Богатирі і пісня на полі KWS

/ Актуальні статті / Понеділок, 14 вересня 2015 09:51
«Василю, брате, а ти звідки тут?!». «Як це звідки! — віджартовується найвідоміший здоровань. — Вірастюк звичайний, вирощений на полях Полтавщини». Нічогенький собі діалог біля гібриду кукурудзи БОГАТИР? Отакі вони, максималісти з компанії «КВС-Україна»: якщо мають гібрид №1 за урожайністю зеленої маси, то і представляти його має людина з титулом «Найсильнішого в світі».

 

І це далеко не єдиний сюрприз, який 25 серпня очікував гостей Національного Дня поля «Виробництво. Агросервіс. Селекція» на 130-му кілометрі траси Київ-Харків.
 
Наталія АНТОНЕНКО, спеціально для "АС"
 
Шматочок Європи на 130-му кілометрі
Що вразили, то вразили. Такий ідеальний порядок та підкреслену чіткість під час традиційних днів поля важко й уявити. Німецька точність у чистому вигляді. Зустрічає затишний охайний баварський дворик, окреслений низеньким парканчиком, з напоями, перекусом і фруктами (а он потихеньку і баранчика смажать до обіду).
 
Ритуальний кукурудзяний бичок запрошує в поле. Дивно, але надзвичайно швидко менеджери, передаючи один одному польовий мікрофон, ніби естафетну паличку, провели гостей через увесь процес виробництва насіння кукурудзи — від селекції та гібридизації до обробки і пакування у мішки. А от характеристики нових гібридів та агротехнічні досліди на різницю у нормах висіву та швидкості посіву демонстрували просто-таки за допомогою геометричної еквілібристики. Бо звичайні прямокутні демоділяночки раптом розступилися і відкрили очам відвідувачів магію СОРТОВОГО КОЛЕСА. Недарма так кортіло кожному заглибитися всередину, щоб подивитися разючі відмінності рослин зовні порівняно з центром кола — очевидні результати експериментів.
 
Смаку та стилю дотримувалися у найменших дрібницях. Після кожної пари спікерів — пауза для перепочинку на кумедних диванчиках з сіна, вкритих яскравими простирадлами. Дівчатка, вбрані під баварських господинь, не тільки пропонують прохолоджуючі напої, але й мило нагадують про регламент. Під стиль музика і танець, фото — з Хельгою та Гансом, ба навіть рецепти приготування домашнього пива, що подарували на пам’ять, теж у стилі щедро-веселої Баварії.
 
«Так, справді, ми підкреслюємо, що є європейською, саме німецькою компанією, — виловлюємо з гамірливого натовпу менеджера з маркетингу відділу кукурудзи та олійних культур компанії «КВС-Україна» Вікторію Таран. Вона каже, що насправді професіоналізм і має відображатися у дрібницях. — Ми сповідуємо не масштабність, а максимальну якість. І своєї продукції, і заходів, на які запрошуємо колег та партнерів. З німецькою цілеспрямованістю поступово опановуємо український ринок. За 2 роки додали ще 2% своєї присутності. Для ризикових часів такий поступ дається гігантською працею. Якби не злагоджена і трохи по-доброму навіжена своєю працею команда, навряд чи розраховували б на перспективу. Ми реально оцінюємо свої сили і у нас немає секретів».
 
Хто б іще показав бізнес зсередини…
«Три години максимум і то тільки у ранкові години фахівець може результативно і якісно проводити гібридизацію», — ділиться навіть такими тонкощами біля ділянок гібридизації продукт-менеджер відділу кукурудзи та олійних культурі Сергій Красновський. І привідкриває святая святих процесу створення гібридів — кухню, яку зазвичай стороннім очам не показують. Ось робота над інбрендними самозапильними лініями, гібридизація, насінництво у польових умовах. Підкреслює: KWS зараз пропонує виключно гібриди, не сорти. У пошуках унікальних комбінацій з потрібними якостями і потенціалом урожайності до 20 т спеціалісти проводять на таких ділянках мінімум 7 років послідовних маніпуляцій. Дещо, наприклад, механізм самозапилення та ізоляцію волоті, Сергій демонструє гостям. Не скупиться на подробиці, скажімо, про те, що використовувати для ізоляції краще паперовий пакет, бо він глибоко сідає і не зноситься вітром, а перев’язати його приємніше лляним чи конопляним шпагатом.
 
