Белліс® — надійність, широкий спектр захисної дії до і після збору врожаю

/ Актуальні статті / Четвер, 27 серпня 2015 11:50
Осінні заморозки, холодна весна, затяжне цвітіння і перепади температур влітку постійно тримають рослини в стресі. Ослаблені стресами плодові насадження найбільше схильні до захворювань, і це призводить до зниження врожайності на поширених сортах.

 

Нестійкі кліматичні умови викликають в регіонах випадання великої кількості опадів з градом, які знищують урожай. Але мало виростити і зібрати, потрібно зберегти, щоб мати максимальну вигоду від цього процесу: хороший товар має хорошу ціну в період зберігання. Добрий результат складається з комплексу заходів: обрізка та догляд у період спокою, збалансоване мінеральне живлення, зрошення та захист від хвороб у період вегетації. Тому коли ми говоримо про захист плодових, необхідно пам’ятати не тільки про основні захворювання, які проявляються під час розвитку плодів, а враховувати і ті, які впливають на якість і зберігання врожаю.
 
Белліс® є якорем у захисті яблуні та груші. Белліс® — це рішення проти основних грибкових хвороб зерняткових: борошнистої роси і парші, гнилей та грибкових захворювань, що поширюються після збору врожаю, володіє потужною дією на альтернаріоз яблуні. Має як профілактичну, так і лікувальну дію проти патогенів.
 
Звертаючи увагу на те, що фунгіцид Белліс® є універсальним продуктом, його застосування має багато напрямів вирішення головних проблем у саду із захворюваннями плодів. BASF рекомендує проводити обробку садів, якщо є проблема з борошнистою росою і загрозою розвитку парші в наступні фази розвитку:
 
«Рожевий Бутон» — проти парші, борошнистої роси застосовувати фунгіцид Белліс® нормою 0,8 кг/га.
 
«Кінець цвітіння» — проти парші, борошнистої роси й альтернаріозу. Для кращого контролю та розширення спектру дії рекомендується застосовувати в комбінації з фунгіцидом Малахіт®.
 
«Градобій» — застосування Белліс® після граду забезпечує локалізацію збудника хвороби і перешкоджає його поширенню. Белліс® сприяє швидкому затягуванню ранок, викликаних механічним шляхом.
 
Якщо ми повинні захистити майбутній урожай від проблем із хворобами зберігання, то обробку фунгіцидом Белліс® нормою 0,8 кг/га слід проводити у фазі формування і дозрівання плодів приблизно за 20 днів до збору врожаю.

Максимальна кількість обробок за сезон цим препаратом може бути тричі, але не більше двох у прямій послідовності.

Висока ефективність дії препарату Белліс® базується на синергізмі діючих речовин (боскалід і піраклостробін), що належать до різних хімічних класів: карбоксіаніліди (глибока системна дія) і стробілурини (трансламінарна, контактна, мезосистемна дії). Діючі речовини запобігають проростанню спор, ріст міцелію патогена і подальше спороутворення. Це, в свою чергу, також запобігає виникненню резистентності у патогенів до препарату.

 
Основним фактором зниження періоду зберігання свіжих плодів яблуні в зимово-весняний період є розвиток хвороби при тривалому зберіганні різного походження.
 
Хвороби плодів при зберіганні бувають: неінфекційні (фізіологічні) та інфекційні (мікробіологічні, паразитичні).
 
Фізіологічні захворювання проявляються через порушення внутрішнього обміну корисних речовин, пов’язаних із погодно-кліматичними умовами та живленням рослин у період вегетації, а також несвоєчасним збором урожаю і нехтуванням правилами зберігання.
 
Мікробіологічні захворювання спровоковані проникненням у плід різного роду грибів (мікози). Ці захворювання можуть розвиватися у період вегетації в саду і при збиранні врожаю, сортуванні та транспортуванні у сховища.
 
Тому якщо ми говоримо про контроль хвороб зберігання, то маємо дуже високу ефективність від таких захворювань:
 
  • сиза пліснява (Penicillium) яблук;
  • альтернаріоз (Alternaria) плодів зерняткових;
  • гірка гниль (Gloeosporium);
  • сіра гниль (Botrytis);
  • складська парша (Venturia­inaegualis Wint).
 
Сиза пліснява
Сиза пліснява (Penicillium) яблук (блакитна гнилизна, сиза пліснявоподібна гниль, пеніцільозна гниль) вражає плоди яблуні та груші в період зберігання. Спори грибка можуть перебувати на плодах, тарі і при неякісної дезінфекції на стінках камер. Патоген проникає через уражені ділянки шкіри плодів, а іноді через чечевички і плодоніжки плода. Спори можуть перезаражувати при контакті з плодами, переноситися потоками повітря при вентиляції сховищ. Перезрілі плоди перезаражують сильніше. В умовах РГС шкідливість гнилі нижче, ніж у звичайних умовах зберігання.
 
