Спробували Väderstad і побачили нові можливості (ВІДЕО)

/ Актуальні статті / Понеділок, 04 січня 2016 12:32
В експозиції компанії Väderstad на виставці AGRITECHNIKA у Ганновері ми саме потрапили на робочий момент, коли інженер з впровадження нових технологій Валерій Кремсал обговорював деталі комплектації сівалки TEMPO з агрономом господарства з Херсонщини. Там агрегат уже невдовзі почне працювати.

 

Ірина БОВЧАЛЮК, спеціально для "АС"
 
Дають суттєву економію і різноманітність
«Так, ми вже випробували цю сівалку в роботі. Вона достойно показала себе на наших демоділянках. Тепер от не дочекаємося, щоб почати працювати і на решті площ, — підтверджує Юрій Лизун з ТОВ «ТД Долинське». — Ми приїхали цілою делегацією. Знайомимося з багатьма новинками. Раді оглянути весь стенд наших партнерів з Väderstad».
 
Менеджер компанії пояснює, що для Väderstad за правило спочатку демонструвати агрегати на практиці в конкретних господарствах. «От, наприклад, і «Долинське» мало можливість порівняти свої сівалки з Tempo Väderstad. Порахували разом, вийшло, що наша сівалка забезпечила різницю у врожаї 700 кг/га, і це за однакових умов та витрат. Господарство працює на зрошенні, багато вкладає коштів та зусиль в урожай — зрозуміло, наші технічні засоби дадуть змогу максимально реалізувати потенціал рослин та принесуть аграріям реальну вигоду», — робить висновок Валерій Кремсал.
 
Компанія Väderstad презентувала кілька оновлень для сівалки Tempo. Йдеться про алюмінієвий висівний пристрій, новий сошник для внесення добрив, нову сівалку Tempo V із триточковою навіскою. Сівалка точного висіву Tempo V має можливість змінювати міжряддя при стандартному обладнанні 8 або 12 рядків. Відстань між рядками може бути змінена, приміром, із 12 рядків (ширина міжрядь 45 см) до 8 (70 см). Завдяки конструкції рами дуже легко змінювати і кількість рядків, і кількість сошників для внесення добрив.
 
Як і на усіх моделях Tempо, у висівних секціях застосовується PowerShoot — принцип подачі насіння за допомогою надлишкового тиску. Він забезпечує точний висів насіння на високій швидкості. Крім того, роблять процес нечутливим до вібрацій та схилів. Загальне навантаження на кожну висівну секцію можна регулювати максимально до 325 кг. Це дає змогу проводити якісну сівбу різних технічних культур.
 
Модельний ряд Tempo V зараз доступний у семи варіантах. Відповідно до певної моделі кількість рядків пропонується від 6 до 12, а робоча ширина захвату сівалки — від 4,2 до 6,6 м, залежно від ширини міжряддя.
 
З 2016 року всі моделі сівалок Tempo обладнуватимуться новим алюмінієвим висівним. У ньому буде спеціальний люк для очищення залишків насіння. А висівна трубка діаметром 22 мм у якості додаткової опції полегшить процес висіву таких культур, як гарбуз і великого за розміром насіння соняшнику.
 
Нова розробка компанії Väderstad — сошник для внесення добрив став вужчим, його можна встановити на сівалку з 45 см шириною міжряддя та легко налаштувати на потрібну глибину. Як і в попередніх моделях, сошник для внесення добрив довантажується, і в процесі налаштування його тиск на ґрунт можна збільшити до 150 кг.
 
Говорячи про українські очікування, в експозиції Väderstad нам показують сівалку Tempo L (large, тобто великий). Замість вже звичних для наших полів 8-рядкових. Цей агрегат є 16-рядним, досить цікава сівалка саме для українських аграріїв, котрі використовують трактори потужністю більше 300 к.с., оскільки така техніка в переважній більшості застосовується на наших полях. Для реалізації ці сівалки будуть доступні з 2017 року.
 
Є золото Ганновера!
Разом із визнанням клієнтів Väderstad отримав і найвищу оцінку експертів, престижне золото Ганновера — нагороду «Машина Року 2015» у категорії «Електроніка» за інновацію SeedEye. SeedEye — це ще одна опція системи електрон­них засобів E-Control. В експозиції Väderstad у Ганновері навколо стенду із SeedEye особливо багато цікавих. Відвідувачі навіть могли власноруч перевірити точність обладнання, яке здатне чітко висівати задану кількість насіння на 1 м²: у дозатор насіння поміщали вже попередньо перераховані зернини, а на екрані пульта управління миттєво отримували результат-підтвердження.
 