Із досвідченим агрономом агрофірми «Оржицька» Полтавської області Миколою Синганом ділюся сумнівами: чи потрібні практикам-господарникам зараз такі нагадування про класику? «Дуже корисні», — відповідає агроном. — Таку теорію вчать на перших курсах, варто пригадати. Тим більш зараз серед фермерів багато тих, хто й зовсім не має профільної освіти. А тут все доступно й очевидно. Тим більше одразу приглядаємося до нових гібридів, бачимо, як відбираються якості, потрібні саме на наших полях». «Оржицька» вже спробувала гібриди КВС АМБЕР і АВАНГАРД. Регіон надто обділений дощами. Горить кукурудза навіть перевірених знаних фірм. А от та, що взяли у «КВС-Україна», виглядає свіжою.
 
Етапи виробництва насіння кукурудзи динамічно продемонстрував начальник виробництва насіння відділу кукурудзи та олійних культур Олександр Прус. Разом могли оглянути процес ручного та механічного видалення волоті за допомогою спеціальної кастраційної машини. Зрозуміло, розумну техніку все одно застосовують як страхову. Максимального ступеня генетичної чистоти можна досягти тільки за рахунок візуального контролю за проведенням видалення волоті. «Різниця врожаю після механічного та ручного видалення може становити до 20%», — підкреслює спеціаліст «КВС-Україна».
 
Тут же, в полі, бачимо й етапи доробки насіння: лабораторні дослідження, очистку, калібрування, аж до пакування у фірмові мішки.
 
Кремнисті — для спринтерів
На середину вересня будуть мати вже менше 20% вологості, віддають її вже й зараз. З ними раніше можна починати збирання, звільняючи поля для посіву озимих. Усе це — про кремнистоподібні та кремнисті гібриди кукурудзи KWS, що про них розповів торговий представник компанії у Хмельницькій області Андрій Олігорський. Загалом у портфоліо «КВС-Україна» 9 гібридів цього типу, 7 з них — у лінійці демополя. Особливо радять звернути увагу на новий гібрид СІЛЬВІНІО (ФАО 200), котрий вже другий рік освоює українські поля. Він дуже стійкий до холоду на початкових етапах. Андрій говорить, що такі кремнисті гібриди можна сіяти, коли температура ґрунту на глибині загортання тримається на рівні +6…+8 градусів. Обіцяє 14-15 т/га урожайності. Качани цього гібриду мають повну озерненість, високу масу тисячі — 340-360 г.
 
Разом зі своїм колегою, гібридом МАТЕУС (ФАО190), СІЛЬВІНІО можна висівати густіше завдяки еректоїдному типу листків — спрямовані доверху, вони не затінюють одне одного, не конкурують за світло. А отже, можуть висіватися у нормі 90 тисяч насінин на гектар.
 
Інтенсив і топ-врожай
Анатолій Нерода, агроном-консультант по Житомирській та Правобережжю Київської областей, представив лінійку з 11 зубоподібних та зубових гібридів. Кукурудза такого типу переважає на ринку України (до 70%). І це зрозуміло, бо формує урожай до 18 т/га. Топові за урожайністю гібриди кукурудзи KWS — КРАБАС з ФАО 300, КВС АМБЕР (ФАО 310), КОМАНДОС ( ФАО 330) і новинка — КІНЕМАС з ФАО 350, проте потребують комфортних умов вирощування: уваги до попередника, строку, густоти посіву, їх не бажано загущувати (оптимальна густота перед збиранням — 70 тис./га).
 
Можна було уважніше роздивитися новий гібрид КРЕБС, котрий цього року вперше з’явився у посівах після реєстрації. Він має ФАО 400 і чистозерновий напрям використання. Гібрид невисокий, не рекомендований для силосу, але добре віддає вологу. Може стати максимально продуктивним для центральної України десь з 18 тоннами урожайності. За посухостійкістю та витримкою до холодів зубовидні гібриди не підведуть, говорить агроном. А для прихильників універсальності радить гібрид КРАБАС (ФАО300), котрий гарно поводить себе практично в усіх регіонах.
 
Закрутив Каламбет у колесі
Сортовим колесом агроном-консультант «КВС-Україна» в Полтавській області Віталій Каламбет вирішив відповісти на численні запитання фермерів стосовно густот. Сам сіяв, доглядав і чи не щодня досі готовий консультувати охочих щодо своїх висновків.
 
