agro business 160 160

Систіва® — новітній фунгіцид-протруйник для досягнення успіху у вирощуванні ячменю

/ Актуальні статті / Понеділок, 27 липня 2015 10:30
Аграрне виробництво України наразі робить суттєві кроки у бік інновацій, удосконалення і розробок технологій вирощування зернових колосових культур.

 

О.В. БАБАЯНЦдоктор біолог. наук, с.н.с., зав. відділом фітопатології та ентомології
Селекційно-генетичного інституту — НЦНС м.Одеса
Пшениця як продовольча культура завжди посідала чільне місце в аграрному виробництві багатьох країн світу. Наразі й ячмінь стає однією зі стратегічних культур і, що характерно, як цінна продовольча культура. Останніми роками інноваційні розробки у сфері захисту зернових від шкідливих організмів витісняють застарілі і традиційні підходи.
 
Ячмінь озимий та ярий для стабільного й успішного вирощування потребує чітко вивірених та економічно обґрунтованих систем захисту, особливо від збудників хвороб. Кожна система захисту включає у себе комплекс заходів, починаючи від обробки насіння протруйниками і до використання фунгіцидів протягом вегетації, що дозволяє отримувати гарантований урожай — у більшому або меншому ступені. Зазвичай дія протруйників насіння спрямована на захист від збудників хвороб, що є на насіннєвому матеріалі та у ґрунті. Протягом вегетації рослини ячменю захищають від пошкодження збудниками плямистостей листя фунгіцидами, що використовуються у найбільш критичні фази росту і розвитку рослин.
 
Останніми роками увага науковців та практиків-аграріїв у світі спрямовувалася на створення і дослідження препаратів, що мають ознаки принципово нового підходу до засобів захисту рослин, тобто препаратів-протруйників, що надають можливості забезпечити довготривалий фунгіцидний захист зернових, починаючи з насіння і проростків протягом майже усієї вегетації. Однак частіше за все спроби створення таких препаратів не мали успіху.
 
І ось нарешті вперше у світі з’явився фунгіцид проти листкових хвороб, що використовується як протруйник насіння — Систіва®, створений науковцями всесвітньовідомої компанії BASF. Діюча речовина препарату Систіва® — Ксеміум  — є новітньою розробкою з групи фунгіцидів — інгібіторів ферменту сукцинатдегідрогенази (SDHI). За результатами досліджень країн Європи (Німеччина, Чехія, Словакія, Польща, Італія тощо) встановлено, що, завдячуючи новій активній (=діючій) речовині Ксеміум, фунгіцид-протруйник насіння Систіва® здатен призвести до збільшення врожаю ячменю щонайменше на 7-12% у порівнянні з традиційними системами захисту. Хочу зазначити також, що на розробку нової активної діючої речовини хімічні компанії світу витрачають у середньому до 15 років. Компанія BASF на створення активної речовини Ксеміум витратила майже 12 років, а у розробку, випробовування та створення препаратів з цією активною речовиною вклала більше €200 млн!
 
 
Європейські аграрії мають у своєму захисному арсеналі фунгіцид Систіва® з 2013 року, який завдяки активній речовині демонструє доволі високу ефективність щодо дії на патогени насіння та кореневої зони, а також високу біологічну ефективність проти збудників листкових хвороб протягом вегетації.
 
Який же механізм дії активної речовини Ксеміум, у чому переваги препарату Систіва® над іншими? По-перше, Ксеміум, потрапляючи у тканини рослини виявляє дуже високу мобільність. Безпосередньо після протруєння насіння і за появи сходів ця активна речовина швидко засвоюється кореневою системою і рівномірно розповсюджується по усіх тканинах рослини. Коли патогени потрапляють на листкові поверхні рослин, що вже захищені Систіва®, вони швидко гинуть. Адже Ксеміум інактивує сукцинатдегідрогеназу — фермент, який є відповідальним за споживання енергії та ріст грибних клітин.
 
Переваги застосування фунгіциду Систіва® не обмежуються лише захистом рослин ячменю на перших кроках вегетації. Особливо це стосується ячменю озимого. Аграрії добре знають ситуацію, коли навесні є нагальна необхідність у фунгіцидному захисті рослин у фазі кущення, а метеоумови складаються таким чином, що ані увійти у поле, ані своєчасно обробити фунгіцидом можливості немає. У цьому випадку реальний недобір врожаю ячменю озимого може бути у межах 15-45%, адже патогенний комплекс листостеблових хвороб (борошниста роса, темно-бура, сітчаста та смугаста плямистості), незалежно від погодних умов, все одно контамінує рослини і починає свою згубну дію. Натомість рослини, що були оброблені Систіва®, мають надійний захист від патогенів і тому розвиваються у нормальних умовах. Одночасно аграрії мають реальну можливість зекономити на першому фунгіцидному захисті, що сприяє суттєвому підвищенню рентабельності вирощування ячменю озимого.
 
