agro business 160 160

Точно спланувати прибутковість

/ Актуальні статті / Четвер, 18 червня 2015 16:17
altВідтепер цій майстерності допомагатимуть аграріям у новому Агроцентрі компанії «Сингента», відкритому минулого тижня у селі Яковенкове Балаклійського району на Харківщині. Вчитися реальним механізмам успіху сюди з'їхалося понад три сотні аграріїв з трьох сусідніх областей. У тому числі - з прифронтових районів Донецької та Луганської областей. Спека тим більш не зупинила.

 

Ірина САДОВА, спеціально для "АС"
 
Кризу конвертували в оптимізм
«Такий от оптимістичний народ у нас — аграрії, — говорить директор Східного бізнес-регіону компанії «Сингента» Олег Панасенко. — Чують, як у сусідстві снаряди вибухають, але відповідальність перед землею перемагає, тож роботи тривають. Клієнтів компанії «Сингента» у регіоні стає щороку більше, і зараз додалися нові. Дуже цінуємо наше багаторічне спілкування. Разом працюємо заради стабільності та миру. Попри все, навіть у Донецькій та Луганській областях обсяги нашого співробітництва із клієнтами не зменшуються. Вимушено, на жаль, припинили роботу хіба що з окупованими районами».
 
Якщо досі подивитися демопосіви і повчитися у «Майстерні аграрія» місцевим сільгосппідприємцям доводилося їздити у традиційні агроцентри на Полтавщину, у Дніпропетровську область, то з відкриттям майданчика на базі ТОВ «БАЛ Інвест» у Яковенковому, безперечно, стало набагато ближче та зручніше.
 
«Переважно наші партнери вже визначилися із ключовими технологіями. І тепер є потреба зупинитися на окремих моментах, зосередитися на важливих деталях, — уточнює мету зустрічі Олег Панасенко. — Ми звертаємо увагу на ті елементи технологій, які реально підвищують рентабельність виробництва. Наші каталоги у клієнтів завжди під рукою. Разом досліджуємо, як правильно застосовувати продукти на вибір і у комплексі, щоб отримати максимальну ефективність, урожай та прибуток».

alt

Цьогорічний акцент нового Агроцентру — на основній проблемі, пов’язаній із різкою зміною клімату, посухою. «Сингента» радить саме ті технології, культури, гібриди та препарати, які дають найбільшу віддачу за найжорсткіших умов. Як передова компанія у бізнесі, пропонує ще й, крім усього, зручні фінансові рішення. Вони дозволять навіть у непростих умовах легше планувати свій прибуток, повноцінно розвиватися і відповідно мати можливість працювати з найякіснішими продуктами.
 
Доки учасники освоювалися і обдивлялися безліч корисних цікавинок, які на невеликій площі зуміли вмістити організатори, досвідчений підприємець Микола Ткаченко, заступник директора ТОВ «Річленд Інвест» з сусідньої Шебелінки, поділився власним секретом, як визначає вагомість події. Каже, кожен подібний захід вважає цікавим і корисним, якщо не просто бачить багато колег, з якими є про що поспілкуватися. Є й особливі, так би мовити, мітки. Головне — щоб приїхали і ключові місцеві професіонали, до думки яких дослухаються у регіоні. «Таких тут сьогодні кілька спеціалістів, — вибирає із натовпу знайомі обличчя: і старших профі із багаторічним досвідом, і нових авторитетів, зовсім молодих, яких всі мають за честь запросити консультувати у господарства. — Треба ловити момент поспілкуватися».
 
Сам менеджер господарства із 4 тис. га земель ніби перейнявся настроєм компанії «Сингента» і не сприймає кризового песимізму: «Можна вважати, що ми «конвертували кризу» у нові придбання, які раніше не планували робити, — розповідає Микола Ткаченко. — Втікаючи від інфляції, вклали свій минулорічний прибуток у кілька одиниць новітньої техніки. В тому числі, у самохідний обприскувач Berthoud, тепер до будь-яких культур на усіх стадіях маємо доступ для обробітку. Удосконалили систему навігації, щоб уникнути погрішностей у рядку тощо. Цікава техніка стає стимулом для місцевих хлопців, які ідуть механізаторами».
 
