Досконалі рішення для захисту сходів озимої пшениці

/ Актуальні статті / Вівторок, 23 червня 2015 13:46
Захист посівів пшениці озимої від комплексу шкідливих організмів є складним технологічним процесом і має включати в себе низку послідовних заходів. Серед них найбільш цілеспрямованим, економічно вигідним і безпечним є протруєння насіння. 

 

С.В. РЕТЬМАН, доктор с.-г. наук
Т.М. КИСЛИХ, канд. с.-г. наук
О.В. ШЕВЧУК, канд. с.-г. наук
Н.П. ГОРБАЧОВА
 
Воно є обов'язковим у технології вирощування зернових культур і дає можливість захистити молоді паростки рослини на ранніх етапах органогенезу як від внутрішньої, так і від ґрунтової, а в окремих випадках і від аерогенної інфекцій. Інсектицидні протруйники дозволяють захистити посіви від ґрунтових, а також сисних шкідників, які є переносниками вірусних хвороб.
 
Моніторинг фітосанітарного стану зернових культур в Україні свідчить про значне поширення шкідливих організмів у посівах. Це пов’язано зі зміною економічних та екологічних умов виробництва зерна, порушенням науково обґрунтованих сівозмін, погіршенням якості обробітку ґрунту і знезаражування насіння. Нарощення посівних площ під кукурудзою також сприяє збільшенню інфекційного навантаження. Крім того, суттєву роль у цьому відіграє зміна гідротермічних умов в період вегетації. Тому хвороби, які зустрічаються в посівах, що вирощуються за інтенсивними технологіями (борошниста роса, септоріоз листя і колоса, піренофороз, бура листкова іржа, фузаріоз колоса), доповнились хворобами, характерними для екстенсивного типу господарювання (сажки, кореневі гнилі).
 
Протруювання насіння є єдиним способом захисту від сажкових хвороб, оскільки в період вегетації обробка рослин не дає можливості блокувати розвиток збудника. В Україні щорічно на посівах зустрічається тверда сажка (збудники Tilletia caries (DC.) Tul. & C. Tul. і Tilletia laevis J.G. Kühn). Найбільш поширеною хвороба є в Лісостеповій та Степовій зонах. Летюча сажка (збудник Ustilago tritici (Pers.) C.N. Jensen, Kellerm. & Swingle.) зустрічається на всій території України. Поширення хвороби становить 0,7-1,0%, а розвиток — від 0,2 до 1,3%. Крім перелічених, у 2013 році на території Тернопільської, Хмельницької, Вінницької областей у посівах пшениці озимої виявлено розвиток карликової сажки (Tilletia controversa J.G. Kuhn.). Карликова сажка вважається більш шкідливою, ніж тверда. Уражені посіви практично не дають урожаю.
 
Захист насіннєвих посівів від сажкових хвороб є обов’язковим, оскільки елітне і суперелітне насіння не повинно нести в собі інфекцію сажкових хвороб.
 
Поряд із сажковими захворюваннями особливу увагу слід приділити кореневим гнилям. Вони стають одними з найбільш розповсюджених і шкідливих серед зернових колосових культур. Звичайна коренева гниль (збудник Cochliobolus sativus (S. Ito & Kurib.) Drechsler ex Dastur) зустрічається на всій території України. Найбільшої шкоди вона завдає у посушливі роки. Збудниками фузаріозної кореневої гнилі є цілий ряд грибів роду Fusarium Link. Хвороба поширена в усіх зонах вирощування зернових і може проявлятись протягом усього вегетаційного періоду.
 
Наслідком ураження є зрідження посівів, погіршення зимівлі, пустоколосість, вилягання, зниження натури зерна, маси 1000 зерен. Найчастіше зустрічається змішаний тип інфекції — фузаріозно-гельмінтоспоріозний. Джерелами інфекції обох хвороб є зерно, рослинні рештки та грунт. Церкоспорельозна прикоренева гниль (Oculimacula yallundae (Wallwork & Spooner) Crous & W. Gams) розвивається за прохолодних і вологих погодних умов, а також високої вологості грунту. Зниження урожаю від хвороби може сягати 20%.
 
Офіобольозна коренева гниль (Gaeumannomyces graminis (Sacc.) Arx & D.L. Olivier) є однією з найбільш шкідливих хвороб пшениці. За даними Л.О. Крючкової, під впливом офіобольозу продуктивна кущистість зменшувалась на 9,1%, кількість зерен у колосі — на 48,4%, маса 1000 зерен — на 12,5%. Хвороба проявляється, починаючи з фази сходів. Джерелом інфекції є рослинні рештки.
 