Альтернаріоз
Ураження хворобами плодів яблуні та груші проходить у період вегетації, але проявляється на плодах при зберіганні (у другій половині кінця вегетації, при перезріванні плодів). Грибок вражає квітки і викликає цвіль і гниль сердечка плода.
 
Симптоми захворювання: плямистість листя і плодів, дострокове фарбування плодів.
 
Способи інфікування: через квіти і здорове листя; механічне пошкодження листя та плодів (неінфекційна плямистість, сонячні опіки, некрози на листках).
 
Найбільш нестійкі до хвороби фази:
 
  1. «Цвітіння»-«зав’язь до 1,5 см»: ураження квіток, плямистість листя;
  2. Перша-друга декада липня і третя декада серпня: плямистість листя.
 
Оптимальні умови розвитку:
 
  • висока вологість (період випадання роси більше 12 годин або дощі) і часте змочування листя; в період цвітіння ураження яблуні через квіти при відносній волозі повітря вище 75% і наявність крапельної вологи;
  • нічна роса-ранкові опади і висока температура повітря опівдні.
 
Початок активної споруляції грибком — третя декада червня.
 
Гірка гниль
Гірка гниль яблук є найбільш загрозливою грибковою хворобою на період зберігання. Вона викликається двома видами грибків: роду Pezicula і грибком Glomerella cingulate. У деяких випадках, коли сорт буває нестійким до цих захворювань (наприклад, Gala, Jonagold, Ligol, Golden Delicious, Pinova, Rubin), може бути знищено більш ніж 50% фруктів.
 
Джерелом інфекції яблук у саду є конідіальні спори, які потрапляють на поверхню плодів. Тому без відповідного хімічного захисту згодом вони потрапляють у сховище разом із зібраним врожаєм.
 
Перші ознаки — плями гнилі, що з’являються найчастіше навколо продихів у період досягнення споживчої стиглості яблук у сховищі. З часом ці плями збільшуються і можуть займати значну частину плоду.
 
Ознаки хвороби спочатку з’являються у простих сховищах і на великих за розміром фруктах, потім — у звичайному холодильнику, а пізніше — в холодильнику з регульованим газовим середовищем. Також необхідно підкреслити, що контрольована атмосфера, яка підтримується в холодильнику, не пригнічує розвиток хвороби.
 
Тому гірку гниль необхідно обмежувати перш за все вирощуванням сортів, що мало піддаються цій хворобі. Потрібно дбати під час обрізки і формування дерев про правильне освітлення крони, усуненні ран, на яких грибок утворює конідіальні спори, що заражають як яблука, так і пошкоджену кору дерев. Але не треба й забувати про хімічні засоби, які пропонує компанія BASF для захисту від цієї проблеми.
 
Сіра гниль
Сіра гниль (Botrytis cinerea Pers). Ураження хворобами плодів яблуні та груші проходить у період вегетації, оскільки збудник знаходиться на залишках віночка і тичинок, а потім проникає у чашечку. В плоди грибок потрапляє через пошкодження, проколи шкірки, чечевички. Ураження відбувається під час вегетації, при зборі врожаю, транспортуванні. Якщо літо вологе, такі плоди гниють ще в саду.
Складська парша
Одна з найпоширеніших хвороб зберігання яблук і груш у холодильниках та РГС. Грибок складської парші стійкий до холоду, тому низькі температури не здатні зупинити розвиток хвороби.
 
Ураження складською паршею відбувається у тепле дощове літо. На яблуках хворобу провокує недосконалий грибок Fusicladium dendriticum (Wallr.), на грушах — F. piri-numFckl. При цьому з’являються дрібні округлі темні плями.
 
Складська парша проявляється вже при зберіганні врожаю, а її розвиток різко зростає при відкриванні холодильників для реалізації продукції. Під час зберігання на плодах утворюються чорні цятки, іноді дуже глибокі. Внаслідок цього в місцях пошкодження шкірки яблука можуть розвиватися інші хвороби зберігання. Прояв захворювань зберігання не пов’язане з календарними термінами, а залежить від інфекційного запасу, який на плодах потрапив у сховище.
 
Від складської парші потрібен профілактичний захист, як і від звичайної. Використання фунгіциду Белліс® на зберіганні за 20 днів до збору врожаю контролює складську паршу та інші хвороби зберігання.
 
