всі живемо в однакових кліматичних умовах». Хіба будеш сперечатися, якщо цього року «Світанок» показав урожайність 38,3 ц/га, минулого — 38,1, позаторік — 40. І це на землях різної якості — урожайність все одно стабільно висока, принаймні, краща за сусідську.
 
Терпляче спостерігали за результатами різних гібридів, яких брали багато для дослідних посівів. Упродовж років кращими на їх полях показали себе соняшники «Сингенти». Тож тепер і від демо відмовилися — закладають одразу на товарні площі. Упевнено завжди дає віддачу класичний НК Бріо. Одним гібридом, звісно, не обмежуються. На додаток беруть, як торік, ще середньостиглий високоолеїновий НК Ферті. Нинішнього року заплановано ранньостиглий НК Рокі.
 
 

 

 
Питаємо, за якими параметрами «Світанок» обирає для себе гібриди. «Вони повинні відповідати інтенсивним технологіям», — відповідає Микола Надточий і додає, що тільки інтенсивний шлях розвитку дає результат. Саме тому обирає і найінтенсивніший НК Бріо, бо той найкраще розкриває свій потенціал за найретельнішого удобрення та захисту. А такий підхід до душі тим, хто розуміється на глибинній суті процесу, бачить його в комплексі. Фермер наводить також приклад понад 10-річного вирощування пивоварного ячменю на замовлення авторитетного виробника пива. Використовуючи сорт Квенч, вирощуючи й насіння у своєму господарстві, стабільно поставляють якісний ячмінь. Можуть похвастатися цьогорічним показником у більш як 75 ц/га у загальному заліку. «Не кожне господарство у Європі має такий результат, — не без гордості відзначає керівник «Світанку». — А все завдяки кращим технологіям».

alt

Міркує за такою логікою: в агрогалузі треба належно інвестувати, як і в кожен бізнес, коли очікуєш гідної віддачі. Особливо, це стосується захисту. Гривня, вкладена у захист, і окупається гривнею, каже Микола Надточий.
 
Одним із перших, коли почали вирощувати пивоварний ячмінь, господарство пробувало препарат Альто Супер, застосували і системний фунгіцид Амістар Екстра, щоб подовжити вегетаційний період. «Мені для початку запропонували просто спробувати цей продукт, — згадує Микола Олександрович. — А я візьми й замов його одразу на половину своїх ячмінних площ, на 100 га. Ви ж, кажу, обіцяєте суттєву прибавку в урожайності, я вірю, хоча, може, й ризикую. І не помилився. Отримав додатково по півтори тонни на гектар порівняно з контролем. На той час пристойним урожаєм вважалися 35-40 ц/га, а ми отримали 47-50 ц/га. Це була справжня революція на ячмені! Після того на всіх площах застосовую Амістар Екстра. Потім помітили: фунгіцид настільки сильний, що починаємо вже молотити, а стебло залишається зеленим. Досі користуємося фунгіцидами цієї ж групи. Маємо врожаї удвічі більші за сусідські».
 
На соняшнику фунгіцид Амістар застосовували по вегетації, коли ще є можливість зайти обприскувачу з високим кліренсом. На нинішній сезон розробили схему з трьох етапів внесення: перший — у період 4-6 листків, другий — перед цвітінням і третій — після цвітіння. Вважають доречним застосовувати авіацію, яка обходиться зараз не в таку вже й велику копійку.
 
Стежать за новими препаратами, які пропонують різні авторитетні компанії. «Ми працюємо тільки з найкращими перевіреними фірмами, — говорить Микола Олександрович. — Їх не так вже й багато на ринку — 3-4 зі світовим ім'ям. Вони між собою конкурують, а отже, стимулюють таким чином одне одного продукувати найкраще. Кожна із таких компаній є лідером у якомусь сегменті, ми це аналізуємо і саме такі лідерські продукти використовуємо».
 
На зерновій групі, на кукурудзі, для «Світанку» актуальною залишається стара добра Пріма. Зокрема, через те, що до складу цього гербіциду не входять елементи, схильні до накопичування. Вносять його до 5 листка. Вже закупили на весь сезон незамінний інсектицид Нурел Д, десикант Реглон. Встигли, доки курс долара ще коливався в межах 9-11 грн. Досі купували такі необхідні препарати за гроші, але наразі планують спробувати пропоновані «Сингентою» фінансові інструменти. «От докладно ознайомимося з деталями та етапами можливих угод, порахуємо, чим вони обернуться на практиці. Думаю, стануть у нагоді», — ділиться Микола Надточий.
 
