agro business 160 160

Посуха і проблемні грунти: ЛІМАГРЕЙН тримається гідно

/ Актуальні статті / Понеділок, 03 серпня 2015 15:30
Ці 12 га сірих лісових опідзолених грунтів неподалік Вінниці ще 4 роки тому були малопродуктивними і безперспективними. Але тепер лідер європейської селекції ЛІМАГРЕЙН принципово саме на таких проблемних ділянках демонструє можливість одержання високих, стабільних урожаїв нових сортів та гібридів зернових, зернобобових та технічних культур.

 

Ірина САДОВА, спеціально для "АС"
 
Показати себе і у зерновій групі
«Ми переконані, що група зернових, комерційну діяльність у якій компанія ЛІМАГРЕЙН активізувала останніми роками в Україні, має величезні перспективи. Ці культури завжди традиційно сіяли і сіятимуть на вітчизняних полях, — передає загальну думку директор компанії «Лімагрейн Україна» Тетяна Якубовська. — Але щоб вони були вигідними, треба показати набагато вищу урожайність, рівняючись на європейську. До цього разом і прагнемо».
 

Під час традиційного Дня поля на Вінниччині ЛІМАГРЕЙН щороку тестує широку лінійку нових сортів озимої пшениці, ярого ячменю, а також гороху та ріпаку. «Ми впевнені у їх результативності і запрошуємо партнерів, клієнтів, аби переконалися, що їм у нас є із чого вибрати», — запрошував до огляду демоділянок комерційний директор ТОВ «ЛІМАГРЕЙН Україна» Віктор Карбівський.
 
Досі наші аграрії охоче працювали із лімагрейнівським насінням кукурудзи та соняшнику. У компанії визнають, дещо запізнилися із виходом на український ринок своїх ріпаків. Наразі компанія активно втілює новинки на ринку України. Так, три нових, щойно зареєстрованих гібриди, показують чудовий результат на полях від Дніпропетровська до Івано-Франківська. Це втілює надію у наш завтрашній день», — переконаний Віктор Карбівський.
 
Прагнучи зробити спілкування більш насиченим і надати комплексну інформацію, ЛІМАГРЕЙН запросила до участі у Дні поля своїх надійних партнерів. Новітні системи захисту, в тому числі дію інноваційних продуктів детально представляли консультанти BASF, систему удобрення — компанія YARA. Тут же на полі можна було подивитися техніку від KUHN.
 
Позитив для ріпаків
Різке зменшення — із 3 млн до 700 тис. га — посівів ріпаку в Україні продукт-менеджер компанії «Лімагрейн Україна» Володимир Кузьмич вважає несправедливим: «Ми можемо перекрити ризики агровиробників завдяки нашим новим гібридам».
 
Якщо досі ЛІМАГРЕЙН був відомий у Європі великою кількістю своїх сортів ріпаку, то тепер крок за кроком впевнено переходить на гібриди. Зокрема, три з них вже зареєстровані та надійно обживаються в Україні. Це АЛЬБАТРОС, АРТОГА і ДОБРАВА.
 
Надзвичайно пластичним до строків посіву, стійким до весняних заморозків, адаптованим до примх різних регіонів показав себе гібрид АЛЬБАТРОС. Багатьох він здивував нинішнього року, коли, порівняно з іншими, швидше вийшов зі стресових умов. Деякі партнери ЛІМАГРЕЙН взагалі не вносили на ньому азотні добрива навесні, але гібрид виглядав гарно, бо його потужна коренева система максимально дозволяє концентрувати поживу з грунту і формувати гарний урожай. Зараз АЛЬБАТРОС перебуває на чільному місці у Європі, його вважають дуже перспективним і для України.

Корисним особливо для південних регіонів, де велика проблема з вологістю, стає гібрид АРТОГА. Селекціонери зосереди­лися на його здатності гарно розвиватися, але не переростати перед входом у зиму, що є актуальним для засушливих регіонів. Його перевага, підтверджена багаторічними випробуваннями в Україні та східній Європі. Добрий вігор-ефект — енергія росту дозволяє чудово перезимовувати. І відновлення вегетації відбувається теж не занадто рано, що теж дуже важливо. В період збирання, за рахунок генетичної особливості стійкості до розтріскування стручків, господарства знизять до мінімуму втрати.
 
