Енжіо® в системі захисту зернових культур проти шкідників

/ Актуальні статті / П'ятниця, 08 травня 2015 15:07
В. В. ДУБРОВІНканд. с.-г. наук, менеджер з підтримки й розвитку інсектицидів
і гербіцидів на зернових культурах
ТОВ «Сингента»
Серед економічно важливих шкідників на зернових культурах найпоширеніші кілька видів злакових мух: гессенська, чорна пшенична, шведська; трипс пшеничний, попелиці, цикади, хлібні клопи, хлібні жуки, хлібний турун. Посівам ярих зернових шкодять хлібні блішки, злакові мухи, попелиці, цикади. На посівах ячменю останніми роками дуже поширений ячмінний мінер.

 

За даними опитувань спеціалістів господарств, 2014 року зерновим найбільше дошкуляли хлібні клопи, трипси, попелиці, хлібні жуки і злакові мухи. Менш шкодочинними були хлібні блішки, п’явиці, хлібний турун і цикадки. З огляду на стан озимих навесні 2015 року дуже важливо максимально зберегти продуктивну кущистість. Тому захист проти шкідників у весняний період вельми актуальний.
 
altВ останні роки суттєво зменшилася чисельність хлібних клопів. Протягом 2014 року поширеність цих шкідників теж була порівняно невелика. За даними Державної фітосанітарної інспекції (А. І. Шаповалов, 2015), раннє дозрівання культур 2014 року негативно вплинуло на розвиток личинок клопів, більшість яких на момент повної стиглості зерна перебувала у ІV віці. Крім того, через короткий збиральний період клопам не вдалося уповні доживитися (рис. 1), що зумовило низькі фізіологічні показники шкідника. Середня вага самок становила 87 мг (оптимальна — 125 мг).
 
Зважаючи на низькі фізіологічні показники, очікується високий рівень смертності клопів під час зимового і ранньовесняного періоду. Зростання чисельності шкідника імовірне під час яйцекладки і відродження личинок. Міграція перезимувалих імаго на поля відбувається, за різними даними, при середньодобовій температурі +9,5 °С (Л. Л. Андрєєв, 1940) або +13...14 °С (О. М. Шумакова, Н. М. Виноградова, 1958). У Північному Степу і Лісостепу перехід середньодобової температури через +9,5 °С спостерігався в кінці третьої декади березня, через +13 °С — у другій декаді квітня. Масове заселення посівів перезимувалими клопами спостерігалося в другій-третій декаді квітня 2014 року.
 
Шкода від хлібних клопів зазвичай недооцінена. Потенційні втрати врожаю, наприклад, від 1 шт./м2 імаго клопа-черепашки становлять 50 кг/га (В. Т. Альохін, 1996). Це мінімум 5 шт./м2 продуктивних пагонів і колосків, яких пошкодить один клоп протягом 2–3 тижнів весняного живлення. Живлення личинок на колосі знижує якість зерна, відповідно збитки на різниці в ціні між класами зерна сягають 2000 грн/га при середньому рівні урожайності.
 
altМайже на всій території України першим за шкодочинністю шкідником 2014 року був трипс пшеничний. Личинки його зимують у ґрунті і на рослинних рештках на глибині 10 см, дуже рідко — до 20 см. Навесні личинки трипса, що перезимували, стають активними вже при середньодобовій температурі +8 °С і починають процес перетворення. Перетворення личинок у пронімф і німф навесні 2014 року почалося в кінці березня-на початку квітня і завершилося до кінця квітня-на початку травня. Тривалість розвитку пронімфи і німфи першої — по 3–4 дні, німфи другої — близько 4–6 днів.
 
Закінчення процесу перетворення німф на імаго та заселення рослин озимої пшениці і ячменю спостерігалося якраз у фазі появи прапорцевого листка. Згодом дорослі комахи проникали всередину піхви прапорцевого листка і до колоса, де вони живляться і добре захищені. Внаслідок їхнього живлення прапорцевий листок деформувався, це призводить до зниження асиміляційної здатності листової поверхні, знебарвлення і затримки розвитку листової пластинки, деформації і відмирання верхніх листків, затримки виходу колоса з обгортки, його викривлення, часткової білоколосиці. Втрати врожаю навіть при мінімальному (до ЕПШ) заселенні трипсом 30 % колосків по 15 комах на колос становлять 300–400 кг/га.
 