При збиранні врожаю часто виникають механічні пошкодження плодів, які пізніше призводять до виникнення описаних вище хвороб. Використання фунгіциду Белліс® під час зберігання сприяє знезараженню і загоєнню механічно пошкоджених частин плодів. Це дуже актуально при градобоях, які нерідко бувають у кінці літа і можуть пошкодити левову частку врожаю.
 
Моніліоз
Моніліоз (моніліальна гниль, плодова гниль), Мoniliafructigena Pers. Хвороба вражає плоди яблуні та груші інфекцією у період вегетації. Первинна інфекція — уражені гілки і муміфіковані плоди, що залишилися в саду з попереднього року. Псування виникає у місцях пошкодження шкірки шкідниками, градом, паршею. Можливе ураження спорами гнилих плодів у сховищах.
Белліс® має чудові технологічні переваги серед багатьох фунгіцидів на ринку. Форма препарату розроблена таким чином, щоб надати цьому продукту ще більше ефективності при застосуванні. Белліс® відмінно прилипає до листя і плодів. Вже через 1,5 години після нанесення фунгіциду Белліс® навіть 20 мм опадів не завадять ефективній дії цього продукту проти хвороб.
 
Зазвичай збір врожаю проходить близько 30-40 днів, яблука збираються у кілька етапів. У цей відрізок часу випадають опади, град і бувають механічні пошкодження, що вимагає додаткового захисту врожаю перед закладкою у сховища для запобігання прояву ознак хвороб і рівномірної хімічного захисту. Компанія BASF рекомендує внесення препарату Белліс® на початку і всередині збору врожаю з нормою 0,8 кг/га.
 
Основні переваги фунгіциду Белліс®:
 
  • позитивний вплив на лежкість плодів після зберігання;
  • висока біологічна ефективність у боротьбі з основними хворобами яблуні: паршею і борошнистою росою;
  • комбінація двох діючих речовин з різними механізмами дії;
  • позитивний вплив на кількість і якість врожаю.
  • Белліс® — німецька якість на захисті вашого врожаю!
 24 квітня 2024
Експорт меду з України в березні 2024 року становив 7,7 тис. т, що відповідає показнику попереднього місяця та на 71% перевищує показник березня 2023 року.
Експорт меду з України в березні 2024 року становив 7,7 тис. т, що відповідає показнику попереднього місяця та на 71% перевищує показник березня 2023 року.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Науково-дослідне господарство компанії FRENDT бере участь у проєкті UNDP (підрозділ ООН) щодо збереження екосистеми на півночі України.
Науково-дослідне господарство компанії FRENDT бере участь у проєкті UNDP (підрозділ ООН) щодо збереження екосистеми на півночі України.
24 квітня 2024
 23 квітня 2024
До 30 квітня 2025 року побутові споживачі газу, які є клієнтами ТОВ «Газопостачальна компанія "Нафтогаз України"», сплачуватимуть за «блакитне паливо» 7,96 грн за кубометр.
До 30 квітня 2025 року побутові споживачі газу, які є клієнтами ТОВ «Газопостачальна компанія "Нафтогаз України"», сплачуватимуть за «блакитне паливо» 7,96 грн за кубометр.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
Європарламент на своєму пленарному засіданні в Страсбурзі підтримав у першому читанні продовження тимчасових заходів з лібералізації торгівлі для України з одночасним захистом фермерів ЄС.
Європарламент на своєму пленарному засіданні в Страсбурзі підтримав у першому читанні продовження тимчасових заходів з лібералізації торгівлі для України з одночасним захистом фермерів ЄС.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
Аграрії Сумщини, станом на 18 квітня, посіяли ранніх ярих зернових та зернобобових культур на площі 50,1 тис. га, що становить 83,2% до плану.
Аграрії Сумщини, станом на 18 квітня, посіяли ранніх ярих зернових та зернобобових культур на площі 50,1 тис. га, що становить 83,2% до плану.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
Минулого року AMAZONE представила ринку лінійку сівалок точного моделями Precea 9000-TCC і 12000-TCC з робочою шириною 9 і 12 м. Однак вже цього року команда AMAZONE презентує українським фермерам нову 24-рядну модель PRECEA-TCC, яка ідеально підходить для сівби просапних культур, зокрема цукрових буряків, ріпаку, сої з міжряддям 45 і 50 см.
Минулого року AMAZONE представила ринку лінійку сівалок точного моделями Precea 9000-TCC і 12000-TCC з робочою шириною 9 і 12 м. Однак вже цього року команда AMAZONE презентує українським фермерам нову 24-рядну модель PRECEA-TCC, яка ідеально підходить для сівби просапних культур, зокрема цукрових буряків, ріпаку, сої з міжряддям 45 і 50 см.
23 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.