В цьому сезоні Лімагрейн пропонує новинку ДОБРАВА. Гібрид ріпаку пластичний до строків посіву. Буде цікавим для господарств, які потребують гібридів для ранніх строків посіву. У гібрида на біологічному рівні регулюються процеси росту в осінній період, завдяки чому він не переростає в порівнянні з іншими гібридами. Саме тому ми рекомендуємо для ранніх та середньоранніх строків посіву ДОБРАВУ, а для середньоранніх і середньопізніх АЛЬБАТРОС.
 
Слід відмітити, що однією із переваг генетики ЛІМАГРЕЙН є стійкість до розтріскування стручків, яка закладена в гібридах АРТОГА, АЛЬБАТРОС і ДОБРАВА. Рекомендуємо.
 
Фахівці кажуть, що нинішнього року в Україні загалом будуть хороші ріпаки, практично всі гарно перезимували. Володимир Кузьмич однозначно впевнений у потенціалі нових гібридів ЛІМАГРЕЙН і каже, що вони не просто належно переносять холоди, посуху і перемагають хвороби, але й демонструють більшу стійкість до розтріскування. Головне завдяки цьому й потужніше реалізують свій потенціал, виграючи у конкурентів.
 
«Бідкаючись на тутешні сірі лісові опідзолені ґрунти, наші німецькі селекціонери дивувалися, чому сіємо у цьому регіоні, маючи в країні багаті чорноземи, — розповідає про нюанси стратегії Володимир Кузьмич. — Разом з тим партнери з великого агропідприємства підмітили: якщо на цих ґрунтах отримуєте на різних культурах такі результати, то що ж матимемо ми на хороших! От ми і показуємо, як все пізнається у порівнянні».
 
Повернути у сівозміну горох
Зацікавлена розмова професіоналів точилася під час Дня поля біля ділянок із горохом. Спеціалісти пам’ятають, що ця культура була стратегічно обов’язковою — хоча й давала низьку врожайність, але упереджувала від хвороб. «Якщо ріпаки, соя, соняшник накопичують схожі збудники хвороб, фактично перезаражують одне одного, то горох перериває цей ланцюг», — підтверджує і Костянтин Попов, представник ЛІМАГРЕЙН у Черкаській та Кіровоградській областях. Суттєві прибавки на кожну тонну врожаю після посівів гороху дає, приміром, пшениця. Та й, власне, горох дозволяє тепер мати вигідну економіку.
 
ЛІМАГРЕЙН, зокрема, представив свої нові сорти гороху ПРОФІТ та АУДІТ. АУДІТ вирізняється тим, що є жовтозерним (інші — зеленозерні). Він найстійкіший до засухи. Його рекомендують для зон півдня, хоча прекрасно себе почуває і на півночі. Має по 4-7 стручків на рослині, що забезпечує технологічну урожайність до 4,5 т. Обидва сорти дуже стійкі до хвороб — це очевидно. Фунгіцидний захист не застосовувався.
 
Сорт ПРОФІТ у Звенигородському районі Черкаської області дав урожайність 42 ц/га, у Корсунь-Шевченківському — 45 ц/га. У господарствах Тернопільської області одержують понад 5 т/га. Його особливість — гарний однорідний зелений колір. Рекомендований для центральної частини України, де є нормальне зволоження. Адже сорт середньоранній (на відміну від пізнього АУДІТУ). Стійкий до хвороб. При нормальному зволоженні висота сорту ПРОФІТ — 1-1,10 м, добре годиться під пряме комбайнування. Прямостоячий, дуже стійкий до вилягання.
 
Плюс дворучка КАЗАНОВА
У ячменевій лінійці ЛІМАГРЕЙНУ можна було побачити давно зареєстрований зимостійкий сорт ГЕРЛАХ із шестирядним колосом, який показав достойну продуктивність у різних регіонах України. Він добре кущиться, дозволяє висівати себе по різних попередниках, бо дається до оптимальних і оптимально пізніх строків. Гарно наливається. А ще — добре реагує на інтенсивні технології: вдячно відгукується на регулятори росту, морфорегулятори, підживлення. Перевірений часом ГЕРЛАХ показує продуктивність на рівні 8 т. Навіть у південних районах у посушливих умовах дає до 6 т, достигаючи вирівняно, однотипно й одночасно. Сухе і гарне зерно кормового призначення успішно використовується тваринниками.
 