Чарівне сортове колесо вмістило 16 гібридів кукурудзи. На початку кола густота становить 33 тис. рослин/га, а у центрі сягає 250 (!) тис. рослин/га (де б іще побачити таку кукурудзу!). І ще одна витребенька: посіяні вони не традиційно за ФАО, а за сторонами світу: з півночі — найбільш ранні гібриди, з півдня — найпізніші. Приміром, новинка з найбільшим ФАО 400 гібрид КРЕБС посіяний суворо на південь.
 
От і зручно роздивитися та знайти відповідь на свої запитання. На початку рядків бачимо масивні качани, по 40 зерен у ряду, велике зерно, маса тисячі за 350. І, будь ласка, разюча відмінність, якщо заглиблюєтесь до центру кола: качани маленькі, наполовину незапилені. Видно, які гібриди надто реагують на загущення, а отже, густо сіяти їх не можна ніколи. Можна підібрати оптимальну густоту.
 
Обходимо сортове колесо і звертаємо увагу на гібриди АМАМОНТЕ (ФАО 240) — пластичний, що нормально підлаштовується під різні умови, та РОНАЛДІНІО (ФАО 210) — інтенсивний, що потребує обов’язкових добрив та високого агрофону. У них качан фіксованого типу майже завжди озернюється. Ці гібриди на загущення реагують слабше. Якщо у їх посівах з’являються пасинки, значить посіяно рідко, і наступного року можна сміливо додавати ще 5 тис./га. Заходимо всередину кола біля таких гібридів: а там майже ситуація не змінюється, качани, хоч трохи слабше, але все-таки добре озернені. Більш того, зерно з вищою густотою швидше віддаватиме вологу. Проте надто загущувати спеціаліст теж не радить (сіємо густенько, але без фанатизму), тому що восени можемо отримати зависокі і затонкі рослини, стеблу яких легко зламатися у негоду.
 
Колесо захопило багатьох учасників — накручували собі результати, підшукуючи оптимальний варіант.
 
Не все те добре, що швидко їде
Щось мені підказує, що після перегляду наслідків експерименту зі швидкостями посіву господарі не будуть як зазвичай підганяти своїх механізаторів, а навпаки ретельніше стежитимуть за режимом їх роботи. Адже надто очевидна різниця у якості рослин, засіяних на різних швидкостях. Де 6 км/год. — глибина посіву, рівність відстаней, зрозуміло, точніші, аніж за швидкості в 10, а то й більше км/год. Крім того, будь-яка сівалка, сошник все одно закине грудочки на сусідні рядки, притлумить насінину, котра точно вже не сформує повноцінного качана. От вам і втрати грошей, вкладених у коштовне насіння. Ще й нівелюємо переваги навіть ідеальних сівалок.
 
Експериментатори для чистоти досліду засіяли мікроділяночки 20 липня, розробляючи ідею залежності від швидкостей. У рядках, посіяних за швидкості 6 і 10 км/год. різниця ще така собі, а от вже на 15 — дуже суттєва: видно пропуски, двійники, рослини стирчать у різні боки, засилля пасинків. «Наша рекомендація: застосовувати стандартну швидкість 6-7 км/год. при посіві», — висновок менеджерів «КВС-Україна».
 

Даєш енергію!
Екзотику на цьому і без того оригінальному Дні поля представляв продакт-спеціаліст відділу кукурудзи та олійних культур Дмитро Ковальчук. Він опікувався енергетичним блоком. Багато хто спокусився сфотографуватися на фоні зернового сорго, потенціал якого сягає 120 т. Познайомилися з популяцією тропічної кукурудзи з ФАО 700, котру використовують для виведення гібридів із великою біомасою. У лінійці силосної кукурудзи Дмитро дав поради із визначення оптимальної фази збирання кукурудзи на силос.
 
До речі, мета організаторів, які прагнули щонайближче познайомити колег і партнерів з командою «КВС-Україна», абсолютно вдалася. З кожним спеціалістом було дуже легко спілкуватися ще й завдяки іменним футболкам менеджерів: замість традиційних бейджиків — вишитий напис з іменем та прізвищем. Дрібниця, а здивували.
 