Господарство оригінальне тим, що, крім традиційних культур, ось вже три роки, єдині в районі, сіють льон. Задоволені його стабільністю у ціні. Практикують і гірчицю. А от соя щось не пішла. Замислюються над відродженням тваринництва. Балансують серед різних фінансових пропозицій. Постійно консультуються із фахівцями компанії «Сингента». Кажуть, одне діло почитати-почути, а зовсім інше — поспілкувався з тими, хто вже спробував технології.
 
Спішіть побачити нове
Усі польові навчальні класи «Майстерні аграрія» від компанії «Сингента» у новому Агроцентрі називалися підкреслено лаконічно і точно, як складові успіху: «Прибутковість», «Стабільність», «Максимальний захист» та «Експертиза». Організатори зробили ставку не просто на виступи науковців-дослідників, але й заохочували до практичних вправ, зокрема, демонструючи процес протруювання насіння чи даючи можливість гостям самим дослідити польові проби рослин на сучасному лабораторному обладнанні.
 
altЧасто звучали слова «вперше», «новий», «унікальний». Зокрема, технічний експерт компанії «Сингента» канд. с.-г. наук Геннадій Малина зосередився не лише на особливостях захисту соняшнику і темпах росту представлених гібридів, але зробив наголос на нових гібридах від компанії «Сингента». Інформація про деякі навіть не представлена у найновіших каталогах, — для тих, хто працює на перспективу.
 
Знайшлося місце на Агроцентрі і гібридам ріпаку — не особливо розповсюдженій культурі для регіону. Але гібриди ріпаку озимого мали яскравий та потужний вигляд, що було оцінено гостями заходу. Отже компанія «Сингента» може запропонувати на вибір своїм клієнтам, пропонуючи насіння із стабільною репутацією і високими показниками врожайності.
 
Своє для Clearfield®
Докладніше йшлося про системи захисту. При традиційній технології вирощування соняшнику було освітлено особливості застосування ґрунтових гербіцидів, та продемонстровано переваги та ефективність застосування Примекстра TZ Голд. Також була мова про захист соняшнику у виробничій системі Clearfield®, де було продемонстровано дію гербіциду Каптора. Ефективність гербіциду можна було оцінити на відомих гібридах НК Неома, НК Фортімі, НК Алего та Тристан, а також на нових НК Ададжіо, СИ Естіва та СИ Експерто, й оцінити реакцію гібридів.
 
Незалежно від обраної технології захисту, у компанії «Сингента» радять обов’язкову інсектицидну обробку Круїзером через велику шкодочинність ґрунтових та посходових шкідників, присутніх в усіх регіонах України.
 
На класичних гібридах можна спостерігати систему захисту, вибудувану за інтенсивним типом. У неї, зокрема, наприкінці включено і новий препарат родини реглонів — Реглон® Форте.
 
Із сімейства високоолеїнових гібридів для Clearfield®-системи компанія пропонує новий гібрид СИ Експерто, що генетично близький до знаного НК Конді.
 
Відповідь вовчку
З гібридів Босфора, Трансол та Естрада почалося виведення «Сингентою» гібридів, стійких до нових рас вовчка. Нині гібрид Естрада є рекордсменом з урожайності й олійності в умовах поширення нових рас вовчка і, до того ж, толерантний до посухи.
 
altЗрозуміло, радить консультант, чим далі втекти від вовчка допомагає сівозміна, насичена культурами-пастками — кукурудзою, просом, сорго. Проте одна тільки сівозміна, навіть найсприятливіша, все одно не дасть повного результату у контролі з цим паразитом, насіння якого тривалий час зберігається у ґрунті за сприятливих умов до 20 і більше років. Тому для контролю вовчка потрібно впроваджувати та поєднувати агротехнічні, генетичні й хімічні заходи.
 
Компанія «Сингента» робить акцент у регіонах з високим ризиком вовчка на нові гібриди соняшнику СИ Ласкала, СИ Купава і Естрада, адаптовані практично в усій Україні. Вони мають комплексну толерантність до хвороб, вовчку і дають високу урожайність на рівні кращих класичних гібридів.
 
Гібрид СИ Кадікс більш адаптований до умов південних та південно-східних регіонів, адже він характеризується вдалим поєднанням стійкості до посухи, хвороб та нових рас вовчку. Це середньо-ранній гібрид із хорошими темпами росту і високою для своєї групи стиглості урожайністю.
 