Поряд із «ветераном» представлений і новачок — прем’єрний нинішнього року сорт ПАСО. Він набагато інтенсивніший за ГЕРЛАХ, достигає трохи пізніше. Вимагає до себе більшої уваги, але має потенціал до 10 т. Гарно пристосований до умов різних регіонів. Теж дуже гарно кущиться. Дасть потрібну кількість продуктивних пагонів, тому його не треба загущувати, висівати на рівні 4 млн. За нинішнього браку вологи — тут у червні випало лише 25 мм опадів — ячмені (ріпаки) показують себе дуже достойно.
 
Новий у реєстрі сорт КАЗАНОВА відрізняється тим, що є дворядним. А ще він здивував дослідників, які вважали за характеристиками його суто озимим, тим, що на практиці і у виробничих сортодослідах показав себе дворучкою. Крім того, якщо ГЕРЛАХ і ПАСО — виключно кормові сорти, то КАЗАНОВА — сорт пивоваренний. Більшість країн Європи використовують його для виробництва солоду у пивоварінні. Відтепер його культивуватимуть і в Україні з плановою продуктивністю до 8 т. На дослідних ділянках можна порівняти як озимий, так і ярий варіанти КАЗАНОВИ.
 
Звідки в кризу гарний результат?
«Якщо торік у травні-червні випало 120 мм опадів, чого вистачило до кінця вегетації, формування врожаю, то нинішнього в критичний для пшениці період (цвітіння-колосіння) дісталося лише 25 мм. І це при нормі 83. Маємо умови фактично степової зони», — мусив констатувати менеджер з регіонального розвитку Микола Романенко. Зате фахівці-агрономи разом можуть проаналізувати: а за рахунок чого ж, попри погодні проблеми, бачать на полі досить непогані результати?
 
Вочевидь, це передусім досягається завдяки сильній генетиці. По-друге, технологічним факторам, які регулюють поживний режим, морфоструктуру посіву, фітосанітарну ситуацію. Додатковий ресурс рослини отримали завдяки відсіканню дії конкурентів у вигляді бур’янів, хвороб, шкідників.
 
Потужна коренева система, середньоросла морфоструктура наземної частини рослини теж стали резервом, який дозволяє рослинам економно витрачати вологу і формувати нормальну продуктивність. Досить холодною ранньою весною дослідники побачили особливий вплив комплексних добрив. Зокрема, для кущення, гарного відростання та формування вторинної кореневої системи виключно важливу роль відіграла оптимальна кількість не лише азоту, але й фосфору у вигляді комплексних добрив від компанії YARA, внесених прикоренево в перше підживлення та мікроелементів позакоренево в пізніші терміни.
 
ЛІМАГРЕЙН є у Європі номером один саме у селекції зернових, отже, компанії є що запропонувати і для складних своєю різноманітністю полів України. Є сорти різного спрямування.
 
Увага до новинок
Стабільним у виробництві залишається сорт ІЛІАС, який демонструє гарні результати У Вінницькій, Хмельницькій, Тернопільській та інших західних областях. Спеціалісти впевнено радять його для вирощування від Умані до Львова. Сорт стійкий до вилягання, фузаріозу колоса. Його можна висівати після стернових попередників. Використовується для випічки відмінної і стабільної якості.
 
Найбільшу увагу гостей привернув новий середньоранній сорт озимої пшениці продовольчого спрямування КОЛОНІА, який минулого року увійшов до Державного реєстру сортів рослин України. Цього року буде у насінницьких посівах Тернопільщини, Вінниччини, Івано-Франківщини. Надзвичайно стійкий до кореневих гнилей. Завдяки пластичності його можливо використовувати за будь-яких технологічних обставин — за різних попередників, строків сівби (посіву), при мінімальному грунтообробітку, ноу-тілі — завжди забезпечить хороший результат. Якщо хочете максимальний, рекордний результат, треба вибирати гарного попередника, оптимальні терміни сівби і високі технології. Саме за таких обставин торік тут КОЛОНІА показала найвищий в усій лінійці результат — 104 ц/га.
 
КОЛОНІА формує продуктивність за рахунок крупного колоса, у якого нараховується до 70 зерен, густота продуктивного стеблестою становить до 800 штук на квадратний метр.
 