Отож, нова унікальна технологія у вигляді датчика контролю висіву SeedEye дозволяє легко встановити норму висіву насіння на квадратний метр. Досі фермери нарікали на те, що треба проводити калібрування кількості посівного матеріалу, постійну перевірку. А тепер оператор сівалки істотно заощаджує час. Йому достатньо задати на панелі управління потрібну кількість висіву насіння на 1 квадратний метр. І вже більше не треба перевіряти кількість насіння, що висівається.
 
Далі, спостерігаючи за планшетом iPad, приєднанним до панелі управління, оператор повністю контролює процес висіву насіння. Система сама повідомить звуковим сигналом про кількісне відхилення висіву насіння від заданої норми. Проблемний сошник при цьому позначиться на дисплеї червоним кольором.
 
Комфорт оператора сівалки відчутно поліпшився, не кажучи вже про, власне, якість сівби. Є більше можливостей для кращого загального огляду та контролю за процесом. Тепер не потрібно змінювати налаштування сівалки в разі зміни норми висіву культури. SeedEye обробляє значення автоматично одразу після того, як на дисплеї її ввів оператор.
 
Як же ж система рахує насіння? Це роблять 6 спеціальних оптичних датчиків у насіннєпроводах. Вони обладнані інфрачервоними випромінювачами світла. Насіння, що рухається, перериває промінь, тим часом датчики фіксують перерви у потоці світла. Загальна кількість переривань променя реєструється та обчислюється — таким чином, з високою точністю рахується кількість насінин. Валерій Кремсал запевняє, що для ріпаку сенсор вимірює кількість із точністю до 99%, для пшениці та інших зернових — 98-99% з темпом підрахунку до 250 насінини за секунду.
 
Коли треба змінити норму висіву на квадратний метр, оператор вводить нові значення, які зображуються на планшеті. Сівалка відразу встановить потрібну кількість висіву, незалежно від швидкості трактора. Фактичне значення відображається на дисплеї.
 
У компанії Väderstad запевняють, що система SeedEye буде доступною вже з осені наступного року для встановлення на сівалки Spirit R 300-400S, Rapid A400-800S та Rapid A 600-800C. Розробники запевняють, що опція буде недорогою та доступною.

Нові зручності у Rapid А 400-800S
Спростити роботу аграріям й оновити сівалку — таке завдання ставили перед собою у компанії Väderstad, удосконаливши сівалки Rapid моделей RDA 400-800S. Вентилятор у ній розміщено високо і вмонтовано у передню частину бункера, отже, потрапляння пилу всередину механізмів обмежене.
 
Освітлювальним приладом обладнано відтепер насіннєвий бункер, що додасть зручності при роботі у нічний час. Та й обслуговувати бункер буде легше завдяки зручнішому дизайну платформи та сходинок.
 
Нова функція складання допомагає простіше перевести сівалку з робочого у транспортне положення. Агрегат можна скласти з кабіни трактора за допомогою гідравліки, не застосовуючи Controlbox чи систему E-Control. Задяки таким нововведенням весь процес відбувається швидше і безпечніше.
 

 
Прикочувальні колеса міжколісного простору трактора міцніші. Їх дизайн тепер оновлено і є можливість встановлювати додатковий баласт до 100 кг на кожне колесо. У результаті забезпечується краще ущільнення ґрунту й стабілізується прямолінійність ходу сівалки. Ефективний вихід під час роботи на нерівній поверхні.
 
Виробництво сівалок Rapid A 400-800S YM16 розпочалося вже нинішньої осені.
 
Створювати нові можливості разом 
із Spirit R 300-400 S
Міцна та здатна забезпечувати високу врожайність сівалка Spirit насправді є ще й інструментом для створення нових можливостей у рослинництві. Вона може миттєво зреагувати на зміни умов сівби і забезпечити вражаючу точність.
 
Моделі Spirit R 300-400 S виробляються серійно з робочою шириною захвату 3 або 4 м. У сівалки є кілька інновацій, і вона може оснащуватися системою електронних засобів E-Control і комп’ютерним терміналом Gateway. Spirit R 300-400 S пропонується із шириною міжряддя 12,5 або ж 16,7 см.
 
Обладнується найбільш універсальним ґрунтообробним знаряддям — System Disc Aggressive. Система Disc складається із двох рядів дисків конічної форми діаметром 450мм. Вони інтенсивно розрізають поверхню грунту, розпушують її та створюють дрібно грудкувату структуру. Прямолінійності ходу сприяє Х-подібне кріплення дисків.
 
Суцільна конструкція рами є оптимальною для сівалок із робочою шириною захвату 3-4 м. Завдяки центральному брусу сівалка зручно налаштовується та легко обслуговується.
 
Широкі колеса великого діаметра 400/55-15,5, розміщені у шаховому порядку, забезпечують новій Spirit R функцію ефективного ущільнення грунту перед висівними секціями. Якісна сівба може здійснюватись за будь-яких грунтових умов.
 