Із гібридом Суміко компанія «Сингента» відкриває для себе ринок експрес-стійких соняшників. Він найкраще підходить для умов Північного Степу, Лісостепу та Полісся України. Особливо Суміко розкриє потенціал у господарствах, котрі вдало вирощують гібрид НК Бріо. Зараз розвиток цього гібриду можна побачити лише на ділянках агроцентрів «Сингента».
 
Секрет у протруйнику
На платформі SeedCare окремий підрозділ компанії «Сингнета», пов’язаний із обробкою і захистом насіння, сконцентрувався на застосуванні протруйників. Фахівці показали на наочних прикладах різницю стандартної фунгіцидної обробки та покращеної обробки з інсектицидом Максим XL, а також із додаванням Круїзер.
 
Було представлено новий 4-компонентний фунгіцидний протруйник на кукурудзі від компанії «Сингента» Максим® Кватро. Вже навіть судячи з назви, зрозуміло, що серед його компонентів — чотири різних діючих речовини з різних хімічних класів, котрі ефективно діють за різними напрямами. По суті, це поліпшений Максим® XL. У наш час, коли кукурудза часто вирощується по монокультурі, загалом відзначається насиченість сівозміни зерновими, змінюється співвідносність патогенів, саме Максим® Кватро дозволяє розширити спектр контрольованих грибів роду Fusarium. Цей препарат допомагає у ситуації, коли є необхідність рано сіяти кукурудзу у холодний вологий грунт, де створюється середовище для розвитку багатьох патогенних організмів.
 
Також разом змоделювали ситуацію із примітивним протруюванням насіння в умовах господарства. І порівняли її із чітко вивіреними і прорахованими етапами на заводі. Підрахували реальні втрати: тут вам і фактична зміна кількості діючої речовини, й інші втрати з пилом через осипання продукту. Висновок напрошується очевидний: оптимальніше замовляти насіння вже протруєним у заводських умовах. Виробник гарантуватиме чітке і рівномірне нанесення діючої речовини на кожну насінину.
 
Технічні експерти платформи Віктор Лагер та Олександр Астраханцев продовжили знайомство з новим і на сьогодні найефективнішим 2-компонентний протруйником Форс® Зеа, котрий визнають найдієвішим проти грунтових шкідників. Термін його дії — мінімум 30 днів. Варто замовляти насіння, вже оброблене цим протруйником на насіннєвих заводах. Окремо він не продається, адже є професійним препаратом із різким запахом розчинника. Отож застосовується виключно на заводах, які пройшли безпековий аудит.
 
Стаємо профі-лаборантами
Щоб пояснити агрономам важливість правильного відбору рослин з поля для професійного лабораторного дослідження, знаний фахівець-експерт Світлана Чоні навіть влаштувала виїзний майстер-клас в Агроцентрі. Біля сучасної апаратури аграріям асистували профільні лаборанти з діагностичних центрів компанії «Сингента». «Ми порадимо вам рішення, яке буде відповідати фітосанітарній ситуації конкретного агроценозу, але Ви повинні нам допомогти, — підкреслила експерт. — Адже ми маємо сприймати повну картину на Вашому полі. Кожна ознака повинна бути описана коректно. Або ж на ділянку треба викликати фахівця. Ми маємо говорити однією мовою. Надто ж велика ціна помилки. Правильний діагноз і відповідно призначене лікування не просто зупинить розвиток хвороби, воно покликане приносити прибуток».
 
Зрештою учасники груп захопливо й уважно розглядали відібрані в полі зразки під мікроскопом, аналізували стан рослин, навіть пробували поставити діагноз. І по-дитячому раділи, коли його підтверджували фахівці. Багато хто згадав заодно і студентську юність. Правда, сучасне обладнання компанії «Сингента» незрівнянно дає фору застарілим інститутським лабораторіям…
 
Безпека — це вдала інвестиція
Технічний експерт компанії «Сингента», канд. с.-г. наук Валерій Дубровін наголошував на принципах, за якими варто вибудовувати, зокрема, захист рослин від бур’янів, найточніше добирати препарати. Адже вибір у компанії «Сингента» широкий. Серед найпопулярніших відзначаються продукти ПрімаДербіЛанцелот. На котрому зупинитися?
 