Вправно розділити ризики
Фермер не ризикує назвати культуру, яка однозначно економічно найвигідніша для його господарства. «Усе відносно», — філософствує потихеньку. І знову посилається на доцільність випробуваної сівозміни, яка, впевнений, упереджає і роззосереджує ризики. Он пшениця не мала нормальної ціни, її стали менше сіяти, аж дивись, і ціна вирівнялася. Доки песимісти говорили про її нерентабельність, більшість залишилися задоволеними і збільшили посіви.

alt

Завдяки ріпакам і ячменю ще влітку можна було отримати живі гроші і закупити добрива. Дарма, що траплялися ситуації, коли по 2-3 роки вимерзав ріпак, але «Світанок» вперто залишається вірним сівозміні. Знову ж таки оглядаючись на свій No-till. «Бо це система, яку мусиш комплексно розуміти, — веде своєї Надточий. — Після ячменю мусить бути ріпак, чи після пшениці. Нібито все просто: у пшениці мочкувата коренева система, потрібен ріпак, щоб прорости глибоко. А тоді знову пшениця, соя — знову заглибитися, потім соняшник. Це ж ціла наука, в тому числі, і про чергування так званих холодних і теплих культур. Не все у нас завжди йде гладко, зате з проблем робимо висновки. Скажімо, переконалися, що анкерний сошник не дуже підходить під No-till, переходимо на диск, монодиск. Купили нову 24-рядну сівалку, найпрогресивнішу для технічних культур на сьогодні».

 
Як іще вплинути на урожайність
Зараз, зізнається Микола Надточий, господарство дійшло до своєрідної критичної точки — перестали рухатись у плані збільшення урожайності: «Досягли якоїсь межі і ніби тупцюємо на місці. А звикли ж до постійної динаміки. Можливий прорив бачу у потенціалі фунгіцидного захисту».
 
Стосовно пшениці та ячменю вже відпрацювали систему триразового внесення. А от щодо соняшнику цього року закладають досліди з використанням обприскувачів та авіації. Не мають можливості вплинути на рівень вологи в грунті, залежачи від клімату. Тож намагаються утримати її завдяки No-till. І є ще варіант впливу — через фунгіцидний захист. Над цим працюватимуть найближчим часом.
 
Цього року «Світанок» відзначився ще одним новим проектом. Особливо уважно ставляться до підготовки насіння, тож придбали унікальну німецьку машину для протруювання. Завдяки їй кожна насінинка занурюється і купається у розчині. Технологію підгледіли у сусідів із Полтавщини, де ефективність спеціальної технології перевірено практикою вже впродовж 5 років. Але модель агрегату придбали найновішу. У «Світанку» традиційно під час протруювання додатково у протруйник вносять ще й мікроелементи, бор, спеціальні мікродобрива.
 
Микола Надточий розповідає, як випитував у знайомого німця, чи той бачив реальну прибавку після такого надуважного ставлення до насіння: «А він мені відповідає: є технологія — її треба дотримуватись. І я готовий погодитися. Адже результат спочатку може бути і неочевидним. Та зрозуміло, що накопичення в грунті мікроелементів стимулює обмінні процеси. Може, й не добавиться урожаю на пшениці, зате поліпшиться якість зерна, борошна і хліба, який з нього самі ж і випікаємо, отримаємо корисніші продукти у себе на батьківщині».
 
Кадри і мотивація
Свою невеличку переробку фермерське господарство запровадило ще з 2000 року. Мають свій міні-млин та пекарню. На замовлення магазинів району печуть хліб із власного борошна, виготовляють макаронні вироби. Не основне виробництво, але 20 працівникам забезпечуються постійні робочі місця. У господарстві взагалі не практикують сезонних тривалих відпусток, намагаються і серед зими знайти справу робітникам.
 
Надточий гордиться, що середній вік його співробітників — лише 32 роки. Секрету, зізнається, ніякого нема: треба впроваджувати більше новацій — саме вони притягують молодих спеціалістів. Тому, наприклад, одними з перших у районі освоїли новітні системи GPS-навігації, посадили механізаторів в кабіни новомодних комбайнів, щоби відчували себе комфортно. Спеціальні графіки замін передбачають регулярний відпочинок. «Мій співробітник не повинен геть знесиленим приходити додому, бо його там чекає сім'я, діти, які потребують уваги», — так говорить про мотивацію своїх підо­пічних фермер.

Коментар
 
altІгор ГРИЦЕНКОрегіональний представник компанії «Сингента» у Сумській області
- Минулого року на соняшниках «Світанку» спробували застосувати наш препарат Примекстра TZ Голд. Це господарство постійно ініціює експерименти. Відверто кажучи, трохи остерігався, бо працювали грунтовим гербіцидом в умовах No-till, хоча класично мали б заробляти його в грунт, вносити під час передпосівної культивації. Отож, прискіпливо стежили за найменшими нюансами дії. Зафіксували, як виглядають міжряддя під час цвітіння: там є рослинні рештки, а от бур'яну немає. Де-не-де могла зустрічатися берізка, з якою грунтовому гербіциду просто нереально боротися. А загалом поле чистісіньке. Так разом із «Світанком», завдяки їх дослідницькому прагненню до вдосконалення, і для себе зробили висновок, що наш грунтовий гербіцид Примекстра TZ Голд ефективно працює і на No-till.
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.