Хочеш протруїти насіння ефективно? Роби це правильно!

/ Актуальні статті / Середа, 09 вересня 2015 12:34
«Чому ж не спрацював якісний протруювач від надійного виробника?» Щоб відповісти на це питання, ми спробували проаналізувати технологію передпосівної обробки насіння і виявити ті ланки, що можуть вплинути на ефективність дії протруйника.

 

Є. КАЧУРАканд. с-г. наук
Запобігти проблемі зазвичай легше, ніж її усунути. Саме тому протруювання насіння є одним з найважливіших етапів у комплексі передпосівного обробітку насіння. Використання протруювачів надійно захищає насіння і молоді рослини сільськогосподарських культур від хвороб та шкідників і підвищує продуктивність вирощуваної культури.
 
З огляду на наведені вище переваги вже здавна були відомі спроби оздоровити посівний матеріал. Ще 2 тисячі років потому землероби стародавньої Греції та Риму обробляли насіння золою, оливковими вижимками, соком цибулі та деякими іншими речовинами з фунгіцидними чи бактерицидними властивостями, занурювали насіння у гарячу воду. У середньовіччя для передпосівної обробки насіння активно використовували хлорвмісні сполуки і морську воду. Дещо пізніше, з розвитком промислового виробництва, почали застосовувати солі міді та миш’яку, а на початку ХХ сторіччя — ртутьвмісні сполуки. Через високу токсичність ці сполуки було заборонено до використання, і у 70-ті роки минулого сторіччя з’явились перші системні протруйники на основі більш безпечних діючих речовин.
 
Щорічні втрати зерна від хвороб досягають 10-20% і більше потенційного врожаю. З інтенсифікацією виробництва і збільшенням урожайності зерна шкодочинність хвороб посилюється і втрати можуть становити понад 50% (Ретьман С.В. 2009). Більше того, у зв’язку з порушенням науково обґрунтованих сівозмін, зменшенням біорізноманіття і інтенсифікацією сільськогосподарського виробництва збільшується зараженість ґрунту збудниками хвороб. Відповідно на передній план виходять ефективність протруйників та саме якість передпосівної обробки насіння.
 
Ефективність передпосівної обробки насіння забезпечується такими чинниками: ефективний за спектром дії протруйник, сучасна препаративна форма протруйника, дотримання технології обробки насіння, якість посівного матеріалу і його фактичний стан на час обробки (рис.1).
 
Рис. 1. Основні фактори, що впливають на ефективність протруювання насіння
 
Отже, окрім ефективного і якісного протруйника та кондиційного посівного матеріалу, ми повинні мати технологію, що забезпечує рівномірний розподіл всієї норми діючої речовини по поверхні кожної насінини, якнайменше її травмуючи.
 
Коротко розглянем, як кожен із вищезгаданих чинників впливає на якість передпосівної обробки насіння.
 
Вибір протруйника
Для того щоб правильно обрати препарат, перш за все необхідно визначитись, які хвороби чи шкідники найбільш ймовірно будуть присутні у насіннєвому матеріалі і ґрунті, чи мають культура і попередник спільні хвороби та ін. У випадку, якщо насіння тривалий час зберігалось на складі, або зберігалось у невідповідних умовах, якщо культура і попередник мають спільні хвороби, доцільно провести фітосанітарну експертизу насіння чи мікологічний аналіз ґрунту.
 
На українському ринку для фунгіцидного контролю зернових присутні препарати контактної, системної і системно-контактної дії. Контактні препарати впливають на збудників хвороб, що локалізуються на поверхні насінини і створюють на ній захисний шар. Системні препарати проникають в середину насіння і проростка, а також знезаражують ґрунт навколо насінини. Найбільш ефективними є комплексні препарати, що містять декілька діючих речовин системної і контактної дій (напр., Кінто®Дуо, Іншур®Перформ).
 
На площах з високим інфекційним фоном, у сівозмінах, насичених зерновими, в умовах Півночі, Заходу та Центру України підвищується загроза розвитку снігової плісняви, відмінні результати контролю якої показує протруйник з властивістю локальної дезінфекції ґрунту — Кінто®Дуо (рис. 2).
 
