agro business 160 160

Гібриди озимого ріпаку: стабільність та впевненість за будь-яких умов

/ Актуальні статті / Понеділок, 25 травня 2015 13:46
altГ.В. МАЛИНА, канд. с.-г. наук, менеджер з маркетингу розвиток соняшнику й ріпаку в Україні
Ріпак - високоінтенсивна олійна культура, яка дає віддачу при максимумі вкладень. Попит на ріпак зумовлений зростанням потреби в рослинних жирах. Ріпакову олію можна порівняти з оливковою, вона має тривалий термін зберігання, придатна для виробництва маргарину та майонезу.

 

Наявність у ній жирних кислот Омега 3 та низький вміст насичених жирних кислот роблять цей продукт просто незамінним для харчових цілей. Ще одним перспективним напрямом використання ріпакової олії є у виробництві біодизелю, мастил і пластику. Отже, для українських виробників вирощування ріпаку озимого є досить актуальним, оскільки добрі ґрунти та сприятливі кліматичні умови дозволяють отримувати високі врожаї.
 
Але можна перерахувати низку чинників, які можуть стати причиною зниження урожайності — це погана структура ґрунту, його ущільнення, які можуть призвести до 30% втрат; висока забур’яненість (8%) та високий рівень впливу хвороб і шкідників (12%); недостатня забезпеченість поживними речовинами (15%) тощо. Проте визначним і першочерговим фактором на шляху до отримання високих врожаїв є вибір гібриду, який би дав можливість аграріям бути впевненими у його потенціалі. При цьому слід враховувати його зимостійкість, генетичний потенціал, біологічні особливості та адаптивність до різних умов вирощування.
 
При виборі насіння озимого ріпаку слід звертати увагу на такі чинники:
 
  • За умов високого агрофону доцільніше надавати перевагу саме гібридам, оскільки вони мають вищий потенціал урожайності з кращими показниками якості.
 
  • Кожен гібрид володіє певним рівнем адаптивності до конкретних умов вирощування. Тому при виборі гібриду слід перш за все враховувати умови, в яких він буде вирощуватись. Деякі гібриди краще реалізовують свій потенціал в умовах дефіциту вологи в період весняно-літньої вегетації, що характерно для південних регіонів України, тоді як інші потребують більшої кількості вологи для формування високих урожаїв.
 
  • У посушливих умовах найбільший потенціал мають ранні та середньоранні гібриди й сорти, які формують урожай до початку періоду ґрунтової та повітряної посухи.
 
  • Слід враховувати інтенсивність розвитку рослин різних гібридів восени. Для запобігання переростання рослин ріпаку, та як наслідок — зниження їх зимостійкості, не слід висівати в надто ранні строки гібриди із швидким осіннім розвитком. При вирощуванні гібридів з інтенсивним розвитком восени слід обов’язково планувати осіннє внесення регуляторів росту.
 
Озимий ріпак для компанії «Сингента» є однією із перспективних с.-г. культур. На сьогодні компанія «Сингента» є одним із лідерів з виробництва насіння цієї культури. Сорти та гібриди ріпаку компанії «Сингента» добре відомі й користуються високим попитом серед фермерів західної та центральної Європи. Завдяки активним інвестиціям у науково-дослідну діяльність компанія «Сингента» володіє потужною науково-технічною базою для створення і дослідження нових сортів та гібридів.
 
Наразі одним із пріоритетних напрямів селекції гібридів ріпаку озимого компанії «Сингента» є підвищення рівня урожайності за рахунок поліпшення їх стабільності та адаптивності до несприятливих умов вирощування. Особлива увага приділяється підвищенню рівня таких характеристик, як зимостійкість, посухостійкість, стійкість до таких хвороб, як кила та фомоз.
 
На сьогодні компанія «Сингента» пропонує сільгоспвиробникам п’ять гібридів – НК Технік, НК Петрол, НК Октан, Торес та Гладіус.
 
Усі вищевказані гібриди володіють достатнім рівнем зимостійкості, що робить їх придатними для вирощування на всій території України. В той же час, деякі з них відзначаються підвищеним рівнем зимостійкості. Особливо цінним в цьому випадку є НК Технік, який відзначається не лише найвищим рівнем зимостійкості серед гібридів компанії «Сингента», але є одним із найбільш зимостійких гібридів на ринку України.
 
