Комбайни Axial-Flow 250 на Case IH Technology day: доторкнутися до майбутнього

Комбайни Axial-Flow 250 на Case IH Technology day: доторкнутися до майбутнього

/ Актуальні статті / Четвер, 30 вересня 2021 11:11

Лінійка зернозбиральних комбайнів Case IH Axial-Flow регулярно отримує нові конструктивні оновлення і, що важливо, покращені машини без зволікань потрапляють на ринок України. І це зрозуміло, бо роторні комбайни з червоним забарвленням уже багато років упевнено задають тон у вітчизняному агросекторі.

Так, хоча про появу 250-ї серії Axial-Flow стало відомо тільки наприкінці 2019 року, новинки з’явилися в Україні вже влітку 2021 року. Національну презентацію нового покоління Axial-Flow українське представництво Case IH провело на полях одного з найбільших аграрних регіонів країни — на Дніпропетровщині, на базі свого давнього партнера, компанії Agro KMR. Слід сказати, що Agro KMR відома далеко за межами Дніпропетровської області своїми агротехнологічними досягненнями, тому місце для Case IH Technology day було обрано вдало.

Так само, як і сам формат презентації новинок Case IH, чільне місце серед яких посідають саме зернозбиральні комбайни Axial-Flow. За багато років ефективної роботи в Україні компанія зібрала найкращих технічних фахівців галузі, які детально продемонстрували присутнім реальні переваги оновлень нового покоління, без перебільшення, вже культових комбайнів.

Бізнес-директор Case IH в Україні та Молдові Юрій Єгоров вичерпно схарактеризував політику компанії щодо впровадження новинок на вітчизняному ринку. За його словами, нові Axial-Flow, як й інші нові моделі, повинні були пройти ретельне тестування на українських полях, бо всім потенційним покупцям, звісно ж, потрібен миттєвий позитивний результат — тут і зараз. Тому перші Axial-Flow в Україні випробували за різних умов роботи на полях господарств-партнерів. І показали вони себе прогнозовано — найкраще!

 

18 457 56 2

Юрій Єгоров, бізнес-директор Case IH в Україні та Молдові

 

Сьогодні успішний український фермер уже хоче не просто новий комбайн, щоб встигнути зібрати врожай. Він прагне отримати зручну в користуванні високопродуктивну машину, яка повністю закриє питання зі збиранням будь-якої культури, не лишаючи в полі ані зернини. І щоб керування широким спектром робочих функцій відбирало якомога менше часу та нервів.

Ось саме це і вдалося творцям Case IH, які інтегрували в традиційно добротну конструкцію Axial-Flow 7250, 8250 та 9250 якісно нову систему автоматизації AFS Harvest Command™. Цей повністю новий пакет технологій використовує дані, що надходять від шістнадцяти датчиків, що безперервно контролюють роботу машини, а також надають можливість регулювати сім різних налаштувань.

Останній момент є особливо цікавим, бо в нових Axial-Flow блискуче реалізовано спеціалізоване збирання зерна конкретних культур шляхом автоматизація індивідуальних налаштувань. Наразі йдеться про пшеницю, ріпак, ячмінь, кукурудзу та сою, які можна збирати з максимальною продуктивністю та повнотою ледь не із заплющеними очима. Це досягається буквально кількома кліками на моніторі, що дає змогу виставити оптимальний режим збирання кожної конкретної культури. Не потрібно сушити голову, бігати навколо комбайна чи гупати молотком. Машина сама розбереться, як і що краще зробити.

Причому конструктори Axial-Flow нового покоління потурбувалися і про те, аби власники комбайнів використовували тільки ті елементи широченного функціонала AFS Harvest Command™, який їм справді потрібен на певний момент. Так, аграрії, обираючи конфігурацію замовленої машини, можуть обирати серед трьох версій системи автоматизації.

Базова версія комбайна 250 серії оснащена перевіреною системою Automatic Crop Settings (ACS). Вона регулює робочі параметри, такі як швидкість вентилятора та зазор підбарабання, відповідно до типу культури, що обирається на екрані термінала AFS. Завдяки цьому усувається потреба у внесенні окремих налаштувань для кожного елемента. Оператор може налаштувати комбайн на ходу й зберегти ці налаштування на майбутнє.

Наступна версія комбайна — з додатковою системою Feedrate Control, що працює з усіма типами культур, регулює ходову швидкість на основі обсягу надходження маси, щоб забезпечити швидкість подачі, яка дозволить досягти потрібного результату — ефективного контролю втрат, максимальної пропускної здатності або фіксованої пропускної здатності. Оператор задає максимальне навантаження на двигун і ходову швидкість, а Feedrate Control виводить техніку на ці робочі показники, контролюючи ходову швидкість на основі даних про обсяг надходження збираної культури та навантаження на двигун і трансмісію.