 
Ячмінь ярий також є культурою, яка потребує ефективного захисту від розвитку патогенів листя протягом усього періоду вегетації, адже недобори врожаю від збудників хвороб, особливо у епіфітотійних ситуаціях, можуть сягати 60-80%. Використання традиційних фунгіцидних протруйників не забезпечує повною мірою захисту від листостеблових хвороб, адже рослинки, які перебувають у фізіологічно важких умовах, дуже сприйнятливі до будь-якої інфекції. Довготривала з сильними опадами або ж навпаки, посушлива і холодна весна є фактором, який часто унеможливлює проведення своєчасного захисту фунгіцидами. Таким чином, Систіва®, що застосовується для передпосівної обробки, допомагає аграріям контролювати ситуацію і зменшує ризики виробництва.
 
З осені 2014 року фунгіцид-протруйник Систіва® зареєстровано для використання в Україні на озимому та ярому ячмені. Отже, для того аби впевнити наших аграріїв у якості препарату, пропоную разом провести аналіз результатів випробування ефективності Систіва® у європейських країнах. Розпочнемо з дослідів з ячменем ярим.
 
Протягом 2012-2014 років паралельно у Німеччині, Чехії та Словаччині були проведені випробування препарату Систіва® щодо встановлення ефективності контролю збудника сітчастої плямистості Drechslera teres. Встановлено, що у період з початку кущення до появи прапорцевого листка (ВВСН 21-39), коли здійснювалася оцінка препарату, розвиток сітчастої плямистості на контролі становив від 8 до 10%. За застосування Систіва® з нормою витрати 0.75 л/т ефективність контролю хвороби у середньому становила 79%. Мінімальний ефект від препарату становив 40%, максимум сягав абсолютної ефективності. За застосування Систіва® з нормою витрати 1.5 л/т середня ефективність сягала 84%, з мінімумом 52% і максимумом 100%. Слід зазначити, що показники ефективності 40 і 52% фіксувалися на період появи прапорцевого листка у ячменю, коли дія препарату іде на спад (рис. 1).
 
Рис. 1. Ефективність контролю сітчастої плямистості у посівах ярого ячменю
протягом періоду початок кущення — поява прапорцевого листка (ВВСН 21-39)
Німеччина, Чехія, Словаччина, 2012-2014 рр.
Кількість дослідів n=12
 
Дуже цікавими і показовими були результати випробовувань Систіва® проти сітчастої плямистості ячменю ярого, що здійснили дослідники Чехії та Словаччини у 2011 році. Обліки розвитку хвороби проводили у період розвитку ячменю від виходу у трубку до колосіння (ВВСН 31-59). За застосування Систіва® з нормами витрати 0,75л/т і 1,5 л/т ефективність препарату проти збудника сітчастої плямистості була майже абсолютною: у середньому 99%! З упевненістю стверджую, що жодний із комерційних фунгіцидів, що застосовуються для захисту ячменю ярого від збудників хвороб, не забезпечить такого рівня захисту (рис.2).
 
Рис. 2. Ефективність контролю смугастої плямистості у посівах
ярого ячменю протягом періоду вихід в трубку — колосіння (ВВСН 31-59)
Чехія, Словаччини, 2011 рік
Кількість дослідів n=3
 
Результати випробовувань Систіва® у Чехії та Словаччині у 2013 — 2014 рр. проти збудника ринхоспоріозу Rhynchosporium secalis показали, що у період розвитку рослин від фази кущення до набубнявіння (росту) колосу (ВВСН 21-43) ефективність Систіва® з нормою витрати 0,75 л/т у середньому становила 74% при мінімумі — 40% в ВВСН 43 і максимумі — 100% (ВВСН 21). Середній показник ступеня ураження посівів ринхоспоріозом на контролі U=7,9%. За норми витрати препарату 1,5 л/т середня ефективність становила 83%, за мінімуму — 60 (ВВСН 43) і максимуму 100% (рис.3).
 