Рис. 2. Ефективність застосування Кінто® Дуо, 2,5 л/т порівняно
зі стандартним протруйником проти снігової плісняви на озимій пшениці
(Хмельницька обл., 2013)
 
 
У посушливих умовах або за пізніх строків сівби, завдяки позитивному впливу Іншур®Перформ на фізіологічні процеси в проростку, ми взмозі отримати вирівняні та дружні сходи за більш короткий період часу, а також стимулювати подальший розвиток рослин, підвищити їх стійкість до несприятливих умов під час перезимівлі. Це дозволить їм увійти взиму у задовільному стані, а навесні своєчасно відновити вегетацію. Крім того, Іншур®Перформ забезпечує якісний контроль найбільш поширених патогенів: летюча і тверда сажки, септоріоз, плямистості.
 
Інноваційний препарат передпосівної обробки насіння ячменю Систіва® забезпечує не лише контроль хвороб посівного матеріалу, джерелом яких є насіння, рослинні рештки та ґрунт, а й має пролонговану дію, контролюючи хвороби листового апарату, що дозволяє замінити першу фунгіцидну обробку вегетуючих рослин та знизити виробничі витрати, зменшуючи екологічне навантаження (рис. 3).
 
Рис. 3. Протруйник Систіва® забезпечує довготривалий контроль хвороб листків
 
 
Відомо, що деякі діючі речовини протруйників, особливо з групи азолів, мають негативний вплив на схожість та енергію проростання насіння. Нове покоління препаратів компанії BASF бренду AgCelence®, що містять піраклостробін чи Ксеміум® (наприклад, Іншур®Перформ, Систіва®, Стандак® Топ), навпаки, підвищують енергію проростання і схожість насіння (рис. 4), а також позитивно впливають на їх подальший ріст і розвиток за рахунок фізіологічного ефекту: стимулювання процесів фотосинтезу та нітрогеназної активності посівів; підвищення стійкості до стресових умов (посуха, високі температури, нестабільний температурний режим тощо); запобігання передчасному старінню, подовження періоду активної вегетації.
 
Рис. 4. ІншурПерформ забезпечує дружні сходи та нормальний
розвиток рослин за низьких температур, підвищує стійкість до заморозків
 
 
Препаративна форма і склад протруйника
Якість і рівномірність покриття поверхні насінини протруйником і стабільність діючої речовини залежать від складу протруйника. Окрім діючої речовини, якісний протруйник має багато інших компонентів, як-то: розчинник, барвник, полімер, поверхнево-активні речовини, інгібітори піноутворення, корозії і т.д. Препарати від світових лідерів галузі, оригінаторів діючих речовин (до яких відноситься компанія BASF) обов’язково мають вищезгадані компоненти. Генеричні препарати, особливо дешеві, часто характеризуються спрощеним складом, а отже, не забезпечують належну ефективність.
 
Препаративна форма протруйників насіння пройшла еволюцію від сухих порошків, порошків, що змочуються, водорозчинних порошків, які, як правило, потребують додавання плівкоутворювача до водорозчинних концентратів суспензій, які добре покривають поверхню насінини, міцно на ній утримуються і повністю готові до нанесення і суспензій капсул для обробки насіння, що забезпечують тривалий захист від патогенівзавдяки поступовому вивільненню діючої речовини з капсул і є екологічно безпечними.
 
Якість посівного матеріалу
Насіння повинно відповідати вимогам ДСТУ 2240 1993 «Насіння сільськогосподарських культур. Сортові та посівні якості. Технічні умови» та ДСТУ 4138 2002 «Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості». Про відповідність насіння цим вимогам свідчить виданий Державною насіннєвою інспекцією сертифікат. Переконайтеся, що сертифікат є чинним (не прострочений). Вимоги до кондиційного насіння різняться, залежно від культури, але основними показниками є: чистота насіння, сортова чистота, схожість, % ураження хворобами, вологість насіння (табл.1).
 
Таблиця 1. Вимоги до якості насіння м’якої пшениці згідно з ДСТУ 2240 1993
 
 
Наприклад, для базового насіння озимої пшениці мінімальна лабораторна схожість не має бути нижчою за 92%, сортова чистота — 99,7%, вологість 14,5%.
 
Невідповідність вимогам державних стандартів унеможливлює використання такого посівного матеріалу. Окрім того, відхилення від деяких норм стандартів може призводити до погіршення якості обробки насіння протруйником чи збільшення норми витрати. Наприклад, занадто низька маса 100 зерен чи підвищена плівчастість насіння сприяють нерівномірному розподілу протруйника по поверхні насінини і вимагають збільшення об’єму робочого розчину при протруюванні.
 