Ризоктоніоз (збудник Rhizoctonia cerealis E.P. Hoeven) можна виявити протягом усієї вегетації як на коренях, так і на прикореневій частині стебла. Хвороба призводить до затримки розвитку рослин, зниження кущистості та зменшення кількості зерен у колосі.
 
В останні роки значної шкоди посівам завдає снігова пліснява (збудник Microdochium nivale (Fr.) Samuels & I.C. Hallett). За помірного розвитку втрати можуть становити 12,3%, а за умов епіфітотії — до 55%.
 
Насичення сівозмін зерновими культурами, яке в Україні сягає 60%, призводить до збільшення чисельності ґрунтових шкідників. Зокрема, після таких попередників, як ріпак та багаторічні трави значно зростає кількість дротяників. На ранніх етапах органогенезу найбільш небезпечні дротяники, злакові мухи, а також попелиці і цикади, які не тільки безпосередньо шкодять рослинам, але, до того ж, є переносниками вірусних хвороб.
 
На ринку України є широкий вибір протруйників насіння для зернових культур. Вони відрізняються механізмом дії (контактні, системні), містять одну або кілька діючих речовин. Технологічно та економічно вигідним рішенням є одночасне протруювання фунгіцидним та інсектицидним препаратами. Така комбінація дає змогу протягом тривалого часу захищати рослину як від внутрішньої і зовнішньої інфекцій, так і від шкідників.
 
altДо комбінованих протруйників належить і Оріус™ Універсал. До складу препарату входить дві діючі речовини: тебуконазол (15 г/л) та прохлораз (60 г/л). Він може використовуватись для протруювання насіння пшениці озимої та ячменю ярого від комплексу хвороб. Тебуконазол належить до азолів — інгібіторів біосинтезу стеринів, зокрема ергостерину. Оскільки стерини відповідають за міцність клітинних мембран, азоли не пригнічують проростання спор, проте інгібують подальше подовження ростових трубок, диференціацію клітин і ріст міцелію. Хімічна стабільність забезпечує тривалий період захисної дії. Добра розчинність у воді дає змогу їм пересуватися рослиною із коренів до надземної частини.
 
Тебуконазол знищує поверхневу і внутрішню інфекції, завдяки чому високо­ефективний проти сажкових хвороб, фузаріозної та гельмінтоспоріозної кореневих гнилей. Має добре виражену системну дію, проникає у паросток, що забезпечує надійний захист протягом періоду від проростання насіння до фази кущення.
 
Прохлораз є представником групи імідазолів. Він володіє контактно-системною дією. Проникаючи у рослину, зберігає активність протягом чотирьох тижнів.
 
Прохлораз проникає у насіннєві оболонки і знищує поверхневу інфекцію, а також знезаражує грунт навколо насінини та кореневої системи, що дуже важливо для отримання здорових рослин із максимальною продуктивністю. Має високу ефективність проти фузаріозної, гельмінтоспоріозної та інших видів кореневих і прикореневих гнилей, сітчастої та темно-бурої плямистостей листя, активно діє проти снігової плісняви. Саме завдяки наявності прохлоразу у своєму складі препарат Оріус™ Універсал виявляє високу захисну дію проти церкоспорельозної кореневої гнилі.
 
Хвороби основи стебла викликають гриби, що уражують спочатку первинну кореневу систему, і тільки пізніше — вторинну та основу стебла. Зараження сходів відбувається при їх контакті з патогенами, що містяться на рослинних рештках та в грунті. Локально-системна дія прохлоразу дозволяє утримуватись цій діючій речовині в прикореневому шарі грунту та основі проростка і захищати рослину від інфікування збудниками. У випадку використання препаратів, що містять лише системні діючі речовини, можемо отримати результат, коли переважаюча концентрація діючих речовин препарату за короткий час буде у надземній частині проростка, а коренева система та основа стебла залишаться незахищеними. Цей момент особливо актуальний при сівбі по стерньових попередниках та після кукурудзи, коли пожнивні рештки містять високу кількість збудників хвороб різного походження, або при тривалій вологій осені, що сприяє розвитку патогенів.
 
Новітня препаративна форма препарату Оріус™ Універсал дозволяє найбільш повно використовувати цільові властивості діючих речовин. На відміну від традиційних препаративних форм препаратів, які тільки покривають насінину, мікроемульсія проникає у внутрішню структуру зернини по мікрокапілярах, тим самим забезпечуючи більш повний захист посівів, рівномірний окрас зерна та рівномірне розподілення діючих речовин по всьому об’єму зерна.
 