Рис. 3. Ефективність контролю ринхоспоріозу у посівах
ярого ячменю протягом періоду кущення-ріст колоса (ВВСН 21-43)
Чехія, Словаччини, 2013-2014 рр.
Кількість дослідів n=8
 
Борошниста роса (збудник Blumeria graminis) ярого ячменю є значною проблемою для європейських країн, тому протягом 2011-2014 років у Німеччині, Чехії та Словаччині проведені дослідження щодо пролонгованої ефективної фунгіцидної дії протруйника Систіва® під час вегетації на збудника борошнистої роси. Облік проводили у фази кущення-до появи прапорцевого листка (ВВСН 21-39). Виявили, що Систіва® з нормою витрати 0,75л/т показала у середньому 66% ефективності контролю цієї хвороби, при максимумі 90%, а з нормою витрати 1,5 л/т її ефективність підвищувалася в середньому до 76%, тоді як максимальні показники сягали 95%. Середній показник ступеня ураження посівів борошнистою росою на контролі U= 24.1%. Можу зазначити, що біологічна ефективність фунгіциду Систіва® щодо збудника борошнистої роси була аналогічною дії найкращих фунгіцидних препаратів, що застосовуються по вегетації ячменю (рис.4).
 
Рис. 4. Ефективність контролю борошнистої роси у посівах
ярого ячменю протягом періоду кущення-поява прапорцевого листка (ВВСН 21-39)
Німеччина, Чехія, Словаччини, 2011-2014 рр.
Кількість дослідів n=8
 
Високу фунгіцидну ефективність проти хвороб листя Систіва® демонструє і у посівах ячменю озимого. Як відомо, ячмінь озимий є культурою, для якої епіфітотії листкових плямистостей можуть стати фатальними. Аграріям добре відомі випадки повних втрат врожаю ячменю за епіфітотій темно-бурого та сітчастого гельмінтоспоріозу, значні недобори (до 45%) від борошнистої роси та ринхоспоріозу. Запізнення із фунгіцидними обробками призводить також до аналогічних наслідків.
 
Дослідження вчених-фітопатологів Німеччини та Чехії протягом 2012-2013 років щодо ефективності контролю сітчастої плямистості ячменю озимого фунгіцидом Систіва® показали наступні результати. За застосування Систіва® з нормою витрати 0,75 л/т ефективність контролю хвороби була в середньому на рівні 60%. Більш суттєвою була ефективність з нормою витрати 1,5 л/т — у середньому 77%, що є дуже високим показником. Обліки розвитку хвороби й оцінку ефективності проводили від фази кущення до цвітіння ячменю (ВВСН 21-65) (рис.5).
 
Рис. 5. Ефективність контролю сітчастої плямистості у посівах
озимого ячменю протягом періоду кущення-цвітіння 
(ВВСН 21-65)
Німеччина, Чехія, 2012-2013 рр.
Кількість дослідів n=7
 
Унікальні результати отримані у Німеччині за випробувань протруйника Систіва® протягом 2012-2014 років щодо контролю рамуляріозу. Рамуляріоз є проблемою ячменю озимого лише на завершальних етапах росту і розвитку. Як правило, у період колосіння-молочної стиглості зерна (ВВСН 55-75) фунгіцидні обробки не проводяться з причини їх невисокої ефективності. Тим більш неочікуваними були прояви високої ефективності контролю рамулярії Систіва® з нормою витрати 1,5 л/т — у середньому 60% (рис. 6).
 
Рис. 6. Ефективність контролю рамуляріозу у посівах
озимого ячменю протягом періоду колосіння-молочна стиглість зерна (ВВСН 55-75)
Німеччина, 2012-2014 рр.
Кількість дослідів n=10
 
Дослідження, що проведені у Чехії, Німеччині, Бельгії, Словаччині стосовно впливу фунгіциду Систіва® на врожайність ячменю озимого та ярого показали, що завдяки впливу на фізіологічні показники розвитку рослин врожайність зростає на 6-23% відносно контролю. Суттєвіший вплив Систіва® на збільшення врожаю відмічено на ячмені озимому (15-23%) (рис. 7,8). Це пояснюється тим, що Систіва® під час його нанесення не проявляє ефекту фітотоксичності, який часто мають стандартні азольні препарати. Завдяки а.р. Ксеміум покращується зимостійкість та морозостійкість рослин. Він позитивно впливає на енергію проростання насіння та на польову схожість, прискорює проростання і зміцнює кореневу систему культури. В результаті проростки ячменю закріплюються у ґрунті і швидше освоюють поживні елементи, ніж ті, які не мали впливу Систіва®. Такі рослини мають більш міцну кореневу шийку і виявляють стійкість до збудників хвороб, які містяться в ґрунті.
 
Рис. 7. Вплив Систіва® на урожайність ярого ячменю
Німеччина, Словаччина, Чехія 2011-2014 рр.
кількість дослідів n=25
 
Використання Систіва® у комплексних технологіях захисту ячменю від шкідливих організмів сприяє підвищенню врожаю та покращенню його якості.
 