Поки ми на полі, НАДІЯ Є, сказали МЕД ХЕДС
Хто б розповів — не дуже й повірила б. Адже після такого ділового польового насиченого марафону понад 300 учасників Дня поля аж нітрохи не поспішали роз’їзджатися. Наш велетень Василь Вірастюк не тільки представляв однойменний гібрид компанії — БОГАТИР. Він перекусив грильовані гострі овочі (зізнався: дуже любить їх), кукурудзу та фірмові ковбаски і гайда влаштовувати змагання з армреслінгу. Виявляється, азартних силачів серед наших аграріїв ого скільки! Публіка гаряче вболівала і на відбірних етапах, і у підсумкових змаганнях. Переможець отримав право спробувати себе у двобої з самим Вірастюком.
 
А коли на імпровізованій сцені з’явилися музиканти популярної групи МЕД ХЕДС, то навіть прямі промені пекучого сонця не зупинили учасників польового дійства тут же танцювати колом у ритмі знайомих композицій. Ба навіть підспівувати про «..а я на морі» і, звичайно, «Надія є!».
 
«Нам так природно і в кайф було співати посеред цього дивного поля! — не стримували емоцій музиканти. — Мабуть, то в усіх українців закладено — бути органічними саме у такому просторі і серед такої щедрості поля, сонця і неба».
 

Коментарі
 
Олександр ФЕДОРОВгенеральний директор ТОВ «КВС-Україна», керівник бізнес-напряму «Кукурудза та олійні культури»
— Головне, ми хотіли показати своїм партнерам і клієнтам, що ми відкриті до спілкування, до будь-яких запитань, відкриваємо усі механізми своєї роботи. І, по-друге, презентуємо злагоджену команду, яка, власне, і творить наш продукт. Усім видно, що це фахівці вищого класу, які заслуговують на довіру і дають конкретний результат.
Зараз основним напрямом для нас стала кукурудза — за нею 60% обсягу продажів. Відомо, що KWS народилася як виробник насіння цукрових буряків. Але обставини змінюються — з часом змінюємось і ми. Компанія багато інвестує у нові розробки. Суттєвими напрямами є ріпак, гібридне озиме жито. Підкреслюю: гібридне озиме жито — це одна з наших фішок. Домінуємо і в сегменті цукрових буряків.
За останні 3 роки зареєстрували дуже багато нових продуктів на кукурудзі, а саме: гібридів у сегменті ФАО 300-350. Це зубовидні гібриди зі швидкою вологовіддачею та урожайністю, якої очікують українські аграрії. І зупинятися не збираємося. Найближчі 2-3 роки з’являться ще зубовидні гібриди, але з ранніми ФАО 220-230. Мусимо протистояти традиційній тутешній проблемі — посусі. А такими продуктами зміщуємо цвітіння на більш ранній період, запобігаємо її згубному впливу. Це одна з перспектив нашого розвитку в Україні.
 
  • На цьому Дні поля багато представників тваринницьких господарств. Вочевидь, їх інтерес до ваших продуктів не випадковий?
І їх, і нас мотивує економічний інтерес. Усі знають, що молочна галузь переживає складні часи, втрату традиційних ринків, а відповідно, це позначається на ціні. Для тих, хто дбає про ефективність, запорукою успіху є корми, які становлять основу собівартості літра молока. У свою чергу, 60-70% у структурі корму — це силос. При правильному менеджменті силосної продукції можна отримати меншу собівартість, яка допоможе вижити у такі складні часи. Тому ми також впевнено працюємо над розвитком силосних гібридів. Хай це і не пріоритетний напрям, але перспективний.
 
  • Сьогодні багато хто говорив про вигідність ваших цін. Що дозволяє «КВС-Україна» тримати їх у досить доступному діапазоні?
Ми робимо ставку на українське виробництво насіння, і у його якості та перевагах не маємо жодних сумнівів. Уся наша модель спрямована на це. 80% нашого насіння вирощене в Україні, часто залучаємо до процесу виробництва фермерів, як-от на цьому демополі. Даємо партнерам гідні ціни, викуповуємо у них сировину. Це ж так логічно: працюючи в Україні, не витрачаємось ні на митний збір, ні на ПДВ. Відповідно імпортне насіння за однакової собівартості буде коштувати на 20-30% вище. Ми робимо наголос на те, що ефективність нашої роботи всередині країни дозволяє оптимізувати ціни саме на українське насіння. Це наш крок назустріч українському аграрію у непрості часи.
 