Варто обирати з огляду на попередника, вважає Валерій Дубровін. Скажімо, після попередників, які рано збираються — ріпаку, гірчиці, зернових, що заражаються з осені — найкраще підійде Дербі, який чудово справиться з перерослими бур’янами.
 
altДля другого варіанту (дуже частого) — коли зернові ідуть після соняшнику — рекомендується Ланцелот. З грунтовою активністю, що стримує нові сходи бур’янів та падалиці, з найкращим контролем соняшнику від будь-якої падалиці. Унікальність Ланцелот ще й у тому, що він найбільш ефективний проти осоту і хвоща. «Наша рекомендація: Ланцелот плюс будь-який ад’ювант (можна і недорогий) на 300 л води на гектар», — радить експерт.
 
За попередників третьої групи — кукурудзи та сої — спеціалісти переважно позиціонують Пріма.
 
Технічний експерт компанії «Сингента», канд. с.-г. наук Андрій Лук’янченко, орієнтуючи представників господарств на ефективні препарати, зокрема на посівах сорго, познайомив їх із традиційною системою захисту сорго із застосуванням грунтових гербіцидів Примекстра TZ Голд та Примекстра™ Голд, а також зареєстрованим торік новим страховим гербіцидом «Сингенти» Цитадель, який контролює злакові бур’яни. Проти дводольних бур’янів, особливо на полях, де є проблема падалиці, спеціаліст радить препарат ПІК, який має грунтову дію. Проти ще однієї важливої проблеми на сорго — тлі — експерт пропонує використовувати препарат компанії «Сингента» Енжіо®, а проти бавовникової совки та стеблового кукурудзяного метелика — новий інсектицид Ампліго®.
 
Також Андрій Лук’янченко зробив для учасників детальний огляд системи захисту кукурудзи препаратами компанії «Сингента». Уберегти посіви кукурудзи від небезпечних лускокрилих шкідників та ще й збільшити при цьому їх врожайність допоможе новий інсектицид Ампліго®.
 
Завдяки поєднанню двох діючих речовин, які добре зарекомендували себе у сільгоспвиробників — хлорантроніліпролу та лямбдацигалотрину, цей препарат має унікальні властивості — високу термостабільність та можливість контролю всіх рухомих стадій та яєць шкідника. Тривалість його дії довша у порівнянні з іншими інсектицидами практично вдвічі, як за рахунок застосування Зеон-технології компанії «Сингента», так і тривалої дії хлорантроніліпролу: препарат довго залишається на обробленій поверхні, не розкладаючись під дією ультрафіолету та не змиваючись дощем. Водночас висока токсичність для гусениць шкідників будь-якого віку, різний механізм дії препарату запобігає виникненню резистентності в популяції.
 
Також експерт наголосив, що кукурудза є однією з найбільш слабко конкурентних сільськогосподарських культур щодо бур’янів у агрофітоценозах. Кукурудза пригнічує їх удесятеро слабше, ніж озима пшениця. Отже, контроль бур’янів у посівах кукурудзи — одне з найважливіших завдань у технологічному циклі вирощування цієї культури. Адже, залежно від видового складу, густоти забур’яненості, тривалості конкурентних взаємовідносин культури з бур’янами, врожайність зерна кукурудзи знижується на 20-70 %.
 
Сегмент ранньопіслясходових гербіцидів компанії «Сингента» представлений препаратом Люмакс®, який може застосовуватись і до сходів. Це вже трикомпонентний препарат, до складу якого входять S-метолахлор, тербутилазин, мезотріон. Завдяки такому складу спектр контрольованих бур’янів стає ще ширшим, покращується ефективність їхнього знищення, а захисна дія зберігається протягом 70-80 днів і є найдовшою серед ґрунтових гербіцидів. Але головною перевагою препарату є те, що за допомогою гербіциду Люмакс® ми знищуємо вже пророслі бур’яни (Люмакс® діє як страховий гербіцид), а затим контролюємо наступні хвилі проростаючих рослин (діє як ґрунтовий гербіцид) протягом 12 тижнів. Найкращим орієнтиром для внесення цього препарату є фаза 2-х листочків у злакових бур’янів.
 
altСегмент післясходових (страхових) гербіцидів представлений ще більшим асортиментом, що дає змогу підібрати необхідний продукт, залежно від виду забур’яненості та фази розвитку культури. Компанія «Сингента» пропонує універсальне рішення для контролю широкого спектру бур’янів, в тому числі перерослих та важковикорінюваних — гербіцид Елюміс. Це комплексний двокомпонентний препарат із широким спектром захисту проти однорічних і багаторічних злакових та дводольних бур’янів. Завдяки збалансованому поєднанню двох діючих речовин Елюміс здатний контролювати слабочутливі або стійкі до інших гербіцидів дводольні бур’яни.
 