Отже, беззаперечно, новітня розробка агрохімічної компанії BASF — фунгіцид-протруйник Систіва® є дійсно інновацією, першим у світі фунгіцидом для захисту ячменю без обприскування, а лише за допомогою передпосівної обробки насіння.
 
Рис. 8. Вплив Систіва® на урожайність озимого ячменю
Бельгія, Німеччина, Чехія 2012-2013 рр. 
кількість дослідів n=12
 
З реєстрацією Систіва® в Україні розпочалися повномасштабні дослідження цього продукту в умовах нашої країни. Зо-крема, у Селекційно-генетичному інституті — Національному центрі насіннєзнавства та сортовивчення, відділі фітопатології та ентомології і, паралельно, в Одеському селекційному приватному інституті і на дослідних полях НВФ «Фунгі» восени 2014 та навесні 2015 року закладені досліди з використанням фунгіциду — протруйника Систіва®. Наразі є попередні результати на ячмені озимому та на ячмені ярому стосовно ефективності контролю хвороб. Наведу деякі з них.
 
У дослідах з вивчення ефективності протруйників фунгіцидної дії проти збудників листкових хвороб на штучних інфекційних фонах порівнювали ефективність нового фунгіциду-протруйнику Систіва® з іншими протруйниками (традиційними), а також суміші протруйників.
 
Показано, що традиційні фунгіцидні препарати: ІншурТМ Перформ та Кінто® Дуо виявили ефективність проти збудників борошнистої роси, смугастої та темно-бурої плямистості від слабкої до достатньої, тоді як Систіва® з нормами витрати 0,75 і 1,5 л/т мала високу ефективність. Отже, за попередніми результатами щодо визначення ефективності контролю найбільш небезпечних хвороб листя ячменю озимого та ярого фунгіцидом-протруйником Систіва®можемо стверджувати, що є явно виражена висока ефективність препарату (табл. 1, табл. 2).
 
Табл.1. Біологічна ефективність протруйників проти збудників поширених
хвороб листя на озимому ячмені сорту Тамань у посіві 2014-2015 року, ВВСН 23-27
 
 
Таким чином, аналізуючи всю інформацію щодо результатів випробовувань фунгіциду-протруйника Систіва®, можемо визнати, що препарат є високоефективним як протруйник, так і як фунгіцид протягом вегетації ячменю озимого та ярого.
 
Табл.2. Біологічна ефективність протруйників проти збудників поширених
хвороб листя на ячмені ярому сорту Сталкер у посіві 2015 року. ВВСН 21-22
 
 
Для аграрного виробництва цілком ефективним і економічно виправданим буде застосування Систіва® з нормами витрати 0,75л/т на ячмені ярому і 1,5 л/т — на озимому.
 
Основні плюси або десять «ЗА» використання фунгіциду-протруйника Систіва® в Україні:
 
  1. Висока ефективність щодо збудників хвороб насіння та ґрунтової інфекції.
  2. Висока ефективність щодо збудників листостеблових хвороб протягом вегетації ячменю ярого та озимого.
  3. Суттєве підвищення врожайності ячменю за передпосівної обробки препаратом.
  4. Раціоналізація захисту від збудників хвороб ячменю шляхом переносу першого листкового фунгіцидного обробітку на етап обробки насіння.
  5. Покращення посівних якостей насіння — підвищення енергії проростання та схожості.
  6. Суттєве покращення розвитку кореневої системи, за рахунок чого збільшується життєздатність та стресостійкість оброблених рослин.
  7. Підвищення ефективності поглинання та засвоєння води та поживних речовин рослинами.
  8. Захист рослин Систіва® сприяє підвищенню зимо-, морозостійкості та швидшому відновленню росту навесні, а також призводить до значного збільшення площі хлорофілоносної поверхні на 45-55%.
  9. Навесні рослини, захищені Систіва®, набувають природного імунітету до збудників листкових хвороб.
  10. Завдяки використанню Систіва® забезпечується довготривалий комплексний контроль хвороб.
 
Отже, Систіва® створює надійну основу для максимального розкриття потенціалу врожайності ячменю, отримання стабільного і якісного врожаю, незважаючи на погодні та інші негаразди, і, головне, призводить до фінансового та екологічного процвітання аграрного виробництва і держави.
 
Рекомендую усім виробникам насіння та зерна ячменю ярого й озимого в Україні використовувати фунгіцид-протруйник Систіва®, аби досягнути максимального успіху.
 29 березня 2024
ГО «Міжнародна фундація розвитку» спільно з ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» продовжують співпрацю щодо проведення навчання в рамках реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
ГО «Міжнародна фундація розвитку» спільно з ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» продовжують співпрацю щодо проведення навчання в рамках реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
29 березня 2024
 29 березня 2024
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.