Сорт ранньої продовольчої пшениці ДАГМАР у реєстрі вже 2 роки. Це сорт із найвищою зимостійкістю у лінійці сортів озимої пшениці. Інша його цінність — висока посухостійкість. Ці дві екологічні ознаки дозволяють рухати сорт із заходу і центру на схід — непогано покаже себе у Полтавській та Харківській областях. Має невеликий колос, але витримує досить високу щільність — до 1 тис. колосків на квадратному метрі, це 10 млн колосків на гектарі, завдяки чому формує урожайність понад 10 т/га. Сорт пластичний щодо термінів сівби і норм висіву.
 
Кормовий сорт ЕТЕЛА формує крупний колос і найкрупніше зерно, порівняно з іншими сортами, присутніми у лінійці. Проте потребує інтенсивного захисту від хвороб і полягання.
 
Лінійка сортів озимої пшениці від ЛІМАГРЕЙН дозволяє враховувати не тільки грунтово-кліматичні та технологічні обставини, але й суто бізнесові, комерційні. Наприклад, дають можливість в структурі посівів сорти, які дозрівають у ранні терміни, що дозволяє бути першими на ринку, коли ціна зерна висока.

Коментарі
 
Віктор ВАКУЛЮКдиректор ФГ «Сві Бог», Вінницька обл.
 Ми мали досить серйозні проблеми з урожайністю, доки не почали співпрацювати із компанією ЛІМАГРЕЙН. На своїх 600 га вирощуємо пшеницю, соняшник, кукурудзу, сою. Ось уже впродовж 4 років отримуємо на сортах ЛІМАГРЕЙНУ пшениці за 100 ц/га, соняшнику 40 ц/га, кукурудзи у сухому виході 120 ц/га. Часто телефоную консультантам компанії, щоб допомогли, порадили у критичних ситуаціях — бачите ж, які у нас землі. Багато проблем із посухою, шкідниками. ЛІМАГРЕЙН на наших 12 га показує чудові експерименти. Загалом я прихильник того, щоб застосовувати лише передові технології та високоякісне насіння. Треба купувати або хороше, або нічого. Бачу, як колеги ніби зекономили на продуктах вчорашнього дня, а тепер тільки потерпають, шкодують, бо у строки не вкладаються, витрат зазнають більше, а урожай матимуть менше нашого.
 
Анатолій ДАЦЬКОВагроном південно-західного регіону компанії Cargill
 У моєму підпорядкуванні поля у 12 областях України. І щоб бути хорошим консультантом і давати поради, мушу постійно поповнювати базу своїх знань. У таких компаній, як ЛІМАГРЕЙН дізнаєшся не тільки про нові продукти й технології, але головне — вчишся отримувати належний економічний ефект. Тому стараюся не пропустити жодного подібного Дня поля. Обов’язково знайомлюся із лінійкою гібридів. Бачу, як ЛІМАГРЕЙН щороку прогресує, особливо у пластичності культур до кризових умов. Для кожного регіону можна обрати своє. Упевнений, що кожна культура може дати найвищу рентабельність, якщо правильно впроваджена технологія із точним урахуванням індивідуальних особливостей. Сьогодні теж побачили такий підхід.
Постійно беру із собою сина, він студент Вінницького аграрного університету, сам обрав спеціальність агронома, а тут має нагоду набиратися практичного досвіду.
 
Михайло ПАЛАМАРЧУКголовний агроном ФГ «Сокільча», Попільнянський р-н Житомирська обл.
 Більше 10 років знаю фахівців компанії ЛІМАГРЕЙН як надійних партнерів. Сію їхні кукурудзу, ячмінь, пшеницю, горох ПРОФІТ. Три сорти пшениці та ячмінь взяли на демопосіви. Маємо пивоварний ячмінь з їхньої лінійки. Дуже гарно виглядає і лімагрейнівський озимий ячмінь — я навіть із собою фото маю. Пшениця ІЛІАС протягом 4-х років дає стабільний урожай, мало вражається хворобами. Добре розходиться горох, який вирощуємо. Зерно селекції ЛІМАГРЕЙН має високу класність. Остання, в свою чергу, дає хороші гроші.
 
 29 березня 2024
ГО «Міжнародна фундація розвитку» спільно з ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» продовжують співпрацю щодо проведення навчання в рамках реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
ГО «Міжнародна фундація розвитку» спільно з ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» продовжують співпрацю щодо проведення навчання в рамках реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
29 березня 2024
 29 березня 2024
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.