18 457 57 2

Система повної авто­матизації AFS Harvest Command™ автоматично вносить зміни до параметрів систем обмолоту й очищення на основі тих самих бажаних результатів, що і Feedrate Control, а також додаткової функції моніторингу якості зерна. До того ж використовуються камери контролю та датчики тиску на решета, які також сприяють процесу автоматичного налаштування систем техніки з метою зниження кількості забруднень у зразках зерна та підтримання найвищої якості.

Важливо, що контроль якості зерна — це не просто гучне гасло. За це відповідає унікальна камера, що використовує запатентоване багатоспектральне світлове випромінювання — у видимому та невидимому спектрах. Ця патентована технологія допомагає камері контролю зерна точніше відстежувати якість зернових проб, просвічуючи їх в ультрафіолетовому, синьому, зеленому, червоному й інфрачервоному діапазонах. Поєднання п’яти світлових спектрів дозволяє суттєво підвищити ефективність виявлення слідів крохмалю на битих зернах. Термінал AFS Pro 700 попереджає оператора, якщо видимість камери знижується через забруднення її об’єктива.

Проте, як і в попередніх версіях зернозбиральних комбайнів Axial-Flow, повна автоматизація AFS Harvest Command™ надає доступ до, без перебільшення, унікального функціонала. Задавши цільове навантаження на двигун і максимальну ходову швидкість машини, оператор запускає один із чотирьох режимів. Це може бути:

• Режим продуктивності або найменших втрат: комбайн працює на швидкості, що забезпечує прийнятний рівень втрат зерна в роторі та системі очищення.
• Режим фіксованої пропускної здатності: комбайн підтримує задану пропускну здатність шляхом зміни швидкості ходу й регулює налаштування комбайна задля мінімізації втрат.
• Режим максимальної пропускної здатності: комбайн працює на максимальній швидкості або потужності, заданій оператором, одночасно регулюючи налаштування комбайна з метою мінімізації втрат зерна в роторі та системі очищення.
• Режим якості зерна: комбайн регулює налаштування для підтримання заданої якості зерна та рівня його чистоти, одночасно мінімізуючи втрати.

 

Тобто залежно від умов роботи на полі, виробничих завдань чи інших чинників агроном, інженер чи сам оператор може обрати саме той оптимальний режим збирання, який дозволить працювати максимально ефективно з гарантованою повнотою збирання та якістю зерна. Далі за справу візьметься автоматика, а точніше система AFS Harvest Command™.

18 457 57 3

Взагалі про інноваційні рішення конструкції Axial-Flow серії 250 можна розповідати дуже довго й зі смаком. Так, окрім керування верхніми та нижніми решетами це нова функція регулювання решета попереднього очищення з кабіни, яке може здійснюватися як автоматично, так і вручну.

Унікальні датчики тиску на решета дозволяють системі прорахувати потенційні втрати та внести зміни до того, як це трапиться. Ці датчики допомагають системі ефективно розрізняти втрати зерна від перевантаження решіт і від видування зерна назовні та вносити відповідні корегування. В поєднанні з опціональною функцією Auto Fan це також дозволяє запобігти втратам шляхом контролю навантаження на решета та кута нахилу комбайна.

Нова гідростатична трансмісія Axial-Flow серії 250 має два режими роботи — польовий і дорожній, а також два діапазони керування швидкістю на ходу, що забезпечує відсутність потреби в зупинках і перемиканнях під час роботи або пересування по схилах. Трансмісія оснащена системою керування швидкістю зі зворотним зв’язком, яка дозволяє підтримувати задану швидкість за зміни умов і стану ґрунту. Максимальні швидкості кожного з діапазонів дорівнюють 18 і 40 км/год відповідно, хоча можна задати й менші максимальні швидкості.

Також було вдосконалено систему блокування диференціалу, яке здійснюється одним натиском кнопки. Своєю чергою, внутрішнє гальмо з масляним охолодженням істотно полегшує натискання та підвищує довговічність усіх елементів.

Додано нові гідроциліндри вантажністю 6,1 т, що дозволить Axial-Flow серії 250 працювати із зерновими жатками 13,5 м та 18-рядними кукурудзяними жатками. Також істотно вдосконалено чутливість роботи жатки та контроль її нахилу.

 

18 457 57 1

Сергій Лисенко, продакт-менеджер Case IH

 

Ну, і звісно ж, телеметрична система AFS Connect дає змогу здійснювати двосторонню передачу даних між комбайном й офісним ПК через вебпортал. І не лише це — фактично машина може перебувати на повному контролі власника господарства та всіх необхідних осіб. До того ж контролюватиметься все — від поточної вологості зерна до технічного стану комбайна.

Ну, і наприкінці зазначимо, що, як наголосив продакт-менеджер Case IH Сергій Лисенко, протягом останніх 5 років частка роторних комбайнів в Україні зросла майже удвічі — до 57% проданих машин. І не в останню чергу завдяки Axial-Flow, які рекламують самі себе — просто на полях своїх власників.

 

Ігор КОВАЛЕНКО, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 18 квітня 2024
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.