Поширення злакових попелиць протягом 2014 року було помірним. Більша шкода від них спостерігалася на ярому ячмені, вівсі та на пізніх ярих — кукурудзі й сорго. Найпоширеніший вид — велика злакова попелиця, рідше траплялися звичайна і ячмінна попелиці. Відродження перезимувалих яєць відбувається навесні при температурі +8...10 °С. Згодом безкрилі самки-засновниці народжують крилатих самиць-розселительниць, які перелітають усередину поля на незаселені рослини.
 
altНайбільша їх шкода полягає у тому, що всі види попелиць — переносники вірусу жовтої карликовості ячменю, який уражує майже всі культурні злаки. На листках уражених рослин з’являється золотаво-жовте забарвлення, яке поширюється згори вниз і переважно з країв листків. Часто такі симптоми хибно сприймають за азотне голодування. Різниця в тому, що в уражених вірусами рослин жовтіють не старі листки, а нові. Листя у хворих рослин стає жорстким і розміщується вертикальніше, ніж у здорових (рис. 2). При захворюванні спостерігається низькорослість, колоски часто не утворюються, коренева система розвивається повільно, формується щупле невиповнене зерно (рис. 3). Втрати врожайності сягають 100–500 кг/га.
 
Загальні втрати урожайності лише від 3–4 видів найпоширеніших шкідників у разі необґрунтованого захисту чи його відсутності становлять 500–1000 кг/га зерна плюс зниження його якості. Дві головні помилки при складанні системи захисту зернових проти шкідників:
 
  • очікування кількості шкідників до рівня економічного порогу шкодочинності (ЕПШ);
  • планування термінів першого внесення інсектицидів на пізні фази розвитку зернових (цвітіння, налив зерна), коли «невидимої» шкоди від живлення імаго і личинок шкідників уже завдано.
 
Сучасна технологія вирощування зернових культур неможлива без інтегрованого захисту проти шкідливих організмів. Проти шкідників ефективні всі разом технологічні заходи: правильна сівозміна, підготовка насіння, якісний обробіток ґрунту та обґрунтоване застосування інсектицидів. Єдина правильна стратегія боротьби з шкідниками — не чекати наростання чисельності шкідників до рівня ЕПШ, а контролювати їх з початку заселення посівів, діяти на випередження.
 
Тактика захисту зернових проти шкідників (рис. 4):
 
alt
 
Перше внесення інсектициду слід планувати у фазуі початку виходу в трубку-до появи 2-го міжвузля, разом із першим внесенням фунгіциду. Найкращий вибір — системно-контактний інсектицид Енжіо® 0,18 л/га з тривалою системною дією, що потрібна протягом довгого періоду виходу шкідників, що перезимували.
 
Друге внесення інсектициду слід планувати на фазу прапорцевого листка, так само разом із другим внесенням фунгіциду. Це додатковий контроль шкідників, які далі заселяють посіви. Для 2-го внесення можна вибрати Енжіо® 0,18 л/га або Карате® Зеон 0,15–0,2 л/га, залежно від рівня технології.
 
Здебільшого двох названих внесень інсектицидів достатньо для контролю більшості шкідників: клопів, трипсів, попелиць, цикадок, злакових мух, п’явиць, блішок та ін.
 
Третє внесення інсектициду не обов’язкове і залежить від того, чи з’являться хлібний пильщик і хлібні жуки. Тому залежно від умов можна планувати крайові або суцільні обробки при появі цих шкідників препаратом Карате® Зеон 0,15–0,2 л/га.
 
Унікальний системно-контактний інсектицид Енжіо® містить дві ефективні діючі речовини — неонікотиноїд тіаметоксам і піретроїд лямбда-цигалотрин. Обидва компоненти з різних напрямів діють на нервову систему комах. У тіаметоксаму порівняно з іншими неонікотиноїдами найвища розчинність у воді — 4,1 мг/л. Ця його властивість зумовлює виключну системність тіаметоксаму: речовина проникає у клітинний сік, стає частиною рослини, рухається від клітини до клітини. Інші важливі переваги Енжіо®:
 
  • тривала (до 30 днів) і висока (до 90 %) ефективність після застосування;
  • завдяки надзвичайній системності тривалий період захищає рослину зсередини;
  • швидкий стоп-ефект лямбда-цигалотрину;
  • ефективний від +8 °С вже при мінімальній активності шкідників;
  • на відміну від фосфорорганічних інсектицидів, неможливий фітотоксичний вплив Енжіо® в бакових сумішах з іншими пестицидами, що особливо актуально при використанні його з гербіцидами й фунгіцидами;
  • Енжіо® 0,18 л/га = Актара® 0,1 л/га + Карате® Зеон 0,38 л/га;
  • унікальна Зеон-технологія мікрокапсуляції препарату Енжіо® посилює його стійкість до ультрафіолетових променів, висихання і змивання — дощ навіть через годину після внесення не зменшує його ефективність, яка залишається на рівні не менш як 90 %.
 