Висівний бункер сівалки покритий стійким до корозії литим пластиком і має об’єм 2800 л. Процес його завантаження та розвантаження спрощується завдяки особливостям його дизайну. Робоча платформа розміщена з боку насіннєвого бункера, тому є легкий доступ до всіх необхідних робочих частин.
 
Високо розташований вентилятор вмонтовано у передню частину бункера. Гідропривід вентилятора потребує невеликої продуктивності потоку оливи, тому його цілком адаптовано для тракторів із невисокими технічними характеристиками.
 
Є нагода познайомитися із новою системою висіву Fenix III, яка розроблена спеціально для сівалок із невеликою робочою шириною захвату й обладнана електричним приводом. Це забезпечує стабільну та чітку норму висіву. Саме за допомогою Fenix III здійснюється точний висів насіння з нормою 1-500 кг/га на швидкості до 15 км/год.
 
Україна зустрічатиме нові Opus
З двома моделями нового культиватора Opus компанія Väderstad вже встигла познайомити своїх потенційних клієнтів. Це Opus 400 та Opus 500. У них така ж міцна рама, як і у моделях більшого типорозміру. Менші напівпричіпні моделі не поступаються решті культиваторів Opus за маневреністю.
 
Таким культиваторам під силу обробляти грунт на глибину до 40 см. Особливо вони стануть у нагоді тим, хто бажає якісно підготувати грунт. 27 см — інтервал проходження розпушувальних лап і 80 см висоту рами над поверхнею землі. Для культиватора є багато доступних відвалів і доліт (в тому числі стійки з покриттям зі зносостійкого матеріалу). Стійки лап обладнуються розпушувальним долотом та верхнім відвалом MixIn у стандартній комплектації. Верхня частина долота MixIn добре перемішує рослинні рештки з ґрунтом, направляє ґрунтовий потік вперед, а не вгору. Таким чином, грунт додатково розпушується. Виходить, що лише за один прохід культиватора виконується подвійний ефект обробітку ґрунту.
 
Після розпушувальних лап установлені вирівнювальні диски. Їх положення регулюється за допомогою гідравліки. Різностороннє кріплення дисків підвищує якість робіт, адже сталість значення кута атаки забезпечується по всій робочій ширині культиватора, незалежно від глибини обробітку.
 
Культиватор можна обладнати двома типами взаємозамінних котків. Добре розпушує верхній шар дворядний коток SoilRunner з U-подібним профілем ущільнювальних кілець. Цей коток має змінне положення переднього ряду відносно заднього. Завдяки цьому маємо різний ступінь ущільнення грунту після проходу агрегата. Сталевий коток SteelRunner з установленими самоцентрувальними частинками є альтернативним. Глибокий агресивний профіль SteelRunner краще застосовувати для робіт на середніх та важких грунтах.
 
Виробництво нових моделей Opus 400 та Opus 500 вже розпочато.
 
Широчезний діапазон Carrier
Величезний інтерес аграріїв викликає унікальний агрегат з широким діапазоном застосування Carrier. Тільки серед основних напрямів застосування культиватора можна назвати лущення стерні, передпосівну підготовку насіннєвого ложа, вирівнювання зябу, розподіл та подрібнювання соломи. Carrier створює умови для провокації проростання насіння падалиці та бур’янів завдяки відмінній здатності переміщування. Оптимальна робоча швидкість агрегату становить від 12 до 15 км/год., забезпечуючи його високу продуктивність.
 
Багатофункціональний Carrier дозволяє ще урізноманітнити свою універсальність. Його можна обладнати вирівнювальними планками CrossBoard і завдяки їй додатково подрібнювати грудки та вирівнювати грунт після оранки. Або ж дообладнати розподілювачем соломи для рівномірного розподілу соломи по полю.
 
Як бачимо, Carrier не тільки економить час та гроші, але й сприяє підвищенню родючості грунтів та збереженню вологи.
 
Культиватора не лякають найважчі умови. Конструкція та надійні матеріали забезпечують ресурс машини на десятки тисяч гектарів (відомі його випробування у гранітних кар’єрах). Одним із секретів витривалості техніки Väderstad, зокрема, того, що вона нечутлива до наїздів на камені, називають наявність гумових амортизаторів. Вони гасять вібрацію та коливання під час роботи на кам’янистому грунті, тим самим подовжують термін служби кожного диска. Гумові амортизатори використовуються також у підвісці прикочуючого катка, а це дозволяє погасити вібрацію та зменшити навантаження на вузол, що зрештою продовжує термін дії всього вузла.
 
Фотогалерея
 19 квітня 2024
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
19 квітня 2024
 18 квітня 2024
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.