 
Микола УТКІНзаступник директора з виробництва ТОВ «Бурат-Агро», Полтавська обл.
— Мені дуже потрібні гібриди ранньої групи стиглості, які тут є. Бо, скажімо, у нас в Решетилівському районі потихеньку переходимо у степову зону — дошкуляють спека та посуха, пізні гібриди згорають. Гібриди KWS подобаються і за вологовіддачею та урожайністю. Ми вже 3 роки спостерігаємо за ними і на своїх демоділянках. Ще ми дуже приглядалися до результатів експериментів із порівнянням різних швидкостей сівби. Для себе обрали 9 км/год., хоча хотів би поміняти і на 6 км/год., переконався, що це результативніше. Класна тут була організація роботи: усе лаконічно, швидко, чітко, без усякої зайвини. У спеку це так важливо!
 

 
Іван ТРОХИМЕНКОменеджер у Чернігівській області компанії «Бізон-Тех»
— Якщо раніше вважалося, що у гібридів KWS нижча вологовіддача, то тепер бачимо, що вони у відповідь песимістам демонструють цілу лінійку гібридів з дуже хорошим потенціалом. Корисно побачити весь механізм роботи над гібридами, досконалі схеми (я працював раніше у насіннєвій компанії, тож можу оцінити, що весь процес тут надзвичайно якісний). Усе доречно, бо тепер потенційні споживачі перейнялися довірою до такого відкритого партнера, який дотримується усіх нюансів сучасного виробництва.
 

 
Володимир ЛІСОВИЙдиректор АПК «Архат»
— У нашу корпорацію, що обробляє 4 тис. га землі, входять і фермерські господарства, і товариства. Ось це поле, де сьогодні приймаємо гостей в Пирятинському районі, орендує господарство «Аліра-Агро». Вирощуємо кукурудзу, соняшник, сою, зернову групу, ріпак. Наше співробітництво із «КВС-Україна» починалося на землях Житомирської області, де ми брали на вирощування гібридне озиме жито ПІКАССО. Вивчили технологію й отримали по 7 т. Нам здалося несправедливим, що на території Яготинщини, Пирятинщини, Згурівщини насіння цієї компанії не було присутнє. Вирішили спробувати їхні гібриди кукурудзи. Вони виявилися дуже достойними. І зараз спостерігаємо за різними ділянками не тільки кукурудзи, але й ячменю, пшениці. На 5 гібридів кукурудзи заклали 100-гектарні промислові досліди на традиційних технологіях. KWS цікава для нас широким портфоліо, їх гібриди пластичні до різних, критичних особливо останнім часом, умов вирощування. От за теперішньої посухи на сусідських посівах кукурудза вже завершила вегетацію, а наша ще в процесі. Прогнозуємо середню урожайність кукурудзи KWS на рівні 10 т/га, що для нинішнього року і економних технологій навіть дуже нормально.
Ще брали у «КВС-Україна» насіння ярої пшениці КВС ШІРОККО. Посіяли ділянку розмноження й отримали цього року 5,6 т/га. У планах — ще й ярий ячмінь. Приємно, що компанія має широкий асортимент і зернової групи, і технічних культур. Вигідну економіку дав нам їх озимий ріпак ТРИАНГЕЛЬ з результатом у 3,2 т/га. На ділянках розмноження він був поряд із представниками інших компаній: усі загинули, а ТРИАНГЕЛЬ вижив. Тим паче, що це був середньостатистичний підхід, без інтенсивних технологій. Економили на добривах, на фунгіциді, інсектицидна обробка була лиш одна, а на ріпаку це вже є порушенням технології. Якби вклалися серйозніше — було б і до 5 т/га. З ріпаком тепер критично, бо зовсім немає вологи, тому зробимо ставку на кукурудзу, соняшник, яру пшеницю та ячмінь.
 

 
Олексій ДЕРКАЧторговий представник компанії «КВС-Україна» у Полтавській обл.
— Ми цього року взяли 5 місце за часткою на ринку і хочемо впевнено закріпитися на цій позиції та рухатись далі. Наше досконале насіння українського виробництва дозволило виграти завдяки чудовій комбінації ціни та якості. А ще дуже допомогла лояльність поважних дистриб’юторів, котрі пропонують не лише гарний продукт, але й комплексні технології.
 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.