Фактичний стан насіння
Завжди варто перевірити фактичний стан насіння перед протруюванням, особливо, якщо насіння знаходилось на зберіганні тривалий час. Спочатку окомірно оцініть стан насіння, потім переконайтеся, що воно має високу енергію проростання, не має значних механічних пошкоджень і домішок. За потреби проведіть повторний аналіз насіння у сертифікованій лабораторії і додаткову очистку від домішок та пилу перед обробкою — 15-20% робочого розчину може абсорбуватись пилом, битим та щуплим насінням, при наявності пилу та домішок насіння не огортається плівкою повністю, на одну насінину може потрапити надлишкова кількість препарату, а на іншу — недостатня. Все це знижує ефективність заходу, призводить до перевитрати препарату і знижує посівні якості насіння. Також варто зазначити, що протруювання недоочищеного насіння негативно впливає на екологію.
 
Для зменшення пилоутворення протруєного насіння при зберіганні та сівбі, а також для покращення його плинності і зовнішнього вигляду можна використовувати барвники з полімером Sepiret® (рис. 5).
 
Рис. 5. Зовнішній вигляд насіння кукурудзи, обробленого Sepiret®
 
Відкалібруйте насіння перед протруюванням, найкраще використовувати середню і крупну фракції оскільки, насінини з максимально крупної фракції не завжди мають ознаки і властивості, що притаманні для сорту, і часто мають низьку схожість, а дрібне насіння має нижчу енергію проростання і з нього формуються менш продуктивні рослини.
 
Перевірте вологість насіння і за необхідності доведіть її до кондиційної. Занадто вологе насіння має гіршу плинність, що негативно впливає на однорідність і продуктивність протруювання, а пересушене легше травмується робочими органами машин.
 
Технологія обробки насіння
Маємо на сьогодні в Україні велику кількість сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств різних за розмірами, матеріально-технічним оснащенням і культурою землеробства. Це різноманіття відображується на технології нанесення протруйника на насіння. Великі господарства мають власні насіннєві заводи і стаціонарні лінії з доробки і протруювання насіння, в той час як дрібні фермери наносять протруйник за допомогою бетонозмішувача, а то і взагалі, перелопачуючи ворох насіння. Цілком зрозуміло, що прийнятну якість нанесення препарату можуть забезпечити лише спеціально розроблені для цього машини — протруювачі насіння.
 
Сучасні протруювачі насіння за принципом дії можна розділити на дві групи: безперервної і порційної дій. Протруювачі першої групи знайшли більше поширення. По виконанню протруювачі підрозділяються на стаціонарні, пересувні, самохідні та начіпні. Стаціонарні вимагають великих матеріальних витрат на підготовку твердого майданчика, монтажу устаткування, будівництва укриття. Крім того, потрібно організувати транспортування насіння до комплексу й від нього, що сприяє збільшенню їх пошкодження та собівартості. Для протруювання насіння зернових культур застосовуються стаціонарні агрегати камерного типу — АПЗ-10, ПКС-20 (ВАТ «Львовагромашпроект»), ГРАМАКС та ін.
 
Самохідні протруювачі насіння економічно вигідніші як менш матеріалоємні. В них менша пошкоджуваність зерна, ніж у стаціонарних протруювачів через відсутність операції з транспортування. Для зернових культур широко застосовуються: самохідний протруювач насіння ПК-20 Супер («Львівагромаш-проект», Україна), ПС-10А («Татчинсільмаш», Росія), Mobitox-Super (Farmgep, Угорщина) із завантаженням протруєного насіння в автозавантажувач сівалок. За типом змішуючого пристрою протруювачі, що випускаються, відносяться до машин шнекового, барабанного і камерного типів. У шнекових протруювачів внесений препарат розподіляється по поверхні насіння в процесі їх переміщення шнеком. Найбільшпоширені машини шнекового типу ПНШ-3, ПНШ-5 та інші. У барабанних протруювачів нанесення препарату на поверхню насіння відбувається в процесі їх взаємодії в гравітаційному барабанному змішувачі (наприклад, ПЗ-10 «Колос»). У камерних протруювачів препарат на поверхню насіння наноситься в процесі їх направленого падіння в потоці розпорошеної суспензії. Машини для протруювання насіння камерного типа — Mobitox SUPER, ПСК-10, ПСК-15, ПК-20 «Супер», ПЗМ-10 та інші (О.М. Вечера, 2010).
 
До сучасніших машин належать СТ50, СТ 100, СТ 200 (фірма «Петкус»), СС 50 («Кімбрія»). У них поєднано точне зважування насіннєвого матеріалу, нормативне дозування хімічного препарату, однорідність його розподілу на поверхні насіння, що забезпечує якість протруєння не менше 94 відсотків.
 
