KUHN EXCELERATOR: Як зберегти вологу в ґрунті

KUHN EXCELERATOR: Як зберегти вологу в ґрунті

/ Актуальні статті / Понеділок, 13 вересня 2021 10:21

У серпні компанія «Кун Україна» на полях господарства «Укрпромінвест» провела демонстрацію однієї зі своїх найпопулярніших моделей для вологоощадного обробітку ґрунту — KUHN EXCELERATOR.

Цю модель виготовлено на американському заводі KUHN KRAUSE, вона від початку була зорієнтована на складні умови роботи в тамтешніх посушливих регіонах, де потрібно працювати з великою кількістю пожнивних решток, створюючи умови для збереження та нагромадження вологи в ґрунті.

З появою кілька років тому на території України KUHN EXCELERATOR одразу ж напрацював собі відмінну репутацію, як у господарствах Степу, так і Лісостепу. Причому модель продемонструвала відмінну універсальність, однаково добре показуючи себе в ролі агрегата для лущення стерні, передпосівного агрегата та виконуючи унікальні операції з керування пожнивними рештками, збереження й нагромадження вологи.

 

 

Зокрема, під час польової демонстрації застосовували модель KUHN EXCELERATOR 8005, яка працювала по стерні пшениці, розпушуючи ґрунт на глибину від 8 до 10 см. Випробовували різні режими роботи агрегата завдяки зміні кутів атаки робочих органів — 1, 3 та 5 градусів. Це давало змогу змінювати майбутній агрофон на полі, по-різному поводячись із пожнивними рештками культури-попередниці.

Так, зокрема, шляхом застосування KUHN EXCELERATOR можна лишити 90% соломи на полі, якісно її подрібнивши та створивши своєрідний «сендвіч», під яким конденсуватиметься атмосферна волога. Або ж розподілити пожнивні рештки в співвідношенні 50 : 50, приоравши половину їх у ґрунт. Тобто ця модель для вертикального обробітку ґрунту дає змогу оптимально пристосуватися під обробіток ґрунту, заведений у господарстві, або ж натомість якісно його вдосконалити.

17 456 68 2

Якщо ми лишаємо рослинні рештки на поверхні поля, це дає змогу досягти низки агрономічних переваг. Ми буквально змінюємо забарвлення поверхні поля, вбираючи менше сонячного тепла та, відповідно, менше передаючи його на ґрунт. Також зменшуємо площу випаровування й таким чином зберігаємо більше вологи у ґрунті. До того ж KUHN EXCELERATOR мінімізує грудкуватість ґрунту й не перевертає його. Робочі органи агрегата порушують капілярну структуру ґрунту, створюючи специфічні мікротріщини, що діють тільки на вхід вологи, обмежуючи її вихід. Утворюється своєрідна «губка», що максимально вбирає вологу, тривалий час утримуючи її. Поряд із цим пожнивні рештки на поверхні поля додатково сприяють цьому процесу.

Не слід забувати й про таке природне явище, як конденсація атмосферної вологи у нічний час під товстим шаром соломи. Завдяки цьому вдається додатково нагромадити не один десяток міліметрів «дармової» вологи.

Відповідно, продумане застосування KUHN EXCELERATOR дозволяє ефективно працювати за так званою мульчувальною технологією, незалежно від того, яка культура виступає в ролі попередника. Як відомо, після збирання озимої пшениці з урожайністю понад 6 т/га на полі лишається аналогічний обсяг соломи. Ще складнішою може бути ситуація із кукурудзою, а також жорсткими рештками соняшнику та ріпаку. Однак KUHN EXCELERATOR спокійно справляється з пожнивними рештками будь-якої культури попередника, тому існує прямий сенс працювати з цим агрегатом навіть тоді, коли господарство практикує традиційну технологію обробітку ґрунту. KUHN EXCELERATOR спрацює у такому разі, як суперефективний лущильник-мульчувач.

17 456 68 3

Зміна кутів атаки надає широкі можливості для варіативності обробітку ґрунту цією моделлю. Так, зокрема, у південних регіонах України аграрії використовують KUHN EXCELERATOR переважно з кутами атаки 1, 2 та 3 градуси. Тоді як у більш забезпечених вологою України кут атаки робочих органів агрегата може сягати 5 градусів. Це дає змогу, зокрема, застосовувати цю модель для здійснення основного обробітку ґрунту.

В Україні вже напрацьовано ефективний досвід роботи KUHN EXCELERATOR саме у такому плані. Так, скажімо, агрегат може три роки поспіль застосовуватися для основного обробітку ґрунту, а після того рекомендується запускати в поле глибокорозпушувач для додаткового знищення ущільнень.

Не менш ефективною, як вже згадували, KUHN EXCELERATOR працює як лущильник, закриваючи вологу та провокуючи проростання насіння бур’янів і падалиці. Важливим позитивним фактором також є те, що після проходу цього агрегата набагато простіше провадити оранку чи глибоке розпушення ґрунту. Тобто кращим буде тягове зусилля, менше витрачатиметься пального та якіснішим буде заорювання рослинних решток і їх подальша мінералізація.