Отже, при плануванні сівби пшениці або ячменю на площах із високим інфекційним фоном у сівозмінах, насичених зерновими, при застосуванні мінімального обробітку ґрунту рекомендується використовувати фунгіцидний протруйник Оріус™ Універсал від компанії ADAMA з нормою витрати 2,0 л/т.
 
Препарат навіть за посушливих умов не викликає фітотоксичності відносно культурних рослин та має широкий спектр контрольованих хвороб насіння та паростків.
 
Оріус™ Універсал особливо рекомендовано для застосування на насіннєвих посівах і посівах з інтенсивною технологією вирощування, де планується отримання високого врожаю.
 
Сідопрід є системним інсектицидом контактно-кишкової дії для протруювання насіння, що містить діючу речовину імідаклоприд, 600 г/л. Препарат захищає рослини від комплексу ґрунтових шкідників та шкідників сходів. Він діє на нервову систему комах, блокуючи передачу нервового імпульсу на рівні ацетилхолинового рецептору постсинаптичної мембрани. Це призводить до паралічу і загибелі шкідників. При контакті з препаратом або потраплянні до шлунку комах, шкідники втрачають рухомість, припиняють харчуватися і протягом доби гинуть. Інсектицид є ефективним протягом 4 тижнів.
 
Завдяки якісній препаративній формі Сідопрід при протруюванні насіння утворюється якісно пофарбована міцна плівка з препарату, яка не осипається і не створює пилу при наступному транспортуванні та під час посіву, що дозволяє найбільш повно використати потенціал діючої речовини.
 
З метою досягнення максимального протруювального ефекту діюча речовина повинна бути рівномірно нанесена на насінину. Тому потрібно забезпечити належну технологію обробки. Слід дотримуватися норм витрати препарату і води для обробки певної кількості насіння. Насіннєвий матеріал перед протруєнням має бути відкаліброваним, звільненим від домішок. Усі роботи з протруювання насіння слід проводити з дотриманням вимог техніки безпеки під час роботи з пестицидами й агрохімікатами.
 
Дослідження щодо ефективності застосування бакової суміші фунгіцидного протруйника Оріус™ Універсал (2,0 л/т) та інсектицидного препарату Сідопрід (0,7 л/т) проводились у різних грунтово-кліматичних зонах України в 2013-2014 рр.
 
Обробка насіння пшениці озимої композицією препаратів Оріус™ Універсал та Сідопрід дозволила ефективно контролювати такі хвороби, як тверда сажка, гельмінтоспоріозно-фузаріозна коренева гниль, снігова пліснява, септоріоз листя (на етапі осіннього кущіння), також шкідників — дротяників, злакових мух, попелиць.
 
Розвиток гельмінтоспоріозно-фузаріозної гнилі на 23 етапі (за шкалою ВВСН) знаходився у межах 10%. Ефективність дії препарату становила 80%. В цей же час проявилося ураження септоріозом листя (розвиток хвороби 3-5%). Зниження ураження завдяки застосуванню Оріус™ Універсал становило 85%.
 
Зимовий період 2013-2014 рр. сприяв ураженню посівів сніговою пліснявою. У контролі розвиток хвороби досягав 5-9%, в той час як на ділянках, де проводився посів насінням, обробленим досліджуваним протруйником, розвиток хвороби не перевищував 2%.
 
Під час обліків, проведених у фазі молочної стиглості (75 етап), на контролі в посівах відмічено поширення твердої сажки — 0,3%. Застосування Оріус™ Універсал забезпечувало повний захист від хвороби.
 
Рівень заселення посівів пшениці озимої злаковими попелицями в осінній період в контролі досягав 2,5 балів, у той час як на варіанті з протруєнням не перевищував 0,2 бали.
 
Проти злакових мух технічна ефективність становила більш як 90 % (за рівня пошкодження стебел в контролі 9,8%).
 
За даними обстежень, проведених перед посівом, чисельність справжніх та несправжніх дротяників сягала 3-4 екз./м². Технічна ефективність застосованої бакової суміші протруйників проти цих шкідників — 75%.
 
Таким чином, бакова суміш протруйників Оріус™ Універсал та Сідопрід дає можливість ефективно контролювати як зовнішню, так і внутрішню насіннєву інфекцію, а також шкідників сходів.
 
Використання бакової суміші Оріус™ Універсал та Сідопрід дозволяє отримати не тільки здорові рослини, а й розкрити повний потенціал урожайності озимої пшениці разом із високою якістю зібраного врожаю.
 19 квітня 2024
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
19 квітня 2024
 18 квітня 2024
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.