Практичний досвід використання й численні дослідження підтверджують високу ефективність Енжіо® проти комплексу шкідників зернових культур. У дослідах 2014 року навіть одноразове застосування Енжіо® у фазі виходу в трубку забезпечило контроль трипса пшеничного на 96,4 % до збирання врожаю за умов 45 % заселених рослин по 26 шт./колос на необробленому варіанті. Дворазове застосування Енжіо® у фазах виходу в трубку і прапорцевого листка забезпечило повний захист проти клопа-черепашки, попелиць, цикадок, п’явиці, злакових мух та інших шкідників.
 
altЩо дає Зеон-технологія мікрокапсуляції інсектицидів Енжіо® і Карате® Зеон? Цю технологію розроблено 1954 року. Суть її в тому, що діючу речовину додають до розчину, який містить спеціальний Зеон-полімер, і під час його підігрівання й перемішування формуються капсули. До розчину додають воду й суспензійні агенти, які підтримують мікрокапсульовану суспензію стабільною і попереджують випад осаду. Особливість Зеон-технології у тому, що діюча речовина міститься в полімерній капсулі розміром 3–5 мікрон, тоді як звичайні краплі мають розмір 30–50 мікрон (рис. 5). Зеон-технологія забезпечує щільніше покриття листової поверхні діючою речовиною, а отже, вищий ступінь захисту від шкідників. Діючі речовини з менших капсул виділяються шляхом дифузії, а у звичайних капсулах мірою підсихання робочого розчину більші капсули тріскаються і вивільняють діючі речовини, що призводить до швидкої втрати їхньої активності.
 
Зеон-технологія капсуляції інсектицидів Енжіо® і Карате® Зеон — це:
 
  • стійкість до ультрафіолетових променів,
  • стійкість до змивання,
  • стійкість до швидкого висихання,
  • триваліша і вища ефективність;
  • стійкість до втрати активних речовин.
 
Іноді здається, що сучасна система захисту рослин надто дорога. Проте гектарна вартість інсектицидів Карате® Зеон та Енжіо® при сучасному паритеті цін відповідає вартості лише 28 і 56 кг/га зерна. Обґрунтоване їх застосування не лише окупається утричі-вп’ятеро, а й зберігає урожайність 500–1000 кг/га та високу якість зерна.
 
Обґрунтована інвестиція у якісні препарати — це не викинуті на вітер гроші, а висока ефективність бізнесу, надійність і впевненість у майбутньому. Досвід роботи успішних господарств, які працюють з надійним партнером — компанією «Сингента», свідчить про правильну стратегію.
 
Іноді здається, що сучасна система захисту рослин надто дорога. Проте гектарна вартість інсектицидів Карате® Зеон та Енжіо® при сучасному паритеті цін відповідає вартості лише 28 і 56 кг/га зерна. Обґрунтоване їх застосування не лише окупається утричі-вп’ятеро, а й зберігає урожайність 500–1000 кг/га та високу якість зерна.
 
Обґрунтована інвестиція у якісні препарати — це не викинуті на вітер гроші, а висока ефективність бізнесу, надійність і впевненість у майбутньому. Досвід роботи успішних господарств, які працюють з надійним партнером — компанією «Сингента», свідчить про правильну стратегію.
 25 квітня 2024
Сумихімпром, гігант і єдиний виробник двоокису титану в Україні, які належить державі (в управлінні ФДМУ), запустив на цьому тижні виробництво після тривалої паузи.
Сумихімпром, гігант і єдиний виробник двоокису титану в Україні, які належить державі (в управлінні ФДМУ), запустив на цьому тижні виробництво після тривалої паузи.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 44 українських виробників.
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 44 українських виробників.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
25 квітня 2024
 24 квітня 2024
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
24 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.