agro business 160 160

Ексклюзивні сорти насіння озимої пшениці, озимого і ярого ячменю та квасолі представила компанія Biligrain — такі, яких ні в кого немає

Ексклюзивні сорти насіння озимої пшениці, озимого і ярого ячменю та квасолі представила компанія Biligrain — такі, яких ні в кого немає

/ Актуальні статті / Середа, 28 липня 2021 10:02

У свій перший День поля на Хмельниччині в невеличкому селищі Кузьмин одна з небагатьох в Україні насіннєва компанія Biligrain, що має сучасне потужне оснащення для розмноження елітного насіння, влаштувала справжнє свято, де, власне, й представила зразки своїх нещодавно створених оригінальних зернових культур, зокрема з кольоровим зерном: озимої пшениці, озимого ячменю, а також квасолі.

Більше як десять нових, щойно створених сортів зернових культур з унікальною генетичною основою, що є складовою здорового (функціонального) харчування, оригінального насіння з високою сортовою чистотою та вирівняною за енергією проростання насіння, яке, як стверджують представники компанії, є цілющим для організму людини. Ці унікальні сорти вже незабаром можна буде придбати в насіннєвої компанії Biligrain.

Нагадаємо, що нещодавно компанія Biligrain взяла напрям на створення саме корисного для здоров’я зерна. Більше з тим, вихід цінного продукту із зерна сортів голозерного ячменю, наприклад, круп, становить до 30% більше, як порівняти з традиційними сортами таких самих культур. І цей вихід становить до 90–95% зібраного врожаю. Варто зауважити, що і сама врожайність, як стверджують агрономи, значно вища через особливість якісної підготовки насіння до посівної та самої, закладеної в насінину генетичної основи, яка не потребує додаткових умов і додаткового внесення азотних добрив під час вирощування насіння в полі.

14 453 46 3

Компанія Biligrain має у своєму розпорядженні щойно збудований за німецькою технологією насіннєвий завод. Сам завод сконструйований так, що фактично кожна насінина дбайливо та ніжно «проводиться» по всьому шляху — від завантажувальної ями до упакування, через усі транспортні механізми й очисне обладнання.

Фахівці компанії Biligrain стверджують, що в оболонці зерна чорнозерної пшениці антиоксидантів стільки ж як у ягодах чорниці. Це підтверджують науковці, які досліджують функціональні особливості кольорових сортів злаків.

Член команди компанії Biligrain, доктор біологічних наук Олександр Рибалка, який уже рік співпрацює з насіннєвою компанією Biligrain, поділився секретами впровадження в сорти пшениці унікального гена та створення на цій основі нового сорту пшениці, який уперше з’явиться на насіннєвому ринку в Україні вже найближчим часом.

 

14 453 46 2

Доктор біологічних наук Олександр Рибалка

 

— Тут я член команди, щоправда, всього рік. Ми нині займаємося такими речами, які мають стратегічне значення щодо здоров’я нації загалом. Тому що людина в основному вживає у їжу продукти злакових культур, а ситуація на сьогодні, скажімо, з нашою основною культурою, тобто пшеницею, має досить непоказний вигляд. По-перше, я абсолютно проти того, що зерно розмелюється в борошно і використовується у вигляді всього 70% виходу білого рафінованого борошна для виготовлення хлібобулочних виробів. Я вважаю, що це велика дурниця людства вживати у їжу продукти з білого рафінованого борошна, а цінні в біологічному відношенні висівки віддавати на корм свиням. Тому що ухвалюючи таке рішення, людство виходило тільки з позицій смаку. А позиція біологічних цінностей починає мати значення тільки тоді, коли людина розуміє біохімічний склад їжі та корисні для здоров’я властивості його складових елементів. Які компоненти і як діють на організм людини. Чи вони є функціональними, чи вони є токсичними тощо.

Поняття «функціональність продуктів» запропонували японці у 2006 році. Вони ввели цей термін, що означає продукт, який дає нам не лише калорії, а й поліпшує наше здоров’я. Тому моя робота сьогодні фактично розвивається у плані створення функціональних продуктів. Ми працюємо одночасно над чотирма культурами — це озима пшениця, пшениця-спельта, озимий і ярий голозерний ячмінь, і тритикале.

Тритикале — це гібрид пшениці й жита. Назва його походить від двох ботанічних назв (тритікум — пшениця й секале — жито).