Деякі культури з насіннєвою оболонкою, що легко пошкоджуються, наприклад соя, голозерний ячмінь, овес для високоефективного протруювання потребують особливих машин. Компанія BASF пропонує своїм клієнтам через офіційних дистриб’юторів додатковий сервіс передпосівної обробки насіння зернових культур та сої сортувально-протруювальними комплексами французької компанії Дорез, моделі RT 354 (рис. 6).
 
Рис. 6. Сервіс якісного протруєння насіння сої від компанії BASF
 
Сортувально-протруювальний комплекс забезпечує якісне очищення і калібровку насіння, подача насіння здійснюється норією, а не шнеком, що знижує рівень травмування насіння. Комплекс має 2 окремих баки для препаратів, що мінімізує час їх контакту до потрапляння на поверхню насінини. За відгуками користувачів сервісу сортувально-протруювальний комплекс Дорез RT 354 майже не пошкоджує насіння (травмування насіння лише 2 %, що на рівні або менше показників стаціонарних потокових ліній) і забезпечує чудове рівномірне нанесення препаратів на поверхню насіння.
 
Також слід зауважити, що за використання протруювача будь-якого типу необхідно його ретельно налаштувати і відкалібрувати відповідно до параметрів насіннєвого матеріалу і особливостей протруйника та слідкувати за рівномірністю потоку насіння і контролювати витрату робочої рідини.
 
Передпосівна обробка професійним комплексом дозволяє максимально забезпечити якісне покриття препаратом насіння та розкрити потенціал як препарату, так і посівного матеріалу.
 
Препарати, якими здійснюється обробка для озимих зернових  — Кінто® Дуо, Іншур® Перформ, Систіва®. Протруєння насіння сої інсектицидно-фунгіцидним протруйником Стандак® Топ можливе з одночасною інокуляцією насіння пре-інокулянтом ХайКот Супер Соя.
 
Отже, враховуючи викладене вище, навіть якісний протруйник
буде ефективним лише за належного дотримання всіх вимог щодо
передпосівної обробки насіння. Інвестуйте з розумом!
 16 квітня 2024
Станом на 14 квітня Україна відправила на експорт 36,3 тис. тонн соняшнику (близько 27 тис. тонн за цей же період у квітні 2023 року), з яких близько 25 тис. тонн було відвантажено до Нідерландів.
Станом на 14 квітня Україна відправила на експорт 36,3 тис. тонн соняшнику (близько 27 тис. тонн за цей же період у квітні 2023 року), з яких близько 25 тис. тонн було відвантажено до Нідерландів.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Станом на 15 квітня весняно-польові роботи на Волині перетнули умовний екватор, в області почали посів кукурудзи на зерно.
Станом на 15 квітня весняно-польові роботи на Волині перетнули умовний екватор, в області почали посів кукурудзи на зерно.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок по трьох пунктах пропуску – «Ягодин», «Рава-Руська» та «Угринів». Через ці три пункти польські протестувальники за минулу добу взагалі не пропускали вантажівки в бік Польщі.
Польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок по трьох пунктах пропуску – «Ягодин», «Рава-Руська» та «Угринів». Через ці три пункти польські протестувальники за минулу добу взагалі не пропускали вантажівки в бік Польщі.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
У 2023/24 маркетинговому році в Україні, вперше за всі роки незалежності, було перероблено 1 млн тонн насіння ріпаку, що становить 23,3% від загального врожаю української олійної у 2023 році.
У 2023/24 маркетинговому році в Україні, вперше за всі роки незалежності, було перероблено 1 млн тонн насіння ріпаку, що становить 23,3% від загального врожаю української олійної у 2023 році.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. компаній, із них понад 1 тис. переїхали з міста до області.
В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. компаній, із них понад 1 тис. переїхали з міста до області.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Максимум роботи – мінімум витрат. Нові телескопічні навантажувачі Case IH Farmlift 737 приступили до роботи на філіях «Бессарабська» та «Колосівський елеватор» компанії «НІБУЛОН». Оновлені навантажувачі з унікальним поєднанням ефективності та низької вартості утримання тепер допомагають лідеру зернового експорту України та найбільшому оператору елеваторних потужностей.
Максимум роботи – мінімум витрат. Нові телескопічні навантажувачі Case IH Farmlift 737 приступили до роботи на філіях «Бессарабська» та «Колосівський елеватор» компанії «НІБУЛОН». Оновлені навантажувачі з унікальним поєднанням ефективності та низької вартості утримання тепер допомагають лідеру зернового експорту України та найбільшому оператору ...
16 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.