Гібридами із відмінним рівнем зимостійкості є НК Петрол та Гладіус. Це середньоранні гібриди, що відмінно поєднують високу врожайність, зимостійкість та адаптивність до стресових факторів протягом періоду вегетації. НК Петрол відзначається високим рівнем пластичності, що робить його придатним для вирощування у всіх ріпакосіючих регіонах України. Гладіус рекомендований для вирощування у центральних і західних регіонах України з достатнім рівнем зволоження. На відміну від вище перелічених гібридів НК Октан і Торес відзначаються підвищеною адаптивністю до посушливих умов вирощування, що дозволяє їм відмінно реалізовувати свій потенціал урожайності за умов дефіциту вологи. Саме тому Торес і НК Октан чудово підійдуть для посіву в центральних та південних регіонах України з нестійким рівнем зволоження. Нижче приведено особливості гібридів озимого ріпаку компанії «Сингента».
 
altНК Технік
Лідер за рівнем зимостійкості!
Середньоранній гібрид ріпаку озимого. Вирізняється надзвичайно високим рівнем зимостійкості та адаптивністю до несприятливих умов у період перезимівлі. Характеризується високою та стабільною урожайністю.Стійкий до вилягання. Середня висота рослин становить150-160 см. Характеризується швидким та потужним розвитком кореневої системи восени. Придатний для вирощування у всіх ріпакосіючих регіонах України. Рекомендована густота на період збирання становить 350-450 тис. рослин/га.
 
altНК Петрол
Перший у світі Сейфкрос-гібрид озимого ріпаку
Середньоранній гібрид ріпаку озимого, що відмінно поєднує високу врожайність, зимостійкість та добру адаптивність до стресових факторів упродовж всього періоду вегетації. Пластичний до різних умов вирощування (зареєстрований у 25 країнах). Вирізняється високою стійкістю до вилягання. Середня висота рослин становить160-170 см. Має підвищену стійкість до ураження альтернаріозом. Придатний для вирощування у всіх ріпакосіючих регіонах України. Рекомендована густота на період збирання становить 350-450 тис. рослин/га.
 
altНК Октан
Відмінний результат в умовах посухи!
Середньоранній гібрид ріпаку озимого. Демонструє високу і стабільну врожайність в умовах посухи. Має високий рівень зимостійкості. Вирізняється підвищеною стійкістю до фомозу. Середня висота рослин становить 160-170 см. Рекомендований для вирощування у Південних та Центральних регіонах України. Оптимальна густота на період збирання становить 350-450 тис. рослин/га.
 
altГладіус
Підкорює нові рівні продуктивності
Середньоранній гібрид озимого ріпаку. Має відмінне поєднання високої урожайності та зимостійкості. Характеризується середньо інтенсивними темпами розвитку восени та в період відновлення вегетації.
Висота рослин — 160-170 см. Зимостійкий, стійкий до вилягання. Рекомендований для вирощування у центральних і західних регіонах України з достатнім рівнем зволоження. Рекомендована густота на період збирання — від 350 до 450 тис. рослин/га.
 
altТорес
Завжди в ціль!
Середньопізній гібрид. Чудово адаптований до умов посухи. Демонструє високу та стабільну врожайність за низького забезпечення вологою. Дуже інтенсивно розвивається восени, тому потребує внесення регуляторів росту. Характеризується швидкими темпами росту в період відновлення вегетації. Висота рослин — 160-170 см. Зимостійкий, посухостійкий, стійкий до вилягання. Рекомендований для вирощування у всіх ріпакосіючих регіонах, особливо з нестійким рівнем зволоження.
 29 березня 2024
ГО «Міжнародна фундація розвитку» спільно з ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» продовжують співпрацю щодо проведення навчання в рамках реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
ГО «Міжнародна фундація розвитку» спільно з ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» продовжують співпрацю щодо проведення навчання в рамках реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
29 березня 2024
 29 березня 2024
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.