14 453 47 3

— Функціональність того, що ми робимо тут, полягає в тому, що ми можемо керувати складом білків, можемо керувати генетично складом крохмалю, складом полісахаридів і біологічно цінних компонентів. Тобто сьогодні генетика дозволяє втручатися в генний комплекс рослини й змінювати її у відповідному напрямі відповідно до поставлених завдань.

Підвищення різних цінних компонентів у зерні сьогодні називається біофортифікація. Тобто це фактично підвищення функціонального статусу їжі. І саме вона (біофортифікація) сьогодні вважається другою «зеленою революцією». Адже перша революція створила короткостеблову пшеницю й підвищила врожай одразу в кілька разів, за що один видатний мексиканський селекціонер Норман Борлауг отримав Нобелівську премію. Він є єдиний Нобелівський лауреат у галузі селекції взагалі.

14 453 48 1

Таким чином, маючи можливість змінювати в бажаний бік усі компоненти зерна, ми робимо їх такими, щоб функціональність продукту стала вищою. До прикладу, у нас є генетична система, яка дозволяє повністю викачувати азот із вегетативних органів у зерен. Ми вже на наступний рік передаємо такий сорт через компанію Biligrain. Фактично цей сорт буде потребувати менше добрив при тому ж рівні якості. Цей унікальний ген перенесено в культурну пшеницю від дикорослої пшениці. Цього гена немає в жодного відомого сорту культурної пшениці. Цей ген легко контролюється, його можна бачити за допомогою спеціальних методів. Ми цей ген контролюємо, можемо бачити його рух і наявність цього гена в рослинах. Скажімо, у цієї рослини він є, у іншої — немає. Тож ми відбираємо саме ті, у яких цей ген є. Перенесений у культурну пшеницю, цей ген повністю викачує азот із вегетативних органів рослини в зерно, відповідно, таким чином і підвищується вміст білка та якість пшениці без унесення додаткових мінеральних добрив. Такого сорту, про який я вам розповів, немає ні в кого в Україні. А він буде і тільки в компанії Biligrain. Він уже на виході й починає розмножуватися з наступного року саме на підприємстві Biligrain, яка і буде володіти правом власності на цей сорт. В Україні це буде вперше. І взагалі всі сорти, які ми створюємо, вони створені вперше, чим, власне, і займається це підприємство.

Компанія Biligrain — це та компанія, що чітко розуміє значення наукових розробок для свого прогресивного поступу в сучасному насінництві. Вона розуміє, навіщо це ми робимо. Ця компанія нас підтримує, саме тому ми й співпрацюємо в одному напрямі й спільно.

Таких приватних копаній, як Biligrain, в Україні, на жаль, велика рідкість. На «державних харчах» сьогодні наша наука перебуває в затяжному «штопорі», і це особливо боляче, додає доктор біологічних наук Олександр Рибалка.

 

14 453 48 2

Директор компанії «ПОЛІТЕХТРЕЙД» Побережний Дмитро

 

Дмитро Побережний, ди­ректор товариства з обмеженою відповідальністю «Політехтрейд», яке є дистриб’ютором насіннєвої компанії «Biligrain», розповідає про співпрацю обох компаній в сегменті насінництва.

— В першу чергу, хочу подякувати компанії «Biligrain» за теплий прийом та гарну організацію «Дня поля». Цей захід дозволив нам ознайомитись з насіннєвим господарством та виробничими потужностями заводу. Наша компанія ТОВ «Політехтрейд» спеціалізується на продажі насіння, засобів захисту рослин, мікро- та мінеральних добрив на території Західної України. Працюємо з багатьма постачальниками та коли дізнались, що з’явився новий виробник насіння — компанія «Biligrain», вирішили детальніше ознайомитись з їхньою діяльністю. Відвідавши компанію та її виробничі потужності, зрозуміли, що насіння «Biligrain» гарної якості. Також сподобалось ставлення до нас, як до дистриб’ютора, включаючи професійну агрономічну підтримку. Так, минулого року розпочалась наша співпраця.

Компанія Biligrain є зовсім молодою насіннєвою компанією, яка ставить перед собою на найближчу перспективу вельми амбітні цілі. Вона потужно зайшла на український насіннєвий ринок і вже має неабияку популярність. Професійно і видовищно організований компанією Biligrain День поля з більш ніж 150 гостей-аграріїв, без сумніву, ще більше сприятиме росту популярності компанії та зростанню продаж якісного насіння різних, зокрема й унікальних, і сортів, вирощених на полях компанії за сучасними технологіями точного землеробства.

 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024
 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024
 28 березня 2024
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.