Елюміс добре контролює хрестоцвіті, види щириці, лободи, дурман звичайний, паслін чорний, падалицю соняшнику та ріпаку, галінсогу, осоти (жовтий, рожевий, городній), види фіалок, портулак городній, нетребу звичайну та багато інших. Серед злакових бур’янів Елюміс має високу ефективність проти багаторічних видів — пирію, гумаю, а також цілого ряду однорічних злакових бур’янів — видів мишію, курячого проса, лисохвосту, пальчатки кровоспиняючої.
 
Безперечною перевагою препарату Елюміс є найширше серед післясходових гербіцидів вікно застосування та потужна ґрунтова дія за рахунок мезотріону, тобто здатність контролювати декілька можливих наступних хвиль дводольних бур’янів, які можуть виникнути на полі, особливо після опадів. Відсутність фітотоксичності дає змогу застосовувати препарат у більш пізню фазу 2-8 листків культури, коли застосування будь-яких інших гербіцидів може спричинити негативну дію на культуру, що в подальшому вплине на урожай.
 
Спеціалісти спонукають аграріїв правильно прораховувати системи захисту від шкідників, хвороб, бур’янів, і вважати витрати на них правильними, вигідними інвестиціями. Адже неналежний захист обертається зрештою у неспівмірні втрати врожаю. Ті, хто не поскупився на дорогі добрива, має подбати і про перевірену та якісну систему гарантованого захисту.
 
Енергійні «Сингента» + «БАЛ Інвест»
Новий Агроцентр «Сингента» та її партнера компанії «БАЛ Інвест» відкривався енергійно, свіжо, динамічно. Цікаві активності, фотографування, захопливе розгадування кросвордів і змагання у лабораторному класі — день збіг швидко і насичено. Від пекучого сонця рятували затишні яскраві намети з прохолодними напоями та морозивом. Можна було розважитись тест-драйвом на авто компаній-партнерів. А під час заключного фуршету найактивніші гості, котрі відповідали впродовж дня на запитання консультантів, отримали від організаторів цінні подарунки.
 
І величезна світла куля дирижабля над дослідними ділянками ніби зайвий раз переконувала селян у тому, що справді варто бути оптимістами, шукати нові можливості, аби впевнено ставати успішними. Принаймні, організатори підготували для старту новий цікавий майданчик.

Коментарі
 
altПавло МАРТИНОВдиректор ТОВ «БАЛ Інвест»
- Зараз усі розуміють: якщо господарство активно не розвивається, стоїть на місці, то перестане бути сучасним, залишиться у минулому сторіччі. Треба оцінювати прибутковість культур, шукати і застосовувати інновації,експериментувати з новими гібридами, препаратами. Адже все рухається вперед, і дуже швидко. Ми теж відставати не хочемо. Тому підтримуємо настрій провідної міжнародної компанії «Сингента», відкриваємо наш спільний Агроцентр. Тут не просто можна підвищувати професіоналізм агрономів. Насправді є можливість розвивати і загальний рівень сільських спеціалістів, розширювати їх світогляд. Тому це всім цікаво.
 
altВіталій МАТВІЄНКОзаступник директора ТОВ «Харків агро 2000»
- Завжди приїздимо на заходи «Сингента», бо тут цікаве спілкування. У цієї компанії гідні продукти. Працюємо з ними понад 10 років. Відсотків 70 препаратів, що використовуємо, — від компанії «Сингента». Мають кілька просто ударних препаратів. Наприклад, Дербі не шкодить рослині і можна ним працювати на всіх стадіях розвитку, до самого збирання. Подобається нам дія гербіциду Примекстра TZ Голд на соняшнику. І гербіциди на кукурудзі ефективні. Де є препарати компанії «Сингента» — там є конкретний результат. Крім того, до спеціалістів завжди можна звернутися за допомогою. Оце трапилося, що майже на 200 гектарах порижіла пшениця. Приїхав консультант, дав рекомендації — за 3-4 дні все стабілізувалося. Не раз подібне було. Вони не теоретизують — прикладами показують, як і чим ефективніше робити.
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024
 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.