Ну, і звісно, наступний основний обробіток можна буде здійснити, запустивши KUHN EXCELERATOR уже повторно зі зміненим кутом атаки.

17 456 69 1

Зазначимо, що ця модель ефективно працює в багатьох господарствах України на передпосівному обробітку ґрунту під озимий ріпак, який дуже любить якісну, добре вирівняну, розпушену землю без контакту із соломою. У такому разі є всі передумови для отримання своєчасних і дружних сходів рослин, що є запорукою отримання високого врожаю.

На той випадок, якщо необхідно підготувати поле на весну після збирання кукурудзи, KUHN EXCELERATOR оснащується спеціальними ротаційними зірочками, які постачають на український ринок фактично вже в базовій комплектації. Основна функція цих зірочок — розчавити стебла кукурудзи, аби туди швидше потрапляли мікроорганізми, що сприяють перегниванню органічних решток. Відповідно, агрегат може з осені якісно подрібнити пожнивні рештки кукурудзи, загорнувши частину їх у ґрунт або ж лишивши їх на поверхні. Навесні ж ми можемо знову запустити в поле KUHN EXCELERATOR й отримати ідеальні умови для ефективної сівби наступної культури. Звісно, що за бажання таку технологію можна вдосконалити, додатково застосовуючи препарати, що пришвидшують мінералізацію решток стерні, наприклад, біологічні деструктори.

17 456 69 2

Важливо наголосити, що KUHN EXCELERATOR — це агрегат не тільки для великих господарств, що мають трактори високої потужності. Модельний ряд містить агрегати із шириною захвату від 3,6 до 12 м, з необхідною потужністю тракторів від 180 до 600 к. с. Тобто застосовувати їх може практично будь-яке господарство, що має, бодай, 180-сильний трактор. Проте краще, аби машина мала 10–20 кінських сил у запасі, бо одночасно KUHN EXCELERATOR — це агрегат для швидкісного обробітку ґрунту. Його середня швидкість роботи становить від 14 до 18 км/год.

Це, своєю чергою, зумовлює його надзвичайно високу продуктивність роботи. А отже, маючи в господарстві KUHN EXCELERATOR, можна виконувати ним залежно від налаштувань та об’єктивних потреб низку послідовних різнопланових операцій, до того ж забезпечуючи збереження вологи в ґрунті.

Також наголошуємо на тому, що в Україні успішно працюють уже багато десятків KUHN EXCELERATOR практично в усіх регіонах, де саме ці агрегати виконують різнопланові завдання. Як свідчить досвід їх експлуатації, ресурс роботи робочих органів-дисків — в межах від 8 до 12 тис. гектарів. Відверто кажучи, це майже фантастичний показник, який став можливим завдяки високій надійності виготовлення всіх елементів конструкції моделі.

17 456 69 3

Ну, і, нарешті, наголосимо на тому, що компанія KUHN у кожному конкретному випадку пропонує не просто машини й агрегати, а індивідуальну технологію їх якомога ефективнішого використання. Тому спеціалісти виробника та його офіційних дилерів обов’язково порадять технологію найефективнішого застосування KUHN EXCELERATOR за конкретних ґрунтово-кліматичних умов.

Нагадаємо, що цьогоріч придбати техніку KUHN можна на особливо вигідних умовах. Партнери компанії надають дешеве фінансування у вигляді кредитних (UAH, USD) і лізингових (UAH, USD, EUR) програм на строк від 12 до 60 місяців. Так, наприклад, кредит на 36 місяців у UAH становитиме 8–11,06%, у USD — 4,2%, а лізинг на такий самий строк у національній валюті — від 8,5 до 17,4%.

 24 квітня 2024
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Міжнародна науково-дослідницька компанія Corteva Agriscience визнана компанією з найкращим управлінням корпоративною репутацією в українському рейтингу «Репутаційні АКТИВісти 2024» в номінації «Агросектор – постачальники агрохімії та насіннєвого матеріалу». Автор рейтингу - агенція PR-Service, яка вже вдев`яте оцінює результати компаній з управління корпоративною репутацією у профільних номінаціях.
Міжнародна науково-дослідницька компанія Corteva Agriscience визнана компанією з найкращим управлінням корпоративною репутацією в українському рейтингу «Репутаційні АКТИВісти 2024» в номінації «Агросектор – постачальники агрохімії та насіннєвого матеріалу». Автор рейтингу - агенція PR-Service, яка вже вдев`яте оцінює результати компаній з ...
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Верховна Рада України прийняла за основу законопроєкт №11084 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.
Верховна Рада України прийняла за основу законопроєкт №11084 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Станом на 2024 рік понад 210 об’єктів портової інфраструктури в Україні були повністю або частково зруйновані в результаті російських атак.
Станом на 2024 рік понад 210 об’єктів портової інфраструктури в Україні були повністю або частково зруйновані в результаті російських атак.
24 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.